Vânzătorii de iluzii

Speculând pericolul unei dominații PSD-ALDE, PNL ne cere, din nou, să votăm răul cel mai mic sau iluzia unei reforme pe care nu o garantează nimeni.

Rodica Culcer 26.04.2016

De același autor

 

Nu se stinseseră încă ecourile pledoariei can­didatului PNL la Primăria Sectorului 6, Răz­van Mironescu, în favoarea lui Marian Mun­teanu, că domnul Mironescu se răz­gândea spectaculos și anun­ța că nu se afișează în cam­panie cu candidatul PNL la Primăria Generală a Ca­pi­talei. A urmat apoi un Blitz­krieg al răzgândirii: liderii PNL s-au răzgândit în pri­vința candidaturii lui Ma­rian Munteanu, iar Cătălin Predoiu s-a răzgândit asu­pra refuzului său de a can­dida la funcția de primar ge­neral. Consecvența pare deci să fie un cu­vânt urât în PNL, iar principialitatea o in­sultă. Ce altceva putem conchide, când un partid promovează un candidat cu­nos­cut pentru convingerile sale contrare doc­trinei partidului, argumentând că poate câș­tiga astfel un segment de electorat na­ționalist, xenofob și nostalgic, deși pro­priul electorat este educat, urban, pro­eu­ro­pean, interesat de modernizarea Ro­mâ­niei și de consolidarea statului de drept?

 

Ca urmare a haosului intelectual și moral din PNL, candidatura lui Cătălin Predoiu s-a lansat într-o atmosferă de priveghi: Alina Gorghiu era lividă și șușotea tot tim­pul cu Marian Munteanu, iar Vasile Blaga era distrus. Nimic nu semăna cu euforia (inconștientă) a lansării candidaturii lui Marian Munteanu, când doamna Gorghiu ra­dia. Păcat, pentru că domnul Predoiu, cu toate limitele sale, este totuși singurul candidat onorabil propus de partid până acum. Dacă vrea, poate avea un discurs po­litic convingător și de substanță, are o experiență ministerială incontestabilă și a demonstrat că știe să respecte exigențele Comisiei Europene în domeniul justiției. Mai mult abil decât curajos, a suportat-o mai mult decât era nevoie pe Alina Bica în subordinea sa, ca secretar de stat, deși pe sine nu s-a compromis. Faptul că Antena 3 îl atacă vehement sugerează că nu face parte din detașamentul voiculescian din PNL, al că­rui vârf de lance este Alina Gorghiu. Tocmai de aceea ne întrebăm dacă nu cum­va va fi sabotat de propriul partid în campanie, căci un eventual suc­ces al său ar putea să-l propulseze în com­petiția internă din PNL, ceea ce ar în­sem­na automat îndepărtarea tripletei alcătuite din Alina Gorghiu, Vasile Blaga și emi­nen­ța cenușie Teodor Atanasiu. Tripleta ar pre­fera deci ca domnul Predoiu să piardă, lă­sân­du-i tot pe membrii ei la cârmă și dân­du-le libertatea să se alieze cu formațiunea politică pe care o pregătește Marian Mun­teanu, subordonând astfel PNL celor care au creat personajul Marian Munteanu. Iar în PNL sunt destui care gândesc ca dom­nul Munteanu. Daniel Zamfir, de pildă, inițiatorul Legii dării în plată – criticată de BNR, de Comisia Europeană și de Ban­ca Centrală Europeană –, a recurs și el la vechea mantră naționalistă cu iz securist potrivit căreia criticii legii ar fi finanțați de George Soros, fără a se obosi să-și do­ve­dească acuzațiile.

 

Problema este deci mai puțin Cătălin Pre­doiu și mai mult PNL, despre care, de bu­nă-credință sau din interes, unii mai cred că ar fi singura forță care se poate opune PSD. Performanța partidului în parlament îi contrazice: nu a fost lege populistă pe care să nu o fi susținut sau propus, în­tot­deauna s-au găsit destui liberali care să vo­teze împotriva solicitărilor DNA privind re­ținerea și arestarea parlamentarilor an­che­tați pentru corupție, iar de reforme ini­țiate de PNL nu a auzit nimeni. Și tot PNL o susține pentru funcția de președinte-di­rector general al SRTV pe Monica Ghiurco, PSD-istă feroce, recunoscută ca atare de Adrian Năstase în celebrele stenograme. În plus, nu știm încă dacă lista PNL pen­tru CGMB va cuprinde aceiași consilieri din vechea echipă USL-istă, cum au scris deja unii ziariști. Va avea domnul Predoiu forța să-i schimbe sau îi va accepta pentru a nu-i antagoniza pe vechii liberali, iritați că Primăria Generală a Capitalei i-ar pu­tea reveni unui fost PDL-ist? Totodată, pen­tru a fi credibil ca lider politic, Cătălin Predoiu ar trebui să revoluționeze politica locală și să desființeze cultura corupției mă­car din Primăria Generală, dacă nu și din primăriile de sector. Cu alte cuvinte, să-i trimită la plimbare pe colegii săi de partid care vor pretinde contracte grase pe bani publici. Iată un proiect de an­ver­gură la care nu s-a încumetat nimeni pâ­nă acum, tocmai pentru că ar schimba mo­dul în care se face politică în România. Cu cine să-l duci la îndeplinire? Cu oa­menii vechi? Domnul Predoiu se laudă că l-a atras în echipa sa pe Ciprian Ciucu, fost candidat la primărie susţinut de par­tidul M10, condus de Monica Macovei, dar aceasta nu echivalează cu o deschidere că­tre noile forțe politice, din afara sis­te­mu­lui putred, căci nu este rezultatul unor ne­gocieri cu aceste forțe sau cu societatea ci­vilă, ci doar al unei racolări de succes, dom­nul Ciucu arătându-se mai mult decât fe­ricit să trădeze partidul care l-a pro­pul­sat în competiția pentru primărie și să-l lase, cinic, fără candidat. O mișcare abilă a domnului Predoiu, care nu ține însă loc de proiect politic și demonstrează că PNL urăște trădarea, dar îi iubește pe tră­dă­tori.

 

În consecință, speculând pericolul unei do­minații PSD-ALDE, PNL ne cere, din nou, să votăm răul cel mai mic sau iluzia unei reforme pe care nu o garantează nimeni. Vânzătorii de iluzii au intrat în acțiune și ne cer votul pretinzând că ne salvează de răul suprem. Îl includem aici și pe Nicușor Dan, care a blocat o alianță a partidelor noi, singura care putea face o breșă sem­ni­ficativă în monopolul USL-ist. În con­se­cin­ță, lipsiți de alternative, ne învârtim în cerc, ca și până acum, pentru că apatia ci­vică se pedepsește. Pe drept.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22