De același autor
Nu se stinseseră încă ecourile pledoariei candidatului PNL la Primăria Sectorului 6, Răzvan Mironescu, în favoarea lui Marian Munteanu, că domnul Mironescu se răzgândea spectaculos și anunța că nu se afișează în campanie cu candidatul PNL la Primăria Generală a Capitalei. A urmat apoi un Blitzkrieg al răzgândirii: liderii PNL s-au răzgândit în privința candidaturii lui Marian Munteanu, iar Cătălin Predoiu s-a răzgândit asupra refuzului său de a candida la funcția de primar general. Consecvența pare deci să fie un cuvânt urât în PNL, iar principialitatea o insultă. Ce altceva putem conchide, când un partid promovează un candidat cunoscut pentru convingerile sale contrare doctrinei partidului, argumentând că poate câștiga astfel un segment de electorat naționalist, xenofob și nostalgic, deși propriul electorat este educat, urban, proeuropean, interesat de modernizarea României și de consolidarea statului de drept?
Ca urmare a haosului intelectual și moral din PNL, candidatura lui Cătălin Predoiu s-a lansat într-o atmosferă de priveghi: Alina Gorghiu era lividă și șușotea tot timpul cu Marian Munteanu, iar Vasile Blaga era distrus. Nimic nu semăna cu euforia (inconștientă) a lansării candidaturii lui Marian Munteanu, când doamna Gorghiu radia. Păcat, pentru că domnul Predoiu, cu toate limitele sale, este totuși singurul candidat onorabil propus de partid până acum. Dacă vrea, poate avea un discurs politic convingător și de substanță, are o experiență ministerială incontestabilă și a demonstrat că știe să respecte exigențele Comisiei Europene în domeniul justiției. Mai mult abil decât curajos, a suportat-o mai mult decât era nevoie pe Alina Bica în subordinea sa, ca secretar de stat, deși pe sine nu s-a compromis. Faptul că Antena 3 îl atacă vehement sugerează că nu face parte din detașamentul voiculescian din PNL, al cărui vârf de lance este Alina Gorghiu. Tocmai de aceea ne întrebăm dacă nu cumva va fi sabotat de propriul partid în campanie, căci un eventual succes al său ar putea să-l propulseze în competiția internă din PNL, ceea ce ar însemna automat îndepărtarea tripletei alcătuite din Alina Gorghiu, Vasile Blaga și eminența cenușie Teodor Atanasiu. Tripleta ar prefera deci ca domnul Predoiu să piardă, lăsându-i tot pe membrii ei la cârmă și dându-le libertatea să se alieze cu formațiunea politică pe care o pregătește Marian Munteanu, subordonând astfel PNL celor care au creat personajul Marian Munteanu. Iar în PNL sunt destui care gândesc ca domnul Munteanu. Daniel Zamfir, de pildă, inițiatorul Legii dării în plată – criticată de BNR, de Comisia Europeană și de Banca Centrală Europeană –, a recurs și el la vechea mantră naționalistă cu iz securist potrivit căreia criticii legii ar fi finanțați de George Soros, fără a se obosi să-și dovedească acuzațiile.
Problema este deci mai puțin Cătălin Predoiu și mai mult PNL, despre care, de bună-credință sau din interes, unii mai cred că ar fi singura forță care se poate opune PSD. Performanța partidului în parlament îi contrazice: nu a fost lege populistă pe care să nu o fi susținut sau propus, întotdeauna s-au găsit destui liberali care să voteze împotriva solicitărilor DNA privind reținerea și arestarea parlamentarilor anchetați pentru corupție, iar de reforme inițiate de PNL nu a auzit nimeni. Și tot PNL o susține pentru funcția de președinte-director general al SRTV pe Monica Ghiurco, PSD-istă feroce, recunoscută ca atare de Adrian Năstase în celebrele stenograme. În plus, nu știm încă dacă lista PNL pentru CGMB va cuprinde aceiași consilieri din vechea echipă USL-istă, cum au scris deja unii ziariști. Va avea domnul Predoiu forța să-i schimbe sau îi va accepta pentru a nu-i antagoniza pe vechii liberali, iritați că Primăria Generală a Capitalei i-ar putea reveni unui fost PDL-ist? Totodată, pentru a fi credibil ca lider politic, Cătălin Predoiu ar trebui să revoluționeze politica locală și să desființeze cultura corupției măcar din Primăria Generală, dacă nu și din primăriile de sector. Cu alte cuvinte, să-i trimită la plimbare pe colegii săi de partid care vor pretinde contracte grase pe bani publici. Iată un proiect de anvergură la care nu s-a încumetat nimeni până acum, tocmai pentru că ar schimba modul în care se face politică în România. Cu cine să-l duci la îndeplinire? Cu oamenii vechi? Domnul Predoiu se laudă că l-a atras în echipa sa pe Ciprian Ciucu, fost candidat la primărie susţinut de partidul M10, condus de Monica Macovei, dar aceasta nu echivalează cu o deschidere către noile forțe politice, din afara sistemului putred, căci nu este rezultatul unor negocieri cu aceste forțe sau cu societatea civilă, ci doar al unei racolări de succes, domnul Ciucu arătându-se mai mult decât fericit să trădeze partidul care l-a propulsat în competiția pentru primărie și să-l lase, cinic, fără candidat. O mișcare abilă a domnului Predoiu, care nu ține însă loc de proiect politic și demonstrează că PNL urăște trădarea, dar îi iubește pe trădători.
În consecință, speculând pericolul unei dominații PSD-ALDE, PNL ne cere, din nou, să votăm răul cel mai mic sau iluzia unei reforme pe care nu o garantează nimeni. Vânzătorii de iluzii au intrat în acțiune și ne cer votul pretinzând că ne salvează de răul suprem. Îl includem aici și pe Nicușor Dan, care a blocat o alianță a partidelor noi, singura care putea face o breșă semnificativă în monopolul USL-ist. În consecință, lipsiți de alternative, ne învârtim în cerc, ca și până acum, pentru că apatia civică se pedepsește. Pe drept.