De același autor
Am ajuns în prag de alegeri și rien ne va plus la ruleta rusească a scrutinului prezidențial de mâine. Nu mai este timp de lamentări privind inadecvarea clasei politice la exigențele noastre - și ale momentului istoric. Poate că, dacă mai mulți dintre noi nu se considerau prea buni pentru exercițiul democratic, cum s-au considerat în 2016 și i-au oferit lui Liviu Dragnea o majoritate confortabilă cu care a făcut tot răul pe care putea să-l facă și încă puțin pe deasupra, dacă nu am fi permis, prin absenteism și relativism, ocuparea instituțiilor statului cu politruci și cu oamenii serviciilor și, mai ales, am fi dus până la capăt lupta anticorupție și pentru o justiție independentă, dacă ne-am fi revoltat la timp împotriva corupției, în loc să ne adaptăm la vremuri și să urmărim cu ochii holbați televiziunile mogulilor penali, omorându-ne gândirea critică, nu am fi ajuns să ne îngrozim astăzi când privim la oferta politică pentru alegerile prezidențiale. Dar acum nu este timp pentru introspecție, ci pentru acțiune, adică pentru vot, în condițiile date. Este timpul să deșteptăm rațiunea, ca să oprim nașterea de monștri, pentru că am învățat deja - sau ar fi trebuit să învățăm - că mama ticăloșilor corupți este gravidă tot timpul, locuiește pe Kiselef și are o rubrică permanentă la A3, la RealitateaPlus și la RTV.
Deși campania a fost lipsită de substanță, s-a concentrat pe personalități și a evitat cu talent orice chestiune legată de programe politice și proiecte de țară, ultima săptămână a scos la iveală câteva aspecte interesante și cu potențial impact asupra rezultatului final al alegerilor. Deși Elena Lasconi s-a străduit din răsputeri să rămână în prim plan, participând la toate emisiunile la care a fost invitată, cu onestitate și cu lacune în pregătire, atenția publicului a fost monopolizată de bătălia dintre Ciolacu și Ciucă, pentru că dezvăluirile - bine dozate - privind voiajurile cu jetul privat întreprinse de Ciolacu cu prietenii săi din PSD și cu prietenele de pe lângă partid fac parte dintr-o campanie menită să-l propulseze pe Nicolae Ciucă spre Cotroceni. Acest aspect nu le diminuează valoarea de adevăr - chiar ne bucurăm că au apărut în spațiul public - dar ne ajută să înțelegem de ce liderul PNL, care stătea atât de prost în sondaje, a ajuns dintr-odată să crească spectaculos de pe o zi pe alta. Nu este singurul element; mai sunt și evenimentele realizate pentru Ciucă de televiziunile mercenare, și influencerii declarați sau acoperiți din mediul online, recrutați masiv în ultimele săptămâni - căci destui intelectuali români au avut întotdeauna un preț. Din fericire, nu toți, dar acum vorbim despre cei achiziționați de PNL. În replică, DNA a deschis, pe final de campanie, o anchetă asupra promovării cărții generalului Ciucă pe bani publici. Este evident un semnal la adresa tuturor pnl-iștilor că îi pot aștepta vremuri grele - adică o tentativă de intimidare.
Vedem așadar un asalt final pentru propulsarea lui Ciucă în turul 2, cu șanse de reușită, deși în anumite segmente ale electoratului crește și Elena Lasconi, deși nu a plătit televiziuni „de știri” care să-i organizeze spectacole de propagandă mascate sub sigla „emisiune electorală”. În logica primarului Capitalei Nicușor Dan, votul util ar putea merge și spre Ciucă, nu-i așa? Sigur că da, dacă punem problema blocării lui George Simion, pe care The Guardian l-a numit atât de bine un „huligan extremist” și pe care aliații noștri - Ucraina și Republica Moldova - nu vor să-l primească, dar pe care premierul Ciolacu, liderul celui mai important partid, din păcate, îl apără de acuzațiile că ar fi agent rus (nu spion), pentru că este, ca și el însuși, o creație a serviciilor (mon semblable, mon frère - mon capitaine?). Dacă ne uităm la stagiile lui Ciolacu și Grindeanu la Academia SRI tindem să-l credem pe Cornel Ivanciuc, care îl cataloghează pe Ciolacu „ofițer SRI sub acoperire”.
Mai rămâne însă să ne întrebăm dacă votul pentru Ciucă ar fi util pentru democrație și pentru bunăstarea românilor. Judecând după calitatea guvernării PSD-PNL, adică Ciolacu-Ciucă-Iohannis, care continuă și astăzi, categoric nu! Iar dacă această guvernare va fi reluată după alegeri, așa cum ar putea sugera o victorie a lui Nicolae Ciucă, cele două partide vor asigura perpetuarea dezastrului economic și după alegeri și se vor asigura că noi, contribuabilii, vom plăti pentru nesăbuința lor financiară (în limbajul lor se numește „stabilitate”) și pentru prosperitatea clientelei lor. Jeturile Nordis vor fi tot mai aglomerate și vor zbura tot mai des, așa, ca să-i facă Marcel încă un „alint” beizadelei sale.
In extremis, adică într-o confruntare finală, în turul 2, cu Simion sau, mai degrabă, cu Ciolacu, se poate vota cu Ciucă, dar mai bine nu ajungem acolo - căci am aduce în fruntea statului un plagiator care s-a folosit de funcția de premier pentru a bloca abuziv ancheta asupra dosarului său de plagiat. (Onoare, credință, patriortism...)
Acum însă este momentul să avem curajul să jucăm șansa unei candidaturi antisistem, care, deși departe de a fi ideală, măcar este onestă. Mai contează și caracterul în politică, ceea ce ar trebui să știm după ce am fost conduși atâția ani de politicieni fără caracter. Chiar vrem să le devenim complici mafioților și să ducem de râpă economia și democrația?
Nu o fi știind Elena Lasconi tot ce trebuie să știe, dar nici cu jeturile Nordis nu a zburat, nici nu are nepoți proprietari de lanțuri de farmacii obținute din donații de acțiuni contra numiri în fruntea Agenției Naționale a Medicamentului, nici nu a beneficiat de fonduri europene pentru proiecte pe care să le vândă ulterior unor terți, încasând un profit echivalent cu o șpagă pentru obținerea cu celeritate a tuturor avizelor. Și nici nu beneficiacă de mega-pensii speciale, precum familia Ciucă. Totodată, USR a promovat constant un program de reforme, inclusiv prin proiecte de legi depuse în parlament, unde majoritatea Ciucă-Ciolacu le-a blocat. Mai mult, a promovat un discurs civilizat și un dialog civilizat, pe care PSD și PNL nu l-au practicat niciodată. În disperare de cauză DNA a deschis anchete împotriva foștilor săi miniștri Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, dar nu a putut dovedi niciun prejudiciu, niciun fel de foloase necuvenite, iar în cazul lui Clotilde Armand Parchetul a schimbat patru procurori de caz până a găsit unul care să o trimită în judecată. Mai mult, ÎCCJ, controlată de facto de Lia Savonea, a amânat sentința în dosarul ei pentru 4 decembrie, adică dipă alegeri. Oare nu cumva pentru că nu voia să o achite înainte de parlamentare? Întreb, nu dau cu parul. Dubito, ergo cogito, aceasta este deviza mea într-o lume în schimbare.
În sfârșit, conștientă că votez o persoană care mai are mult de învățat, votez totuși politic, adică pentru USR, și împotriva mafiilor - pentru că, dacă nu o fac acum, s-ar putea să nu mai am ocazia să o fac după ce mafiile PSD-PNL-AUR vor fi pus mâna pe tot ce mișcă în țară. Votez pentru reforme și pentru o Românie modernă, democrată și liberală, nu una cu nostalgii legionare și comunistoide.
Întorcând pe dos vechea zicală, spun că este mai bine să pierzi cu un om onest, decât să câștigi cu niște ticăloși. Dar, la urma urmei, de ce să pierdem? Votând-o pe Elena Lasconu nu avem nimic altceva de pierdut decât un sistem ticăloșit.
PS: Dragi prieteni, nu încerc să impun nimănui opțiunile mele, doar să le explic. Am considerat că este de datoria mea să-mi argumentez decizia pentru toți cei care au citit modestele mele contribuții în timpul campaniei. Nu cer nimănui să mă urmeze, aș dori doar să mă ascultați și să-mi evaluați obiectiv argumentele. Votați cu cine vă îndeamnă conștiința: vom rămâne prieteni și după alegeri, nu-i așa?
.