1000+1 editoriale

Rodica Palade 12.05.2009

De același autor

1001 de săptămâni de când 22 apare neîntrerupt înseamnă un parcurs cât cel al ţării eliberate de dictatură, în 22 decembrie 1989. O vârstă onorabilă şi venerabilă pe care o împlinim astăzi fără altă mândrie decât aceea de a ne fi străduit să facem un alt fel de presă, dedicându-ne, din primul număr, unei diversităţi de subiecte socotite tabu în societate. Fiecare rând scris în 22 a fost însoţit de dorinţa de a spune cititorilor adevărul, de voinţa de a decortica pentru ei toate aspectele unei tranziţii lungi şi dureroase de la o societate închisă, totalitară, la o societate deschisă de tip occidental.

Născut din întâlnirea fericită a unor talente complementare şi din voinţa încăpăţânată de a rămâne independent, tocmai ca să poată vorbi liber, 22 a susţinut constant principii, şi nu oameni. Oamenii care le-au întrupat trecător au confundat revista cu o floare pusă de-a pururi la butoniera lor. Dar când au părăsit principiile, au avut surpriza, ca, întinzând mâna, să dea peste un cactus.

Am reuşit „să fim o instanţă critică a realităţii“, aşa cum ne propuneam în primul editorial, alăturându-ne, de fiecare dată, celor care au militat pentru dislocarea gândirii unice. De la mineriade la intrarea ţării în NATO şi apoi în UE, au existat şi mult neprevăzut, suişuri şi coborâşuri care, uneori, au depăşit capacitatea noastră de evaluare, dar niciodată atitudinile exprimate de 22 nu au fost lipsite de bună-credinţă şi de convingerea fermă că slujesc binele public.

Un instrument de învăţare a istoriei recente, un instrument pedagogic şi educativ, însă, mai mult ca orice, 22 rămâne un simbol al libertăţii de expresie. Există oameni pe care libertatea de a spune ce gândeşti îi ofensează în aşa măsură, încât, în rândurile citite în 22, ei nu pot vedea decât oculte intervenţii străine. Lor le e greu să creadă că cineva ar putea face altfel decât fac ei.

Sunt oameni care compară solda lor şi vacanţa în Creta cu  voluntariatul sau modicele sume obţinute de la 22. Ei îşi ascund astăzi aservirea, spunând că 22 e aservit. Ei ştiu însă, în intimitatea lor tulburată, că singurul nostru capital este onestitatea. Şi, da, idealismul. Ei nu vor să critice 22, ei vor să-l facă să dispară. Credem cu tărie că cititorii trebuie să fie informaţi corect şi nu vom abandona fără luptă spaţiul mediatic, invadat de mercenariat vulgar.

Cu un format modern, 22 rămâne fidel valorilor fondatoare din zilele tot mai în¬de¬păr¬tate ale acelui decembrie însângerat. În 20 de ani de emoţii, tensiuni şi câteva bucurii, 22 a ţesut cu cititorii lui o relaţie unică. Iar cele 1001 numere nu înseamnă a sărbători revista, ci o in¬¬vitaţie de a regândi un drum străbătut împreună.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22