Criza nu mai are răbdare

Rodica Palade 08.06.2010
SHARE 7

De același autor

PDL este astăzi un partid nesigur, în disoluţie, deşi se află la guvernare.

Există în finalul volumului I al Moromeţilor lui Marin Preda scena teribilă a corecţiei cu parul pe care bătrânul ţăran o aplică fiilor săi. Tot mai străini de problemele familiei, de fonciire, dar şi de Poiana lui Iocan sau de ritualica secerişului, băieţii lui Moromete vor să pună mâna pe toată agoniseala şi s-o rupă cu satul. Ei îl înfruntă pe tată, sătui de „acelaşi glas înfundat şi stăruitor care punea în mişcare toată casa“. „Răcnetul lui care înţepenea aerul“, dar şi batjocura şfichiuitoare nu mai au efect. Până şi tăntălăul de Nilă „rânjeşte simţind că s-a terminat cu puterea tatălui“. Moromete ridică parul şi-şi loveşte fiul răzvrătit, aruncându-i: „bolnavule după avere!“, apoi, pentru toţi ai casei: „Cui nu-i place la târla mea să de ducă! Să plece!“. Şi, într-adevăr, băieţii cei mari fug, după ce sparg lada de zestre şi iau din ea toţi banii; Niculae, mezinul, părăseşte şi el „târla“, după ce Moromete vinde pământul şi-l înscrie la şcoală. Spune Preda, chiar în ultimul paragraf al romanului, „timpul nu mai avea răbdare“.

O scenă similară cu bătaia băieţilor lui Moromete, care însă pecetluieşte pierderea autorităţii de către tată, pare să fi avut loc la Snagov, în seara zilei de 6 iunie, când Traian Băsescu şi-a adunat „băieţii“ din partid, mai toţi „bolnavi după avere“, pentru a le aplica o corecţie disperată, înaintea momentului crucial al asumării răspunderii guvernului pe legile austerităţii şi al votului pentru moţiunea de cenzură înaintată de PSD. Rumorile, dezertările, indisciplina, ca şi corupţia, furtişagurile, cumetriile vinovate – toate la vedere –, alături de un premier fantomă şi de o mizerabilă comunicare fac din PDL astăzi un partid nesigur, în disoluţie, deşi el se află la guvernare. Apropiaţi ai capilor din partid spun că toţi pedeliştii sunt conştienţi că se vor prăbuşi sub măsurile nepopulare pe care guvernul este silit să le ia şi, în grabă, înşfacă fiecare ce poate. Traian Băsescu le-a spus în faţă că premierul Boc „a fost sabotat de propriul Cabinet“.

„În timp ce premierul vorbea despre măsurile de austeritate pe care trebuie să şi le asume populaţia, anumiţi miniştri făceau angajări în cabinetele proprii sau declarau că nu este nevoie de reduceri de personal la ei în ogradă. După asumare, cer să se reducă toate posturile din ministere şi agenţii care au fost create pentru clientela politică“ şi „Trebuie să vă hotărâţi ce faceţi: ori susţineţi guvernul, ori mergeţi în opoziţie. Trebuie să hotărâţi pentru că ţara are nevoie de un guvern care să aplice măsurile. Aveţi 48 de ore să vă decideţi.“ Ai spune că vorbele preşedintelui sunt lovituri de par.

Numai că „băieţii“, veniţi la Snagov în maşini scumpe, cu geamuri fumurii, faţă de şeful statului, în Loganul său demonstrativ, ştiu că „şeful“ nu le mai poate da în viitor nimic; că, până mai ieri, periculoasele lui viraje erau de susţinut, atâta timp cât la câte o cotitură le era oferită parte consistentă şi îndestulătoare din punga bugetului. „Băieţii“ ştiu că afacerile se rezolvă transpartinic, după principiul: azi îţi dau eu, mâine îmi dai tu. Dincolo de „încleştările“ televizate, „băieţii“ lui Băsescu „servesc“ masa cu adversarul, mai fac o achiziţie în Spania, reglează un contract, aranjează un ginere; soţul, investitor în soaţă, se descurcă, oricine este sau va fi la putere. Ce vrea, ce mai vrea Băsescu, şi-or fi spus (încă) în gând Blaga-Berceanu-Videanu &co. Dar nu va trece mult şi, asemeni lui Paraschiv al lui Moromete, vor striga: „crezi că mi-e frică de el! Ehe! A trecut vremea aia!“.

Indiferent ce se va întâmpla curând cu asumarea răspunderii şi votul pe moţiunile de cenzură, „băieţii“ lui Băsescu vor fugi (la Nisa?, la Monte Carlo?), luând cu ei tot ce a mai rămas în lada de zestre. Pentru noi însă contează un singur lucru: criza nu mai are răbdare. //

TAGS:

Comentarii 7

Emil - 06-13-2010

Doar "...Blaga-Berceanu-Videanu..."? Ei sa fie Motocii de serviciu ai presedintelui? Alina Mungiu a identificat corect in 2008, in interviul acela amplu din Catavencu, provocarile imense care stau (la acea ora) in fata PD, daca va castiga alegerile(ceeace s-a si intamplat). Oare de ce o fi facut pasul inapoi? In plus, chestia cu "vinovatii de serviciu", "dispersabili", "sacrificabilii" s-a cam fumat in tara asta. Dupa ce, mai mult sau mai putin pe drept sau pe nedrept au fost "identificate" intregi categorii socio -profesionale "vinovate" de dezastrul tarii si au fost prezentate gloatei care avea nevoie de un "dujman" de clasa (in spiritul a ceeace literatura de specialitate numeste "propaganda gri", adica accent pe fapte reale in principiu, dar cu deformarea proportiilor si generalizarea), chestia asta s-a cam fumat. Iar in spiritul adevarului si al dreptatii, ma declar si eu contrariat de lipsa de pe "lista rusinii" a Elenei Udrea. Si asta nu are nimic de a face cu misoginismul romanesc.

Răspunde

valentin - 06-11-2010

Asa este doamna, aþi descoperit ,,piatra filozofala...toata averea tarii, toti banii din privatizari, toate contractele importante din ultimii 20 de ani, toata spaga devenita ,,sport national"...totul,dar absolut totul, ba chiar un PIB intreg, se afla in buzunarele infractorilor si criminalilor de pedelisti...care merita totusi un premiu NOBEL pentru un furt atat de masiv, in doar cateva luni. Sa vina ,,ingerii si competentii" din opozitie...Traiasca Ion Iliescu cel sarac si cinstit...cu cohorta lui alde Voicu, Vanghelie si Hrebenciuc. Daca asa vrea presa cea ,,constienta" si ,,reponsabila" , atunci asa sa fie !...Dar ,,dupa", sper sa nu va mai aud si sa va vad, mult timp....vreo 20 de ani!

Răspunde

Vilius - 06-10-2010

Criza la noi este de cand Hitler si Stalin prin pactul Ribentropf Molotov ne-au ciopartit tara ca in scurta vreme sa intram brat la brat cu Hitler in un razboi pierdut din prima zi, criza a continuat si dupa 23 august 44 cand in 6 martie 46 alegerile au fost masluite de comunisti tot in criza am intrat cand cei mai straluciti cetateni ai Romaniei au fost condamnati cu sutele de mi la munca fortata de unde sau intors putini, ne-am adancit in criza cand Regele nostru a fost alungat din tara, criza se chiama si confiscarea pamanturilor muncite de tarani de secole, colectivizarea a fost o adancire in criza cand pe ogoare se lucra putin, prost si se fura mult. Pentru noi a fost o criza si cand sa prabusit bolsevismul la noi omorand peste 1000 de tineri neinarmati doar ca tov. Ilici sa creeze confuzie ca sa poata pune mana pe putere, Tot criza se chiama cand acelas Ilici a chemat minerii sa umilesca capiatala sa bata la intamplare pe ori cine le iesea in cale dupa care tot Ilici lea multumit. Criza sa adancit cand dupa aceia industria si flota tarii au fost vandute la pret de fier vechi strainilor. Iar acum cand sute de mii de oamei capabili au luat drumul pribegiei si prefera sa culeaga capsuni in Spania mai degraba decat sa muncesca pe un salariu de nimic acasa tot criza se cheama. Da domnilor tovarasi va aflati in o criza care se poate rezolva doar singura si fara amestecul vostru. Vom afla cu totii cand se va intampla. Pana atunci chin si vai. Dar fiti siguri ca sa va rezolva aceasta criza care dureaza de peste 70 de ani. Iar conducerea tarii de sorginte comunista crede ca se pate rezolva acesat criza lunga taid din pensiile celor cari au muncit pentru acest drept. Stomacul romanior va dicta de acesta data clipa inceperii sfarsitului crizei. Vilius

Răspunde

Liviu din Timisoara - 06-08-2010

Romanii nu poeti s-au nascut ... ci rimeori.De ce-o fi codrul frate cu romanul? Ca n-avea rost sa lupte pentru capra din batatura...Niste cacaciosi care s-au trezit cu "revolutia" la televizor ...Si-o tin tot asa ...

Răspunde

Gladiatorul - 06-08-2010

.......Dar nu va trece mult si, asemeni lui Paraschiv al lui Moromete, (Blaga-Berceanu-Videanu) vor striga:"crezi ca mi-e frica de el! Ehe! A trecut vremea aia!" Ma tem mult, ca aceasta comparatie (in contextul actual) este putin improprie. Mie tema zilei imi spune ca aici nu mai este vorba de Marin Preda. Este vorba pur si simplu de Liviu Rebreanu. Astora nu li se poate opune un tatic (altminteri si el cu "bube" multe). Un popor flamand si tot mai constient de "Factorul" deznadejdii si disperarii sale este necesarul indreptarii lucrurilor in tara asta. Altminteri, oricine ar veni la conducerea tarii va adanci anarhia si Istoria Romanilor va avea acelasi "bad end."

Răspunde

ronea - 06-08-2010

Din pacate persoanele care au facut bni in Romania, de dupa revolutie incoace, au facut prin astfel de afaceri oneroase cu statul. Ei nu sint Bill Gates, si cistigurile lor depind de perpetuarea sistemului.Totul se trge de la inceputuri, de la nenea Iliescu. Si toate se trag de fapt de la poporul roman care a votat in mod necugetat, ani de-a rindul, punind bazele acestui sistem. Iata de ce , tot poporul roman a platit, plateste si va plati in continuare din propriul buzunar. Caci vorba proverbului: unde nu e cap vai de picioare...Ce poate face sarmanul Basescu cu o majoritate de oameni de acest tip? Daca vrei sa nu cazi prada prostiei majoritare, singura solutie rapida:paraseste tara!

Răspunde

radu - 06-08-2010

"& Co"? De ce nu spuneti "si Udrea", e interzis de la Moromete-tatal?

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22