De același autor
Saptamana trecuta, in acest colt de pagina, Andrei Cornea scria despre victoria lui Sorin Oprescu la Primaria Capitalei ca despre o "victorie a distractiei". Bucurestenii, sub 30%, l-au "ales" in raspar pe "independent", preferand populismul si smechereala, care da bine pe sticla, programelor serioase care ar fi putut scoate orasul din colaps. Explicatiile lui Andrei Cornea pentru acest gen de distractie stau in miza reala mica a Primariei Bucurestilor, legea amputand rand pe rand prerogativele primarului general, niciodata al PSD. As adauga, insa, ca aplecarea catre "distractie" a bucurestenilor nu s-a manifestat doar in episodul Oprescu-independent sau Vadim-presedinte, ca este, ne place sau nu, o trasatura de caracter a locuitorilor Capitalei, de neinteles dincolo de Carpati, unde bucurestenii sunt porecliti "mitici", cu tot tacamul dispretuitor caragialesc ce decurge de aici. Cu cutitul la os, dar si cu aplecarea lor catre distractie, bucurestenii au umplut strazile orasului in decembrie 1989, cantand aiuritorul "ole-ole-ole/Ceausescu nu mai e" si, in acelasi ton, de lambada, spunea atunci Mircea Dinescu, au tinut ocupata Piata Universitatii vreme de doua luni. Dar izgonirea lui Adrian Nastase si a trupei sale, in 2004, nu a fost decisa tot de bucuresteni, care s-au mobilizat la vot prin "distractivele" SMS-uri cu Bombo si Congo? Tocmai de aceea, strategia staffului de campanie al lui Vasile Blaga, un ardelean morocanos si necarismatic, a parut cel putin ciudata. Sloganul "fapte, nu vorbe" nu prinde la Bucuresti, unde palavrageala este un mod de viata si unde fostul primar confundase orasul cu un numar de tevi si foarte multe borduri. A ignora felul de-a fi al celor pe care vrei sa-i seduci ca sa-i conduci inseamna, in fapt, ca nu ai chef nici sa-i seduci, nici sa-i conduci, ci doar ca ai primit o nesuferita sarcina de partid.
Andrei Cornea recunoaste, in editorialul sau, valoarea simbolica a castigarii/pierderii Bucurestilor. Si aici, intr-adevar, apare marea problema: "distractia" din Capitala ameninta sa se transforme in uriasa paranghelie nationala, sinucigasa, spre marea multumire a unui etern Ion Iliescu. Cine l-a auzit pe proaspatul primar general al Capitalei rostindu-si discursul de instalare in fata functionarimii din primarie, o supradoza de populism si smecherie, a inteles ca, de fapt, el marcheaza pentru Sorin Oprescu inceperea asaltului care vizeaza direct Palatul Cotroceni. Mai mult, se discuta tot mai insistent de crearea unei miscari civice, de o "reala moralitate" , de o "reala competenta" si, bineinteles, de o "reala independenta", care va putea reuni energiile celor multi, nemultumiti de partidele politice, indiferent de plasarea lor ideologica, astfel incat mobilizarea la urne sa poata fi asigurata. Doar asa va rezulta o "reala schimbare". In fruntea acestei miscari civice va fi, ati ghicit, "independentul" de la Bucuresti. Sorin Oprescu. Abia atunci sa te tii distractie.
Daca va amintiti, o lunga perioada de timp, dupa ce divortul dintre partidele componente ale Aliantei Dreptate si Adevar, PD si PNL, devenise iminent, opinia publica isi manifesta, neabatut, optiunea pentru "familie". Electoratul, un copil suficient de evoluat, nu era dispus sa inteleaga care dintre cei doi parinti are dreptate, ce fel de dreptate e aceea si cum se face ea. Dar, in astfel de situatii, parintii nu se gandesc la copii decat ca arme cu care ar putea sa-si distruga cel mai bine partenerul sau ii uita incuiati in casa. De cele mai multe ori, exasperati de certuri, acestia fug pe primul maidan, cazand prada sigura vorbelor goale, marea si sarea promise de un sarlatan oarecare, "un independent", sa zicem. Ce urmeaza este chiar povestea alegerii de la Bucuresti, care ameninta sa se intinda si peste alegerile din toamna.