Eu vreau sa stiu pentru cine votez

Rodica Palade 24.10.2002

De același autor

Ceea ce s-a petrecut la alegerile din 2000, cand o masiva parte a electoratului s-a trezit tradata prin fuga presedintelui Constantinescu si in fata unui front spart, din care nu prea avea ce sa aleaga, a lasat urme nu doar in sistemul politic actual, profund dezechilibrat (vezi rolul de figurant al opozitiei), ci si in mentalul colectiv.

Desi votul este cel mai concret mod de a practica exercitiul democratic, o anume neincredere in el deja se constata. Este o trauma grava, pe care politicienii, autori si coautori ai dezastrului din 2000, gata sa se avante intr-o noua campanie electorala, n-ar trebui sa o ignore.

Cu atat mai mult cu cat unora dintre politicieni, impunsi in Parlament de scaunul tare al opozitiei, sau altora, si mai rau, siliti sa stea in picioare pe dinafara oricarui joc, nemultumiti de propriul partid, sau chiar fara de partid, a inceput, in ultima vreme, sa le creasca febra electorala. Fac planuri si strategii, pregatesc partide nou-noute in capul carora au de gand sa se puna, in fine, pulsul ambitiilor personale creste de la o zi la alta.

Suntem asaltati de scenarii nastrusnice. Ultimul de care se vorbeste cu insistenta ar fi ca in PNTCD (bietul!) se pregateste iarasi o lovitura de palat: ar urma ca Victor Ciorbea, ocupat cu refacerea partidului in teritoriu, sa fie debarcat cu ajutorul baronilor interni, obligati sa se traga in spate din motiv de reputatie proasta, iar sefia partidului sa fie preluata de... Emil Constantinescu.

Unanim recunoscut in PNTCD (chiar si de catre baronii complotisti) ca gropar al partidului, Constantinescu ar avea nevoie de un podium de pe care sa se relanseze in politica, iar baronii, pensionati cu forta, ar vrea (si ar avea promisiunea) sa revina in fotoliile cabinetelor ministeriale. Un alt scenariu de rezerva descrie crearea unui partid nou de dreapta, adevaratul partid de dreapta, in care ar urma sa aflueze toti nemultumitii din PNL, PNTCD, UFD etc., sub bagheta aceluiasi Emil Constantinescu, partid menit sa rezolve dezechilibrul politic creat.

De ce apare fostul presedinte in aceste scenarii (ca si in altele) nu stim.

Deocamdata, cert ramane doar balonul de incercare (anuntat inca din iarna de apropiatii lui), lansat recent in patru volume cat Casa Poporului, prin care E. Constantinescu incearca sa testeze piata. Foarte bine. Scena politicii nu este nici prea goala, nici prea plina. Iar niste scenarii, abracadabrante sau pur fanteziste, sau chiar neadevarate intereseaza, pentru ca asa afli ce mai crede despre tine votantul. Cine sa mai dea crezare scenariilor amintite - spun fapturile rationale -, cand toate sunt rau croite, cu oglinda adoratoare in fata si cu spatele la cetatean? Greu s-ar mai putea gandi cineva ca mai are capacitatea de a seduce, dupa ce a abandonat, adauga rationalul.

Dar eu, care am votat constant emotional doar impotriva lui Ion Iliescu, nu pot sa uit votul din 2000 si alegerea finala, pe care eram pusa s-o fac, intre ciuma si holera.

Sa privim atent cum se pregateste PSD de alegeri: taie calm o halca generoasa din buget pentru numeroasa armata a nevoiasilor; centralizeaza institutii prin care va controla inclusiv bani privati; isi apara senin contributorii de baza, chiar daca ei sunt numai buni de PNA; in fine, pregatit sa-si puna la butoniera floricica NATO, PSD il pastreaza la frigider pe C.V. Tudor, ca sa se vada si in 2004 cine e rau si cine e bun in tara asta.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22