Imperiul Bondrea se clatină

Rodica Palade 11.08.2009

De același autor

Bondrea, un politruc cu origine sănătoasă, fără nicio legătură cu studiile universitare, alta decât Şcoala de Partid „Ştefan Gheorghiu“.

Vorbeşte şi gesticulează exact ca Ceauşescu: frazare lemnoasă, cu accentele autorităţii de partid; despică aerul cu mâna, ca şi cum, sub ea, pisează fiinţa sau obiectul ce ar fi îndrăznit să i se împotrivească; şi frizura aminteşte de Ceauşescu; ca şi privirea, necruţătoare, învăţată să nimicească orice inamic.

Aşa ni s-a înfăţişat în vara lui 2009 Aurelian Bondrea, rectorul USH, în cele câteva ieşiri la rampă, după ce MEC a decis să vadă ce se întâmplă cu această mult prea lucrativă afacere cu diplome universitare. Fişa de cadre a lui Bondrea, existentă în Arhiva CC a PCR şi prezentată chiar în acest număr de Adrian Cioflâncă ne prezintă un politruc, fără nicio legătură cu studiile universitare, alta decât Şcoala de Partid „Ştefan Gheorghiu“.

În fine, după 20 de ani, un ministru al Educaţiei calcă muşuroiul şi, indiferent de motivaţie, ministrul Ecaterina Andronescu merită admiraţia şi susţinerea. Concluziile Raportului MEC, rezultat în urma controalelor la USH şi prezentat în urmă cu câteva zile, dă jos poleiala de pe imperiul Bondrea, cerând desfiinţarea centrelor de învăţământ la distanţă, interne şi „esterne“ (apud A. Bondrea), ca şi retragerea dreptului de a organiza licenţa până la finalizarea evaluării de către ARACIS. Pentru intrarea în legalitate, USH va sta sub monitorizare vreme de 3 ani, iar titlurile de conferenţiar şi profesor atribuite abuziv celor 92 de cadre didactice din USH se invalidează, ca şi regulamentul de alegeri pentru conducerea universităţii.

Mai mulţi specialişti în domeniu spun că MEC mai are de „săpat“ în grota de Ali Baba a lui Bondrea, în alte grote „private“ de învăţământ, dar şi în cele publice, înflorite excesiv, după 90, în toată ţara. Pasul făcut de MEC, nu fără strângerea de inimă a politicului, trebuie să devină un mers accelerat spre normalitate. Numai că încrengăturile sistemului din care Bondrea a făcut şi încă mai face parte pot sugruma încercarea de azi a MEC. USH continuă înscrierile la ID şi atacă în instanţă MEC, invocând autonomia universitară şi proprietatea privată. Nu este deloc exclus ca legăturile lui Bondrea cu vechi tovarăşi de drum comunist, încă prezenţi în sistem, să influenţeze sentinţa. Ca şi lobby-ul politic făcut de anumite cadre didactice din USH, extrem de influente şi care, dincolo de romanţioasele declaraţii dintr-un apel („împroşcarea cu noroi ne atinge în aceeaşi măsură, fiindcă «cel care îmi fură bunul nume îmi fură sufletul»“), vizează conservarea (profitabilă) a acestei citadele ceauşiste. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22