Intrebare pentru Posta, Vama, Guvern, Parlament, Presedintie si opozitia democrata

Rodica Palade 20.02.2004

De același autor

Saptamana trecuta am vrut sa expediez unei cunostinte din strainatate o carte. Un roman. Am sunat la posta la care merg de obicei si-am fost indrumata la Oficiul postal 67, vama. Functionarul de acolo m-a intrebat: "Sunteti persoana fizica sau juridica?". Zic: "Sunt un om care vrea sa trimita o carte la Paris". "Fizica sau juridica?" - a insistat functionarul. "Fizica." "Deocamdata, nu puteti." "Cum adica nu pot?" - am ridicat vocea. "Doar persoanele juridice pot expedia carti in strainatate, cu adresa, certificat de inmatriculare a firmei, borderou, factura si ordin de plata." "Si eu, persoana fizica, ce fac?" - am intrebat iritata. "V-am spus. Deocamdata, nimic. Asteptam reglementari." "Din partea cui? Ce inseamna magaria asta?" - m-am dezlantuit. "Eu nu inteleg ce aveti cu mine. Sunt doar un functionar care a primit niste dispozitii!" Si-a trantit telefonul.

Ca un facut, episodul se petrecea in ziua de 26 ianuarie, zi in care Ceausescu ar fi implinit nu stiu cati ani. Pe televizor, incercari de a analiza "fenomenul" Ceausescu. Burtica, masca joviala, cu capul gol de orice banuiala ca ar fi fost ceva in neregula cu monstrul. Da, era ceva cu ea... (adica Ceauseasca). Dinel Staicu, un fost militian din trupa de vanatoare a lui Ceausescu, azi prosper om de afaceri, vrea sa-i faca aniversatului un muzeu. In premiera absoluta, ni s-au aratat niste desene cretine facute de Ceausescu in timpul nesfarsitelor plenare, cand pana si el se plictisea. In fine, popor intervievat: o baba mustacioasa, unu' cu caciula pe nas, un nefericit care avea 14 ani pe vremea aia. Toti spuneau ce bine era... Mai erau si cativa normali, ca niste rame intre rate, care se straduiau sa nu se enerveze si sa analizeze "obiectiv".

Si eu, cu cartea mea neexpediata in strainatate, intrucat deocamdata, ca persoana fizica, nu pot s-o fac, mi-am inghitit gandul ca pana si pe vremea lui Ceausescu... Dar nu m-am lasat. Am expediat cartea pe redactie, fiind obligata sa semnez o adresa in care scrie: "Mentionez ca publicatia nu contine secrete de stat sau nedestinate publicitatii, conform legii nr. 23/1971 si HGR nr. 594/1992".

Ei bine, dupa toate astea, intreb Parlamentul, Ministerul Integrarii in Europa, pe presedintele tarii: ce inseamna palavrageala asta cu integrarea Romaniei s.c.l.? De ce nu pot eu, o persoana fizica, sa trimit prin posta un roman in Franta?

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22