Vaca nebună în arşiţa verii

Rodica Palade 31.07.2012

De același autor

Nu cumva adevăratul obiectiv al USL este de a-i exaspera pe occidentali, care, în ultimă instanţă, ar putea decide să se descotorosească de o ţară atât de complicată ca România?

Şi-acum? Ce ne-a rămas, de fapt, după un pârjol nemaivăzut, aruncat peste ţară de un parlament, reconfigurat ca la co­mandă, înainte de alegeri, pe principiul „vând-şi-cumpăr“ şi, în plus, aflat în va­canţă? Ce a câştigat guvernul („cel mai cinstit“?) în materie de „programe“ şi „pro­iecte“ de gestionare a crizei, când de o lună şi jumătate şedinţele lui sunt preponderent destinate suprimării unui singur om? Ce a câştigat Preşedinţia Ro­mâniei, având la pupitrul ei un inte­ri­mar, care, după ce şi-a satisfăcut cheful maniacal de a fi la Cotroceni, s-a grăbit ca, în trei săptămâni, să „joace“ cât sus­pendatul în opt ani, încălcând Cons­ti­tuţia pe care clamase că o apără, în nu­mele eliminării aceluiaşi singur om? Face capul unui singur om atât de mult pen­tru USL, încât să dea foc la ţară? Eu cred că nu. Ei cred că da.

Cu ce ne-am ales noi după ce am fost tâ­râţi într-o încleştare pe viaţă şi pe moar­te? Nu cumva încleştarea asta ne-a de­părtat tot mai mult unii de alţii şi pe toţi laolaltă de un statut european, câştigat cu eforturi şi sacrificii şi considerat de către optimişti drept inconturnabil? Fu­rioşi, scârbiţi sau resemnaţi, toţi vom privi încă multă vreme de aici încolo nu spre viitor şi spre ce ar fi de făcut, ci spre facturile umflate de căderea leului şi spre adâncul faliei săpate între noi. Haosul şi deriva rezultate din jongleriile juridice ale USL, răţoitul la liderii de la Bruxelles, invocarea „neamestecului în tre­burile interne“, minciunile în lanţ ale primului ministru au făcut din ţara noa­s­tră „o oaie neagră“, un loc nesigur, un motiv de „preocupare“ şi „îngrijorare“ pentru partenerii noştri occidentali. Chiar dacă, începând de azi, Guvernul Pon­ta, sau oricare altul, şi-ar da silinţa, ne­i­pocrită, să respecte toate legile, re­gu­lamentele ori cutumele europene, nimeni din Occident nu ar mai avea încredere că România este o ţară pe care poţi să te bi­zui. O ţară aparţinătoare, de drept şi de fapt, Uniunii Europene. Aşa cum, în aceas­tă vară, statul, sub aparenţe legale, s-a comportat, pe parcursul câtorva zile, precum o vacă nebună, călcând peste Constituţia României, regulamentele in­terne şi angajamentele externe asumate, zicând că respectă democraţia, n-ar fi oa­re posibil ca s-o ia din nou razna, când nu te aştepţi? N-ar fi mai bună pentru România o carantină sine die? Cam cu asta ne-am ales. Izolare şi ne­în­credere. Despre salarii şi pensii, o să mai vorbim. Mult timp de-acum îna­inte.

Nu, nu eram pregătiţi pentru apar­te­nenţa la Uniunea Europeană. O ştiau şi cei de la Bruxelles care ne-au pus în faţă un mecanism de verificare. O ştia, şi chiar pe asta a şi contat, unul ca Dan Voiculescu (artizanul im­pe­ni­tent al puciului estival reiterat), care nu e doar un mărunt şi „fericit“ in­formator, ci mare aranjor al banilor din firmele Securităţii ceauşiste. Lui şi celor din liga lui, ca şi marelui ve­cin de la Răsărit, apele tulburi non­europene le convin de minune. O ştia, în fine, fiecare dintre noi. De la felul în care orice norme de com­por­tament social sunt ignorate (răcnitul în telefoanele mobile, bunul plac pe şo­sele) şi până la oboseala timpurie care ne-a cuprins faţă de „ce e la noi şi al nostru“, ori până la lehamitea de a urmări şi condamna fineţurile cu încălcarea echilibrului puterilor în stat sau a respectării deciziilor de­fi­nitive în justiţie. Şi totuşi, târâş-gră­piş, ne aflăm acolo unde credeam că ne era locul şi de unde fusesem, vre­me de 50 de ani, alungaţi. În Europa.

Răscoala din această vară împotriva legii, pe care USL ne anunţă că o va transforma în război permanent de „apă­rare a românilor“ şi după în­che­ierea referendumului din 29 iulie, nelinişteşte, dincolo de dificultatea şe­filor de a digera eşecul. Mărturisesc că şi azi mi-e greu să înţeleg ce a îm­pins USL să alerge înainte, cu un snop de acţiuni scandaloase, când, aşteptând până în toamnă, avea la degetul cel mic victoria în alegerile par­lamentare, iar alternanţa la pu­te­re, necesară şi utilă în statul de drept, i-ar fi consfinţit supremaţia pen­tru ani buni de-acum încolo. De fapt, aşa cum eşecul referendar e trans­format, în ochii lumii, în vic­to­rie decisivă, nu e clar ce vrea, cu ade­vărat, USL. Să încalece justiţia, ni s-a spus. Dar ar fi putut s-o facă „fi­resc“ şi „curat“ în câteva luni. Şi chiar capul lui Băsescu ar fi putut să cadă fără a scandaliza o lume în­trea­gă. Nu cumva adevăratul obiectiv al USL este de a-i exaspera pe occi­den­tali, care, în ultimă instanţă, ar putea decide să se descotorosească de o ţa­ră atât de complicată ca România?

În 2004, ministrul Integrării de atunci, Vasile Puşcaş, îmi spunea în­tr-un in­terviu că sunt multe „forţe“ ro­mâ­neşti care se opun intrării Ro­mâniei în UE. Cine şi de ce, am în­trebat. O să vă spun după ce aderăm. Nu l-am mai întrebat pe Vasile Puş­caş care sunt adversarii UE, pentru că azi îi ştie toată lumea. Sunt unii (şi alţii ca ei) pe care i-am văzut, de pildă, în filmul lui Alexandru So­lo­mon, Ka­pi­talism, reţeta noastră se­cretă.  //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22