Vară în Creta

Rodica Palade 09.08.2011
SHARE 8
E vară. Altă dată, Sorin Ovidiu Vântu şi-ar fi aşteptat în Creta, la aeroport, oaspeţii de seamă, onorându-i cu o frumoasă şi confortabilă limuzină decapotată, condusă de el însuşi. I-ar fi dus pe o terasă răcoroasă de la malul mării şi ar fi clincănit cu toţii, neglijent, cuburile de gheaţă în pahar. Briza ar fi dat acel aer de bine aproape tangibil la care ai ajuns şi de care nu te mai poţi despărţi pentru nimic în lume. Decorul mirific şi trataţiile aparte ar fi catifelat suav vulgara operaţiune de vânzare-cumpărare pe care „tati“ o avea în cap încă de când pusese mâna pe Realitatea TV şi apoi pe Caţavenci. Traseul magnatului de la lucrător în comerţul socialist, ajuns pentru ceva găinării la pârnaia ceuşistă, până la artizanul FNI în care şi-au frânt economiile mai multe sute de mii de fraieri, trecând prin alte şi alte inginerii, paradisuri fiscale, „prieteniile“ cu capi ai Securităţii, ai SRI şi ai multor alţi capi nu poate stârni decât admiraţia. Sinceră. În plus, omul recită Rilke, iubeşte artele şi literele, aşa încât târgul cretan se încheagă lejer, cu inima deschisă, chiar şi pentru naturi a căror cultură, exigenţă şi verticalitate au impus modelul încă de pe vremea când românii ascultau cu sufletul la gură Europa Liberă.


Cu atât mai dragă şi mai necesară îi este lui „tati“ o astfel de achiziţie. Pe un altul, cel cu „am învins“ în 22 decembrie ΄89, l-a şi agăţat la butonieră: este, în fond, un afacerist ca şi el, înţelege din prima, aşa încât tranzacţia nu a trebuit să ia forma unui atât de sofisticat sejur cretan. Un al treilea se găseşte de vânzare în Obor, printre rămăşiţele ceauşiste, nu-şi mai bate capul pentru el, va fi de-ajuns să-i zornăie pe la nas punga de arginţi şi treaba lui cum o să facă zidul plângerii pentru poporul prost sau o să pună copaci pe povârnişul munţilor. Aceştia şi cei de sub ei vor „rula“ de la prima cheie şi se vor tura la comandă, când o să vrea el, la fel ca automobilul lui preferat.


E vară. Dar blestemul FNI se întoarce ca un bondar nesuferit pe care „tati“ a crezut că l-a strivit de geam odată cu moartea unei procuroare care îşi vârâse nasul prea adânc în nişte dosare ca şi clasate şi pe care judecătorul Jipa chiar le-a azvârlit la coş, după ce magistraţii, ce întâmplare!, au făcut grevă cât să se împlinească termenul de prescriere. Ba s-a întors, adică a fost întors, din ţările calde şi „golănaşul mic“ de Popa. Vlas nu a putrezit în închisoare, dă interviuri în care spune pe şleau una-alta. Nu e bine deloc. Şi toate, toate se trag de la „prostănacu΄“: cât s-a băgat în el, cât au lucrat „cumpărăturile“ cretane, câtă ştiinţă de carte rafinată, „cezarismul lui Băsescu etc.“, în combinaţie cu miştourile groase marca Mambo Siria şi cu ghioagele scoase toate din rastel cu ordin de luptă... Dar degeaba. N-a fost în stare să fie preşedinte decât câteva ore. Sigur, la experienţa lui de viaţă, „tati“ nu crede în istorii contrafactuale, dar nu se poate împiedica să nu se gândească ce s-ar fi ales de, să zicem, unul ca Băsescu... Sau de una precum Kövesi. Sau de toţi procurorii ăştia la un loc, aflaţi în slujba dictatorului. Nu că ar fi fost îngropaţi în dealurile Moldovei, dar la ora asta nimeni nici măcar nu le-ar mai fi ţinut minte numele.


E vară. Kövesi a scos pe masă, de noi, dosarele penale nr. 372/D/P/2004 şi nr. 374/D/P/2004 - care au vizat generarea unor pagube în patrimoniul investitorilor FNI de peste 3.400 miliarde de lei vechi, ca urmare a derulării unor activităţi care au determinat intrarea fondului în incapacitate de plată; dosarul penal nr. 76/P/2005 - privind prejudicierea Băncii Agricole SA cu peste 60 de miliarde de lei vechi, prin desfăşurarea de acţiuni pe piaţa de capital, respectiv achiziţionarea de acţiuni necotate supraevaluate şi convertirea unui împrumut în obligaţiuni; dosarul penal nr. 754/D/P/2006 - privind constituirea Băncii de Investiţii şi Dezvoltare (BID) cu bani de la FNI luaţi chiar de „tati“, în care a fost implicat şi Nicolae Văcăroiu, fost premier, acum şef al Curţii de Conturi; dosarul penal nr. 34/D/P/2005 - privind falimentul Băncii Române de Scont (BRS), prejudiciată cu peste 260 de miliarde de lei vechi. Între păgubiţi, Astra Asigurări. Banii, se arată în dosare, ar fi ajuns la firme controlate de „tati“. Ce înseamnă asta? Că procurorii vor merge pe urma celor circa 3.400 de miliarde de lei scoşi de la FNI (şi se va vedea cum Banca Agricolă a cumpărat cu milioane de dolari hârtii fără valoare).


Se va afla şi de soarta celor peste 250 de miliarde de lei scoşi de la Banca Română de Scont şi, dacă nu inventează până atunci vreun alt hocus-pocus, e logic că urmează pedepsirea beneficiarilor(?!) acestor sume. O parte din banii scoşi de la FNI au fost depuşi de „tati“ drept capital social pentru înfiinţarea Băncii de Investiţii şi Dezvoltare (cu ajutorul lui Nicolae Văcăroiu, şeful de azi al Curţii de Conturi). Prin târg se spune că o parte din banii delapidaţi ar fi ajuns, prin Cipru, în Indonezia pentru finanţarea ascunzătorii „golanului mic“ de Nicolae Popa. Din ordonanţa procurorului general, în care se face şi un inventar al probelor materiale, rezultă că „tati“ va fi pus sub învinuire pentru înşelăciuni cu consecinţe deosebit de grave, spălări de bani şi asociere în vederea comiterii de infracţiuni, fapte care atrag pedeapsa de 15 ani închisoare şi care prelungesc termenul de prescripţie, oferind astfel posibilitatea încarcerării lui, în cazul în care „tati“ va fi condamnat de instanţa de judecată.


E vară. Ziariştii scriu despre „tati“ nişte istorii atât de arborescente, presărate cu scheme atât de complicate, încât cu greu le poţi urmări până la capăt, înţelegând doar că, de data asta, e groasă! Chiar dacă „tati“ îşi va pune în mişcare toată reţeaua, bondarul ăsta blestemat de FNI din care s-au înfruptat multe capete luminate, se va vedea!, nu îi dă pace. Visul frumos deveni coşmar. Filat de poteraşii lui Băsescu şi fără cash, Realitatea TV a ajuns la Ghiţă care iute şi-a luat-o-n cap, aşa încât, prin copilaşi, „tati“ a trebuit să încheie un târg cu Schwartzenberg. Academia Caţavencu a falimentat şi titlul ei s-a vândut. Money Chanel e pe butuci, nu s-a putut salva după ce a dat atâtea lecţii răstite guvernului cum să salveze ţara.


E vară. Altă dată, în Creta ş.a.m.d.


Ne-am bucura mult dacă una dintre cumpărăturile cretane ar scoate din raft cartea şi i-ar citi lui „tati“ spre alinare: „E vremea, Doamne, vara a fost lungă“. //
TAGS:

Comentarii 8

m - 08-17-2011

@Ginger. Argumentele nu sunt relevante pentru ca nu scrie la regulamente ca legile se trec prin 1, 2, 3, 4, etc. ci numai prin vot. Daca justitia ar fi independenta 1, 2, 3, 4, etc. nu s-ar mai practica. Pe Ridzi o judeca dupa ce accesul la date a fost interzis politic iar lui Anastase prietena ei Laura nu a gasit proba video. Probabil ca le e frica de judecatorii independenti. Imi pare rau Gigi, dar poti sa lasi orice speranta de dreptate cu argumentele tale. Nu cred ca opozitia va schimba ceva pentru ca anti-basismul si anti-comunismul sunt reactii irationale. Singurul lucru rational este schimbarea prin vot cand le vine randul si la unii si la altii.

Răspunde

Ginger - 08-15-2011

@ m : Fals, justitia o judeca atat pe Ridzi, cat si pe alti pedelisti. Daca Solomon a fost pus in libertate, poate ca e din cauza insuficientei probelor. Stii tu cumva mai bine ? Te substitui cumva justitiei ? Inainte de guvernarea actuala, potentatii fostelor partide de guvernamant nici macar nu treceau de faza N.U.P-urilor din procuratura. Doar un neurastenic al propagandei televiziunilor oligarhice mai poate crede astazi ca Basescu si PDL intervin in justitie pentru a o controla politic *** Cat despre votul de la legea pensiilor, te rog sa nu schimbi, sofistic, macazul : problema nu era din cauza mainilor care nu s-au ridicat - dar au fost trecute la numarul de voturi pro -, ci lipsa evidenta a cvorumului. Or asta e cu totul altceva decat furtul unor voturi inexistente ; asa zisul furt de la o opozitie ce lipsea din sala(!). Ca acuzatia de furt sa fie intemeiata, trebuie sa existe 1) atat obiectul furtului, cat si 2) pagubitul. Or, nici una din cele doua conditii nu se intrunesc : 1) voturile opozitiei nu existau ca posibil obiect al furtului pentru ca 2) prezumtivul pagubit (opozitia de pe coridoare si de la pisoar) nu isi tinea bunurile ( voturile) la dispozitia faptasului (majoritatea parlamentara). Nu a existat coincidentza, fatala, a bunurilor altuia la dispozitia.. nelegiuitului. *** Cat despre faptul ca Roberta a luat cu forta voturile propriilor nehotarati, nu se poate sustine din cateva motive evidente : 1) dupa nepromulgarea legii de catre presedinte, odata ce cvorumul regulamentar a fost in sfarsit intrunit, votul a trecut 2) dovada ca majoritatea parlamentara necesara era din timp intrunita 3) votul era la vedere, ceea ce ii face doar pe cei mai hotarati sa se opuna pe fatza prin veto sau prin abtinere (ceea ce nu a fost cazul) si 4) cutuma - de a considera votul ca trecut, din moment ce opozitia lipsea prin boicot - practicata de toate partidele de-a lungul timpului, care pe fondul oboselii votului de la miezul noptii a dus la o treaba de mantuiala *** In concluzie, mai Danutz, incapatzanarea ta (o supriza majora pentru mine) ar putea servi o.. cauza mai buna. Totusi, nu mi-ai raspuns nici despre venerabilitatea acestei cutume si nici despre intocmirea procesului verbal care a colectionat si.. semnatura liberaloidului Voicu (pe post de observator al virtuoasei opozitii). Ce-a pazit liberaloidul ? caci lipsa cvorumului si "numaratoarea" lui Anastase se vedeau din satelit (am zarit-o si eu.. din fotoliu)*** Poate te-nduri..

Răspunde

m - 08-13-2011

Ma refeream la justitia care nu e capabila sa judece un flagrant din motive politice. Votul in parlament este sub incidenta penala, indiferent de sofismele de iz interlop. Regulile sunt foarte stricte si daca nu ridici mana la vot si ulterior te pui ca ai votat atunci inseamna ca ti-ai furat singur votul. In consecinta ai facut uz de inscrisuri false si legea este nula de drept si falsificatorul ajunge la puscarie. Daca nu-ti convine nu te tine nimeni in parlament. Multi spun ce le vine la gura in campanie insa la vot este altceva. Una spun si alta voteaza, nu poti inlocui votul cu intentia de vot.

Răspunde

@ m - 08-12-2011

Ce asimilare fortzata ! Roberta Anastase si Sorin Ovidiu Vantu (fiecare cu "pasarica" lui). Tot nu mi-ai raspuns : de la cine sa fi furat Roberta voturi ? de la opozitia care lipsea din sala, sau de la ei insisi ? Greu cu logica, dar, macar e bine ca esti incapatzanat..

Răspunde

Unde-au dus branzoaicele .. - 08-11-2011

.. branzoaicele lui Vantu ~ Cand ma gandesc ca Cristian Tudor Popescu si-a putut gasi disponibilitati apreciative pentru Sorin Ovidiu Vantu (via Rilke), iar pentru desecretizarile si condamnarea comunismului decise de presedinte NU (!), imi vine.. asaa.. nu stiu cum sa zic.. ( Reflection on the Romanian Involution _Edmund Burke)

Răspunde

m - 08-11-2011

Mi-e teama ca Rodica se umfla in pene prematur si cotcodaceste fara sa iasa nici un ou. Mustele cazute in ciorba lui Vantu erau ademenite de un castig usor pe cand cele saracite de Base au fost hranite cu iluzii de genul articolului de fata. Vezi cazul Anastase cand justitia a declarat ca nu exista proba video. De ce crede Rodica ca se va afla in sfarsit adevarul? Vin alegerile? Mi se pare o naivitate penibila.

Răspunde

Gladiatorul - 08-10-2011

De-ar fi numai "tati". Din nefericire impricinatii in procesul FNI-FNA, BRS, Banca Agricola s.c.l. sunt in numar foarte mare. Si ma tem, ca din cauza multitudinii de nume sonore, sa nu se puna (si de aceasta data) batista pe tambal. Ne miscam exagerat de greu in tara asta. Nu avem institutii, avem sufletele inclinate spre malefic. Majoritatea poporului gandeste prea putin si este de o docilitate (in raport cu conducatorii) de ma scoate din sarite. Securitatea lui Ceausescu ZBURDA, in continuare, prin Romania. Nimic altceva nu s-a intamplat din 1990 incoace, decat o ingrozitoare bataie de joc a Securitatii fata de oamenii (foarte putini) de bun simt ai acestei tari. Ma tem ca o alta mare bataie de joc ni se pregateste si cu dosarele lui "tati".

Răspunde

Liviu din Timisoara - 08-10-2011

Cum? Va legati de Vantu ? Categoric sunteti "basescianista" ! Vorbiti de Realitatea? De promotorii " bunului simt " ? ( Inca ma intreb cum a putut sa apara printre ei Victor Rebengiuc .) Sa fie postul de la care latra sindicalistul ala smenar, de indemna " masele" la dreapta razmerita in plina criza ? Ar fi interesant cam cate cafele bea si cate suete sustine pe zi un bugetar, prin comparatie cu un muncitor in 3 schimburi de la " Nestle " din Timisoara ...pe cele 900 lei/luna? Nu, insa il vedem pe Boc ...la tot pasul. Am avut noroc de colaborarea Basescu-Boc-Isarescu; altfel, ar fi putut fi vai de noi - de majoritatea. Lui Vantu, cu un Mirciulica venit sa-si primeasca fituicile si un Catalin Voicu la Interne... nu i-ar fi pasat ! De Kovesi sau Morar ... ce sa mai spunem...erau primii pe lista lui Mirciulica iubitorul de sotie,alaturi de Antonescu drept Prim-ministru ( Mai vazusem pupatul pe umar pe undeva ...)

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22