Catherine Deneuve și manifestul pentru “libertatea bărbaților de a curta femeile”

100 de femei celebre din Franța au publicat în Le Monde un fel de manifest prin care se opun campaniei #metoo (și eu), care a început în SUA pe fondul scandalului în care este implicat producătorul de la Hollywood, Harvey Weinstein (65 de ani), acuzat că ar fi violat, hărțuit și umilit zeci de actrițe.

Sabina Fati 12.01.2018

De același autor

 

 

 Totul a început după o anchetă făcută de The New York Time și cu îndemnul actriței Alyssa Milano (44 de ani) care le-a cerut prietenilor săi de pe rețelele sociale să publice comentarii cu mesajul “me too” în cazul care au fost hărțuite sau agresate sexual vreodată.

 

Mișcarea a avut un succes rapid, fiindcă milioane de femei și bărbați și-au mărturisit poveștile în care au fost victime. În mai multe cazuri agresorii au fost numiți cu nume și prenume, iar revista americană Time le-a desemnat drept câștigătoare ale tradiționalei sale anchete “omul anului” pe cele/cei care au luat parte la campania de denunțare a hărțuirii sexuale #metoo.

 

Cele 100 de scriitoare, jurnaliste, artiste, actrițe, între care Catherine Deneuve (74 de ani) care au semnat textul din Le Monde sunt, însă, exasperate de mișcarea #metoo, cunoscută în Franța ca #balancetonporc (balance ton porc=denunță-ți porcul) și susțin că “agățatul insistent sau neîndemânatic nu este un delict”, iar “galanteria nu e o agresiune sexuală”. Semnatarele preferă să rămână de modă veche și nu vor să-și trimită “porcii” la abator. Textul din Le Monde susține că mișcarea #metoo  a lansat “o campanie de delațiune”, fără să li se dea posibilitatea acuzaților să răspundă și punându-i pe toți în aceeași oală a “agresorilor sexuali”.
 

“Violul este o crimă” subliniază cele 100 de femei, care apără “libertatea bărbaților de a curta femeile” ca fiind “indispensabilă pentru libertatea sexuală”. Mișcarea #metoo care a scos la iveală mii de agresiuni sexuale peste tot în lume ar putea duce, potrivit documentului din Le Monde, la un “puritanism și un feminism care au forma unei uri față de bărbați și sexualitate”: “în calitatea noastră de femei, nu ne recunoaștem în acest feminism”. Pentru ele, libertatea de a spune nu unei propuneri sexuale, nu poate exista fără propunerea în sine.

 

Opozantele #metoo vorbesc despre “o justiție expeditivă” care a făcut deja victime, susținând că s-a ajuns deja la o situație exagerată  în care bărbați importanți au fost nevoiți să demisioneze fiindcă “delictul comis de ei a fost acela de a atinge un genunchi, de a încerca să obțină un sărut, de a fi vorbit de lucruri intime în cadrul unei cine oficiale sau de a fi trimis mesaje cu conotație sexuală ueni femei care nu împărtășea aceeași atracție”.

 

Pentru cele 100 de celebrități conservatoare, femeile n-ar trebui să se simtă hărțuite dacă șefii lor vor să le pipăie sau dacă primesc de la ei propuneri sexuale. În fond, astfel de asalturi pot fi respinse, insistă ele. Pentru Catherine Deneuve, pentru fosta actriță porno Brigitte Lahaie (62 de ani), pentru scriitoarele Catherine Millet (70 de ani), Catherine Robbe-Grillet (88 de ani) și pentru celelalte semnatare nu contează relația de putere de care au profitat sau pot profita bărbații/femeile aflate în posturi de decizie. Lor le este teamă că în condițiile în care hărțuirea sexuală începe să fie pedepsită, femeile nu vor mai fi curtate.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22