De același autor
Aproape la fel de înalt ca președintele american, Xi are 1,80 m, mult peste media liderilor chinezi din ultimii 40 de ani. Poartă aproape întotdeauna cravată roșie, are voce puternică, baritonală, își privește partenerii de discuție ușor condescendent, încercând să imite stilul împăraților galbeni, care emanau grandoare și inspirau venerație. Citează adesea din clasicii chinezi, dar recent a povestit că i-a citit pe Tolstoi, Dostoievski, Cehov și Șolohov, iar când a fost în Franța i-a pomenit pe Montesquieu, Voltaire, Rousseau și Sartre. În acest fel demonstrează că, atunci când Revoluția Culturală i-a întrerupt studiile pentru zece ani, el a continuat să se instruiască.
Pe calea lui Mao
Cu siguranța de sine a celor născuți în familia aristocrației roșii, dar care au trecut prin încercările pierderii privilegiilor și au luptat pentru recâștigarea lor, Xi vrea să urmeze calea lui Mao, adică restrângerea drepturilor, recitirea lui Marx, generalizarea suspiciunii, întărirea partidului ca organ vital al țării și mai ales prelungirea dictaturii.
Congresul Partidului Comunist Chinez (18-24 octombrie) a preluat Gândirea lui Xi Jinping asupra socialismului pentru o Nouă Eră în Statutul partidului, ceea ce nu s-a mai întâmplat de la Mao încoace cu niciunul dintre liderii chinezi în timpul vieții lor. Este vorba despre ideile lui Xi care urmăresc două obiective clare: menținerea partidului unic prin orice mijloace și transformarea Chinei într-o putere globală. Gândirea lui Xi completează Teoria lui Deng cu privire la Socialismul cu particularități chinezești, dar se îndepărtează de aceasta.
Xi Jinping a fost reales în funcţia de secretar general în cadrul celui de-al 19-lea congres al Partidului Comunist Chinez
Xi se consideră al treilea mare președinte, după Mao Zedung și Deng Xiaoping, și are ambiții mai mari decât ei. Mao a unificat țara și a readus-o între granițele ei istorice, Deng a pus bazele dezvoltării chineze și a găsit cheia spre bogăție, în vreme ce Xi vrea să facă din China centrul lumii. Cum spunea Henry Kissinger în 2012, anul în care Xi Jinping a fost ales secretar general al Partidului Comunist Chinez, „China nu se vede pe sine ca o putere care se ridică, ci una care se reîntoarce“. În Gândirea lui Xi Jinping, devenită parte a ideologiei PCC, se vorbește de altfel despre „marea renaștere a națiunii“, care este „cel mai mare vis al Chinei“. Renașterea se face pe mai multe căi, după cum a explicat Xi în fața celor 2.300 de delegați la Congres, îmbrăcați toți la fel, în costume închise, cămăși albe, cravate elegante în diferite nuanțe de roșu, aplaudând disciplinați discursul șefului lor, care, spre deosebire de predecesorii săi, nu pare dispus să se oprească la două mandate.
Nu există o regulă scrisă pentru liderii chinezi, în acest sens, dar după Mao, pentru a preveni excesele din perioada marelui lider, comuniștii chinezi au preferat să nu mai lase întreaga putere unui singur om, să limiteze la 68 de ani vârsta celor din Biroul Politic și să restrângă posibilitatea unui lider de a ocupa fotoliul de secretar general al PCC și cel de președinte al republicii la două mandate. Xi este hotărât acum să facă praf această regulă a „moderației“ politicii chineze și să-și extindă influența pentru mai mult de un deceniu. El însuși va avea 69 de ani la Congresul din 2022 și nu a adus pe nimeni în proximitatea lui născut după 1960, sugerând astfel că nu vrea să dea ștafeta mai departe.
Partidul şi „Visul chinez“
În introducerea volumului Gândirea lui Xi Jinping, apărut astă vară la Beijing, se spune că „țara are nevoie de eroi“ ca Mao Zedong, Deng Xiaoping și Xi Jinping. Liderul chinez se autointitulează astfel adevăratul moștenitor al înaintașilor săi, dar, spre deosebire de Deng, care a scos guvernul din treburile țării și care spunea că „dezvoltarea e singurul adevăr care contează“, Xi a ajuns la concluzia că totul începe și se termină cu Partidul, altfel spus, pentru el, partidul e singurul adevăr care contează. Liderul chinez vrea să înlăture coșmarul dezintegrării URSS din imaginarul elitei politice și crede că toate merg bine, dacă partidul își păstrează vigoarea. Chiar dacă s-a plâns că există membri de partid care câștigă aproape 1.500 de euro și nu și-au plătit cotizația de 2% din salariu, că unii membri ai PCC sunt corupți sau că mulți nu mai cred în comunism, Xi e decis să-i aducă pe toți pe calea cea bună.
Imagine de la cel de-al 19-lea congres al Partidului Comunist Chinez
„Drumul spre renaștere“ sau „Visul chinez“ va fi pus în practică de Xi prin: 1) scoaterea din sărăcie până în 2020 a celor mulți care n-au beneficiat încă de marea deschidere începută în anii ’80 - noua strategie economică va viza calitatea, nu ca până acum, când conta doar cantitatea; 2) în paralel, va continua campania anticorupție pe mai multe flancuri - pentru înlăturarea inamicilor sau opozanților din partid și pentru distrugerea puterii oligarhilor, deveniți prea influenți; 3) liberalizarea lui Deng, care a adus bogăție Chinei, va fi înlocuită cu vigilența partidului - „totul trebuie să fie plasat sub conducerea PCC: organizaţiile PCC, guvernul, armata, societatea civilă, totul, indiferent de locul în care ne aflăm“; 4) până în 2050, armata va fi „de prim rang mondial“ pentru a face din China centrul lumii, așa cum își dorește Xi.
Tradiţia încălcată
Considerat un vizionar, Xi Jinping încalcă intenționat regula de politică externă asumată de mii de ani de conducerile chineze, potrivit căreia China trebuie să-și țină ascunse capabilitățile militare și aspirațiile, să câștige timp și niciodată să nu preia inițiativa.