Cum a ajuns Biserica să dicteze statului

În România, Biserica se implică activ în­tr-un demers de modificare a Cons­ti­tu­ției, invocând motivații morale.

Sabina Fati 16.02.2016
SHARE 20

De același autor

 

 Românii acceptă amestecul Bisericii în treburile statului, ca pe o tradiție de care nu vor să scape, cu atât mai mult cu cât de această dată este vorba despre o soluție preventivă: interzicerea căsătoriilor ho­mo­sexuale (deși nu există niciun proiect de lege de acest fel și nicio presiune din partea societății). Biserica Ortodoxă Ro­mână a stat la început în umbra Coaliţiei pentru Familie, dar, apoi, după ce a vă­zut cât de ușor au fost convinși românii că trebuie să se apere de virtuala familie homosexuală, Patriarhul Daniel a ținut și el să spună că familia „naturală“ trebuie să „reziste“.

 

Mult mai îndrăzneț, fostul mitropolit al Clu­jului, Bartolomeu Anania (1921-2011), vor­bea mai pe șleau despre „pretențiile abe­rante“ ale Europei și tuna despre „gre­șeala“ României de a accepta să in­tre într-o Europă care înseamnă „ho­mo­sexualitatea, viciul, avortul, desfrâul, se­xualitatea, pornografia“, rele pe care „bi­serica, în frunte cu tineretul nostru creș­tin ortodox, le respingem pentru că nu vrem ca cu prețul intrării noastre în Eu­ropa să ne pierdem propria identitate na­ţională“.

 

Discursurile marilor noștri prelați sea­mă­nă mult cu cele ale liderilor Bisericii Or­to­do­xe Ruse, iar convergența crește odată cu tendințele de modernizare și eman­ci­pare care apar în societate. De vină este Ves­tul, care apără dreptul la păcat, atunci când apără diversitatea și le oferă legi egale homosexualilor. În proporție de aproape 80%, românii se opun că­să­to­riilor homosexuale și doar 35% cred că „per­soanele homosexuale, lesbiene şi bi­sexuale ar trebui să aibă aceleaşi drep­turi ca persoanele heterosexuale“ (Euro­barometru 2015). Totuși, de la an la an, aceste procente se modifică, iar românii devin mai toleranți, pe măsură ce se schimbă generațiile.

 

Pe de altă parte, preoții noștri, atunci când vorbesc despre căsătoria „uni­ver­sală“, nu invocă iubirea, ci tradiția și dog­ma: „când Dumnezeu a făcut lumea – spu­ne Patriarhul Daniel -, coroana crea­ţiei Sale a fost familia: bărbatul şi fe­me­ia, care au primit binecuvântarea de a creşte, a se înmulţi şi a stăpâni pă­mân­tul“. Nici pentru elitele conservatoare pen­tru care celula de bază a societății es­te familia tradițională, argumentele nu au legătură cu iubirea sau cu fericirea.

 

Prejudecățile au greutate mai mare de­cât toleranța, iar Biserica se află în riv­a­li­tate cu statul, strânge semnături, ține dis­­cur­suri despre cum trebuie să fie fa­milia, con­vinge statul să se amestece în viața pri­vată a cetățenilor săi. Majoritatea par­lamentarilor ar vota și mâine amen­da­mentul susținut de Biserică: nu există pâ­nă acum niciun partid parlamentar care să fi avut curajul să contrazică Biserica sau prejudecățile generale. La noi, poli­ti­cienii nu au fost nicicând în ultimul sfert de veac avangarda societății, de aceea în­tr-un viitor nu foarte îndepărtat par­ti­de­le tradiționale vor fi înlocuite de for­ma­țiuni mai tinere, care înțeleg în ce parte se mișcă lumea.

 

Majoritatea celor care se opun familiilor ho­mosexuale sau parteneriatelor invocă „pe­ricolul“ la care sunt supuși copiii vir­tualelor cupluri. Despre familia obișnuită, în care violența este acceptată adesea cu resemnare, nu se spun prea multe, nici des­pre femeile obligate să facă munci cas­nice extenuante, nici despre copiii su­puși relelor tratamente de un tată bețiv sau de o mamă isterică. Familia tra­di­țio­nală e bună oricum ar fi, chiar dacă în fi­nal își distruge copiii.

 

În schimb, homosexualii trebuie ținuți la mar­ginea societății, fiindcă nu sunt la fel ca noi. Aceasta este percepția unei ma­jo­rități care a rămas în secolul trecut sau chiar mai devreme. Marile democrații eu­ro-atlantice au adoptat deja căsătoriile în­­tre persoanele de aceleași sex și chiar și Grecia a fost de acord cu parteneriatul între homosexuali, în așa fel încât aceș­tia să se poată moșteni unul pe celălalt, spre exemplu. Pentru că oamenii sunt egali în fața legii, indiferent de orientarea lor se­xuală, de etnie, de limbă vorbită etc.

 

În România nu există o dezbatere se­ri­oasă pornind de la drepturile omului, pen­tru că Biserica este cea care pare să dic­teze politicului în această chestiune.

Comentarii 20

livius.n - 02-24-2016

Stimat domn, 1. nu e de mirare ca adeptii cultelor neoprotestante participa la acest demers. In SUA sint coreligionarii dumneavoastra forta cea mai retrograda di societatea nord-americana. 46% dintre americani cred ca Pamintul e mai tinar de 6000 de ani, cred ca pamintul a fost creat asa cum ne apare el astazi, ca teoria lui Darwin este o conspiratie a stingii si ca sfirsitul lumii va venii in timpul vietii lor. 2. recunoasterea de catre state a formelor de convietuire ale homosexualilor nu cauzeaza niciun dezavantaj familiei "traditionale. Dar daca vorbim despre traditional, dati-mi voie sa va amintesc ca, era traditional sa avem sclavi pina in 1864 chiar si in SUA, era traditional sa ii poftim pe oamenii de culoare in spatele autobuzelor, pe cealalta parte a strazii, in alte scoli decit cele pt. copii albilor. Pina in anii '90 era traditional ca femeile, inanumite cantoane elvetiene sa nu aiba dreptul la vot. Era chiar de bun gust ca neoprotestantii, in Anglia de exemplu, sa fie persecutati, de aceea au plecat peste ocean, unde mai apoi s-au persecutat intre ei, au ars pe rug vrajitoare, au linsat african-americans, au fondat Ku Klux Klanul. Dar, spre fericirea noastra traditiile se mai schimba. Pe unii insa aceste schimbari ii deranjeaza. Mai ales atunci cind ei isi trag linfa morala din epoca de piatra sau din Vechiul Testament. "Marile democratii euro-atlantice" sint state cu constitutii , care garanteaza egalitatea intre cetateni. Asa cum femeile, neoprotestantii, obezii, cei cu par rosu, cei cu ochi migdalati nupot fi persecutati spre binele dumneavoastra asa nici comunitatea gay. Aici e vorba de state. Dumneavoastra, penticostalii, advantistii, lutheranii, calvinistii, catolici, ortodoxii, precum si clubulrile de porumbei voiajori putei sa introduceti regulamentele dumneavoastra. 3. Nu este vorba despre o mai mare libertate de exprimare religioasa. Este vorbe ca, in Romania ai voie sa vorbesti timpenii si sa nu fi luat ca atare. 4. Aici dati masura ignorantei dumneavoastra. Homosexualitatea este un comportament normal. 5. Ratiunea isi impune punctul de vedere. Nu are nimic de a face cu stinga. Dick Cheney nu e de stinga. El a avut de ales, sa se dezica de fiica sa pentru crezurile lui politice de dreapta, sau sa se lepede de prejudiciile sale vechi testamentare in favoarea fficei sale si valorilor umnaiste. Va salut. Ati ramas in Epoca bronzului cu valorile morale ale Ku Klux Klanului si Statului Islamic. Dumnezeu sa va ierte.

Răspunde

George Carp - 02-23-2016

Când mă uit la doamna Sabina Fati, îl văd pe domnul Remus Cernea. Într-un alt vis, îi văd pe amândoi strânşi îmbrăţişaţi într-o corolă de lacrimi pentru soarta homo şi lesbi.

Răspunde

Radu - 02-22-2016

Excelent. Doamna va afla cu surprindere care este adevarata dreapta romaneasca autentica. Sunt pro-occident, pro-european dar nu inseamna ca accept orbeste tot ce vine din Vest. Valori avem si noi. In vest dreapta a pierdut aceasta batalie pentru valori. Minciuna care ni se vinde este ca nici un occidental nu mai are sustiner e pentru familia traditionala. In Italia au iesit 2 milioane in Roma in piata, in pentru apararea familiei traditionale fara sa fie manati de papa (cu siguranta nu un papa conservator). Nu manipulati.

Răspunde

Eduard - 02-22-2016

Avem o realitate: Coalitia pentru familie are in spate 2.000.000 de cetateni din toate confesiunile si straturile sociale. Acestia au semnat pentru initiativa civica „Romania pentru familie”. Eu am un sentiment ca primavara aceasa Romania se schimba si in sfarsit vom avea o coagulare a societatii noastre civile. Doamna Fati, noi cei din „alte vremuri” va trimitem un salut cordial si va aducem aminte ca nu tot ce este nou este si bun. Iar identiatatea presupune intotdeauna filiatia cu cei din vremurile „mai vechi”.

Răspunde

Dan - 02-22-2016

Dna. Fati, în afară de cele câteva mesaje interesat denigratoare apărute prin presă la adresa Coaliţiei pentru Familie aţi mai luat contact şi în alt mod cu această Coaliţie? V-aţi întâlnit cu oamenii din spatele ei? I-aţi cunoscut şi ascultat? Mă gândesc că abia după câteva contacte aţi fi putut trage nişte concluzii..... Veţi fi surprinsă poate să aflaţi că peste tot în teritoriu muncesc oameni care fac parte din elitele locale, adică medici, jurişti, profesori, cercetători, etc, unii cu studii în străinătatea pe care o lăudaţi dvs necondiţionat. Sunt oameni oneşti, niciodată implicaţi în politică, unii părinţi cu mulţi copii. Sunt oameni cu o pregătire care le permite să gândească cu propriul cap, să organizeze şi să conducă nişte demersuri de amploare fără să fie nevoie să fie dirijaţi de reprezentanţii vreunui cult. Treziţi-vă! Este altceva decât ceea ce sugeraţi dvs sau alţii ca dvs. Acolo sunt oameni sătui atât de politică duplicitară dâmboviţeană cât şi de înghiţirea pe nemestecate a tot ceea ce provine din mediul occidental. Sunt oameni care urmăresc crearea unui mediu mai bun pentru copiii lor iar acest demersul de modificare a Constituţiei este unul favorabil atragerii atenţiei opiniei publice în ceea ce priveşte unele derapaje care se fac în această zonă de sprijinire a familiei şi copilului. Coaliţia pentru Familie a anunţat că va veni şi cu un set de propuneri legislative care să conducă la sprijinirea familiei. Demersul NU este unul împotriva LGBT ci este strict orientat spre sprijinirea şi întărirea familiei naturale. BOR şi celelalte culte sprijină acest demers LA SOLICITAREA Coaliţiei şi fac acest lucru deoarece acţiunea este una conformă cu învăţăturile de credinţă ale acestora. Iniţiativa aparţine unei alianţe de organizaţii civice şi nu altcuiva. Sunt sute de mii de oameni oneşti angrenaţi în această acţiune, mulţi părinţi de copii, şi deja peste 2 milioane de oameni care au semnat pentru susţinerea demersului iar dvs. continuaţi voalat, alături de alţi jurnalişti, să-i jigniţi sugerând fie lipsa anumitor abilităţi intelectuale (pt că se lasă manipulaţi de BOR), fie incapacitatea de a înţelege şi adapta unor "cerinţe" contemporane moderne.

Răspunde

Radu - 02-21-2016

Nu pot sa nu observ o obsesie din partea unei categorii de romani cand aud ceva de BOR. Se deregleaza rationamentul si orice este bine spus daca este critic. Nu sunt ortodox, deci nu pot fi nici pe departe banuit ca tin partea BOR dar chestia asta este usor observabila. Chiar si de data asta cand aceasta coalitie are suortul masiv inclusiv al cultelor neoprotestante spre exemlu si a unor asociatii laice, tot e rau daca BOR isi exprima sustinerea. :) Dupa ce fac acest exercitiu de.. hm.. aerisire, respectivii din categoria de mai sus, arata cu degetul catre altii srigand si acuzand intoleranta. :)

Răspunde

Radu - 02-21-2016

Doamnei autor, daca are rabdarea sa citeasca: 1. Coalitia este formata si din reprezentanti ai cultelor neoprotestante, majoritare in "marile democrații eu­ro-atlantice". Eu sunt penticostal. Nu am nici o legatura cu BOR si sustin acest demers in mod activ, nu doar prin vorbe. 2. Valorile de dreapta inseamna si pozitii social conservatoare precum apararea familiei traditionale vs. legalizarea altor forme progresiste de asazise "familii". In mare parte din "marile democrații eu­ro-atlantice", stanga a fost aceea care a impus (!) legalizarea uniunilor homosexuale. Dreapta s-a opus. Dvs. ar trebui sa o stiti mai bine. Faptul ca pe acest plan stanga invinge in mare parte din occident, nu inseamna ca dreapta e moarta sau ca asa e bine si trebuie sa ne dam si noi dupa lumea buna sub umba eternului complex de inferioritate romanesc. 3. Nu tot ce vine din Vest e bun. Nu putem accepta aceasta idee fara sa analizam. Eu locuiesc intr-o tara din Vest. Sunt si multe aspecte in care Romania sta mai bine. Libertatea de exprimare religioasa este una dintre acestea. Precum si lipsa unei propagande stangiste in masa care sa "conduca" oarecum dictatorial ca un ghid societatea. Aflati ca in universitatile europene si americane, sa fi anticomunist si social-conservator este privit ca " rămas în secolul trecut". "Free speech" a ramas o lozinca. Efectiv exista doar "socialist free speech" respectiv: daca esti ca ei bine, daca nu, esti adus la tacere. 4. A apara familia traditionala nu inseamna ura contra unei minoritati cum este cea homosexuala. Este doar apararea a ceea societatea romaneasca considera in majoritatea ei ca normal. Acceptarea a altor aberatii ca "normal" va duce inevitabil la o degadare continua a societatilor. Doar asteptati si vedeti. Unele efecte se fac deja simtite in "marile democrații eu­ro-atlantice". 5. Doar dintr-o perspectiva stangista ma asteptam la o asemenea critica la adresa unei initiative cu caracter conservator, de dreapta. O initativa pur democratica, transparenta, la lumina zilei. In schimb, amicii stangisti isi impun agenda cu tot felul de mizerii, numai democratice nu pot fi. Un referendum este un plus pentru democratia unei societati. Poporul sa decida, nu cei care se cred ca stiu ei mai bine ce e bun pentru o societate in sec 21. Semnez, Radu - unu' ramas in secolul trecut

Răspunde

Dorin - 02-20-2016

Doamna Fati, Cine stabileste curentul cultural al unei generatii? Majoritatea, minoritatea sau divinitatea? Daca majoritatea atunci articolul dumneavoastra este lipsit de sens. Daca minoritatea ma intreb daca ati dori sa traiti intr-o astfel de cultura. Daca divinitatea atunci presupun ca veti mai reflecta.

Răspunde

MIHAI 2 - 02-20-2016

Excelent articol ! M-a convins sa ma implic activ in strangerea de semnaturi. Avem dreptul sa ne uitam la ce televiziune vrem si sa ne exercitam drepturile de a incerca sa modificam Constitutia utilizand proceduri constitutionale. Avem dreptul sa face asta la lumina zilei , transparent - printre altele si pentru ca este degradant sa actionezi dosnic.

Răspunde

Marius Nicolescu - 02-19-2016

Doamna Fati, va felicit sincer pentru minunatul articol. Va rog sa-mi permiteti sa astern cateva idei. Mitropolitul Bartolomeu despre pretentiile aberante ale Europei? Sa fii tampit sa nu remarci cine este autorul acestor afirmatii. El care a fost purtator de cruce in miscarea legionara, ca multi, prea multi alti preoti ai epocii. Spuneati apoi de politicieni. Cum, doamna Fati, ne facem ca nu stim cat de unici (in felul lor) ortodocsi sunt politicienii? E un concurs in Parlament: cine-i mai ortodox dintre noi. As mai adauga, asta apropos de Coalitia pentru familie bine demonstrata de dumneavoastra, ca biserica vorbeste fara sa faca ceva concret impotriva saraciei ce duce la despartiri datorate separarii sotilor prin plecarea unuia dintre parteneri la munci in strainatate. De acord cu dumneavoastra ca cei ce ne vin din urma vor devoala adevaratele "suporturi" ce-i face pe preoti sa-si tina in intuneric supusi (caci enoriasi este mult spus).

Răspunde

Radu - 02-18-2016

Domnule Catalin, lumea nu este formata doar din oameni ca d-voastra, care gandesc si actioneaza ca d-voastra. Aveti senzatia ca numai d-voastra contati. Trist. Nu aveti abilitatea de a intelege diversitatea lumii si schimbarile de paradigma ale lumii postmoderne. Printre "bunicii si strabunicii" pe care vreti sa-i dezgropati erau si homosexuali, cu siguranta. Chiar va bucura sa restrangeti drepturile unor oameni? Ce fel de satisfactie este aceasta?

Răspunde

Toma Necredinciosu' - 02-18-2016

Stimata doamna, premizel de la care porniti sint total eronate. 1. Homosexualitatea nu este o boala ci o inclinatie naturala, care se intilneste la ca. 4% din omenire. Homosexuali nu se devine ci se naste. 2. Daca sinteti credinciosa, trebuie sa intlegeti ca si aceasta inclinatie este data de Domnul precum heterosexualitate. Homesexualii fac parte din creatie. Si ei sint facuti dupa chipul si asemanarea Domnului. 3. Prin afirmatia precum ca homosexualii ar fi minati de instincte animalice va descalifica. 4. Prin acordarea de drepturi homosexualilor, dumneavoastra nu vi se ia nimic. 5. Despre ce dumnezeu e vorba. Daca vorbim despre un dumnezeu , care ii face pe oameni bolnavi, dar le porunceste sa fie sanatosi, atunci si eu il reneg fara ezitare. Pentru linistea credinciosilor crestini, insa, trebuie spus ca Iisus nu a suflat o vorbe despre homosexuali. Ati citit vreodata cele patru evanghelii. Probabil nu. Daca va luati dupa Vechiul Testament, atunci aveti aceleasi valori cu barbarii de la ISIS , care ii arunca pe homosexuali de pe cladiri inalte. Mai ginditiva, daca locul dumneavoastra este in lumea civilizata sau in Statul Islamic.

Răspunde

Theo - 02-18-2016

Articol scris la comandă... Nu cred că acceptarea căsătoriei gay e semn că ne-am civilizat. Asta ar trebui să fie ultima noastră problemă. Aștept cu nerăbdare articolele dv. despre adevăratele probleme din România: spitale insuficiente și prost echipate, canalizări ”depășite”, salubrizare sub nivelul minim acceptabil, defrișările masive de pădure, poluarea apelor etc. Că, deh, ”făcem jurnalism și trântim cu opinia!”

Răspunde

feresteanu lucia - 02-17-2016

Oameni buni!!!! Treziti-va!!!! Doamna Sabina Fati, daca tot sunteti jurnalist, fiti unul corect si faceti-va meseria cum trebuie, documentati-va inainte sa scrieti un articol, nu serviti minciuni oamenilor. Adunarea semnaturilor pentru schimbarea legii constitutiei cu privire la casatorie a fost initiata de o organizatie ONG laica si anume Coalitia pentru familie, deci care nu face parte din biserica. BOR impreuna cu alti voluntari si de alte confesiuni s-au oferit sa ajute la strangerea acestor semnaturi. Semnaturile se strang pentru ca legea care in prezent suna cam asa ,,casatoria se face intre doi soti" sa se schimbe in ,,casatoria se face intre barbat si femeie". O aberatie mai mare ca asta nu am auzit : preotii nu invoca iubirea ci traditia si dogma!!! Oameni buni, dogma asta e lasata de Dumnezeu, care e cea mai mare IUBIRE!! si in nemasurata lui iubire ii iubeste pe toti, homosexuali sau nu. Noi suntem cei care nu vedem asta iar homosexualii sunt cei care il renega pe Dumnezeu, nu invers!!! Doar nu credeti ca in relatiile gay-lor este altceva decat o bolnaviciune si o desfranare josnica. De la astfel de articole bietii virtuali homosexuali ajung o realitate cat de curand. Cat despre violenta in familie, alcoolul si alte metehne ale societatii, sunt sigura ca sunt tratate cu seriozitate si se ofera ajutor acolo unde este nevoie. Singurii la care trebuie sa ne gandim sunt copiii, pentru ca suntem datori sa le oferim un viitor curat, sa-i ajutam sa creasca frumos, ca sa fie responsabili, curajosi si sa-si iubeasca semenii cu adevar nu manati de instincte animalice. Va doresc o seara buna!

Răspunde

Toma Necredinciosu' - 02-17-2016

Prin demersul sau, biserica imputerniceste majoritatea societatii sa persecute o minoritate. Acordarea de drepturi egale homosexualilor nu lezeaza cu nimic drepturile majoritatii hetero. Biserica pretinde ca face un demers democratic. Asta ar fi asa, doar daca prin democratie s-ar intelege dictatura majoritatii. Pe ce se baseaza biserica atunci cind anatemizeaza homosexualitatea. Sa ne dea un singur motiv inteligent. Daca e sa ne luam dupa vechiul testament, atunci ne putem astepta ca, intr-un viitor apropiat vor stringe semnaturi pentru condamnarea la moarte a Mamei Omida, caci vrajitoria se pedepseste capital in vechiul testament. La fel se procedeaza cu miresele deflorate inainte de casatorie si cu mine care ma fac vinovat de blasfemie prin acest comentariu. Pe cind ne putem astepta la miros de carne arsa ridicinduse spre ceruri din Dealul Patriarhiei. Nu- i asa. vechiul testmant ne invata, ca mirosul de carne arsa este placut domnului. Amin!

Răspunde

Dan - 02-17-2016

Doamnă, spuneţi că: "deși nu există niciun proiect de lege de acest fel și nicio presiune din partea societății". Sigur că nu există, momentan, dar să nu uităm că există grupuri externe de presiune în acest sens, iar guvernul nostru, tehnocrat şi luminat, ne poate face surpriza de a ocoli parlamentul şi să-şi asume răspunderea pe o astfel de lege, privind căsătoriile între persoane de acelaşi sex. Din acest motiv, încearcă Biserica introducerea acestei prevederi în constituţie. Retorica dvs. mă tem că este sever infectată de sindromul corectitudinii politice. Cine spune că nu avem dreptul să considerăm inferiori indivizii care fac din preferinţa lor sexuală un "stil de viaţă"? Fiinţele umane trebuie să fie deasupra dobitoacelor, pentru că numai acelea nu ştiu altceva decât a-şi satisface simţurile.

Răspunde

Diana - 02-17-2016

Pe langa faptul ca e absolut normal ca doi oameni care au convietuit (indiferent de sexul lor), care au muncit impreuna si si-au realizat o lume comuna sa poata mosteni ceea ce se cuvine dupa disparitia unuia dintre ei, cred ca e logic si natural ca si situatia copiilor lor, crescuti de cei doi impreuna sa fie luata in considerare. Si copiii lor au dreptul sa-si mosteneasca ambii parinti care i-au crescut, au dreptul la recunoasterea realitatii vietii lor. Mai mult, cred ca e eronata definirea familiei ca bazata pe casatorie. Trei, cinci, zece copii nascuti din doi parinti care nu s-au casatorit niciodata nu fac parte din aceeasi familie?!

Răspunde

Toma Necredinciosu' - 02-17-2016

Establishment-ul ortodox lupta pentru putere. BOR incearca acum sa cistige punctele pierdute in "afacerea Colectiv" acolo unde i se pare cel mai usor. Si-a ales soft target-ul homesexualitatii. E clar ca, romanii, in marea lor majoritate, considera homosexualitatea a fi un tabu. O biserica sigura pe propriiole valori ar fi avut alte prioritati, cum ar fi avortul , adulterul sau divortul. Dar, ei stiu ca in cazull unor astfel de actiuni romanii le-ar intoarce spatele. Cetatenilor Romaniei ar trebui sa le fie clar ca actiunile BOR instiga la subminarea constitutiei si la subminarea multor tratate internationale care angajeaza statul roman. Unde mai pui ca, personaje precum Dan Puric sau Traian Ungureanu vitupereaza impotriva occidentului si sint aplaudati de un bun segment al societatii. Romanii trebuie sa aleaga. Ori cu Europa ori cu Dughin. Ori cetateni ai unui stat secular ori robi intr-o teocratie. Biserica ortodoxa, daca i-ar merge jocul, nu ar ezita sa ne rupa de occident pentru a ne apropia de valorile Arabiei Saudite sau ale Statului Islamic. Acolo Vechiul Testament se aplica. Homosexualilor l-i se aplica tratamentul poruncit de "Domnul". Romanii, de alta parte, vor sa fie cumsecade. Ei echivaleaza cumsecadenia cu credinta. Cei 50 de ani de comunism i-au lasat pe romani cu ideea vaga ca trebuie totusi sa fie ceva bun in religie. O fi si ceva bun. Dar eu nu vad o biserica , care sa ridice spiritual. In schimb, se vede o biserica avida de putere, o biserica , care indoctrineaza copiii, care trezeste si intretine superstitii in detrimentul unei credinte fundamentate. Si ce-i mai grav, o biserica, care nu se poate acomoda intr-un stat secular.

Răspunde

Ronald REAGAN - 02-17-2016

Stimata Doamna, am si eu o intrebare: Dv v-ati nascut dintr-o mama si un tata? Sau dintr-un tata si un tata? Sau dintr-o mama si o mama? Nu, nu este o jignire, ci pura nedumerire. Nu cred ca este vorba de un "pericol", ci o forma de egoism din partea acestor cupluri homosexuale. Mama purtatoare pentru copilul lor va fi tot o amarata din Asia de Sud sau din satele sarace din Vaslui. Ipocrizia ucide, uneori

Răspunde

Catalin - 02-17-2016

Dumnezeule mare! Doamna mergeți va rog si faceti un control!! Nu mi vine sa cred ca cineva plătește pt tampeniile pe care le scrieti. Sau poate ca da de aia plătesc ca sa fiti parte a acestei ideologii de tot rasul. Parca v ati fi născut in alta parte a lumii nu in romania. Daca v ar citi parintii articolul cred ca si ar face cruci (sac!) cu 2 mâini si s ar intreba daca au greșit pe undeva in educatia dvs. N avem nimic cu persoanele gay doamna, noi romanii. Vorbiti despre prejudecati ca si cum despre asta este vorba. Este vorba despre firesc doamna! Pe care dvs ni l aratati ca fiind nefiresc. Despre asta este vorba in tot acest balamuc: despre pervertirea firescului in nefiresc! Mi ati stricat ziua! V as găsi o scuza daca ati fi plătită pt a spune bazaconiile astea. Mergeți si va dezgropati bunicii si strabunicii si o sa i găsiți intorsi cu fata n jos. Dupa tot ce se scrie pe subiectul asta trebuie sa recunosc: mare este mila si rabdarea lui Dumnezeu cu noi!

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22