De același autor
Ordinele lui Iliescu de evacuare în forță a Pieței erau parțial cunoscute, dar nu se știa, de pildă, mai nimic despre resursele potențiale de violență ale lui Adrian Sârbu, pe-atunci șef de cabinet și consilier al primului ministru Petre Roman, devenit ulterior patron al trustului Media PRO. În rechizitoriul procurorilor militari apare o declarație a ministrului Apărării din 1990, generalul Victor Atanasie Stănculescu (decedat în 2016), care a povestit că Adrian Sârbu a venit la el la birou și i-a cerut să-i pună la dispoziție „din depozitele Armatei“ o cantitate de aproximativ 20 de kilograme de trotil „pentru a realiza un automobil capacană care să fie detonat în Piața Universității“ printre manifestanți. Stănculescu mărturisește că ar fi rămas „surprins“ de această propunere și că i-ar fi explicat ce „efecte dezastruoase“ ar avea detonarea unei cantități atât de mari de explozibil militar.
Din rechizitoriul procurorilor mai reiese bestialitatea polițiștilor și militarilor în termen care i-au lovit pe cei aproape 800 de manifestanți aduși în mod ilegal la Măgurele. Mulți dintre ei fuseseră deja răniți în Piața Universității, când au fost puși să meargă printre șirurile încolonate de mineri, polițiști și militari care i-au lovit cu bâte, bastoane sau cu patul puștii.
Ura și violența lor erau parțial alimentate de manipularea mediatică, dar represiunea ca atare a fost concepută de liderii puterii ca o lecție împotriva oricui ar mai fi avut în viitor curajul să li se opună.
În afară de cei patru morți declarați oficial, zeci de oameni au rămas cu sechele majore sau chiar și-au pierdut viața mai târziu din cauza celor întâmplate. În tot acest timp, criminalii au rămas printre noi, au primit funcții, au fost ajutați să aibă afaceri profitabile și apoi să se retragă confortabil la pensie. Timpul se întoarce acum împotriva lor, fiindcă ar putea urma condamnarea lor pentru crime împotriva umanității.