De același autor
Partidele autohtone nu sunt pregatite pentru alegeri, nu au lideri convingatori, nu au proiecte si nu reusesc sa-si trieze electoratul dupa criterii ideologice clare. Scrutinul pentru trimiterea romanilor in Parlamentul European ii pune de fapt in incurcaturi pe politicieni, desi toata lumea stia ca aceste alegeri nu mai puteau fi amanate. Cu exceptia Partidului Democrat care este cotat cu aproximativ 40 de procente din simpatii de ultimele sondaje de opinie (INSOMAR, CURS, Data Media, Gallup) si care spera sa ramana in topul preferintelor, celelalte partide par deocamdata nepregatite.
PD castiga pe spezele Cotrocenilor
Supradimensionat prin acapararea primarilor, consilierilor judeteni si locali, dar si a parlamentarilor oportunisti de toate culorile, Partidul Democrat se obisnuieste greu cu presiunea data de propria obezitate. Suspendat in imponderabilitatea impusa de liderul suprem de la Cotroceni, PD ramane un partid fara cap, incapabil sa-si relativizeze atasamentele sentimentale si sa-si construiasca viitorul in afara lui Traian Basescu. Lista candidatilor la Parlamentul European deschisa cu fostul ministru al Apararii, Sorin Frunzaverde - o persoana onorabila, dar fara anvergura - demonstreaza in prima instanta ca rezerva de cadre a partidului este de mult epuizata. Cu toate acestea, PD are toate sansele sa castige 14 din cele 35 de fotolii europarlamentare la care are dreptul Romania, doar pe spezele imaginii presedintelui Basescu, daca cele 40 de procente pe care i le aloca sondajele de opinie vor fi conservate pana la scrutinul din 25 noiembrie.
PSD pierde pe spezele lui Geoana
In ciuda diverselor cutremure la care a fost supus, PSD continua sa ramana chinuit de ambiguitati, cantonat intr-o strategie de mahala, inhamat la caruta precara a celui mai eficient aranjor politic autohton. Intre ideologul Vasile Dancu si Marian Vanghelie, fostul ospatar, devenit sef al organizatiei Bucuresti, conducerea PSD pare sa se fi decis definitiv in favoarea celui de-al doilea. Semnalul dat in acest fel afecteaza serios lista pregatita de social-democrati pentru europarlamentare, fiindca Vasile Puscas, fostul negociator sef al Romaniei in relatia cu UE, destinat sa-i traga pe ceilalti candidati PSD dupa el, ameninta ca se retrage. Intre timp insa strategii de conjunctura gasiti de Mircea Geoana ar vrea sa-i selecteze pe viitorii europarlamentari dupa modelul concursurilor de miss, pe motiv ca politicienii cu notorietate din partid nu sunt dispusi sa-si abandoneze cariera interna si influenta, in favoarea uneia incerte la Strasbourg. Pentru PSD, care nu vrea sa ramana in opozitie, dar nici nu reuseste sa se gareze la guvernare, scrutinul pentru Parlamentul European ar putea fi primul semn al decaderii sale inaintea alegerilor generale de anul viitor. Deocamdata, sondajele din ultima perioada estimeaza ca PSD este sustinut de circa 20% din electorat, ceea ce ar putea sa le asigure social-democratilor 7 mandate.
PNL pierde pe spezele lui Ungureanu
Aflati in usoara crestere dupa dezbaterea privind cresterea pensiilor, liberalii au fost lasati in off side de fostul ministru de Externe Mihai Razvan Ungureanu, care ar fi urmat sa tracteze lista PNL pentru europarlamentare. Nu este deocamdata clar daca fostul sef al diplomatiei autohtone ii plateste lui Tariceanu o prima polita pentru remanierea care l-a afectat direct sau daca este o miscare subtila a Cotroceniului, care pregateste un guvern din urma, dar, indiferent de situatie, Partidul National Liberal nu are inca o solutie de rezerva. Intrarea in competitia europarlamentara cu Nadia Comaneci sau Dan Bittman, nume analizate de conducerea PNL in aceste zile, demonstreaza insa ca liberalii prefera logica politicii maneliste in locul strategiilor de promovare a profesionistilor si de intarire a electoratului traditional. Cochetarea cu social-democratii si folosirea marketingului de consum in campania pentru alegerile europarlamentare ar putea duce la diminuarea simpatizantilor liberali. Deocamdata insa PNL are o cota de 12% potrivit ultimelor sondaje de opinie (INSOMAR, CURS, Data Media, Gallup), ceea ce i-ar putea asigura 4 mandate in Parlamentul European.
Partidele mici pierd pe propriile speze
Europarlamentarele ar putea demonstra ca razboiul politic din comunitatea maghiara afecteaza direct UDMR, formatiune care ar putea, pentru prima data, sa nu mai stranga suficiente voturi pentru a depasi pragul electoral. De asemenea, PRM, aflat pe topoganul sondajelor, ar putea rata Parlamentul European, desi exista presiuni puternice dinspre extremistii comunitari pentru ca Vadim Tudor sa intre in jocul acestei campanii electorale. Partidul Conservator, incapabil sa treaca de 2% in sondajele de opinie, va fi clasat in sfarsit in categoria formatiunilor mentinute artificial in viata, in vreme ce Partidul Liberal Democrat, care il arunca in lupta europarlamentarelor chiar pe Theodor Stolojan, are la randul sau sanse minime sa depaseasca pragul electoral, in conditiile in care sondajele din ultimele luni indica o sustinere de doar 3%. Dupa cum arata cercetarile sociologice, notorietatea lui Stolojan nu se rasfrange asupra partidului sau, iar rezultatele slabe de la scrutinul din noiembrie ar putea afecta direct alianta cu PD, pregatita pentru alegerile generale din 2008.
Fara proiecte europene si fara oameni pregatiti sa reprezinte Romania la Strasbourg, partidele autohtone se pregatesc pentru o campanie electorala de tip traditional, in care mizeriile vor iesi la suprafata, iar batalia se va da prin si cu ajutorul presei. Peisajul conflictual va fi alimentat si de PNG, formatiunea condusa de Gigi Becali, care are asigurate 8 procente din votanti, potrivit sondajelor, si, deci, posibilitatea de a se clasa pe locul 4 dupa PD, PSD si PNL.
Absenta politicienilor pregatiti pentru Legislativul european, absenta strategiilor comunitare si lipsa de preocupare a clasei politice autohtone pentru problemele Uniunii Europene demonstreaza ca miza alegerilor europarlamentare este doar interna.