Istoria ne-o ia din nou înainte. Ce câștigăm? Facem jocul Rusiei?

Sabina Fati 23.09.2015
SHARE 6

De același autor

A început islamizarea Europei. Este ceea ce Traian Băsescu a spus direct, iar președintele Iohannis și ceilalți înalți oficiali ai României cred și explică pe ocolite. România a plecat cu această lozincă la drum și nu și-a schimbat-o nici când a văzut că rămâne în “grupa rușinii”, alături de Ungaria, Slovacia și Cehia, atunci când refuză “cotele impuse” de refugiați.

Ungaria, Slovacia și Cehia au susținut cu entuziasm Rusia împotriva sancțiunilor, după ce Mosocva a anexat Crimeea, iar acum construind un front comun împotriva Uniunii Europene nu fac decât să pună și mai mult umărul la destabilizarea acesteia. Din ignoranță, din orgoliu sau poate chiar cu premeditare, ar puta, oare, România să intre în același joc cu cele trei? În fond, cine ar putea beneficia de o Europă dezbinată, dacă nu Moscova, în primul rând?

Exodul refugiaților, împinși parcă brusc să ia calea Vestului, intră de-acum într-o ecuație mai largă, care favorizează Rusia. Dintr-o dată războiul “hibrid” deschis de Kremlin în Estul Europei este uitat, lăsat să dospească și să crească, în spatele Primei Mari Migrații din secolul 21. Occidentul nu are instrumente să lupte pe mai multe fronturi, nu este pregătit să accepte cu generozitate “invazia” și nu are lideri care să poată transforma o situație care pare defavorabilă, într-un avantaj pe termen lung.

Cu incertitudinea ei maladivă, România nu stă deloc mai bine, mai cu seamă acum, când s-a pus pe picioarele de dinapoi și a refuzat să intre în corul democrațiilor consolidate, care au decis că primul răspuns la criză ar trebui să fie împărțirea oarecum echitabilă a refugiaților sub forma cotelor obligatorii. Klaus Iohannis și Gabriel Oprea, exponenții “interesului național” invocă ineficiența acestei soluții, care peste puțină vreme ar fi depășită de numărul tot mai mare al sirienilor, irakienilor, afganilor, libienilor care vor să se stabilească pe vechiul continent. Iohannis se face că nu înțelege că această măsură e doar cea mai urgentă și că fără să stingă mai întâi focul, pompierii nu au cum să apere casa. Pe de altă parte România nu propune o altă abordare, spre exemplu nu cere în interiorul NATO analizarea posibilității unei intervenții pe teren împotriva Statului Islamic, care la prima vedere ar fi cauza exodului.

Inițial și Polonia s-a opus acceptării unui număr fix de refugiați, dar apoi s-a răzgândit și a negociat în spatele ușilor închise beneficii viitoare, înțelegând că la Bruxelles a început să se discute iarăși despre o Europă cu mai multe viteze și despre un nou Acord Schengen.

Istoria ne-o ia din nou înainte, România își ridică propriul ei “gard” și începe să se izoleze de Uniunea Europeană, unde rămâne încă, mai degrabă un stat tolerat, problematic, mereu indezirabil pentru o intergare totală. Relațiile pe care le-a agonisit sunt permanent pe muchie de cuțit din pricina unei tradiții a ambiguității ca politică de stat.

Klaus Iohannis cu precizia lui prozaică trece fără să respire de la 1785, numărul maxim de refugiați pe care spunea inițial că România îi poate gestiona la 4837, cota obligatorie calculată la Bruxelles. Balansul președintelui are deja efecte măsurabile, fiindcă aproape treisferturi dintre români au luat de bun primul mesaj dat de Klaus Iohannis și declară între timp că nu sunt de acord cu primirea de refugiați.

Valul de naționalism indus de un șef de stat care l-a omagiat fie și post-mortem pe Vadim Tudor (inclusiv prin trimiterea unei coroane de flori) nu face parte dintr-un calcul rațional, în schimb pare să fie un gest reflex, care încurajează “politicile gardurilor” inaugurate de Ungaria. La fel ca Viktor Orban la Budapesta, Klaus Iohannis începe să fie convins la București, că opunându-se Bruxelles-ului, România salvează ce mai poate fi salvat din moștenirea creștină a Occidentului. Spre deosebire de noi, însă, Ungaria își urmărește propriile interese inclusiv printr-o combinație, mai mult sau mai puțin sofisticată, cu Moscova. Dar ce câștigă România din partida pe care o joacă? Președintele nu are încă un răspuns.

articol publicat de Romania libera

Comentarii 6

nicolae - 09-28-2015

Traim intr-o tara libera si oricine are dreptul la o opinie.Daca mai exista cineva care sa sustina ca Merkel are "viziune"inseamna ca situatia e chiar trista.Viziunea s-a dovedit a fi absenta din panoplia de calitati a doamnei destul de saraca de altfel.Pe vremuri faceam sluj cu fata la Rasarit, acum e la moda cu fata la Apus. A te informa din presa si apoi sa te apuci sa scrii articole pe diverse probleme e si asta un mod de a te afla in treaba. Invit pe toti "specialistii" sa faca o excursie in macar una din tarile Orientului Mijlociu dar una din acelea reale nu aranjamente diplomatice. Dupa aceea sa pofteasca sa scrie. Autoarea se entuziasma acum cativa ani privind spre "primavara araba". I-am spus atunci ceea ce s-a intamplat la doi ani dupa. Nu mai scrieti articole doar din dorinta de a fi "trendy"sau aliniati la comenzile occidentale. Vorbiti despre o lume pe care nu o cunoasteti si pe care vreti sa o democratizati cu orice pret . Aceasta catastrofa sociala va marca Europa pe vecie. Consecintele ei sunt inca nebanuite. Indivizi cu pretentii intelectuale si cu floricele dupa urechi incearca sa astearna in fata acestor hoarde rauri de lapte si miere ascunzand cu buna stiinta realitati crunte. Incearca sa infatiseze europenilor o realitate stramba din dorinta de a ascunde incompetenta crasa, lacomia si iresponsabilitatea liderilor.Este o alienare a spiritului de conservare care nu va putea fi vreodata evaluata in consecintele ei. Privim cu ochi bovini cum spiritul si lumea europeana se prabuseste cum ordinea asezata, regula de la sine inteleasa, disciplina si respectul unanim acceptat cad toate calcate in picioare de cine? Lideri inconstienti tarati in aventuri nebunesti pun la bataie toata recuzita si influienta, banii si forta institutionala pentru a mistifica o realitate cruda.Cred ca macar acum ar trebui sa gandim cu propriile creiere si sa avem curajul sa sustinem ceea ce credem cu adevarat nu ceea ce "se poarta". Informati-va corect despre cine sunt cei care tocmai ne-au spart usa si intra peste noi in casa, cati sunt cu adevarat ceea ce pretind ca sunt, de unde vin ei cu adevarat si de ce si mai ales de ce si-au ars actele. Fiti cinstiti in primul rand cu voi si macar acum in ultimul ceas dati dovada de verticalitate si spuneti lumii adevarul. Aratati ca v-ati lepadat de servilismul comunist cu adevarat.

Răspunde

cristine - 09-27-2015

istoria se face mai intii in laboratorele noii ordini mondiale

Răspunde

profesoru - 09-25-2015

Daca Europa nu-si poate controla frontierele, atunci e pierduta. SUA cum reusesc sa apere granita cu Mexicul? Tot cu garduri si garzi inarmate.// Marea intrebare e CATI imigranti poate accepta Europa? Daca nu ne aparam granitele, vor veni cu zecile de milioane.

Răspunde

Gheorghe Popescu - 09-24-2015

Autoarea face doua mari greseli: 1/ Considera ca Franta si Germania detin adevarul absolut, ca Hollande si Merkel sint Guru Europei. Realitatea e diferita. Dati o tura prin suburbiile Parisului si va lamuriti ce inseamna imigranti arabi. Sau vizitati Nisa. Vizitati orasele turcesti din Germania si veti constata ca nu sinteti in Germania. Londra nici nu se gindeste sa faca ce spun astia doi, asa ca vocea Europei suna mai de graba a vocea Germaniei, cu lacheul francez pe linga ea. Eu mai de graba l-as suspecta pe Hollande de loby pentru Moscova, poate chiar si pe Merkel, cu vizitele ei la Soci. Sincer ma indoiesc ca Europa aia poate da afara 4 tari ca Ungaria, Cehia, Slovacia si Romania. Au intrat in aceste tari din interes, nu din altruism european is daca vor sa-si construiasca o uniune in 2 viteze (sau 4, sau 7) atunci nu au decit de suferit. Aroganta e sora buna cu prostia. 2/ A doua mare greseala a autoarei e ca priveste totul cazon. Doar in MAI (sau SRI?) mai intilnesti asemenea conceptii de subordonare totala (am inteles sa traiti, daca e ordin cu placere). Cei citeva mii de refugiati alocati Romaniei , chiar si in cazul in care sint adevarati si nu teroristi, aventurieri, oameni saraci satui de viata grea, vor deveni foarte curind zeci de mii, pentru ca toti au rude, si nu poti opri familiile de la reintregire. Astia sint doar capul de pod. Romanii pleaca din tara lor din lipsa slujbelor, astora noi ce le dati sa lucreze? Ati auzit de mafia pakistanezilor din retelele de taxiuri din New York, Boston, Chicago? Vor fi marginalizati de populatie si se vor organiza singuri in retele, care pot genera usor terorism oriunde. Parerea mea e ca Merkel si Hollande habar n-au pe ce pamint traiesc si ca dau directive sa mai scape tarile lor de presiune. E ciudat cit de usor isi aduc aminte tarile astea de fratie si de ajutor reciproc atinci cind sint ele insele sub presiune, dar uita de asa ceva cind le merge bine. Oricum, daca e asa cum spune autoarea, daca vom fi uitati la marea impartire si NU vom face parte din noul Schengen (numai miere de albine), care e marele avantaj sa fii vasalul care asculta de ordine? Romania a intrat in EU sa scape de vasalitatea fata de Rusia. Ce facem, schimbam stapinul? Unde sint avantajele alea europene, sa le stocam deseurile si sa le livram padurile sa-si faca mobila din ele? Sau poate autoarea n-a auzit de amestecul austriecilor in taierile padurilor romanesti? A se scuti! Daca desteptii Europei nu vor sa auda vocile romanilor, sa-si caute prostii in alta parte!

Răspunde

Anca - 09-24-2015

Fluxul nu are cum sa fie stopat decat cu forta. Vreti o Europa care sa traga la granite in femei si copii? Ma gandesc ca nu. Oamenii din zonele de razboi si din cele extrem de sarace vor continua sa vina acolo unde cred ei ca vor fi in siguranta si au sanse la o viata mai buna. Este ceva atat de natural incat nici nu mai merita discutat. Europa poate vedea in aceasta migratie o sansa pentru un continent cu o populatie tot mai imbatranita si o demografie in cadere libera, poate pune pe picioare niste politici de integrare coerente si eficiente pentru a-i ajuta pe oamenii astia sa intre cat mai rapid pe piata muncii. Pentru ca e nevoie de ei. Sau poate transforma o sansa intr-un dezastru de proportii. Cred ca Sarkozy si Orban si, din pacate, Iohannis asta pot si asta vor. Ramane de vazut daca politicieni cu viziune ca Merkel sau premierul Suediei vor reusi totusi sa impuna o cale pragmatica, rationala si, in acelasi timp, umana.

Răspunde

profesoru - 09-23-2015

Sarkozy a zis ca impunerea cotelor de refugiati e ca si cum un instalator, in loc sa astupe spartura din conducta, se apuca sa distribuie apa in toate camerele. De-aia prioritatea e blocarea fluxului de imigranti. Abia dupa putem vedea ce facem cu cei care au reusit sa intre. Solutia ar fi construirea unui zid macar de la Adriatica pana la Arad. Si masuri energice impotriva traficantilor pe mare.// Occidentul s-a amestecat in mod stupid in problema ucraineana si trebuie sa iasa din chestia asta cu fata curata. Atat Rusia cat si Occidentul ies in castig daca criza refugiatilor si criza siriana fac uitata criza ucraineana si contribuie la ridicarea sanctiunilor si la ameliorarea relatiilor Rusia-Occident.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22