Majoritatea neagra reface legaturile vinovate dintre politica si justitie

Sabina Fati 09.03.2007

De același autor

 "Patrulaterul negru" format din PSD, PC, PRM si PNL pune in off side reforma justitiei, clatina scaunul presedintelui, vrea sa scape de Monica Macovei. Majoritatea parlamentara de care dispune poate modifica orice lege si poate promova orice initiativa. Singurul stavilar care le mai sta in cale este  Curtea Constitutionala, dar aceasta nu poate opri decat excesele batatoare la ochi. Scapati de clauzele de salvgardare odata cu admiterea tarii in Uniunea Europeana, conservatorii, social-democratii, extremistii si liberalii isi fac de cap si schimba tot ceea ce le-ar putea deranja interesele lor si ale clientelei pe care o reprezinta. Vizate sunt in primul rand persoanele care le-au incurcat treburile: procurorul general, sefii DNA si DIICOT, de aceea "patrulaterul negru" a proiectat schimbarea legii astfel incat acestia sa nu mai fie propusi de ministrul Justitiei, ci de Consiliul Superior al Magistraturii, o institutie vazuta de Comisia Europeana drept nereformista.

Liberalii si primul ministru participa direct sau indirect la refacerea legaturilor vinovate dintre politica si justitie jucand tot mai duplicitar. Compozitia cabinetului Tariceanu este destul de diferita de majoritatea parlamentara care ia in ultima perioada initiativa in viata politica autohtona. Primul ministru se afla in relatii de complicitate cu aceasta majoritate neagra pe care incearca sa o foloseasca in propriile jocuri indreptate impotriva presedintelui, dar in acelasi timp noua majoritate incearca la randul sau sa-l santajeze pe seful guvernului pentru a-si face aranjamentele.

 

Interesele premierului

 

Primul ministru vrea sa-si duca mandatul la bun sfarsit cu orice pret, inclusiv cu pretul pe care l-ar putea plati liberalii pentru angrenarea in coalitia parlamentara antiprezidentiala, formata din PSD, PC, PRM si PNL. Primul ministru are nevoie de fotoliul de premier pentru a-si mentine functia de presedinte PNL, obtinuta cu greu, in conditii de restriste. Calin Popescu Tariceanu are nevoie de scaunul din Palatul Victoria pentru ca doar asa il poate sprijini pe amicul sau de afaceri Dinu Patriciu: telefoane de informare la procurorul general, intalniri regizate intre prezumtivul vinovat si ministrul Justitiei, declaratii de la tribuna parlamentului in care primul ministru vorbeste despre prietenul sau urmarit penal. Primul ministru are nevoie de aceasta functie pentru a pregati viitoarele alegeri, pentru a face propaganda, pentru a-si ataca inamicii folosind toate parghiile de care dispune puterea, intre acestea inclusiv posibilitatea de a schimba legi, oameni si institutii.

 

Interesele "patrulaterului negru"

 

 PSD, PC, PRM si PNL au nevoie de un premier ca Tariceanu fiindca este maleabil, reflexiv, temator. Interesele lor converg cel putin in cateva privinte: dispretul fata de reformele Macovei si traditia folosirii posturilor publice de radio si televiziune in propriile scopuri. PD si UDMR, desi nu s-au alaturat pe fata "patrulaterului negru", au la randul lor destule pacate si destule temeri legate de punerea in practica a inovatiilor ministrului Macovei. Indiferent de culoarea politica, parlamentarii nu vor sa infiinteze o  Agentie Nationala Anticoruptie, care apoi sa le verifice averile, sa afle cum si-au inceput cariera de capitalisti politici, care este zona lor de interes si de influenta. Indiferent de culoarea politica, parlamentarii au nevoie de o justitie prietenoasa, cu reprezentanti care pot negocia si tergiversa, care au la randul lor nevoie de o vorba buna, de un calificativ excelent, de o functie in viitorul nu prea indepartat.

 

Miza comuna: incalecarea justitiei

 

 Comisia Juridica a Senatului a aprobat saptamana trecuta un proiect legislativ prin care procurorul general al României va fi propus de catre  CSM, si nu de ministrul Justitiei, asa cum stau lucrurile în prezent. Modificarea este o initiativa a fostului ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu, iar daca va fi aprobata de plenul Senatului, Camera decizionala în acest caz, procurorul general al României, seful DIICOT (Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism) si cel al Departamentului National Anticoruptie vor fi propusi de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Noua majoritate parlamentara detinuta de "patrulaterul negru" are toate sansele sa treaca aceste modificari pentru a repune in ordine sistemul scurtcircuitat de Macovei dintre politica si justitie. Seful statului poate retrimite Legislativului o singura data o lege cu care nu este de acord, fiind obligat sa o promulge a doua oara, indiferent daca parlamentarii au tinut sau nu cont de obiectiile sale. Cu alte cuvinte, schimbarea procurorului general, a sefului DNA si celui de la DIICOT ar putea avea loc in a doua parte a acestui an, fiindca aceasta este miza modificarii legislative. Politicienii autohtoni au nevoie de telefoane directe cu sefii acestor institutii care-i ancheteaza pe ei si pe amicii lor de afaceri, au nevoie de intelegere, de clementa, de bunavointa.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22