De același autor
Klaus Iohannis nu a găsit antidotul pentru legile pe care PSD se pregătește să le dea cu dedicație pentru propriii condamnați penali și pentru toți ceilalți care sunt anchetați pentru fapte de corupție și nu numai. Singura modalitate a președintelui de a se opune tăvălugului pornit împotriva justiției este o alianță cu alegătorii săi, deși pe termen scurt nici acest lucru nu-i va putea opri pe Liviu Dragnea și ai lui să scape de pedepsele primite și să pună pe butuci Direcția Națională Anticorupție (DNA) sau Agenția Națională de Integritate (ANI).
Prin tactica tăcerii și a neimplicării, președintele i-a pierdut în primii doi ani de mandat pe mulți dintre cei peste şase milioane de oameni care l-au votat în noiembrie 2014. Acum, Klaus Iohannis are nevoie de ei pentru referendumul de „continuare a luptei împotriva corupţiei şi asigurare a integrităţii funcţiei publice“. Nu e clar încă ce fel de întrebare va fi pusă la consultarea populară gândită de președinte. Electoratul ar putea fi chestionat în legătură cu cei care sunt condamnați penal. Conform legii, cetățenii sunt chemați să se pronunțe prin „da“ sau „nu“ asupra chestiunii care se află în discuție. Pentru ca publicul să poată răspunde afirmativ, întrebarea de pe buletinul de vot al referendumului ar putea suna astfel: „Sunteți de acord ca persoanele condamnate pentru corupție să nu ocupe funcții oficiale?“.
Va fi greu pentru președinte să scoată la vot cel puțin 30% din totalul alegătorilor, așa cum cere legea pentru ca un referendum să fie valid. E nevoie de aproape şase milioane, adică de votanții lui Iohannis din 2014. Cum îi convinge? Cum va fi supravegheat întregul proces al referendumului? E loc de abuzuri, de fraude? Va fi din nou nevoie de procurori ca să investigheze dacă lucrurile au fost făcute ca la carte? Și dacă va avea succes, parlamentul va pune în aplicare hotărârea populară? Sau va fi doar un exercițiu în gol, la fel ca referendumurile pentru reducerea numărului deputaților și senatorilor la 300 și cel privind trecerea la sistemul unicameral?
PSD poate jongla cu aproape toate instituțiile și are o tradiție lungă de a le acapara atunci când se află la putere. Scopul este să se transforme într-un partid-stat, mai ales când are în spate o majoritate solidă, ca acum. În plus, de partea PSD joacă cele mai multe televiziuni, care l-au pus deja pe Iohannis la colț și care susțin grațierea și modificarea legilor anticorupție în favoarea infractorilor. Specialiștii în dezinformare și manipulare ai social-democraților au mai multe strategii, de la cele mai vulgare la cele mai sofisticate. În trena minciunilor spuse deja, începând cu aceea că Dacian Cioloș ar fi fiul nelegitim al miliardarului Soros, până la aceea că Iohannis a declanșat o nouă mineriadă sau chiar o lovitură de stat prin susținerea protestelor împotriva grațierii, lucrurile vor continua într-un ritm din ce în ce mai alert până la referendum.
Președintele nu are cum să reducă propaganda de acest fel, difuzată permanent la așa-zisele televiziuni de știri. Întreaga lui putere stă în perseverența de a face opoziție unei majorități care tinde să derapeze fără să țină cont absolut deloc de recomandările Comisiei Europene. Apoi, premierul Grindeanu s-a întrebat deja cu voce tare: ce se va întâmpla dacă rezultatul referendumului va fi negativ, adică dacă populația se va opune continuării luptei anticorupție? Un astfel se scenariu le-ar da apă la moară celor de la putere. Liviu Dragnea se va putea arunca în modificări și mai drastice. Va putea modifica legile DNA și ANI pretextând că așa vrea „poporul“, care s-a săturat de anticorupție.
Referendumul lui Iohannis e cu două tăișuri - dacă nu reușește, s-ar putea transforma în armă letală în mâinile PSD și ale grupului de infractori politici. Ei nu se vor mulțumi doar cu ciopârțirea justiției, ci vor folosi o victorie de acest fel și pentru a scăpa de președinte, pentru a-l demite într-un exercițiu ulterior.
Dacă referendumul reușește însă, legile anticorupție ar trebui să rămână neatinse, majoritatea își va pierde orice legitimitate, iar poziția lui Iohannis se va consolida. PSD va înțelege că electoratul a evoluat, că nu mai poate fi manipulat la nesfârșit, că nu mai poate fi cumpărat cu pensii și salarii mărite pe datorie și că victoria de la 11 decembrie este fragilă.
Klaus Iohannis are de partea lui dreptatea, capitalele din lumea civilizată și îi are alături mai ales pe entuziaștii statului de drept, pe cei dispuși să iasă în stradă indiferent de vreme pentru a susține instituțiile care apără țara de hoții care au parvenit în politică. Președintele joacă pe o singură carte, care poate fi câștigătoare, dacă știe cum să-și mobilizeze electoratul care l-a votat în 2014.