Cum îi urmărește Umbra pe liberali

Sebastian Lazaroiu 19.05.2015

De același autor

Ca să fie credibili opozanți la PSD, liberalii trebuie să își recunoască deschis erorile trecutului, mai ales că multe dintre ele revin astăzi în atenția publică în toată „splendoarea“ lor.

 

Uniunea Social Liberală a fost un proiect al clasei politice, în stare avansată de pu­trefacție, împotriva interesului cetățenilor. A fost o ultimă bulă de oxigen de care par­ti­dele politice s-au agă­țat pen­tru a salva ordinea ne­scrisă a corupției și im­pu­ni­tății. Poate că la un mo­ment dat se vor deschide ar­hivele și va ieși la iveală natura ascunsă a înțelegerii între câțiva lideri politici și oameni de afaceri care a pro­pulsat pe scena publică cea mai toxică alianță post­decembristă. Profitând de curbele de sa­cri­ficiu ce au urmat crizei mondiale, o mână de oameni, altfel vizionari, a pus la cale o înșelătorie de proporții, menită să curme brusc cursul devenit implacabil al întăririi justiției și statului de drept în România. O mare masă de naivi – de la mici activiști, sim­patizanți, oportuniști, victime ale pro­pa­gandei – s-au unit pentru a promova iluzia eliminării unui personaj devenit ne­popular, Traian Băsescu.

 

PNL încearcă, dar, după părerea mea, nu reu­șește, să se identifice cu alternativa la guvernarea PSD după 2017. Printre multe al­te cauze este și trecutul comun al celor două partide și câteva evenimente dra­ma­tice la care ambele formațiuni au par­ti­ci­pat. Câtă vreme liberalii refuză cu în­că­pă­țânare să recunoască public că par­ti­ci­pa­rea la proiectul USL a fost o eroare is­to­rică, va fi imposibil să transmită imaginea de opozant al social-democraților.

http://www.revista22.ro/nou/imagini/2015/1313/desen_lazaroiu.jpg

Avem deja prea multe exemple care arată că liberalii sunt permanent prinși pe pi­cior greșit de oamenii lui Ponta în mo­mente decisive. Să luăm, bunăoară, con­dam­narea lui Dragnea pentru frauda de la referendumul de demitere din 2012. În­cercând să fie vocali și să arate cu degetul spre numărul doi din PSD, PNL-iștii au fost îndată plesniți peste bot de Victor Ponta, care le-a amintit că au fost păr­tași la faptele pentru care Dragnea a fost condamnat. Ca să nu mai zic că Frun­zăverde, acuzat în aceste zile de fapte oarecum simi­lare, e drept, din campania pentru prezidențiale, este bine mersi mare mahăr în partid.

 

De curând, liberalii au încercat în par­la­ment să elimine faimoasa taxă pe com­bus­tibil, de a cărei utilitate, astăzi, chiar pre­mierul se îndoiește, cu jumătate de gură. Dar liberalii au sprijinit, fără să cârtească, introducerea acestei supraaccize, care i-a împovărat inutil pe cetățean și pe oamenii de afaceri. Liberalii au puține motive azi să conteste Master Planul pe infra­struc­tu­ră și incompetența crasă a PSD în pla­ni­fi­carea construcției de autostrăzi, căci trans­porturile au fost în curtea PNL multă vre­me, înainte ca Șova și Rus să se bâlbâie în funcție.

 

De câte ori liberalii vor să atace PSD pe te­ma protecției corupților în parlament, li se reamintește de Vosganian și Victor Paul Dobre. Iohannis se plânge că președintele României nu are un avion la dispoziție, dar el și șeful administrației sale uită că Pon­ta, cot la cot cu liberalii, au făcut ma­re tam-tam în 2012 pentru a-l trimite în delegațiile externe pe fostul șef al statului cu curse de linie.

 

Pe lângă vechile complicități, avem și com­plicități mai noi. Ultima ispravă din Senat, modificarea Codului de Procedură Pe­na­lă, în disprețul tuturor protestelor și re­co­mandărilor, a avut o majoritate suspect de largă (88 de voturi din 135), dar votul se­cret ne împiedică să știm exact câți li­be­rali au fost de partea rea a baricadei. Cert e că au fost.

 

În scandalul hipermarketurilor, liberalii s-au dovedit mai comuniști în abordare decât înșiși pesediștii. Căci, înainte ca mi­nistrul Agriculturii să pronunțe cuvintele magice „înghețarea prețurilor“, a fost Ni­ni Săpunaru, un liberal de frunte. Ulte­rior, tot liberalii au fost aceia care voiau să le impună românilor în ce zile să nu meargă să facă cumpărături în hiper­mar­keturi.

 

Curând va veni revizuirea Constituției. Va fi scos din sertar faimosul proiect al USL prin care puterile prezidențiale erau am­putate. Când liberalii vor încerca să pro­testeze, tovarășii lui Ponta le vor reaminti că, înainte ca Iohannis să devină pre­șe­din­te, actualii lideri PNL erau mai mult decât încântați ca președintele țării să aibă un rol decorativ.

 

Nu-i destul că l-au sacrificat pe Crin An­to­nes­cu, până la urmă simbolul USL din PNL. Ca să fie credibili opozanți la PSD, liberalii trebuie să își recunoască deschis erorile trecutului, mai ales că multe dintre ele, ca o ironie a istoriei, revin astăzi în atenția publică în toată „splendoarea“ lor. Se amăgesc cei care cred că românii uită. Mai mult decât atât, pe măsură ce trece timpul, românii văd cu alți ochi chiar pro­pria lor naivitate în susținerea USL. Asta pentru că justiția și economia nu iartă. Iată, frauda la referendumul de demitere e confirmată astăzi de instanța supremă, iar DNA a purtat o nouă victorie. Su­praacciza la carburanți s-a dovedit o taxă stupidă menită să aducă mai mulți bani de campanie și nicidecum mai mulți ki­lo­metri de autostradă.

 

Știu ce îi reține pe liderii PNL. Teama că, fiind împotriva USL, ar fi de partea lui Tra­ian Băsescu. E un calcul greșit. Nu mai e mult (dacă nu cumva momentul a și sosit) până când a fi împotriva USL înseamnă să fii împotriva PSD și de partea statului de drept.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22