De același autor
Răsteala autorităților la marii retaileri de alimente ascunde mai multe dedesubturi decât am putea bănui la prima vedere.
Totul a început cu zvonistica. Un post de televiziune a declanșat o campanie de monitorizare a prețurilor din marile lanțuri alimentare. Nimic în neregulă cu asta. E un demers jurnalistic foarte corect să le spui telespectatorilor tăi dacă apar fluctuații bruște la rafturi și să investighezi care este motivul scumpirilor.
Motivul cel mai probabil era preconizata scădere a TVA la produsele alimentare începând cu 1 iunie 2015. Pe scurt, lucrurile ar putea arăta cam așa: pentru că se creaseră deja așteptări ca scăderea TVA să se regăsească în prețuri mai mici la raft, comercianții au crescut prețurile anticipat ca să le poată scădea pe 1 iunie. În felul acesta, prețurile rămân ca în aprilie, iar hipermarketurile se vor putea lăuda cu ieftiniri la începutul lui iunie și vor dirija „câștigul“ din TVA unde consideră ei de cuviință: în profit, în investiții, în salarii, în publicitate sau, de ce nu, în scăderea prețurilor finale. Într-o economie liberă, e dreptul fiecărui comerciant să decidă ce face cu o asemenea „facilitate fiscală“.
Guvernul, vigilent cum îl știm, dar și populist, a început să facă presiuni asupra hipermarketurilor pentru ca scăderea TVA la alimente să se regăsească în prețuri. Mai întâi, comercianții au fost chemați la ordine în Senat, la comisia de agricultură. Presupun că a fost o invitație de tip ambuscadă, altfel, chiar nu înțeleg ce căutau acolo reprezentanții marilor lanțuri de magazine să justifice de ce au crescut prețurile. În nicio economie de piață nu vine parlamentul sau guvernul să te chestioneze de ce mărești prețurile. A, că în Rusia Vladimir Putin se poate plimba printre rafturi cu televiziunile după el și poate să ordone prețurilor să scadă, asta nu e nicio uimire. Economia Rusiei este o farsă macabră despre economia de piață.
Apoi a urmat însuși premierul, care îi amenință hilar pe marii retaileri cu taxe suplimentare pentru cei care nu scad prețurile de la 1 iunie sau pentru cei care le cresc de pe acum ca să le poată scădea mai târziu. Ca și cum o asemenea taxă, oricum va fi arătând ea, îi pedepsește pe comercianți, nu pe clienții lor, consumatorii finali, nevoiți probabil să scoată bani mai mulți din buzunar ca să plătească „sancțiunea“ lui Ponta. Propaganda de la Palatul Victoria s-a pornit prin editoriale de înfierare a „speculanților“, care semănau izbitor cu articolele din Scânteia anilor ’46-’47.
Urmărind cu atenție desfășurătorul de mai sus, putem înțelege mai bine și dedesubturile acestei afaceri propagandistice.
Marii retaileri au ridicat prețurile ca urmare a unor presiuni așteptate sau subterane. Spun așteptate, pentru că exista deja lecția scăderii TVA la pâine. Poate că unii au uitat, dar și atunci Ponta a făcut presiuni asupra brutăriilor, inclusiv prin controale ANAF, ca prețul la raft să scadă, împotriva oricărei logici economice. Acum, pentru a raporta mult iubitului conducător scăderi de prețuri în iunie, comercianții și-au crescut anticipat marja.
Felul în care s-au justificat comercianții în fața unei comisii senatoriale (de fapt, chiar prezența lor acolo) arată extrem de suspect pentru cunoscători. De altfel, în timpul audierilor, unii senatori s-au „autodenunțat“, atrăgându-le atenția audiaților că statul român le-a făcut anumite favoruri legislative. Ăsta în sine e un fapt grav, ca statul să-i ajute pe unii comercianți, probabil în detrimentul altora, să facă profituri.
Se vorbește pe la colțuri despre o mulțime de abuzuri de poziție dominantă pe care hipermarketurile le fac. Bine, dar pentru asta există instituții care verifică și sancțiuni asociate. Dacă sunt distorsiuni ale competiției, Consiliul Concurenței ar trebui să le ancheteze și să aplice amenzi. A spune „noi închidem ochii la abuzurile voastre, cu condiția să scădeți prețurile după scăderea TVA“ mi se pare un șantaj demn de un stat mafiot din lumea a treia.
Dacă a existat o coordonare între retaileri pentru creșterea anticipată a prețurilor, ca strategie politico-mediatică, iarăși, cred că trebuie să intervină Consiliul Concurenței. Însă, mă tem că, la cât de inept a acționat guvernul în privința asta, nu era nevoie de nicio coordonare. Având precedentul scăderii TVA la pâine și știind presiunile care urmează din partea autorităților, trebuia să fii prost să nu-ți dai și singur seama ce trebuie să faci ca să „ieși bine“ din povestea asta.
Cu două concluzii amare „plecăm acasă“, după tot acest circ penibil.
Nu scăpăm de comunism până când nu înțelegem că, într-o economie liberă, statul nu poate impune prețurile la raft. Putem să mai condamnăm de două ori comunismul în parlament, dacă trăim cu iluzia că statul dictează prețuri. E zadarnic.
Nu o să ieșim niciodată din plutonul țărilor subdezvoltate, dacă între hipermarketuri și stat apare o strânsă și obscură înțelegere, pe care primii o folosesc pentru profituri mai mari, iar ceilalți pentru a aduna mai multe voturi.