Contradictii si perspective europene

Serban Papacostea 09.06.2003

De același autor

Evolutia relatiilor internationale in anii din urma, dupa prabusirea Imperiului sovietic in 1991, si indeosebi evenimentele care au marcat faza cea mai recenta a crizei irakiene au adus in centrul atentiei problema Europei, a locului ei in sistemul mondial in vremea globalizarii, a optiunilor ei intre diferitele cai, teoretic posibile, de participare la solutionarea gravelor incercari cu care este si va fi confruntata omenirea in secolul care s-a deschis. In esenta, aceste optiuni se reduc la doua: continuarea aliantei cu Statele Unite ale Americii sau indepartarea de aceasta alianta pana la o eventuala desprindere.

Puternic s-a manifestat in cursul desfasurarii crizei irakiene - atat in faza preliminara, diplomatica, cat si in cea militara - aspiratia unora dintre puterile europene, in frunte cu Franta si Germania, de a afirma autonomia Europei fata de Statele Unite, de a oferi si de a impune o solutie proprie tensiunilor in eruptie din Golful Persic si de a salva "multilateralismul" impotriva "unilateralismului".

Dar efortul de a preface aspiratia in realitate se loveste de cateva contradictii europene esentiale, produs al unei evolutii indelungate, a caror dezlegare nu e nici usoara si nici apropiata in timp.

E o banalitate astazi constatarea ca problemele cele mai de seama ale relatiilor internationale sunt mondiale si urmeaza a fi rezolvate la scara mondiala. Cu atat mai acut se pune intrebarea: este capabila Europa sa faca fata doar cu mijloacele ei grelelor noi incercari din sfera politico-militara, dar si in general de civilizatie care se anunta in era in care am intrat?

Pentru a fi capabila sa se manifeste autonom si eficace in plan mondial, Uniunea Europeana ar trebui mai intai sa devina o unitate, ceea ce, in stadiul actual al evolutiei ei, e departe de a fi. Socul crizei irakiene a adus in vazul lumii intregi fragilitatea Uniunii, ai carei membri au reactionat divergent sau chiar contradictoriu la hotararea americana de a inlatura cu forta regimul lui Saddam Hussein. Desi in reflux, traditia natiunii, a statului national si a derivatului lor, nationalismul, formata si consolidata in indelungata tranzitie de la evul mediu la lumea contemporana, e inca prea puternica pentru a permite sudura rapida a mozaicului statal si national european.

Tensiunea dintre tendinta spre unitate si traditia statului national si a nationalismului e prima contradictie esentiala care a contracarat si continua sa incetineasca inchegarea Europei ca entitate. Dupa cateva decenii de eforturi sustinute, Europa Occidentala a reusit sa constituie o piata comuna, a carei infaptuire suprema recenta e moneda comuna euro; dar la acest prag s-a oprit deocamdata procesul unificarii. A constatat-o de curand nu altul decat Romano Prodi, unul dintre exponentii de seama ai efortului de unificare. "L'Europe des patries" - formula care exprima viziunea generalului Charles de Gaulle asupra unitatii europene - este astazi inca trasatura dominanta a Uniunii Europene.

Dincolo de ocean se afla natiunea-continent americana, cu toate avantajele imense pe care le comporta aceasta situatie in raport cu continentul european al statelor nationale.

Pentru a indeplini conditiile cerute de functia mondiala la care aspira, Europa are nevoie de mijloace de putere militara corespunzatoare acestui rol. Dar alcatuirea unei forte

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22