CNSAS nu e sub controlul comisiei

Serban Radulescu - Zoner 01.07.2002

De același autor

Importanta Legii nr. 187/1999 nu consta atat in a pune la dispozitia fostilor detinuti politici sau a celor doar urmariti de Securitate propriile lor dosare operative si de ancheta, ci, mai ales, in a fi facute cunoscute opiniei publice numele fostilor securisti si informatori.

Cand membrii Colegiului CNSAS, poate impulsionati si de criticile severe aduse, in fata presei romanesti si straine, de catre participantii la recentul simpozion de la Goethe Institut, si-au manifestat intentia de a da publicitatii lista fostilor ofiteri de Securitate, presedintele comisiei parlamentare de control al activitatii SRI, a amenintat ca-i va baga in puscarie pe cei care indraznesc sa "sifoneze imaginea" fostilor securisti.

Daca membrii Colegiului CNSAS vor ceda, de frica, in fata unor asemenea amenintari, ceea ce eu sper ca nu se va petrece, ii aduc la cunostinta lui Ion Stan ca o voi face publica eu. Evident, intr-o foarte mica masura, caci nu am la indemana o banca de date precum CNSAS. Din propriile mele dosare am extras 39 de nume de ofiteri, inclusiv pe cele ale "tinerilor joviali" care au incercat, fara succes, sa ma faca turnator si care, de-a lungul anilor, au avansat in grad. Mie nu-mi e frica de "puscarie politica", cum ar putea sa le fie membrilor Colegiului CNSAS, la amenintarile lui Ion Stan, caci am mai facut si, ca atare, sunt obisnuit. In cazul in care acesta din urma ar ordona "copoilor" sa-mi confiste lista, spre a nu o da publicitatii, il previn ca va da gres. Discheta cu pricina nu-i nici acasa, nici la Alianta Civica, ci la loc sigur.

Lipsa de curaj, de pana acum, a CNSAS nu o poarta doar conducerea acesteia care s-a complacut sa taca, pana la interventia domnului profesor Andrei Plesu la amintitul simpozion de la Goethe Institut. O mare vina de a nu se fi descoperit mai nimic din fostii securisti si informatori ai acestora o poarta, cu exceptia presei, si societatea civila care a actionat slab sau deloc. Nu incerc prin aceasta afirmatie sa absolv de raspundere Colegiul CNSAS, caci la cererea, deci conform legii, a ziarului Evenimentul Zilei de verificare a unor persoane publice, raspunsul a fost o condamnabila tacere. Vina societatii civile consta in faptul ca diversele reprezentante ale acesteia nu au intreprins demersuri la CNSAS pentru a afla cum stau cu "turnatorii" in propriile lor ograzi si de a se mai uita, tot conform legii, si in curtile altora. In ceea ce priveste Alianta Civica, aceasta a pornit o asemenea actiune. In prezent ne sosesc fisele cu datele precise de identificare ale membrilor Consiliului National si ale presedintilor de filiale, incat intr-un viitor foarte apropiat vom depune la CNSAS o cerere pentru verificarea acestora. Poate ca exemplul nostru va fi urmat de Academia Romana, de senatele universitatilor, de sindicate, de organizatiile patronale, precum si de "membrii conducerii fundatiilor, asociatiilor si filialelor care activeaza pe teritoriul Romaniei, inclusiv fondatorii acestora". Tot conform legii.

Despre membrii actualului guvern care, de asemenea potrivit legii, ar fi trebuit sa ceara la CNSAS verificarea subordonatilor lor, de sus in jos, in unele cazuri pana la nivelul unui sef de birou, nu-mi fac nici o iluzie. Acestia n-au nici un interes, dupa cum faptele o dovedesc. De ce oare? Sunt convins ca nici partidele politice nu ne vor urma exemplul, odata ce nu se sfiesc sa ne arate unele "specimene" la televizor despre care toata lumea stie si fara "sprijinul CNSAS" ce hram au purtat sau mai poarta. Pana la urma e dreptul lor sa promoveze fosti securisti. Legea lui Ticu Dumitrescu nu are un caracter punitiv, ci doar menirea de a face "monstrii" cunoscuti opiniei publice. In fine, daca deputatul Ion Stan are voit memoria scurta, i-o improspatez eu. El este presedintele Comisiei parlamentare de control al activitatii SRI, deci al institutiei care incalca legea, si nu al CNSAS. Colegiul de conducere al acestuia din urma a fost mai intai votat de Comisia Juridica a celor doua Camere ale Parlamentului si apoi de plenul acestuia. Legea nu cuprinde vreun articol din care sa rezulte ca membrii Colegiului CNSAS sunt supusi controlului comisiei parlamentare, vremelnic condusa de Ion Stan, atat de grijuliu in "apararea imaginii" fostilor securisti, azi infiltrati in toate institutiile Statului si nu numai. Deci Ion Stan sa-si vada de institutia pe care o pastoreste si sa lase de o parte amenintarile cu puscaria adresate altora. Sper, de asemenea, ca astfel de amenintari sa nu intimideze pe membrii Colegiului CNSAS caci, in caz contrar, acestia vor deveni partasi la "acoperirea" fostei Securitati, si nu la deconspirarea ei, dupa cum cere legea.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22