De același autor
Dacă Liviu Dragnea va considera că PSD are mai mult de câștigat stând la guvernare, dar fără premier, o va face. Se va folosi de toți și doar va lăsa impresia că se lasă folosit.
Îndemnul lui Liviu Dragnea dat femeilor PSD într-o ședință pe malul mării seamănă cu povața unei matroane hârșite către fetele nou intrate la bordel. „Să ne lăsăm folosiți“ sună cât se poate de prost pentru un partid aflat la guvernare de trei ani, cu un eșec surprinzător la prezidențiale, cu un prim-ministru încolțit de DNA și cu un președinte interimar stând sub balanța justiției.
Expresia „să ne lăsăm folosiți“ nu poate fi doar o stângăcie în exprimarea unui lider neînzestrat cu darul oratoriei. Este mai degrabă noua politică a PSD: sub Dragnea, partidul lasă impresia că joacă după cum cântă Klaus Iohannis. Acest lucru e limpede lăsat la vedere, doar motivul pentru care îl face este o enigmă, deocamdată.
De când a preluat conducerea partidului, Liviu Dragnea a folosit orice prilej pentru a-i arăta premierului Victor Ponta că politica PSD nu se mai face din Palatul Victoria, ci din Kisseleff. A demontat mai întâi planul lui Ponta de a anula ordonanța de urgență care tripla salariile demnitarilor. Când premierul a renunțat s-o anuleze, Dragnea s-a sucit și a avertizat guvernul că ordonanța va fi respinsă în parlament. Alina Gorghiu, copreședintele PNL, anunța în urmă cu câteva zile că PNL va vota împotriva ordonanței respective. La fel, cazul Codului Fiscal. Votat aproape unanim de deputați, este returnat parlamentului pentru rediscutare de către președintele României. Pus într-o situație mai mult decât penibilă, dar de dragul de a susține gestul lui Ioahnnis, PNL ajunge să-și renege propriul amendament de reducere a TVA de la 20 la 19 la sută, precum și propunerile de renunțare la taxa pe stâlp și la supraaccizarea carburanților. În loc să marcheze puncte electorale, Codul Fiscal fiind așteptat de mai toată clasa de mijloc, PSD dă și el înapoi, la ordinul lui Dragnea care, abia întors din vacanță, desființează acordul tehnic obținut de ministrul Finanțelor pe noua variantă de cod. Neoficial, Iohannis își exprimase dezacordul și în legătură cu noua formă a legii. Dragnea dă „la loc comanda“ și anulează convocarea ședinței extraordinare a parlamentului care urma să adopte noua variantă a Codului Fiscal.
PSD ar fi putut marca importante puncte electorale, dacă ar fi susținut în continuare necesitatea reducerii fiscalității, așa cum își propusese, de altfel, la începutul anului, când guvernul l-a trimis la parlament, luând prin surprindere un PNL prea lent în lansarea propriului program de guvernare. De ce ar renunța Liviu Dragnea la o astfel de strategie? Pentru că, date fiind relațiile instituționale dintre președinție și președintele Înaltei Curți de Casație, o atitudine slugarnică a lui Dragnea față de Iohannis ar influența indirect decizia judecătorilor, spun mulți. Termenul de judecată e pe 28 septembrie. Ar putea fi o variantă de răspuns. Totuși, jocul lui Dragnea e mai complicat decât atât. Dă semnalul că scapă de dinastia Ponta din partid, trimițându-l pe Ilie Sârbu la Curtea de Conturi, și trimite bezele opoziției invocând sfârșitul războiului fără sens.
În fapt, Liviu Dragnea aprinde felinarul roșu la poarta sediului din Kiseleff. Cu un an înaintea alegerilor, își pune farmecele în vitrină. A început cu propriile organizații, în fața cărora pozează în erou, sacrificându-se pentru partid, în lupta cu inamicul nr. 1, Traian Băsescu. A continuat, la „un vin cu gheață“, cu generalul Oprea, vecinul de trotuar și de guvernare. Acesta spusese, în repetate rânduri, că susține un guvern condus de Victor Ponta și punct. Pe Liviu Dragnea îl interesează ca generalul să stea aproape de PSD, nu de Victor Ponta. După acel „vin cu gheață“, interesul național a devenit susținerea unui guvern stabil. Altfel spus, se poate și fără Victor Ponta. Ba chiar mai bine, Gabriel Oprea marcând suficiente puncte, cât timp a fost prim-ministru interimar, pentru a avea încredere că UNPR poate candida singur în alegerile din 2016, fără să mai negocieze locuri pe listele PSD. Mai folosește și poziția de ministru de Interne pentru a-și crea o imagine de „om serios și de cuvânt“, șablonul lui preferat. Omul joacă la două capete: la guvernare, cu PSD, dar și lângă Iohannis, în politicile de siguranță și securitate națională. Oprea are numai de câștigat, cel care a pierdut pe toate planurile fiind Ponta, iar Dragnea a simțit acest lucru. A făcut primul pas, înlăturându-l din fruntea PSD, în încercarea de a reduce pierderile. Pe Oprea însă nu are niciun interes să-l înlăture. Mai bine îl ține aproape, dar joacă la fel ca el: se lasă folosit și îl folosește pe Iohannis.
Vorbele dulci, că a venit timpul politicii comune pentru țară, sunt precum dansul cobrei înainte de a aplica mușcătura fatală. Victima ar putea fi chiar PNL, căci în 2016 nu Klaus Iohannis candidează. Liberalii au pierdut punctele câștigate în dezbaterile parlamentare pe marginea Codului Fiscal. Acum, stau ca pe jar, așteptând să se întâmple ceva cu Victor Ponta. Acest ceva se va întâmpla doar dacă moțiunea de cenzură din sesiunea următoare va fi votată, cu acordul lui Dragnea, de oameni din interiorul coaliției de guvernare, așa cum s-a întâmplat și în 2012, la demiterea lui M.R. Ungureanu. Dacă Liviu Dragnea va considera că PSD are mai mult de câștigat stând la guvernare, dar fără premier, o va face. Se va folosi de toți și doar va lăsa impresia că se lasă folosit. Rămâne de văzut cât de inteligent știe să mute PNL.