Duble standarde politice; distrugerea sectorului energie

S-a băsescit Ponta sau s-a pontificat Băsescu? Asta e întrebarea care a frământat lumea în weekend. Răspunsul nici nu e aşa important dacă am căzut de acord că înţelegerea dintre premier şi preşedinte pe şefii din procuratură pute.

Sorin Ionita 09.04.2013

De același autor

S-a băsescit Ponta sau s-a pontificat Băsescu? Asta e întrebarea care a frământat lumea în weekend. Răspunsul nici nu e aşa important dacă am căzut de acord că înţelegerea dintre premier şi preşedinte pe şefii din procuratură pute. Dar e o dovadă – spectaculoasă – pentru dublele standarde cu care operează de vreo câţiva ani încoace kommentariatul. Nu-i colosal de amuzant?

Când Băsescu a căzut la nivel cu Ponta, primul e înjurat pe bună dreptate că a înclinat steagul, iar celuilalt i se cântă osanale de către echidistanţi, pentru cât de erou şi impecabil este. Pe fond, ambii fiind în aceeaşi oală: abandonarea echipei performante şi necontrolabile creată de Morar la DNA, în favoarea unor procurori dacă nu total căzuţi în cap (eroarea Pivniceru), măcar mai maleabili şi suficient de abili cât s-o aburească.

Şi ambii încercând din răsputeri să bage pe gâtul Comisiei UE ideea că un procuror non-partid (Morar) ar fi totuna cu un procuror pluri-partid (ştiţi voi). Asta aţi vrut, asta aveţi, nu? Dialog, consens. Plus revoluţia binelui: să plece coruptul de Boc, să vină impecabilul Ponta… Mai mult, ca găina fugărită de cocoş care se împiedică strategic, premierul cauţionează în Senat formarea unei comisii de anchetat procurorii DNA, condusă de ilustrul SRS. Cu alte cuvinte, se joacă dur, la intimidare, dar cu liderii naţionali la balcon, ca să nu se stropească pe pantaloni. De fapt, nu există moderaţi şi radicali, ci doar voinţa unanimă de a elimina procurorii eficienţi.

Ca dovadă, restul guvernării e de izbelişte atâta vreme cât curg pensiile, salariile şi păcătoasele subvenţii agricole (pomana fermierului european), că pentru asta nu-ţi trebuie mare viziune sau capacitate administrativă. În rest, să se aleagă praful. De exemplu, în sectorul energie, unde pe 3 aprilie guvernul Impecabilu’ a adoptat HG 138, prin care, pentru a proteja centralele termo ineficiente şi ciorchinii de interese ce atârnă de ele, se torpileză toată construcţia pieţei de energie din ultimii ani. O catastrofă.

Aaa, energie, deci plictiseală; “realiştii” pentru care doar conservarea puterii primează, plus jocurile politice din jurul acesteia, ne vor abandona aici lectura. Dar naivii care chiar cred că guvernele există nu doar ca să aibă deştepţii în urechea cui şopti, ci ca să producă ceva util, merg înainte. În raportul publicat ieri (www.expertforum.ro) arătăm cum, sub pretextul găunos al “siguranţei alimentării cu energie”, se dă iar o pâine centralelor falite pe cărbune, care îşi pot vedea liniştite de căpuşele lor. Disperate că nu mai pot lua pe faţă ajutor de stat, lobby-ul greilor din energie, înfipt în coasta lui Ponta, şi-a dat cadou acest HG subtil dar ilegal, fără aviz de la Consiliul Concurenţei.

Hunedoara şi Oltenia nu mai au deci a se teme, fiindcă li se asigură cumpărare preferenţială şi pe piaţa liberă, şi pe cea de echilibrare şi pe cea de rezerve. Nici noi nu vom mai sta cu frica în sân că liberalizarea ne-ar da preţuri mai mici, câtă vreme va trebui să suportăm din buzunar ineficienţa şi corupţia. Activiştii pot să continue cu conştiinţa împăcată dansurile rituale în jurul diverselor droburi de sare (gaze de şist; regenerabile). Aici şi acum, guvernul protejează atent de concurenţă companiile falite şi poluante, iar poporul român, de investiţii noi în centrale eficiente. In loc să opereze cancerul tot mai agresiv, îşi pune zurgălăi la tichie iar lumea aplaudă.

Totul echivalează cu stinsul luminii; dar se va vedea asta doar peste câţiva ani, când va fi prea târziu ca să mai facem ceva.

Articol publicat de Evenimentul zilei

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22