Fundaţiile lui Voiculescu, fundaţiile lui Soros

Acu’ că s-au încheiat cu bine alegerile în Germania şi ştim sigur că Europa are în continuare lider, direcţie şi monedă, ne-am liniştit şi putem reveni la bufoneriile noastre. Evenimentul săptămânii e desigur condamnarea în primă instanţă a lui Dan Voiculescu, manipulatorul care a influenţat substanţial viaţa publică în ultimul deceniu. Ei bine, mi-e teamă că facem greşeala de a privi decizia ca pe confirmarea eliberării justiţiei de sub tutela politică.

Sorin Ionita 01.10.2013

De același autor

Acu’ că s-au încheiat cu bine alegerile în Germania şi ştim sigur că Europa are în continuare lider, direcţie şi monedă, ne-am liniştit şi putem reveni la bufoneriile noastre.

Evenimentul săptămânii e desigur condamnarea în primă instanţă a lui Dan Voiculescu, manipulatorul care a influenţat substanţial viaţa publică în ultimul deceniu. Ei bine, mi-e teamă că facem greşeala de a privi decizia ca pe confirmarea eliberării justiţiei de sub tutela politică.

Eu cred un pic invers: reforma justiţiei era pe când nu se zărea, azi o vedem şi nu e. Condamnările lui Voiculescu, Năstase, Fenechiu, etc, sunt rezultatul muncii procurorilor din epoca odioşilor Macovei şi Morar, că fără un dosar bun în faţă, nici cel mai independent judecător nu poate da o pedeapsă. Or, vă reamintesc cu respect că din primăvară, de când cu coabitarea Ponta-Băsescu, echipa DNA a fost decapitată fără explicaţii plauzibile, prin scoaterea lui Morar din sistem şi marginalizare celorlalţi. Nu completă, ci graduală, dar suficient cât să fie clar semnalul.

Filozofaţi deci despre amurgul mogulilor, dar nu uitaţi că trece vremea şi n-am văzut în ultimele luni mari dosare începute, ca să existe condamnări de comentat tot aşa entuziast şi prin 2015-2016. Am dubii că va ajunge undeva dosarul Vosganian-Videanu, cel cu acuzaţia vag stalinistă de “subminare a economiei naţionale". Nu că n-ar merita niţică anchetă favorizarea prin subvenţii cu gaz ieftin a firmelor lui Ioan Niculae (căruia “i s-a făcut curul mare", ca să citez un secretar de stat), despre care noi la EFOR răcnim de trei ani, dar poate reuşeşte DIICOT şi o încadrare mai concretă, demonstrabilă în instanţă, nu doar compuneri de sertar.

Celălalt scandal de care bubuie piaţa are legătură cu Roşia Montană şi a culminat în declaraţiile liderului PNL Mihăiţă Calimente, şeful comisiei parlamentare de supraveghere a SIE, cum că în spatele manifestaţiilor de stradă ar sta finanţările lui Soros, cu interes direct în proiectul minier. Natura interesului nu-i deplin clară nici măcar în interpretările conspiraţioniste canonice, rostologite prin parlament şi presă cu aplomb brusc şi suspect: unii spun că vrea ca proiectul să se facă, pentru a trage un ce profit, iar alţii că ar vrea să se blocheze; cele două versiuni opuse coabitează bine, în aceleaşi capete şi studiouri.

Chestiunea e ridicolă şi trădează cel puţin necunoaşterea profilului fundaţiilor ce sprijină democratizarea şi societatea civilă, fie ele OSI, CEE Trust sau altele care au mai fost bălăcărite. Chiar cu bani Soros la mijloc – şi nu mereu sunt – priorităţile se anunţă în avans; decizia de a finanţa un proiect se ia în comitete de experţi independenţi, externi fundaţiei; “deturnări de fonduri", oricum aiurea pe bani privaţi, sunt împiedicate de publicitate şi monitorizare. Ciclul de decizie în a aproba un proiect e aşa lung (luni de zile) şi impersonal încât ideea că Soros dă ordine cine şi cum să mişte, coordonat cu speculaţiunile sale la bursă, e fantezistă. Dears, asta era la TV-urile lui Vântu sau fundaţiile lui Voiculescu, poate, unde trupa schimba pasul instantaneu când ridica jupânul sprânceana. Cui atât a cunoscut în viaţă, îi e greu să-şi imagineze altceva, înţeleg; cine are ca sculă doar un ciocan, vede în jur numai cuie.

Însă astea n-au, fireşte, legătură cu gogomăniile strigate prin piaţă (multe), tipii bizari care ies în faţă la acţiunile Occupy (destui) sau propagandiştii care încearcă să se caţere pe val (câţiva). Exotismele nu anulează autenticitatea protestului, care e majoritar pe bună guvernare, nu pe clivaje stânga-dreapta, că altfel nici USL nu s-ar chinui atât să-l calomnieze (inclusiv cu ajutorul societăţii civile alimentate cu milioane, nu firfirici, din fonduri UE sau altele controlate de ministere, subiect suculent şi tabu), nici Soros n-ar fi suspectat şi de liberali pseudo-PRM-işti, şi de Criticataci.

Problema nu e ce spun diverşi cetăţeni, ci bazaconiile emise de autorităţi publice în exerciţiul funcţiunii, precum dl. Calimente, de care PNL s-a dezis formal. Că un om cu anvergură, stil şi limitări de vocabular ce îl fac apt să gestioneze doar informaţii externe de la bazarul Pandorf şi tonetele cu suveniruri din Varna sau Paralia Katerini, a ajuns şef de comisie SIE, e destul de rău. PNL trebuie să-l înlocuiască măcar cu cineva mai puţin incompetent şi putinist, aşa cum au cerut ieri vreo două duzini de ONG-uri într-o scrisoare deschisă către Antonescu.

Articol publcat in Evenimentul zilei

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22