Îl propun pe Ponta la Premiul Nobel pentru Pace

Sorin Ionita 08.10.2013

De același autor

De la puciul din 2012 încoace o ţinem tot într-un scandal politic şi gafe de policy, că nimeni nu mai apucă să analizeze ceva.

În săptămâna când cel mai cinstit guvern al Ro­mâniei ajunge la al 15-lea membru (dacă am numărat corect) pe cale de a fi rejectat pe motive de integritate – unul care cân­tă­reş­te politic cât toţi ăilalţi la un loc –, după un an şi jumătate de revoluţie a binelui, agenda protestelor din piaţă capătă adâncime şi buchet, ca vinul ma­tur. După o secvenţă ase­mănătoare lui ianuarie 2012, cu un înalt funcţionar (dr. Ara­fat) abuzat de conducerea po­litică a statului (Băsescu), acum un procuror cu funcţie su­pe­rioară (Papici) a fost mai mult decât abuzat verbal, anume a fost chiar retrogradat în ur­ma unei ambuscade administrative pentru opri­rea unui dosar important; nu mai reiau de­ta­liile. Lumea s-a enervat şi a ieşit în stradă, atâ­ta doar că TV-urile antiguvern n-au mai venit să facă zoom-in pe protestatari – nu de alta, dar pentru că prin grija USL nu mai exis­tă TV-uri antiguvern, ci cel mult mici şantaje emo­ţio­nale pentru a rezolva diverse pro­ble­muţe punc­tuale.

Nici piaţa anti-RMGC n-a îmbrăţişat entuziast cauza pro-DNA, dar nu pentru că s-ar uita foarte tare în gura smuciţilor cu portavoce ca­re nu pricep că justiţia independentă e ceea ce poate rezolva cazul Roşia Montană acum şi preveni altele similare în viitor, ci pentru că n-au ştiut, lucrurile suprapunându-se cu prea mare viteză. În schimb, a aflat prompt cine tre­buia, recte centurionii colonelului Dogaru, trim­işi mintenaş să strige pro-Voiculescu şi să-i înjure pe cei care pro­testau împotriva schimbărilor la DNA. Logic, Voi­culescu ar fi trebuit să fie su­părat pe pro­movarea in­tem­pestivă în func­ţie a pro­curoarei Ben­deac, cea care
i-a făcut lui do­sarul; că nu e, şi se bate cu cei care o con­testă, spune în sine destul de multe.

Neobişnuit de supărat pare şi guvernul, lucru vizibil în can­titatea crescută de lături vărsate în capul so­cietăţii civile, prin intermediul canalelor neo­fi­ciale care înde­pli­nesc misiunea de a alimenta cu manipulări mass-media principale. E de înţeles: ia să ve­dem unde îl doare pe Ponta mai tare: (a) la pro­testele anti-RMGC sau (b) cele pro-DNA? Un premier de ţară democrată poate să ex­plice oricând în Vest: stimaţi in­vestitori şi par­teneri politici, noi la guvern sun­tem oameni serioşi, responsabili, dar ştiţi cum e, contra pro­iectelor miniere sau ener­getice se găsesc în­totdeauna să strige nişte ecologişti radicali şi studenţi Occupy (aici se aud în fundal mur­mure aprobatoare din par­tea altor şefi de gu­verne), ca peste tot în lu­me – Canada, SUA, UE, nu-i aşa? Noi îi lăsăm să se exprime liber în piaţă, chiar să blocheze traficul fără apro­bare, îi respectăm, încercăm o abordare echi­librată, cu o legislaţie perfect armonizată cu standardele, bla, bla, bla…

În schimb, e mult mai greu să explici în Oc­ci­dent că treci peste proceduri şi dai ordin pro­curorului general, teoretic independent, să de­mită un procuror şef de secţie exact în ziua când acesta finaliza contra cronometru rechi­zitoriul contra vicepremierului. Asta e ceea ce nu se întâmplă nicăieri în altă parte şi face pe toată lumea să ridice sprânceana. Mai ales că partidul repetă la unison, în cap cu premierul: „n-am văzut rechizitoriul, dar sigur este do­sar politic, ne solidarizăm cu inculpatul“. Deci cum e, cântăreţii speranţei USL: ne-am întors la epoca Năstase sau nu?

Într-un fel, mă contrazic acum singur: nu ne-am întors, pentru că atunci aveam măcar câţiva miniştri mai stăpâni pe problemele mi­nis­te­relor decât acum, când generaţia Y a politicii ro­mâneşti se vădeşte mai incompetentă de­cât precedenta generaţie X. De la puciul din 2012 încoace o ţinem tot într-un scandal po­litic şi gafe de policy, într-un asemenea ritm, că nimeni nu mai apucă să analizeze ceva: Le­gea sănătăţii, pe care pornise zarva în 2012, a rămas tot acolo unde o lăsase Boc, iar Ni­colăescu promite tot la două luni că va face ce­va, deşi e clar că nu va mişca nimic până la alegeri. Roşia Montană şi CFR Marfă, pe ca­re picase Guvernul MRU, au fost asumate şi de Ponta, care a dat cu ele în gard.

Pe fiscalitate, premierul îşi confirmă sin­dro­mul de dublă personalitate, spunând în public opusul a ceea ce a semnat cu FMI. În pro­iec­tul de strategie energetică, ministrul Niţă pro­pune absurd schimbări în fiecare lună, ca să ai­bă ocazia să cheme companiile la consultări şi să le arate pisica, cu profitabile rezultate. CNADNR nu-i în stare să execute ce a promis, în schimb aruncă bani de la buget pe studii de fezabilitate pentru autostrăzi fanteziste, ce nu vor fi niciodată decontabile de la UE (Si­biu-Braşov), că aşa a stabilit mai nou Ponta cu Johannis la un raliu. Codul insolvenţei a fost făcut praf în guvern, dar nu ni se spune de cine, faţă de varianta propusă de con­sultanţii Băncii Mondiale. Cumpărătorului CFR Marfă i se dă un respiro până în decembrie, ce­ea ce aruncă în aer condiţiile de licitaţie şi, probabil, întreaga procedură.

De aceea, cum tot nu-l putem schimba atâta timp cât are susţinere populară – şi are –, mă gândesc la o măsură disperată, de ultimă oră, pentru a stimula performanţa lui Victor Ponta, nu doar retorica: să i se decerneze Pre­miul Nobel pentru Pace poimâine, la Oslo. Ştiu, s-a mai făcut o dată experimentul cu un alt uriaş propagandist ce răpise în opoziţie min­ţile demoazelelor şi cetăţenilor soft, pen­tru a se dovedi finalmente un politician banal la guvernare, anume Obama; n-a prea mers. Dar o încercare în plus n-are ce să strice, că altceva tot nu ne-a mai rămas.

 

* Sorin Ioniţă este analist de politici publice ExpertForum (EFOR).

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22