De același autor
Viitorul apropiat aparţine coabitării liniştite cu salvarea aparenţelor europeneşti. Aproape că simt o simpatie pentru victima inocentă Fenechiu, ce nu va mai trăi aceste vremuri.
„Icoana stelei ce-a murit / Încet pe cer se suie / Era pe când nu s-a zărit / Azi o vedem, şi nu e.“ Dacă justiţia română ar trebui să-şi pună azi un motto pe cartea de onoare, cam ăsta ar fi. Condamnarea în primă instanţă a lui Relu Fenechiu nu demonstrează nimic despre situaţia actuală a parchetelor şi a reformelor. Ci arată doar ce se lucra prin justiţie ieri şi alaltăieri, când şef al procurorilor anticorupţie era stalinistul Morar, iar spaima în justiţie şi presiunea politică erau atât de intense, încât în fruntea Curţii Supreme a reuşit să ajungă independenta – pe bune – Livia Stanciu.
Pe vremea aia, când magistratura se schimba şi se separa de politic sub biciul tiraniei, deşi asta nu era imediat vizibil pentru marele public, că procesele durează ani de zile, aparatul de propagandă al USL, plus idioţii utili care îl servesc pe Ponta din bucuria de fi băgaţi în seamă şi convingerea că el chiar reprezintă un viitor mai bun pentru clasa politică strigau în gura mare că reforma nu dă rezultate, iar evaluările bune din MCV sunt rezultatul lobby-ului lui Macovei şi al altor câţiva trădători. Sunt sigur că unii chiar credeau ce spuneau, fiindcă cine a trăit toată viaţa doar din fabulaţii şi propagandă nu-şi închipuie că mai există şi altceva pe lume.
Invers, în 2012-2013, valul spectaculos de arestări şi condamnări, începând cu Voicu-Costiniu, Năstase şi terminând azi cu ministrul Fenechiu, nu fac decât să ascundă în mod pervers faptul că trendul s-a inversat, iar guvernarea USL, indiferent ce vă spun unul sau altul, n-are grijă mai mare (nici măcar rectificarea bugetară sau regionalizarea) decât cu cine va fi înlocuită în toamnă judecătoarea Stanciu, după ce instituţia pe care o conduce şi-a permis să declare război pe faţă reţelei Vlasov din Iaşi, prin condamnarea cu executare a unui important membru al ei. Nici privatizarea CFR Marfă, care trebuie să ajungă la cine a planificat – iată, condamnatul – Fenechiu, cu orice riscuri, nu se compară, ca miză.
Bun, e clar că Antonescu e o cauză pierdută, iar liniştea tot mai asurzitoare din jurul său nu e decât dovada laşităţii camarilei PNL-iste, oameni odinioară de bună calitate, care au cauţionat voiculescianismele fetide ale liderului în speranţa că se vor aburca într-o barcă victorioasă ce îi va depune pentru cinci ani la Cotroceni. Nimic nou în afară de tradiţionalul „scopul scuză mijloacele“, scopul fiind debarcarea cu orice preţ a lui Băsescu, faţă de care aveau aversiuni viscerale cu diverse cauze. Astăzi, cu şansele de succes tot mai mici, intelectualii PNL tac strategic şi îşi consumă invidia faţă de colegii lor care au mers pe mâna lui Ponta: tot din motive meschine, doar cu ceva mai mult discernământ. O să vedem noi cine va fi la anul pe liste la alegerile pentru Parlamentul European.
Evident, Fenechiu e doar victima nefericită, probabil ultima la acest nivel, a unui ciclu de schimbare care loveşte cu decalaj de timp. Dacă ar fi avut inspiraţia să fure fiecare contribuabil român de 1 leu (în total, prejudiciu de 6-7 milioane) cu câţiva ani mai devreme, sau cu câţiva ani mai târziu, s-ar fi găsit o cale ca să nu paţă ruşinea, măcar şi în primă instanţă: fie cu ajutorul fostelor reţele tip Voicu, azi temporar out of service; fie ca urmare a consolidării procesului de coabitare în România, ce va duce probabil la o gestionare mai inteligentă, europenească a acestor situaţii. Astfel încât nici guvernarea, nici sus-numiţii ei teoreticieni să nu mai fie ambarasaţi cu astfel de cazuri la vedere.
Ce le-a rămas românilor dezamăgiţi şi care sperau în separarea apelor? Nici măcar alternativa bulgară a protestului civic onest, a cărui idee a fost confiscată şi manipulată jenant în ianuarie 2012 de o reţea de propagandişti interesaţi, plus istericii ce s-au repezit la TV să dea tot felul de interpretări abisale unui protest mai curând restrâns şi punctual, încheiat oricum destul de repede în partea sa realmente spontană. Electoratul critic din România ar avea mari probleme de opţiune la runda următoare de vot din 2014, dacă ar exista. Însă faptul că după un an complet catastrofal, în care este clar de acum pentru orice creier raţional ce a fost bine şi ce a fost rău, nu există costuri politice pentru aventurism, incompetenţă şi impostură demonstrează că acest electorat – pe care, iată, Bulgaria îl are – e la noi doar o speranţă pentru viitorul îndepărtat.
Viitorul apropiat aparţine coabitării liniştite cu salvarea aparenţelor europeneşti. Aproape că simt o simpatie pentru victima inocentă Fenechiu, ce nu va mai trăi aceste vremuri.
* Sorin Ioniţă este analist de politici publice ExpertForum (EFOR).