De același autor
În confuzia de după aflarea rezultatelor în alegerile locale pe București, PSD a părut un pic derutat, dar și-a revenit repede din pumni și a trecut la ofensivă. Vreo 24 de ore, Gabriela Firea s-a ascuns de public, dar s-a prins repede că răfuiala din partid cu perdanții se poate amâna și de data asta, cu condiția ca toți să se alinieze în spatele trusturilor media și să cânte aria care trebuie. Trusturi, trebuie spus, bine hrănite cu resurse publice chiar de guvernul PNL, în anul de pandemie 2020 mai mult decât oricând în trecut. Primăria București nu se pune, banii ăia veneau oricum. Suntem acum în cele câteva zile de suprapunere între campania pentru București încheiată și viitoarea campanie pentru alegerile parlamentare, presupusă a se organiza pe 6 decembrie. Deoarece numai naivii cred că bulibășeala, victimizarea și tărăboiul media orchestrat la care asistăm, cu fake news pe punctaj și curgând pe toate canalele posibile, mai au ceva de-a face cu alegerile locale. Nu, acelora li s-a pus cruce, după cum știu foarte bine și dna Firea, și dl Tudorache.
Contraofensiva retorico-politică pe București, în care plouă cu cereri ba de renumărare, ba de anulare completă a votului – depuse ori doar anunțate pe gură, nu e clară, deoarece BEC comunică catastrofal zilele astea – la sectorul 1, sectorul 6 și Primăria Generală, fără o bază legală clară, e, de fapt, salva de deschidere a campaniei pentru parlament. Se trage cu toate tunurile.
PSD amenința să iasă din locale dat peste cap, cu față de loser și disensiuni interne majore, cum se întâmplă de regulă după ce un partid pierde Bucureștiul. Bombardamentul covor care curge acum din Antene e acoperirea de artilerie pentru regrupare, încetarea luptelor intestine și contraatac. Obiectivele sunt trei:
l social democrații trebuie să iasă din aceste alegeri ca victime, un biet partid onest pe care niște forțe obscure l-au nedreptățit și l-au lăsat fără ce-i al lui de drept, deci cu ascendent moral;
l volumul și tonul trebuie să escaladeze în agresiv: toți liderii partidului trebuie să facă declarații tranșante, cu atitudine indignată, iar aceste emoții negative în formă continuată trebuie să treacă în electorat prin intermediul media de casă, pentru a-l polariza iar, ca în epoca Dragnea; teoriile conspiraționiste trebuie încurajate, chiar cele mai fantastice și ușor de infirmat, pentru că electoratul fidel, credulii și derutații nu se uită la fapte, ci absorb atitudini; trebuie semănat dubiu privind participarea la vot la scrutinul viitor;
l împrumutând elemente din campania americană a lui Trump sau de pe TV Россия-1, votul, instituțiile și democrația în general trebuie decredibilizate preventiv, în caz că iese prost și data viitoare.
La ultimul punct cad victime colaterale și magistrații membri în BEC și BE de sector în București, puși sub presiune imensă și pe alocuri amenințări mârâite, lucrând în clădiri ce aparțin primăriilor încă PSD, păzite de agenți locali PSD și cu filmări în interior care ajung direct la PSD (adică la trusturi). Probabil că la ora asta își blestemă soarta care i-a scos la tragerea la sorți și se gândesc dacă merită casele alea de serviciu și pensia specială de magistrat toată nebunia. Aproape simți cum dau din colț în colț și își aruncă cartofii fierbinți de la unul la altul în sus și în jos, pe traseul BE-sectoare – BEM – BEC.
În patru zile, n-am avut o singură conferință de presă, cum existau regulat la alte alegeri, și nu există purtători de cuvânt care să ne spună cum stau lucrurile. La ora când scriu aici nu există pe pagina BEC documentele discutate în ședința când au respins (dar chiar au respins?) cererea PSD de renumărare la sectorul 1. Tot ce știm e pe surse, ceea ce e total inacceptabil. Nu știm ce se întâmplă la sectorul 5 – se renumără sau nu și din decizia cui – și ce anume așteptăm de fapt. Silenzio stampa.
Pe scurt, am intrat direct în campania electorală pentru parlamentare cu o operațiune de tip „măsuri active” (активные мероприятия), declanșată din mers, folosind elemente conjuncturale aflate la îndemână și slăbiciunea unor instituții publice. Perioada de incertitudine și haos provocat trebuie lungită cât mai mult, prin acțiuni în justiție chiar absurde sau doar anunțuri despre astfel de acțiuni, nu contează; scoaterea de la naftalină a retoricii cu „statul paralel”; campanii de dezinformare pe TV și online; filmare undercover cu propriii oameni în posturi suspecte și prezentați ca fiind ai adversarului; victimizare la maximum.
Singura întrebare rămâne dacă tot partidul se va alinia pe această strategie sau mai există prin țară lideri PSD raționali care să oprească delirul. Și să nu încerce amânarea alegerilor din 6 decembrie, cum și-ar dori Tăriceanu și alți marginali care pierd fotoliile în parlament, ca să nu se trezească cu o nouă mișcare precum cea declanșată de Ordonanța 13. //