De același autor
Primele semnale ale noului Executiv român seamănă izbitor cu debutul la guvernare al FIDESZ, în Ungaria.
Ne așteptam să se întâmple, cei cu un dram de realism în judecată sau care nu vor să devină idioții utili ai noii puteri – dar parcă nu atât de repede și energic.
N-am idee dacă Ponta se cunoaște cu omonimul său maghiar Orbán sau nu, dar e limpede că i-a împrumutat rețeta de mână forte: la nici o săptămână de la preluarea puterii, toate semnalele importante au fost transmise și s-a trecut la aplicarea planului.
Întâi, la justiție a fost pus un domn care declara deunăzi că, dacă tutorele său politic Adrian Năstase va fi achitat, atunci procurorul ar trebui arestat pe loc. S-a scuzat ulterior cu jumătatea stângă a guriței, dar băieții care trebuie au memorat ideea: d-l senator-anchetat penal Cătălin Voicu a aplaudat alegerea și a spus că noul ministru e foarte bun, deoarece „are fundament“. Fundamentul d-lui Corlățean nu fusese contestat de nimeni, deci rămâne să descoperim vreodată la ce se referea anume d-l Voicu. Dar cum după așa enormitate partidul nu l-a trimis încă în hagialâc și penitență la Babilon, să studieze Codul lui Hammurabi, cum a pățit senatorul Şova, reiese că mesajul pentru justiție nu l-a dat chiar așa, de capul lui.
Apoi, chiar în prima zi de exercitare a puterii, d-l Ponta a cerut concedierea în masă a prefecților și subprefecților. N-am nicio îndoială că dânsul, ca și colegul Corlățean, cunoaște legile, inclusiv pe aceea din 2006 care a transformat prefecții în funcționari publici. Lasă că știm cum s-a aplicat spiritul acestei legi sub toate guvernele – prea puțin –, dar măcar de ochii lumii puteau fi păstrate aparențele de administrație depolitizată. Dacă s-a procedat altminteri, e tot un semnal dat în teritoriu că e liber la vânătoarea de capete și că organizațiile USL n-au a se rușina în a-și pune oamenii în orice funcție („că la fel au făcut și ăia dinainte etc.“).
În al treilea rând, s-a pornit moara de zvonuri privind epurarea politică la TVR și Radioul public și s-au lansat pe surse numele noilor șefi. Însă nu doar zvonuri: un director de programe a fost concediat, iar doi moderatori TV și unul de radio, dintre cei incomozi, au fost suspendați fără explicații. În locul lor, au apărut brusc, de niciunde, reporteri pe care nu-i cunoaște nimeni, dar care pun d-lui Adrian Năstase la a n-a amânare (întru prescriere) a procesului său astfel de întrebări geniale: d-le Năstase, vi se pare justificat ca statul să cheltuie atâția bani pentru a strânge probe contra dvs.? La care, bietul om, ce să zică? Good question, firește. Dacă asta se petrece la centru, ce-o mai fi prin teritoriu, Dumnezeu cu mila. Cică un șef de filială a dat instrucțiuni directe presei locale pentru a șterge din arhiva online articole critice la adresa candidaților partidului. Un pic naiv, pentru că rămân eventualele citări și preluări, dar intenția contează.
Mai grav și incontestabil, în prima zi de funcționare a noii majorități parlamentare s-a adoptat fulgerător un proiect de lege electorală bazată pe vot uninominal pur. După sondajele actuale și simulări pe colegii, reiese că un 40 și ceva la sută vot se poate transforma într-o confortabilă majoritate constituțională de 66%. Ce consultări cu societatea, ce moratoriu pe schimbare cu mai puțin de un an înainte de alegeri, ce indignados de Piața Universității și popor cățărat pitoresc pe statui? Realitatea politică e acum alta, așa că ce a fost în ianuarie întuneric acum e lumină și ce a fost înapoiere a devenit propășire.
Proiectul așteaptă să fie aprobat și de Senat înainte de iunie, pentru a fi apoi aplicat cu concursul capetelor seci din PDL, care n-au găsit altceva mai bun de spus decât că „ideea e bună, dar incompletă, pentru că nu prevede și reducerea la 300 de parlamentari“. Uite așa, parcă văd că o să-i cheme societatea civilă la GDS pe UDMR-iștii Verestóy și Frunda, pentru a desena împreună cu ei strategii de apărare a democrației.
Uniți printr-o linie toate punctele de mai sus și constatați că iese? Nu-i așa că seamănă izbitor cu debutul la guvernare al FIDESZ, în Ungaria, la a cărui super-majoritate legislativă visează și USL? Iar date fiind problemele cu resursa umană (vezi selecția miniștrilor în noul guvern) și previzibila imposibilitate de a pune în practică promisiunile mai luxuriante ale membrilor coaliției (scăderi de CAS cu măriri de drepturi sociale, reducerea de TVA în sectorul alimentar), mi-e teamă că după alegerile din noiembrie, dacă nu cumva mai devreme, vom vedea și cealaltă față a FIDESZ-ismului.
Adică nu doar discreta, dar ferma gâtuire a vocilor din societate neplăcute puterii, dar și apelul la naționalism economic, raidurile fiscale asupra băncilor și companiilor energetice, spargerea și naționalizarea pilonului II de pensii, amnistii fiscale nemeritate pentru diverse categorii-cheie (funcționari publici, presă) sau diverse impozite progresive pe avere care vor produce puțin pentru buget, dar foarte mult în termeni de emoție populară și susținere pentru politicile peroniste care se întrevăd. //
Comentarii 22
bm-kvhely - 07-16-2012
Pentru a pune in lumina si diferentele dintre Victor si Viktor: chestiunea plagiatului. Se pare ca exista o mica diferenta intre suporturile moral-intelectuale ale celor doua regimuri. In Ungaria demisia lui Pal Schmitt nu s-ar fi produs daca intelectualitatea de dreapta (sprijinul lui Orban) nu s-ar fi manifestat foarte critic fata de plagiat. Nu vad aceasta manifestare la intelectualii care sprijina USL-ul-
Răspundegreenie - 06-01-2012
Tot de tradatori a avut parte si USL. Practica asta a racolarii e mai veche si vine taman de la guvernarea Nastase.
RăspundeOmNormal - 05-21-2012
Stiu un proverb cica " unii fac focul si altii se incalzesc la el " . Dealtfel ,PDL-ul i-si primeste inapoi bumerangul pe care demult l-a aruncat. Fara ideologii-tradatori din propria lor ograda nu s-ar fi ajuns aici. Cine sa ne mai reprezinte in opozitie? Partidele de bugetari-pensionari vor hotarâ soarta economiei in urmatorii 4 ani si jumatate.Adio tara, adio cuvant, adio incurajarea muncii , se instaureaza era pomenilor-nu stiu de unde vor mai mulge.
RăspundeRoland Garros - 05-20-2012
Tot ce se imtimpla zilelea acestea mi se pare halucinant, ma simt intr-un film de rau augur, dar un gind nu-mi da pace: oare tot acest bilci politic nu are ca unic scop sa puna "japca" pe banii europeni, pentru a-si finanta stilul de viata nerusinat de luxos pe care, culmea nesimtirii, ni-l mai si flutura pe sub nas? Doamne fereste-ne, ca aroganta clasei politice de la orice nivel ( fie sie el primar in cel mai indepartat colt de tara) sa ne aduca in aceeasi situatie cu Grecia anului 2012!
Răspundedelawar - 05-20-2012
Indiferent care e partidul politic de la putere, cred ca numirea ministrului educatiei are loc in urma unui concurs de incompetenta. Parca vad cum stau in grup, cu manutele pe sus si striga catre primul ministru : -Alegeti-ma pe mine, ca eu sunt mai tampit ! -Ba nu, ca eu am copiat mai mult si nu stiu nici macar gramatica ! -Io sunt cel mai tampit, ca nu stiu nici macar sa copiez ! Dupa ce ii audiaza pe toti tampitii, primul ministru alege pe cel mai prost dintre ei pentru functia care oricum nu conteaza prea mult, aceea de ministru al educatiei. Nu o sa ii pomenesc pe toti idiotii care au fost ministri in ultimii douazeci de ani, ci o sa ma refer strict la situatia haioasa din guvernul Ponta.
RăspundeUlise - 05-20-2012
A ajuns euro la 5 lei? Nu-i nimic. Isarescule, ia-ti chilotii pe dos! Vasilescule, ia si tu chilotii lui Isarescu, tot pe dos! Exporturile scad pe o panta descendenta, Banicioiule? Pai si ce mai astepti? Ce te uiti asa ca bou` la mine? Ia-l pe Busoi si faceti o spirala pozitiv-ascendenta! Un grup de pensionari protesteaza la guvern ca n-au mai mancat de trei saptamani? E bine, ar trebui sa fie capabili sa leviteze. Hrebe, zi-le sa bata din aripi si am rezolvat si problema transportului in comun.â€
RăspundeDan B ow - 05-19-2012
usor, usor, michi maus o ia pe urmele lui orban din ungaria. Populism desantat plus lipsa resurse financiare egal dezastru.
RăspundeC. Dobre - 05-18-2012
Excelent articol, dar terifiant ! Ce urmeaza ?!? Atentate mafiote dupa model italian ?! Oricum majoritatea televiziunilor comerciale sunt finantate de oameni cu dosare penale, deci mai ramanea TVR sa fie transformat in dispozitiv de bombardare cu dezinformare pentru amaratii care-si trimit copiii la scoala ca sa le fie sabotata educatia si viata pe termen lung... Au fost mai multe filme SF in care populatia devenise o masa amorfa de manevra...
RăspundeUSLinos - 05-18-2012
Daca pun astia taxa pe bere sa vedeti cum scade rapid USL cu 30% in sondaje. Bine ca nu s-au gandit sa puna taxe si pe vin.. A, nu! daca pun taxa pe vin nu-i mai voteaza nici moldovencele (din fief)
RăspundeTaxa pe bere??? - 05-18-2012
Next: taxa pe sex neprotejat. Cica marim salarii/pensii.... dar luand din alta parte. Totul pe carca omului, fraierului de rand.
RăspundeUlise - 05-18-2012
bine zici, mariana! rizoica e ridicol, a fost setat la antena3
RăspundeRambo - 05-18-2012
ca premierul nu prea citeste legile aflate in dezbatere deoarece tre sa apara pe la televiziuni si sa ne arate cum le stie pe toate.Probabil incepe sa afle din zbor cam ce fac ministri sai ,fiindca in rest tre sa se ocupe cu aducerea oamenilor de partid in functii(si probabil sant negocieri cu baronii cu aliatii de guvernare) Am vazut comentarii legate si de plata asigurarilor de sanatate la pensii desi cei care isi dadeau cu parerea nici nu citisera OG.Uitati-va si vedeti ca cei care au facut calculele au aplicat legea in vigoare corect(in lege scrie ca 5.5% se aplica la tot venitul si nu la diferenta de peste 740) pana la decizia CC.
Răspundemariana - 05-17-2012
rizoaicad dar cu zabalosiii si balosii precum; ciutacu,gidea,grcu,schizofrenicu de badea nu cumva sunt pupincuristii zelosi a lui felix turnatorul? si dumneata o lepra ordinara care lingi kuru varanului voiculescu. acum ca sunt uslinistii la putere poate scapi de lins dorsale si dumneata ca tI-A CRAPAT LIMBA DE ATITA PUPINCUR.
Răspundenicolae - 05-17-2012
Oare Ponta cu cine se consulta ,cu Basescu sau cu Antonescu ?. acum Romania are doi presedinti !Dezvaluie Oare Ponta lui Antonescu secretele Romaniei . ?
Răspunderizoaicad.arges - 05-16-2012
Dle Ionita! Propagandistii zelosi ai lui Basescu nu trebuie sa fie platiti din bani publici, asa cum se intampla cu Ioana Lupea si mai ales cu Mircea Marian! Acestia pot fi angajati la telviziunile lui Prigoana! Pupincurismul basescian a atins cote insuportabile. Priviti la Turcescu, la Cristoiu, la Dan Andronic, etc. Exista, pentru societatea romanesca, o solutie care poate aseza lucrurile in cea mai perfecta matca, si care nu ar putea sa aiba contestatari credibili! Cititi, dle Ionita, impreuna cu colegii de la SAR, precum si cu toti cei interesati de problemele societatii noastre, Scrisoarea Nr.11270/03-05-2011, de pe blogspot-ul "Dreptate pentru toti", si alegeti, pentru Romania, cel mai benefic cadru democratic, dintre cel actual, in care functionam de 22 de ani, si acela propus in Scrisoare! Daca veti face o asemenea alegere, veti scapa de spaimele pe care vi le produce o schimbare politica, sau anumiti politicieni ajunsi in prim planul vietii politice!
RăspundeImreh Istvan - 05-16-2012
Sunt perfect de acord cu joenegut si Marinescu. In afara de coincidenta de nume dintre cei doi premieri nu este alta asemanare. In primul rand V. Orban a venit la putere dupa 8 ani de guvernare socialisto-liberala, care a dus datoria externa la peste 80% din PIB. Ponta vine dupa o guvernare de dreapta in fruntea unei guvernari socialisto-liberale, nu prin alegeri libere ci printr-o motiune de cenzura. Eu cred ca in situatia in care ai o datorie externa atat de mare trebuie sa conduci guvernul cu mana forte (nu dictatorial), sa incerci sa aduci in carti si intreprinzatorii autohtoni alaturi de concernele multinationale deja existente (proces numit de autor nationalism economic, poate fi numit si astfel, nu are importanta). Pentru a incerca redresarea economica V. Orban a incercat sa atraga bani si de la banci si alte modalitati nepracticate inainte, criticate aspru dar acum utilizat ca reteta si de alte state Europene. Cat despre pilonul II de la pensii nu cred ca a fost cinstit sa obligi populatia sa treaca direct la pensie privata fara a avea alternativa de a ramane la stat daca dorea. S-a vazut clar ca firmele care au preluat pensiile private aveau cheltuieli mult mai mari decat cei de la pensia de stat. Deci D-le Ionita cred sincer ca ati ales un titlu pompos fara suport real. As dori, desi nu sunt fan al lui Ponta si a stangii-liberale de la guvernarea actuala a Romaniei, ca D-l prim ministru Ponta sa aiba mana forte si taria de a aduce in carti economia autohtona, adica intreprinderile mici si mijlocii, cu care fac campanie toate guvernele. O alta diferenta dintre cele doua tari ar fi si faptul ca in Ungaria actual exista o lege electorala mixta, cu circumscriptii uninominale si cu liste de partid pe tara, pe cand la noi se pare ca va exista una pura uninominala.
Răspundeion iliescu - 05-15-2012
aceleasi prosti gen Crin Antenescu, de unde se vede ca boala plagiatului are istoric in USL :)
Răspundejoenegut - 05-15-2012
Titus Corlatean beneficiaza de prezumtia de vinovatie o sa-l scape pe Nastase, parca el va fi seful complexului de judecata? Ponta a schimbat prefectii, ce eroare! Unii erau striperi, alti dansatori, alti erau incompetenti si toti infeudati PDL de unde proveneau. O exceptie la Gorj este mentinut, chiar in fieful lui Ponta. Cum comentati asta D-le Ionita? Legea ticaloasa a uninominalui pur a fost sustinuta de PDL si Traian Basescu. Acum aceste initiative se sparg in capul lor si isi merita soarta. Totusi Horatiu Pepine vede in 22 in asta o revolutie in sens pozitiv. Personal sunt ptr proportionalitate. USL nu este un partid, asta uita voit Ionita. USL este compus din 2 partid cu interese diferite! Asta s-a vazut si la DA, dar controversele intre PD si PNL le-a declansat Basescu. Dle Ionita scrieti un articol lipsit complet de rigoare, faceti propaganda si atat! Ponta n-are nicio legatura cu Orban, doar prenumele!
RăspundeMarinescu - 05-15-2012
E trist, foarte trist, dar adevarat, mai ales partea cu nationalismul econimic. Daca as fi seful unei firme straine aici si as citi traducerile mesajelor propagate in media controlata de USL m-as inspaimanta si m-as intreba daca nu se doreste cumva nationalizarea si ar fi cazul sa imi retrag afacerile. Si o observatie. Singura deosebire e ca Ponta nu are carisma lui Orban. Lui Ponta i-ar fi fost greu sa acceada in functie fara a fi impins de oamenii din partid, pe cand Orban cara dupa el partidul.
Răspundejorj - 05-15-2012
pai , de cand ii lumea , una spunem si alta facem . cei din sfori trebuie sa convinga boborul , cei ce trag sforile lipaie ciolanul , sant mang-litorii bogati ce pregatesc terenul pentru marea sarbatoare cu autoservire . totusi au un ghimpe : pe basescu , pana cand ?
RăspundeGladiatorul - 05-15-2012
Daca la cele enumerate de dumneavoastra adaugam enuntul elevatului ministru Ioan Rus: "Ii anunt pe lucratorii din minister sa nu incerce sa faca vreo miscare gresita. Acum jucam in alt film", intelegem mai bine in ce punct al istoriei ne aflam. Interesant mesaj, n-asa? Si cand te gandesti ca V. Ponta si C. Antonescu incercau in urma cu cateva luni sa parasca guvernul Boc de dictatura instaurata de el si de presedintele Basescu in Romania dupa modelul Orban de la Budapesta. Chiar daca situatia de acum este cea care seamana cu cea din Ungaria, noi romanii avem motive sa ne temem. Nesimtirea, neobrazarea, lichelismul, tupeul, obraznicia si aroganta TUTUROR politicienilor ne-au adus in aceasta situatie fara iesire.
Răspundetila - 05-15-2012
Domnule Ionita este curios faptul ca editorialul acesta apare pe site-ul "evenimentul zilei " cenzurat. ( nici o referire la portocalii spre ex.) Tinand cont de ce sustineti, poate ca Antonescu va avea totusi dreptate in viitorul apropiat.
Răspunde