De același autor
Oare interesează pe cineva ce s-a întâmplat cu lipsa temporară de imunoglobuline, cu excepția pacienților care necesită tratamentul?! Foarte probabil că nu, aparent este doar o știre oarecare, una dintre sutele de știri, care nu ne ating, nefiind direct implicați. Și totuși, acest aparent episod accidental ar trebui să ne preocupe în cel mai înalt grad.
În primul rând, autoritățile, în speță Ministerul Sănătății, au dat explicații ambigue și contradictorii, pe alocuri ornate cu jumătăți de adevăr, adică minciuni. Având în vedere faptul că, de această dată, ministerul dispunea de resursele financiare necesare, achiziționându-se alte medicamente decât cele necesare, este clar că accidentul are o cauză umană. Ca întotdeauna, oameni au murit, alții s-au aflat în pericol de moarte și nimeni nu este tras la răspundere, funcționarii sau demnitarii beneficiind de cea mai înaltă formă de protecție. Cea inexpugnabilă. Politică. În absența informațiilor oficiale, indubitabile, se pot face o sumedenie de supoziții, care merg de la incompetență la lipsă de interes sau, din contră, un interes anume, pentru a profita de ocazie pentru a achiziționa alt produs în beneficiul comerciantului. În fond, aproape că nu este important.
Mult mai importantă este însă atitudinea premierului Mihai Tudose. Domnia sa a reacționat până la un punct adecvat. Ca om politic cu experiență, știe că o fostă asistentă care a murit poate fi trecută cu vederea, însă nimeni nu poate face față imaginii unor copii cu măști la gură, care imploră pentru a-și primi medicamentul fără de care viața le este pusă în pericol. Și, de îndată, i-a convocat pe ministrul de resort şi pe reprezentanții asociațiilor producătorilor de medicamente, a și găsit soluția: scutirea temporară a firmelor producătoare/importatoare de plata taxei clawback pentru produsele care au generat criza.
Am convingerea că cititorul, deși a mai auzit de această taxă, nu are o înțelegere profundă a acesteia. Pe scurt, este probabil singura taxă pe cifra de afaceri plătită de o entitate comercială din România. De o taxă pe cifra de afaceri s-a mai vorbit de curând în spațiul public, atunci când guvernul amenința taxarea cu 1% a băncilor și a multinaționalelor care-și externalizau profitul. Firmele de medicamente însă plătesc deja un impozit, care în prezent este de 19% din cifra de afaceri cu statul! Mai mult, acest uimitor procent este variabil, depinzând de nivelul de depășire a bugetului alocat medicamentelor compensate în urmă cu 5 ani. Acum consumul este cu 19% mai mare față de 2012, iar acest 19% se face venit al CNAS de la firmele respective. Anul precedent, depășirea a fost de 14%, anul viitor este foarte probabil să fie 25%. După acest mecanism, peste 3-5 ani, firmele de medicamente ar trebui să lase bugetului de stat 30-40% din cifra de afaceri, nu din profit. Este evident oricui că acest mecanism nedrept este revolut, depășit de realitate și în fapt inacceptabil. De ce este totuși acceptat? Pentru că firmele vor să facă afaceri în România, nu să-și închidă reprezentanțele și să plece. La Ministerul de Finanțe nimeni nu lucrează pentru a pune pe masă o altă formă de finanțare a bugetului CNAS care să înlocuiască clawback-ul! Închid această paranteză, făcută doar pentru a demonstra că guvernul ne expune pe noi toți, nu numai pe bolnavii care necesită imunoglobuline, la riscuri majore, la perturbări ale aprovizionării cu medicamente care în viitorul apropiat vor afecta alte categorii de pacienți.
Ceea ce este însă extrem de negativ în soluția asumată de premier este scutirea personalizată, singulară, de plata taxei clawback doar pentru aceste medicamente. Această decizie este o instigare pe față către ceilalți producători să se revolte, folosind același mecanism, al crizei temporare de aprovizionare, în pofida cadrului aparent asigurator împotriva acestei eventualități.
Premierul a anunțat deja că nu intenționează să-l demită pe ministrul Sănătății, Florian Bodoc, și este lesne de înțeles de ce. Criza nu s-a încheiat, este de datoria sa să o lichideze. Pe de altă parte, senatorul PSD Bodoc are și domnia sa un vot important în economia supraviețuirii Guvernului Tudose. Am însă convingerea că, atunci când se va pune problema unei „evaluări“, după ce apele tulburi din PSD se vor mai fi limpezit, Bodoc va fi sacrificat ritualic, cu admonestări și critici televizate.
Se developează încă o dată lipsa de preocupare pentru politici pe termen mediu, inerente, impuse de realitate. Guvernul adoptă exclusiv politici pompieristice, dând cu o mână unora și aducându-i la paroxism pe alții. În sănătate există și alte probleme absolut similare, demonstrând proasta guvernare, și nu simple accidente. Spre exemplu, guvernul (de la Ponta la Cioloș și acum Tudose) a efectuat majorări salariale pentru personalul medical din spitale fără a ține cont de faptul că jumătate dintre medici şi asistente lucrează în afara acestor unități. De doi ani tensiunile se tot acumulează și este foarte probabil că în primăvară vor surveni forme severe de protest din partea acestor medici. O ordonanță de urgență aduce utilizarea cardului de sănătate în numele altuia în rândul faptelor penale, fără a spune cum vor mai beneficia de consultaţii de specialitate şi medicamente persoanele nedeplasabile. Multe dintre spitale au intrat într-un serios deficit de finanțare în ultimele două luni, obligând pacienții la cumpărarea medicamentelor fără ca guvernul să prefigureze modalități de regândire a finanțării prin modificarea tarifelor şi așa mai departe.
Sănătatea românească se află în derivă. Fenomenul nu este unul nou, ci are drept rădăcină lipsa totală de interes pentru fenomene legice care, ignorate, răbufnesc, uneori dureros, alteori răspândind moarte.