De același autor
Victoria Frontului Național nu reprezintă exclusiv o consecință a atentatelor din 13 noiembrie. Cauzele sunt mai profunde: electoratul francez nu mai crede în capacitatea partidelor tradiționale de a se reforma, de a propune soluții viabile pentru societate.
Frontul Național a câștigat turul întâi al alegerilor regionale din Franța, obținând aproape 30% din voturi și clasându-se pe primul loc în șase regiuni din 13 (chiar șapte regiuni, dacă avem în vedere că, în Normandia, candidatul Frontului Național a obținut doar cu 0,2% mai puțin decât candidatul de centru-dreapta). Publicații de pe mai multe meridiane nu au întârziat să califice rezultatul partidului doamnei Le Pen drept „istorice“ (percée historique). Va curge, desigur, multă cerneală în zilele care vor urma pe seama acestui eveniment, iar cei ce țin condeiul în mână vor lansa strigăte de alarmă și vor face apel pentru apărarea valorilor europene și crearea unui front unit, republican, în fața valului extremist. Timpul este scurt, deoarece pe 13 decembrie are loc al doilea tur, iar candidații Frontului Național se află în multe circumscripții pe poziții ce depășesc de departe rezultatele contracandidaților de centru-dreapta (Les Républicains+UDI+MoDem) și ai stângii (PS+PRG și afiliați PS). Este cazul regiunii Provence Alpes-Côte d’Azur, unde lista condusă de Marion Maréchal-Le Pen a obținut 40,55%, în timp ce candidatul dreptei a atins numai 26,48%, iar cel al stângii s-a prăbușit la 16,59%. În regiunea Nord-Pas-de-Calais-Picardie, d-na Marine Le Pen, liderul partidului, s-a clasat pe primul loc, cu 40,64% din voturi, în fața candidatului de centru-dreapta (24,96%) și a celui socialist (18,12%). În ambele regiuni însă, candidații clasați pe locul al doilea s-au declarat convinși de victoria finală, întrucât reprezintă singura soluție.
Acest tip de discurs al partidelor tradiționale – uniți în fața extremei drepte –, caracterizat doar prin sloganuri neacoperite ulterior de vreo schimbare reală de atitudine, a dus la rezultatul de astăzi al Frontului Național. Mulți analiști vor afirma, cu siguranță, că scorul obținut de FN este o consecință a atentatelor care au lovit Franța de la începutul lunii ianuarie și au culminat cu cele din 13 noiembrie, soldate cu 130 de morți. Impactul este real, dar nu determinant. De mai bine de opt ani, Frontul Național se află într-o progresie constantă: la alegerile legislative din 2007, partidul a obținut 4,5%, la cele regionale din 2010 a depășit 11 procente, aproape 18% la prezidențialele din 2012, iar la alegerile municipale de anul trecut a câștigat în 11 localități cu o populație de peste 9.000 de locuitori.
Prin urmare, acest rezultat nu are doar cauze imediate. Desigur, faptul că o treime din electoratul francez (în condițiile neprezentării la vot a 50,2% dintre alegători, în ușoară scădere față de 53,6% la regionalele din 2010) a ales să voteze cu Frontul Național are legătură și cu actualitatea: criza migratorie, criza economică și șomajul ridicat, atentatele teroriste. Însă cauzele sunt mai profunde. Electoratul francez nu mai crede în capacitatea partidelor tradiționale de a se reforma, de a propune soluții viabile pentru societate. În plus, depărtarea clasei politice față de popor, lipsa unor lideri credibili și curați explică scorul Frontului Național. Avem de-a face cu un vot-sancțiune. Ce credibilitate poate oferi domnul Jean-Christophe Cambadélis, liderul Partidului Socialist, în condițiile în care a obținut un doctorat în sociologie la Universitatea Paris XIII-Saint Denis fără a avea nici licență și nici masterat? Transformarea Palatului Elysée, în timpul mandatelor domnilor Sarkozy și Hollande, în loc de telenovele amoroase, cu toată toleranța arătată de francezi vieții private, nu a întărit încrederea francezului de rând, obligat să plătească facturi, în instituții. Competiția dintre partidele politice tradiționale – popular, socialist, comunist, centrist și ecologist – este văzută din ce în ce mai mult de electoratul francez ca o competiție pentru împărțirea ciolanului („partage du gâteau“ - pe franțuzește sună mai elegant, „împărțirea prăjiturii“). Înfrângerea este mai dur resimțită de socialiștii domnului François Hollande, fiind a cincea înfrângere consecutivă de la instalarea la putere, în 2012. E posibil ca pe 13 decembrie, ascensiunea instituțională a Frontului Național să fie blocată, dar electoratul francez a dat un avertisment serios în perspectiva alegerilor prezidențiale din 2017.