De același autor
Ca în fiecare an, liderii celor mai industrializate țări s-au reunit în formatul G7. De data aceasta, reuniunea la nivel înalt a avut loc între 26 și 27 mai în Japonia, pe o insulă situată în mijlocul unui parc natural de lângă orășelul Shima (Insula Honshu), în apropierea sanctuarului Ise. Acest sanctuar, dedicat „marii divinități care luminează cerul“, Amaterasu Omikami, reprezintă cel mai important loc sacru al cultului religios șintoist, majoritar în Japonia (circa 84% din populație). Alegerea nu este întâmplătoare. Fiecare țară gazdă dorește să facă din această reuniune mediatizată în lume o vitrină de promovare. Spre exemplu, în 2011, președintele de atunci al Franței, Nicolas Sarkozy, și-a primit omologii la Deauville, în patria impresionismului, Normandia. Poate că alegerea de anul acesta a fost făcută de sfătuitorii premierului Shinzo Abe și cu gândul la alegerile pentru Senat care vor avea loc în vară, într-o operațiune de seducție a electoratului. Opoziția l-a criticat pe premierul Abe, acuzându-l de populism.
Grupul celor mai industrializate țări, G7, creat la inițiativa Franței (în 1975), face parte din așa-numita „diplomație de concert“, ce-și are originea în Sfânta Alianță din 1815. De atunci și până în prezent, marile puteri au căutat un directorat, un loc în care să se concerteze. Reuniunile de acest tip – G2 (SUA-China), G7 (SUA, Franța, Marea Britanie, Germania, Japonia, Italia și Canada) și chiar G20 (primele 20 de economii reunind 85% din economia globală) – arată inegalitatea sistemului internațional și existența unei „aristocrații“ a statelor lumii (Bertrand Badie). Țările G7 continuă să reprezinte 46% din economia mondială. În rândul lor sunt trei dintre cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate – SUA, Franța și Marea Britanie –, singurele țări cu o prezență militară permanentă pe toate continentele. Prin urmare, în ciuda faptului că G7 nu reprezintă un loc în care se iau decizii, discuțiile de aici sunt importante pentru întreaga planetă.
Cuvântul criză s-a aflat pe buzele tuturor: criza economică, amenințarea terorismului islamic și criza din Orient, criza migratorie și, nu în ultimul rând, criza din Marea Chinei de Sud. Cei şapte au convenit că prioritatea este creșterea economică, prin utilizarea „tuturor mijloacelor disponibile – monetare, bugetare, dar și structurale“. Prioritatea a împărțit grupul în două tabere: pe de o parte, Germania și Marea Britanie, adepte ale continuării măsurilor de austeritate, și, de cealaltă parte, SUA, Franța, Canada, Italia și Japonia, care vor creșterea deficitelor pentru investiții pentru a stimula creșterea.
Chiar dacă G7 nu este NATO și nici UE și, prin urmare, nu desemnează vreun adversar sau competitor, participanții la reuniunea din Japonia au luat în discuție situația din Marea Chinei de Sud, militarizarea unor insule, ocuparea lor abuzivă de către Beijing, spre neliniștea țărilor din jur. Prezența la reuniune a unor țări din vechea Indochină franceză, precum Vietnamul, arată în mod clar neliniștea față de acțiunile unilaterale ale Chinei. Dar Beijingul îi neliniștește pe membrii grupului și pe alte dosare, cum ar fi inundarea pieței mondiale cu oțel ieftin și vechea problemă a devalorizării artificiale a yuanului.
Și totuși, un eveniment bilateral, americano-japonez, a pus summit-ul în umbră: vizita președintelui Obama în Parcul Păcii din Hiroshima, în locul în care, pe 6 august 1945, exploda prima bombă atomică, lăsând în urmă 140.000 de morți. Este prima vizită a unui președinte american în exercițiu la acest loc simbolic. Președintele american a precizat cât se poate de clar că nu este vorba de a cere iertare sau de a judeca decizia predecesorului său Harry Truman. Judecățile de acest tip „aparțin istoricilor“. Decizia Casei Albe a fost pe placul autorităților japoneze, care s-au refugiat în victimizare și nu și-au recunoscut responsabilitățile pentru atrocitățile comise de armata imperială în preajma și în timpul celui de-al doilea război mondial. Eventualele scuze ale lui Barack Obama la Hiroshima ar fi cerut un gest similar din partea premierului japonez la Pearl Harbor. Ororile provocate de atacurile nucleare de la Hiroshima și Nagasaki i-au oferit un fel de cortină în spatele căreia să ascundă nu numai Pearl Harbour și atrocitățile din China, dar și exacțiunile din cele două Corei și tratamentul inuman față de prizonierii de război.
De altfel, atitudinea nu a rămas neobservată de China, țară care a suferit cel mai mult de pe urma ocupației japoneze, Beijingul declarând că, dacă episodul Hiroshima „merită toată atenția“, ar trebui ca și masacrul de la Nankin, din 1937, să nu fie uitat. Istoriografia japoneză prezenta perioada ca fiind doar responsabilitatea unei clici militariste care a uzurpat puterea la Tokyo, în care împăratul și societatea niponă au fost doar victime atrase într-un război ucigător. Remușcările vagi exprimate recent de șeful guvernului de la Tokyo în fața Congresului american, „remușcări pentru suferințele provocate în timpul războiului“, arată calea lungă pe care japonezii o au de parcurs pe tărâmul memoriei și acceptării trecutului.