De același autor
Actiunea americana de la Raqqa, anuntata de acum cateva saptamani de secretarul de stat al Apararii, Ashton Carter, a fost grabita si de intentiile afisate in repetate randuri de presedintele turc Recep Tayyip Erdogan cu privire la capacitatea fortelor militare turce de a ocupa singure capitala de facto a Statului Islamic. Prin actiunea de la Raqqa, Washingtonul mai urmareste si impiedicarea transformarii in moneda de schimb intre Moscova si Ankara a fortelor ce compun opozitia moderata siriana si a kurzilor sirieni.
Asocierea fortelor kurde reprezinta o noua recunoastere directa a acestora din partea SUA si o mutare de sah la adresa Turciei. Pe termen mai lung, Raqqa si zona kurda aferenta vor reprezenta centrul de greutate al prezentei militare permanente a SUA in Siria, cu posibilitatea la un moment dat a « spargerii » monopolului bazei de la Incirlik.
Inlaturarea Statului Islamic din acest oras situat pe malul Eufratului, adevarata capitala djihadista, concomitent cu ofensiva de la Mossul, reprezinta de asemenea un alt obiectiv al actiunii militare coordonate de americani. Pierderea celor doua orase de catre Statul Islamic va fi o lovitura importanta, atat strategica dar mai ales simbolica. Insa acest lucru nu va echivala si cu eradicarea acestuia care, aidoma altor miscari djihadiste, reprezinta o nebuloasa alcatuita din grupuri, celule si « lupi singuratici » raspandita din Pakistan si pana in Africa Subsahariana, trecand evident prin Uniunea Europeana.
In concluzie, angajamentul american de la Raqqa scoate in evidenta in primul rand fragilitatea pozitiilor turce pe dosarul Sirian si permite sa ne imaginam déjà o Sirie impartita aidoma Germaniei postnaziste intr-o zona aflata sub protectoratul rus si alta aflata sub cel american.