Saga raportului Mueller la final

Deznodământul afacerii Mueller înseamnă eliberarea președintelui Donald Trump și, cel puțin față de Rusia, poate avea de acum înainte o atitudine decomplexată.

Stefan Popescu 02.04.2019

De același autor

După o anchetă ce a durat mai bine de doi ani și a făcut valuri uriașe pe scena politică americană, procurorul independent Robert Mueller nu a găsit nicio probă care să confirme coluziunea dintre candidatul republican Donald Trump și Federația Rusă în campania pentru prezidențialele din 2016. Este o victorie foarte importantă pentru președintele american, deoarece taberele anti-Trump, o parte a presei mainstream, dar mai ales Partidul Democrat sunt lipsite de principala armă pentru a-l delegitima și a-i împiedica realegerea. Eșecul oponenților lui Donald Trump este cu atât mai mare, cu cât ei înșiși au făcut eroarea de a ridica foarte mult așteptările cu privire la rezultatele anchetei instrumentate de Robert Mueller. O parte a presei, în mod cert, s-a grăbit cu anticiparea rezultatelor anchetei, iar titlul editorialului din Walt Street Journal exprimâ cat se poate de bine fundătura la care au ajuns prestigioasele ziare New York Times și Washing­ton Post: A Catastrophic Media Failure.

Partidul Democrat, divizat în privința programului de campanie pe care să îl opună președintelui și fără un lider de talie națională, și-a bazat strategia pe ancheta Mueller, supralicitând și el miza. O vină o are însuși procurorul independent Robert Mueller, întrucât a lăsat să se înțeleagă faptul că instrumentează un dosar cu implicații majore pentru locatarul Casei Albe: au fost acuzați nu mai puțin de 25 de cetățeni ruși și nume sonore ale anturajului lui Donald Trump au fost inculpați – directorul său de campanie, Paul Manafort, generalul Michael Flynn, consilierul pentru securitate națională, Roger Stone, consilier special în campania electorală și prieten apropiat etc. Întrebarea firească este ce urmează, deoarece este clar că avem de-a face cu o adevărată piatră de hotar a președinției lui Donald Trump, care nu a avut o zi de la începutul mandatului fără să nu fie acuzat de coluziune cu Rusia.

După un început de an dificil, cu o Cameră a Reprezentanților majoritar democrată și cu o tabără democrată în Congres foarte progresistă, cu un shutdown prelungit și cu un rezultat care se lasă așteptat în preferatul său dosar de politică externă, și anume negocierile cu Kim Jong-un, Donald Trump intră într-o etapă de revenire. Chiar dacă suntem încă departe de ziua de marți de după prima zi de luni din noiembrie 2020, este limpede că președintele Trump încearcă să capitalizeze politic rezultatul anchetei lui Mueller, denunțând o „vânătoare de vrăjitoare“ orchestrată de democrați, de presa mainstream (fake news) și de establishment. În următoarele săptămâni vom avea însă o imagine mai clară asupra strategiei sale atât în vederea realegerii, cât și în politica externă, unde, dacă ne referim strict la Rusia, poate avea față de aceasta de acum înainte o atitudine decomplexată. Cuplată atenției pe care președintele Trump o acordă dosarului israelian și capacității unice a Rusiei de a ține Iranul departe de frontiera siriano-israeliană, o asemenea atitudine poate conduce la ceva mai mult decât o înțelegere în Levant.

În ce-i privește pe democrați, pentru moment aceștia încearcă să atenueze șocul produs de rezultatul anchetei prin instrumentarea mediatică a ambiguității strecurate de Mueller cu privire la cea de-a doua acuzație, cea de obstrucționare a justiției: nu există suficiente probe pentru a angaja o procedură judiciară asupra președintelui, dar nici nu-l exonerează de acuzație. Totodată, aceștia emit dubii asupra obiectivității procurorului general William Barr, numit de Donald Trump, cu privire la expunerea concluziilor anchetei, solicitând publicarea integrală a raportului Mueller până la data de 2 aprilie. Aceste aspecte fac însă parte numai din strategia imediată a democraților, aceștia fiind conștienți că legea americană (Codul de Procedură Penală) interzice dezvăluirea detaliilor picante din raport care stau în spatele concluziilor. Prima reacție serioasă din partid a venit din partea lui Nancy Pelosi, care a recunoscut că opțiunea de impeachment la adresa președintelui Trump nu mai este de actualitate. Pentru moment, democrații sunt în defensivă și sunt divizați și cu privire la strategia de campanie. Este posibil că într-o primă etapă ei vor prelungi anchetele din Congres (conflictul de interese din jurul Trump Organization; acuzațiile de plăți ilegale pe care le-ar fi efectuat pentru două foste amante, între care o actriță de filme porno) care îl vizează pe Donald Trump. Și aceasta, chiar dacă electoratul care l-a votat pe Donald Trump în 2016 nu este interesat, după cum a tratat cu indiferență și acuzațiile de coluziune cu Rusia în timpul campaniei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22