De același autor
Derivele autoritare ale regimului Erdoğan și instabilitatea pe care deja o cunoaște Turcia riscă să pună la grea încercare poziția acesteia în cadrul NATO, să o îndepărteze și mai mult de UE și, nu în ultimul rând, să îi compromită succesele economice din ultimii ani.
Celebra expresie atribuită țarului Nicolae I care desemna Imperiul Otoman drept „bolnavul Europei“ (în discuțiile purtate cu ambasadorul britanic, Sir George H. Seymour, în preajma războiului Crimeei) pare mai potrivită ca oricând pentru a desemna starea actuala a Turciei domnului Erdoğan. Derivele autoritare ale regimului islamo-conservator au pus capăt procesului de pace cu militanții kurzi și au reaprins un conflict care a făcut peste 40.000 de morți începând cu anul 1984. Orientarea antikurdă a președintelui Recep Tayyip Erdoğan survine în condițiile în care reprezentanții kurzilor abandonaseră proiectele secesioniste și se pronunțaseră în favoarea integrării vieții politice turce. Este drept că acest lucru a modificat sensibil arhitectura politică turcă: la alegerile parlamentare din 7 iunie a.c., partidul de guvernământ (AKP) a pierdut majoritatea absolută, în condițiile în care partidul prokurd (HDP) a obținut 13,6% din totalul voturilor exprimate și 80 din cele 550 de locuri ale Marii Adunări Naționale de la Ankara. Pierderea majorității absolute în parlament și posibilitatea de a putea modifica legea fundamentală pare să îl afecteze mai mult pe președintele Erdoğan decât o pace durabilă cu reprezentanții unei comunități cifrate la 18-20 de milioane de locuitori. Este motivul pentru care liderul de la Ankara a convocat alegeri parlamentare anticipate la data de 1 noiembrie, în ciuda faptului că toate sondajele arată că rezultatele din iunie se vor repeta: islamo-conservatorii din AKP sunt creditați cu 38-40% din voturi, iar prokurzii cu peste zece procente. Prin diabolizarea kurzilor, prin asimilarea militanților kurzi grupărilor teroriste islamiste, Erdoğan mizează pe o revigorare a naționalismului turc, care i-ar permite obținerea a peste 50% din voturi și marginalizarea opoziției. Iată de ce aproape că nici nu mai este nevoie să aflăm cine se află în spatele atentatelor din dimineața de 10 octombrie din fața gării centrale din Ankara, soldate cu peste 100 de morţi și 500 de răniți, atentate care au vizat o manifestație politică prokurdă. Contextul ne oferă suficiente elemente de răspuns și ne indică autorul moral.
Un poliţist turc păzeşte cadavrele acoperite ale victimelor antentatelor de la Ankara
De trei luni încoace, adunările electorale ale kurzilor au fost vizate de atentate teroriste: pe 5 iunie, două bombe au fost detonate la o adunare electorală a partidului HDP, în orașul Diyarbakir, făcând patru morți și sute de răniți, iar pe 20 iulie, la Suruç, 33 de militanți kurzi au fost uciși de un atentat-kamikaze. Însă la Ankara continuă să domine viziunea pe termen scurt, iar premierul Ahmed Davutoğlu, deși a recunoscut că organizatorii atentatelor din 10 octombrie rămân necunoscuți, s-a grăbit să acuze partidul muncitorilor din Kurdistan (PKK), frontul revoluționar de eliberare a poporului kurd (DHKPC) și Statul Islamic. Totodată, șeful guvernului de la Ankara a aruncat o parte din responsabilitate partidului moderat prokurd, HDP. La scurt timp, armata turcă și-a intensificat operațiunile împotriva militanților kurzi, efectuând noi lovituri aeriene împotriva unor obiective ale acestora din sud-estul Turciei și din nordul Irakului.
Nu este greu de prevăzut rezultatul acestei politici riscante. Derivele autoritare ale regimului Erdoğan și instabilitatea pe care deja o cunoaște Turcia riscă să pună la grea încercare poziția acesteia în cadrul Alianței Nord-Atlantice, să o îndepărteze și mai mult de Uniunea Europeană și, nu în ultimul rând, să îi compromită succesele economice din ultimii ani. Deși țara a cunoscut un deceniu de dezvoltare susținută, cu ritmuri anuale de creștere ce se apropiau de 10%, deși economia turcă și-a revenit rapid după criza din 2008/2009, tensiunile interne din ultimele luni încep să își spună cuvântul: veniturile din turism se anunță mai mici, iar investitorii încep să se retragă (bursa din Istanbul a scăzut cu 20% de la începutul anului). În același timp, Turcia culege și roadele jocului său periculos în afacerea siriană, complicității cu grupările islamiste radicale, inițialei neutralități binevoitoare față de Statul Islamic. Această atitudine se repercutează acum asupra situației interne: mișcările islamiste ultraradicale au proliferat în interiorul Turciei. Totodată, la nivel regional, Ankara se află într-un adevărat impas strategic: între aspirațiile kurde, Statul Islamic și grupările islamiste, Occident și alianța ruso-iraniană. Proximitatea războiului din Siria reprezenta un factor de vulnerabilitate pentru Turcia. Politica regimului Erdoğan față de kurzi a dus acest conflict în interioriul propriilor frontiere. Istoria ne-a învățat că, pe termen lung, politicile represive la adresa unor minorități consistente aflate la frontieră nu au nicio șansă de succes. În fața negării dreptului la existență, realitatea de pe teren sfârșește întotdeauna prin a modifica harta politică. Buni cunoscători ai problemei din Kosovo, domnii Erdoğan și Davutoğlu ar trebui să fie mai atenți la lecțiile istoriei.