Fractura

Stelian Tanase 16.12.2004

De același autor

Ca exista azi mai multe Romanii nu este un secret. Pana si Nastase, atat de rupt de realitate, a reusit sa observe acest aspect, cand si-a recunoscut, luni, infrangerea. Aceste Romanii sunt despartite de clivaje adanci... Guvernarea PSD a facut ca fracturile, in loc sa se inchida, sa se adanceasca. In bilantul acestor ultimi ani, acest aspect este cel mai grav. S-a vazut bine in acest scrutin cu final neasteptat, de pilda, distanta dintre lumea rurala si cea urbana. Mai sunt si alte clivaje, pe alte aliniamente. Rezultatul de duminica este in esenta efectul unei noi atitudini a populatiei urbane. Populatia citadina a fost complet instrainata de guvernarea din ultimii ani. Politicile cabinetului Nastase & PSD s-au bazat pe votul saracimii, a celor dezavantajati de reforme, plasati in zonele rurale si orasenesti periferice. In acelasi timp, prin regimul oligarhic-autoritar, capitalismul si integrarea au fost incurajate exclusiv numai in masura in care au adus avantaje retelelor mafiote. Este o incregatura intinsa de interese economice si politice reprezentate personal de Nastase, dar si de alti baroni, ca Dan Ioan Popescu, Miron Mitrea, Viorel Hrebenciuc s.a. Economia de piata a fost doar un ambalaj indaratul caruia aceste grupuri au dictat totul si au monopolizat resursele. Nu numai afacerile, dar si viata intelectuala si libertatea presei au avut mult de suferit si s-au vazut amenintate de aceste practici. Segmentul cel mai dinamic al societatii a fost periferizat. Ritmul tranzitiei a scazut, Romania s-a vazut pe ultimul loc in procesul de integrare in UE, tocmai ca efect al acestei situatii. Din ratiuni electorale, temandu-se de scadenta electorala, PSD a dus politici antimoderne, preferand sa promoveze politici strict in avantajul propriei sale clientele, un segment rapace si departe de a intelege valorile liberale. Dezavantajarea zonelor dinamice ale societatii a adus mari pierderi tarii. E clar ca aceste segmente au reactionat duminica impotriva lui Nastase.

PSD a pierdut categoric alegerile in orase. PSD este acum un partid eminamente rural si periferic urban, reprezentand zonele depasite istoric. Aici gasesc secretul infrangerii sale. Orasenii nu mai doresc sa astepte. Spolierea tarii trebuie sa faca loc unor politici de constituire de noi resurse. Satele nu pot face fata acestui rol. De observat ca si lumea rurala este foarte diversificata. O privire pe harta electorala va constata usor acest fenomen. Nastase a pierdut si in zonele rurale multe voturi; fie prin slaba prezenta la vot, fie voturile s-au dus spre Basescu. Segmentele dinamice ale societatii au impus candidatul Aliantei D.A. la Presedintie. Ele au creat o stare de spirit favorabila schimbarii. Lumea oraselor nu a mai acceptat pactul pe care a stat puterea in ultimii 4 ani si in sens larg, a ultimilor 14 ani. Pasivitatea sa electorala obisnuita a disparut pentru prima data. In numai cateva ore, duminica dupa-amiaza, rezultatul a fost rasturnat. Asta inseamna ca acest segment a devenit suficient de numeros, de decis, de puternic si autonom economic, de informat. Dar, mai ales, ca si-a inteles ponderea si a capatat o ideologie proprie. Se identifica pe sine ca un segment aparte, isi cunoaste interesele si este decis sa si le protejeze.

Mobilizarea reusita duminica, in numai cateva ore, arata acest potential surprinzator. Dimineata se arata indoielnica pentru Basescu. Electoratul rural, chiar daca intr-o proportie mai mica decat acum doua saptamani, a umplut sectiile de votare, iar Nastase conducea cu 12 procente. Odata ce au inceput sa circule primele masuratori si evaluari, s-a produs si mobilizarea exemplara a electoratului Aliantei D.A. Treptat, diferenta a fost recuperata. Putem detecta in ce s-a intamplat duminica si resurectia societatii civile. Ea parea disparuta dupa dezastrul produs de Constantinescu & CDR in 2000. Democratia a avut mult de suferit, dar vigilenta lumii orasenesti a facut ca spiritul civic sa supravietuiasca tuturor manipularilor, tentativelor de corupere, abuzurilor si presiunilor. Am vazut duminica o splendida renastere a spiritului civic. Pentru prima data electoratul urban a depasit la vot pe cel rural. Au venit la urne mai multi tineri, generatia medie. Paturile active s-au intors din weekend si au votat la timp. Nastase a fost identificat cu o mafie politica si economica. S-a votat cautand siguranta, libertati mai mari, oportunitati mai bune. Aspectul votului negativ nu trebuie neglijat. Oferta politica a fost modesta, si oricum nu a ajuns la electorat. In aceste circumstante, votul s-a indreptat impotriva lui Nastase. El a cazut sub ghilotina acestui vot, sanctionat pentru coruptie, aroganta, dar mai ales pentru practicile sale autoritare. O epoca se incheie aici.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22