O afacere suspecta

Stelian Tanase 14.07.2003

De același autor

In februarie 2003 era arestat locotenent colonelul olandez Willem Matser. Procesul lui se apropie. Willem Matser, fost ofiter de contrainformatii în armata olandeza în tinerete. Este un expert calificat în probleme rusesti si ale Europei de Est. A fost consilier al lordului Robertson, secretar general NATO. Matser a fost un promotor al extinderii NATO si al îmbunatatirii relatiilor cu Rusia. A mai fost si expert pentru serviciile speciale.

A avut asadar o pozitie strategica, foarte importanta, pe culoarele de la Bruxelles. Arestarea sa spectaculoasa a fost declansata de descoperirea facuta de autoritatile vamale a unor documente care indicau operatii financiare oneroase. E vorba de documente apartinand bancii columbiene Santander Bank catre firma Tender SA, din Romania. Dupa o investigatie de cateva luni, Matser e arestat. El a recunoscut ca a efectuat 16 asemenea operatii, pe care politia olandeza le considera o schema de spalare de bani. E vorba de foarte multe milioane de dolari. Ce cauta un personaj atat de suspus, de influent, în asemenea operatii, în care mafia traficantilor de droguri, afacerile suspecte, serviciile speciale se amesteca, e greu de spus. Procesul poate ca va lamuri chestiunea, poate ca nu.

Rolul lui Matser e extrem de complicat si misterios; abia urmeaza a fi clarificat. El era legat de carteluri de traficanti de droguri din Columbia, de retele ale mafiei, de cercuri la varf in NATO. Avea relatii politice si de afaceri in Rusia si in estul Europei. Avea informatii confidentiale de care se putea folosi. Banii rezultati din operatiile de spalare intentiona sa îi investeasca în Romania, în petrol, în agricultura si turism. Suma pe care dorea sa o atraga pe piata romaneasca era de 2-3 miliarde dolari. De ce a ales Matser tocmai Romania pentru afacerile lui e o intrebare buna. Sigur, procesul abia începe si s-ar putea sa apara multe revelatii.

Cum s-ar putea, la fel, ca afacerea sa fie musamalizata. Date fiind conexiunile militare, si de alt tip care tin de informatii secrete, multe aspecte ar putea sa ramana în umbra. Nu am idee daca a existat o negociere de culise înainte de a iesi în public. Un proces de acest tip este si un eveniment mediatic. Deja presa internationala a luat subiectul la tocat. The Guardian, Le Monde etc. îi dau mult spatiu. Matser e un expert în informatii si contrainformatii, în retele si în tot felul de secrete. Sigur Willem Matser stie multe. Tacerea sa poate fi cumparata sau, mai bine zis, schimbata pe o pedeapsa mai usoara. E posibil sa nu existe un acord între parti, si atunci vom fi martorii unor revelatii. In acest caz, Romania nu va lipsi. Va fi des amintita.

La Bucuresti procesul va fi urmarit cu multa încordare. Matser a calatorit în calitate oficiala în Romania în 2002. A fost introdus, conform mai multor surse de presa, de Ioan Talpes, în cercuri politice la cel mai inalt nivel si în cercuri de afaceri. Nu stim daca si ce rol au jucat serviciile speciale romanesti. Matser avea un dublu limbaj. Unul oficial si altul subteran, al propriilor lui interese, care s-ar parea ca numai curate nu erau. Un alt nume de care s-a pomenit in filiera Matser a fost cel al omului de afaceri timisorean Ovidiu Tender. Tender a intrat în atentia presei cu cazul Rosia Montana, ca partener al lui Frank Timis. Are un conglomerat de afaceri.

E unul dintre cei mai bogati oameni din Romania. Matser se oferise sa cumpere 45% din afacerile lui Tender contra a 100 milioane de dolari. Nu e clar daca e vorba de banii rezultati din spalari sau bani curati. Tender este unul dintre cei care doresc sa participe la privatizarea Petrom. Petrom produce 10% din PIB. Este un gigant. Tender împreuna cu Matser s-au interesat de afacere. Trebuia sa participe cu ei împreuna si compania Halliburton, unde presedinte a fost, pana în anul 2000, actualul vicepresedinte al SUA, Dick Cheney. De altfel, se pare ca petrolul caspian si conducta Constanta-Trieste, pentru care deja Romania are un acord cu Serbia si Croatia, au atras aceste interese. Banii de care e vorba au crescut exponential. Nu mai e o afacere de cateva milioane de dolari, ci de multe miliarde. E suficient pentru a intelege ce mari interese se leaga de aceasta privatizare. Concurenta este extrem de stransa. S-a spus, de altfel, ca operatia (arestarea lui Matser, atacuri concertate in presa etc.) ar fi un contraatac al adversarilor lui Tender&Matser, o operatie de intoxicare si discreditare. Sa treaca drumul acestor combinatii pe la NATO? Pe la Moscova?

Matser a facut anul trecut mai multe vizite în Romania. El a participat aici la doua întalniri ale serviciilor speciale din tarile NATO si tarile candidate, la Sinaia, în aprilie, si alta la Snagov, în august. Unul din sponsorii întalnirii a fost Tender, altul Frank Timis. Ioan Talpes a fost mereu in apropierea lui Matser, pe care l-a prezentat ca fiind prietenul sau si al Romaniei. Matser a avut întalniri la cel mai înalt nivel si a jucat un rol central la Sinaia si Snagov. A facut declaratii care au nedumerit, întrucat contraziceau pozitiile oficiale NATO de la Bruxelles.

Citez: "Eu personal nu am nici o problema cu fostii ofiteri de Securitate din serviciile romanesti, daca nu e vorba de o anumita categorie. Daca a fost un ofiter bun tehnician, un analist bun. De ce sa ne lipsim de asemenea valori? Trebuie sa va spun ca am încredere în actualii sefi ai serviciilor secrete romanesti, altfel nu as fi aici". Acum se face legatura dintre Tender si Matser. Afacerile lor demareaza repede si cu sume impresionante. Matser îsi arata interesul pentru a investi în cateva domenii si pare sa dispuna de fonduri extrem de consistente. De unde provin banii lui Matser, un oficial NATO? Sunt banii din operatiile de spalare? Reteaua si schema care unesc Columbia cu Romania, prin Bruxelles, erau deja operationale în vara trecuta? De cand? Ce bani au rulat? In folosul cui? Mai face cineva parte din combinatie la Bucuresti?

Cat este de amestecat Bucurestiul, totusi, prin oficialii sai, în aceasta afacere? Cat sunt de implicate - si daca sunt - serviciile speciale? Participa ele la operatii de spalare de bani sau la alte operatiuni care ar putea fi etichetate drept ilegale? O comisie parlamentara ar trebui sa investigheze situatia, daca procesul din Olanda ia o turnura proasta pentru imaginea Romaniei. Dupa "operatiunea Tigareta", a fostului regim, 1996-2000, aceasta, Matser&Tender, ar fi înca una în care serviciile speciale ar lasa loc la... suspiciuni grave, ca sa ma exprim prudent. Toata povestea asta suna ca un roman policier prost, ca un John Le Carre de duzina. Are însa o intriga pe masura, suspens. Si povestea abia a început.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22