Vot anti-PSD

Stelian Tanase 23.06.2004

De același autor

Duminica lucrurile s-au clarificat. Electoratul a confirmat tendinta manifestata la 6 iunie. A fost un vot politic anti-PSD. Liderii partidului de guvernamant trebuie sa isi raspunda la o singura intrebare: de ce lumea s-a intors impotriva lor. Eu cred ca PSD plateste scadenta pentru stilul impropriu de guvernare, pentru aroganta si dispretul cu care a tratat societatea romaneasca.

Am avut un guvern de statui - plimbate prin tara si mass-media ca moastele sfintilor. Manipularea cetateanului a atins cote fara precedent. Guvernul PSD s-a aflat intr-o continua campanie de imagine, a trait numai pe imagine. A ajuns sa confunde aceasta imagine, creatie proprie, cu realitatea. Acum plateste pretul pentru aceasta iluzie. Mass-media a fost sufocata de aparitiile insistente ale liderilor PSD. Nastase mai ales - obiectul unui cult al personalitatii intretinut de PSD - a fost campionul absolut al acestei strategii perdante. Efectele perverse s-au instalat. Satietatea si-a facut loc, limita tolerantei a fost atinsa si depasita. Azi PSD, guvernul, se afla in imposibilitatea de a mai comunica macar minimal cu tara. Acest lucru s-a vazut foarte clar in campanie, cand practic nici unul dintre mesajele puterii nu a trecut. Povestea asta cu imaginea & propaganda, cu confuzia voita dintre iluzie si realitate, nu putea sa dureze la infinit.

Tentativa de a corupe electoratul - incercata la scara - a fost de-a dreptul jignitoare. Cand nu a oferit servicii, bani si bunuri contra voturi, a practicat o campanie murdara. In ultimele saptamani, liderii PSD au parut mai mult un gang politic decat un partid responsabil. Inteleg socul surprizei din 6 iunie, confirmat acum. Inteleg si disperarea celor confruntati cu eventualitatea - parea neverosimila acum doua luni - pierderii puterii. Dar existau si norme, reguli ale jocului democratic. Ignorate toate... Electoratul a sesizat dificultatea in care se afla PSD si l-a sanctionat. Toate aceste probleme, de la lipsa de comunicare la ineficienta, de la atmosfera proasta din tara pana la incertitudini majore si absenta unei perspective, PSD le-a creat in 4 ani de guvernare. In seara de 20 iunie, de fata cu ziaristii, Adrian Nastase a trebuit sa isi recunoasca infrangerea (cu ambiguitatile inevitabile stilului sau politic). Tot atunci el a facut un apel la dialog cu celelalte forte politice. In 4 ani este prima data cand face acest apel. Nastase a vizat pana acum distrugerea Opozitiei, si nu un dialog cu ea. Ca un autocrat abuziv, el a distribuit Opozitia in roluri de figuratie. Brusc - in fata infrangerii grave - premierul descopera discursul "interesului national...". Domnia sa nu s-a asteptat la o asemenea reactie anti-PSD din partea electoratului.

Societatea s-a miscat mai repede decat politicienii. Mai ales la putere, conservatorismul, orbirea, ruptura de realitate devin trasaturi esentiale. PSD s-a izolat de lume, imediat ce a ocupat Palatul Victoria si Cotrocenii. Acum electoratul - intr-o maniera dramatica si decisa - i-a adus aminte ca exista. Ca are propriul sau orizont de asteptare, ca doreste sa fie tratat cu respect si decenta. Aroganta liderilor PSD, mai ales asa cum este infatisata in intruchiparea deplina a acestei atitudini la Adrian Nastase, a fost exact opusul a ce astepta electoratul. In plus, in ultimii 4 ani coruptia s-a generalizat si oamenii au inceput sa fie tot mai ostili acestui fenomen. Pe masura cronicizarii coruptiei, s-a amplificat si prefacatoria asa-zisei lupte cu balaurul, intretinuta de la varful PSD. Reprezentatiile de gala, cu tot felul de "campanii si organisme anticoruptie", au sfarsit prin a nu mai convinge pe nimeni. Nu s-a dat de fapt nici o lupta cu coruptia. S-a dat una pentru intretinerea ei, pentru ca baronii locali si centrali sa-si intinda imperiile lor financiare. Bineinteles, totul in vazul lumii, cu cinism, cu indiferenta si cu calculul gresit ca PSD este etern la putere. Ideea celor aflati la guvernare a fost ca pana in 2007, anul admiterii in UE, jocurile sa fie facute, prada impartita. Sa nu mai conteze cine e la putere.

Alegerile locale din 2004 sunt cele mai importante desfasurate in Romania dupa Revolutie. Romania este la rascruce. Electoratul a trimis un mesaj clar. El a inteles mai bine decat politicienii puterii ca doreste altceva si ca pretentiile sale au crescut. "Epoca Iliescu" este in extinctie. Au aparut alte interese in societatea romaneasca, de care trebuie sa se tina cont. Au aparut politicieni tineri, impusi prin votul direct al alegatorilor. Etc. Faza postcomunista se incheie, ca si tranzitia economica si politica. Orizontul 2007 este determinant. Sistemul politic romanesc s-a echilibrat. La Bruxelles, PSD nu mai poate face figura de singur partener pentru integrare existent la Bucuresti. Asa cum a facut pana acum. Din iunie exista o alternativa la PSD. Alianta D.A. este capabila sa conduca procesul de integrare in UE. Din aceasta perspectiva, principalul efect al schimbarii raportului de forte dintre Putere si Opozitie este ca PSD nu mai este mare favorit la alegerile din toamna. Theodor Stolojan este candidatul cu sansa numarul unu pentru prezidentiale, iar la parlament va fi echilibru intre cele doua mari forte politice, PSD si Alianta D.A. Votul politic a fost trasatura acestor alegeri, chiar daca au fost locale. Efectul a fost polarizarea scenei politice. Votul anti-PSD a dus la aparitia unei alternative la PSD. Consolidarea Aliantei D.A. - ca alternativa la guvernarea PSD - a dus la disparitia unor grupari care inainte de campanie emiteau pretentii. In plus, Alianta D.A., prin structura electoratului sau, reprezinta orizontul UE, adica integrarea in marea Europa, modernizare, schimbare, capitalism, piata. Acestea sunt valori impuse de zonele urbane, dinamice, informate. PSD este un partid al zonelor defavorizate, lipsite de resurse, de dinamism, cu precadere rurale. Disputa intre cele doua Romanii se redeschide. Aceasta disputa va anima scena politica romaneasca in perioada care urmeaza.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22