Dăncilă și Emiratele

Parcă mai ieri comisara europeană PSD Corina Crețu proclama ineficacitatea Guvernului în absorbția fondurilor europene nerambursabile și critica strategia de a construi o autostradă în parteneriat public-privat. În disprețul total al logicii europene a colegei sale de la Bruxelles, emira Dăncilă a invitat însă Emiratele să facă infrastructură în țărișoară, în parteneriat public-privat, în timp ce era în vizită de lucru în Dubai.

Tereza Brindusa Palade 18.10.2018

De același autor

  

    S-ar părea că nostalgiile orientale ale lui Dragnea au ultimul cuvânt în orientarea strategică a Guvernului. Ce atâtea proiecte europene, cu birocrație bruxelleză și anchete Olaf pentru sifonarea banilor UE de către baronet, când poți recurge la vechile relații cu Orientul? Ba mai mult, când te apucă ambâțul și vrei să folosești președinția României la UE ca să închei acorduri de liber schimb cu țările din Golf? Ca să nu mai lungim povestea: România lui Dragnea pare că revine la tradiționalul ei statut de țărișoară plasată incert între Orient și Occident. 

     În timp ce Dăncilă era la bairam politic prin țări orientale și savura cafele arăbești, Tudorel, ministrul paralel al Justiției, tăia și arunca la foc printr-o OUG discreționară scaunele procurorilor DNA și DIICOT. Cu ani de vechime aplicați retroactiv și alte marafeturi. 

    Tot cu tăieturi se pare că s-a tranșat la Istanbul, la consulatul saudit, și problema jurnalistului critic Jamal Khashoggi, dispărut misterios, fără urmă, în acea clădire – în afara probelor biologice scurse în canalizare. Grotescul asasinat prezumtiv e însă tolerat pragmatic de un alt emir, de data asta transatlantic – nimeni altul decât președintele Trump –, care e altfel în relații cordiale cu familia regală de la Riad. 

    Revenind la Dăncilă, înainte de vizita in Emirate s-a întâlnit și cu Erdogan și, în cadrul aceluiași turneu, a vizitat și Kuweitul. Turcia, Emiratele și Kuweitul ar fi noii parteneri economici potențiali și aliații politici regionali ai României. Sputnik notează cu satisfacție că turneul Vioricăi „ar putea schimba radical structura relațiilor economice ale României”, în defavoarea partenerilor din UE. Aferim!

    Între timp, ca să nu uităm de „calamitățile care produc dezastre” în lipsa neprețuitei Dăncilă, am fost alintați zile în șir cu o simulare de cutremur, din aceea cu sute de morți anunțați zilnic, pe un ton „matter of fact”, de Raed Arafat. De parcă n-am fi destul de cutremurați de știrile despre cum sunt distruse legile și justiția din pixul lui Tudorel. Și de vestea că dictatura hoților disperați ia avânt, într-o lume în care bate vântul alianțelor pragmatice și sunt disprețuite țările mici („tiny countries”) și nevoiașe. 

    Ce mai contează că norodul are și un „Avocat” cu acte în regulă, care se sustrage în concedii când țara arde și cere reclamații la Curtea Constituțională, fiind mituit de pungași? E și asta, de bună seamă, o metodă orientală de a rezolva un inconvenient. Dacă nu merge cu ciopârțitul în bucăți cu fierăstrăul, sunt mituiți dregători fără coloană vertebrală. Și sunt expediate emisărese în Orient, fără coloană sonoră. Când e cu sonor, la inevitabila Antenă 3, aflăm despre summit-ul cu Erdogan, chiar de la înălțimea sa Dăncilă, că „a fost o întâlnire foarte bună care se vor concretiza (sic!) în lucruri foarte bune”. Iar Emiratele vor construi portul București pe canalul Dunăre-București. Ceea ce seamănă puțin, nu știu de ce, cu proiectele negociate cu ani în urmă cu chinezii de fostul rege al PSD-ului, Victor Ponta – pe atunci secondat de câțiva miniștri PSD, între care și un anumit Liviu Dragnea. Deși s-a ales praful din acele proiecte, visul oriental al marilor conducători ai partidului n-a murit, astfel că și acum Guvernul negociază, în paralel cu Emiratele, căi ferate și trenuri în parteneriat public-privat cu chinezii. Arabii și chinezii par mereu supapa de rezervă a guvernărilor PSD – speriate de birocrația UE, firește. Care birocrație este și va fi tot mai înfuriată, asistând la dispariția DNA. Și nu e exclus să ne taie în curând toate fondurile nerambursabile, ca să nu ne mai tulbure visul oriental. 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22