Vointa

Chiar dacă lucrează în două ture, sistemul (și populația) respinge orice voință politică dacă-l bruschează prea tare (Constantinescu, Băsescu) și tolerează doar bunăvoința politică față de el (Iliescu).

Tia Serbanescu 31.01.2012

De același autor

Pe măsură ce protestele au scăzut în stradă unde cei care voiau să preia Piața Universității s-au certat între ei, au prins glas și politicienii speriați: ministrul Borbely a declarat că „UDMR va analiza serios oportunitatea anticipatelor” care ar asigura „un consens cu opoziția” iar dl. Frunda a salutat imediat ideea („asta e soluția!”) pe care a împins-o și mai departe: ar trebui să facem parlamentarele înaintea localelor. Cum? „Se poate dacă există voință politică” a explicat dl. Frunda. Acesta este argumentul suprem al USL care susține că scenariul constituțional de declanșare a anticipatelor poate fi redus la două luni „dacă există voință politică”. Scârț! Dacă nema putirința, geaba chichirez voința. Dl. Kelemen le-a amintit însă colegilor săi că deciziile se iau în Coaliție și nu la televizor – acolo unde dl. Costică Canacheu (cacofonia e inclusă) de la PDL a zis că și el ar fi de acord cu anticipatele dacă USL ar consimți la comasarea unor comune. Nu s-au săturat de comasare?

Liberalul Mihai Voicu i-a retezat-o însă pe loc: n-avem ce discuta cu voi! Nu discutăm decât despre anticipate și atât! Cu alte cuvinte, Costică, Costică, fă lampa mai mică, n-ai voință politică!  În tabăra USL, voința politică s-a schimbat și ea: dl. Antonescu a anunțat demisia PNL din Parlament fără să se consulte cu dl. Ponta – purtându-se ca un președinte față de premierul său – dar acesta și-a dat seama că demisia opoziției „ar fi o prostie” astfel că opțiunea USL se îndreaptă spre o grevă parlamentară.

Toate aceste semne de reavoință politică, din Coaliție și din opoziție, care se străduiesc să rezolve „o revoluție” artificială, ignoră un lucru: chiar dacă lucrează în două ture, sistemul (și populația) respinge orice voință politică dacă-l bruschează prea tare (Constantinescu, Băsescu) și tolerează doar bunăvoința politică față de el (Iliescu).

Binevoitor, ambasadorul SUA a apreciat faptul că România respectă dreptul la proteste „fără lunetiști pe blocuri, ca în Siria”, dar a fost pus la punct de dl. Antonesu care a considerat „inacceptabilă” ideea că ar trebui să fim mulțumiți că nu ne împușcă lunetiștii. Obiecție întemeiată! Absolut de acord. Problema e că dl. Antonescu însuși a făcut nu de mult o declarație la fel de inacceptabilă  zicând că dl. Iliescu are meritul că nu i-a împușcat pe cei din Piața Universității '90, așa cum „cred că ar fi făcut Băsescu, în locul lui”. Uite că s-a înșelat! Dar așa-i când politica se joacă și pe gazon găurit și cu rezervele.

Articol publicat de Curentul

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22