De același autor
Ceea ce am anuntat si am sustinut mereu a fost faptul ca optiunea mea personala este pentru un mandat nou la Primaria Capitalei. Elementul nou in discursul si in optiunile mele a aparut odata cu realizarea Aliantei care a generat reevaluari si care nu s-au incheiat. Unul dintre argumentele puternice care a si pozitionat Alianta "Dreptate si Adevar" la un procent de aproape 30% in sondaje, la doar o luna de la constituire, a fost, fara tagada, tandemul Stolojan-Basescu. Acest tandem este, pentru moment, apreciat de catre romani, conform oricaror sondaje de opinie, fie ca sunt comandate de Alianta sau de catre PSD, si cred ca poate asigura succesul Aliantei "Dreptate si Adevar". Eu nu joc de unul singur, nu candidez independent, ci pe listele Aliantei si atunci am obligatia atat eu, cat si colegii mei de Alianta, sa ne hotaram optiunile politice impreuna, pe baza unor evaluari. Cine va castiga Bucurestiul va da un semnal extrem de puternic, de forta, in perspectiva alegerilor legislative. Din acest motiv, si in urma discutiilor cu domnul presedinte Stolojan, am ajuns la concluzia ca este necesara o dezangajare publica a mea, in acest stadiu, de candidatura la Primaria Capitalei, o dezangajare care sa lase deschise ambele posibilitati. La momentul potrivit, o sa decid, impreuna cu domnul Theodor Stolojan, ce trebuie sa fac pentru ca Alianta sa-si maximizeze sansele de a castiga alegerile legislative.
Oricum, trebuie trasa o concluzie a raspunsului meu: atat PD, si cu atat mai mult Alianta, avem obligatia sa castigam Bucurestiul. Daca analizati si numai materialele de presa despre proiectele de dezvoltare blocate de PSD si scurgerile de bani publici dovedite catre buzunarele largi ale pesedistilor, imi veti da si dumneavoastra dreptate.
In functie de ce elemente veti lua hotararea de a candida sau nu la Primaria Capitalei?
Asa cum va spuneam, voi alege solutia care ajuta cel mai mult Alianta ca sa castige alegerile. Prin urmare, elementul cel mai important de care voi tine cont va fi Alianta. La timpul potrivit, voi anunta cu certitudine ce voi face.
Cum comentati greutatile pe care le-ati intampinat in inregistrarea numelui Aliantei PNL-PD, "Dreptate si Adevar", la Judecatorie?
Aceste greutati sunt sicane caracteristice unui sistem dominat de partidul-stat.
In sfarsit, dupa ce instantele bucurestene, Tribunalul si apoi Curtea de Apel Bucuresti au refuzat sa accepte inregistrarea Aliantei sub sigla DA - "Dreptate si Adevar" -, am recurs la o alta solutie de prezentare, punand puncte intre litere - D. A. Zilele trecute, Tribunalul Bucuresti a dat o solutie favorabila Aliantei. Se accepta inregistrarea cu sigla D. A., dar ramane sa vedem daca procurorii nu vor continua sa-si faca "datoria" fata de PSD si sa atace, prin recurs la Curtea de Apel, sentinta pronuntata de Tribunalul Bucuresti. De asemenea, o sa vedem daca acea asociatie cu 250 de revolutionari, care ne-a contestat sigla, nu va considera ca "Dreptate si Adevar", cu sigla D. A., este acelasi lucru cu numele ei, "Adevar si Dreptate". Apoi, una este inregistrarea unui partid - care se face in Registrul Partidelor - si alta este inregistrarea unei asociatii - care se face la Camera de Comert si care nu are nici o treaba cu Registrul Partidelor. Personal, cred ca procurorii vor continua sa fie niste instrumente ale puterii si este putin probabil ca in Bucuresti sa nu se gaseasca un procuror care sa faca un recurs.
Daca o sa se faca recurs si n-o sa puteti sa inregistrati Alianta nici cu aceasta sigla, ce o sa faceti?
Vom insista. O sa ne ducem cu o sigla in care punem numai un singur punct D si A – D.A!
PD si PNL vor candida separat sau in cadrul Aliantei la alegerile locale?
In conformitate cu protocolul pe care l-am semnat, cele doua partide lasa la latitudinea organizatiilor teritoriale sa decida daca vor candida pe liste comune sau separat. Prin protocol, nu este creata o obligativitate, asa cum exista pentru alegerile legislative. Fiecare organizatie va trebui sa adopte solutia care optimizeaza sansele ca cele doua partide sau Alianta sa dobandeasca majoritatea in consiliile judetene si in consiliile locale.
Ce se va intampla cu Alianta PNL-PD dupa alegeri, in caz ca veti castiga? Exista posibilitatea unei fuziuni?
Exclus! Avem convingerea ca Romania are nevoie de social-democratia moderna pe care noi, Partidul Democrat, o reprezentam. De asemenea, stim ca dreapta nu este suficient de agreata in cadrul electoratului ca sa aiba sanse sa castige alegerile, cel putin in urmatorii 10-15 ani, fara sa aiba alaturi si voturi de stanga. Deci Partidul Democrat isi va continua misiunea politica de a reprezenta social-democratia moderna si, pe masura ce electoratul evolueaza, iar partidul devine mai credibil, se va constitui intr-o forta politica extrem de puternica. In Romania va exista intodeauna un bazin electoral important cu optiuni social-democrate, iar acest electorat nu trebuie abandonat in tentaculele PSD, care este un pericol pentru social-democratia moderna.
Nu sunt un om ranchiunos
Cozmin Gusa, fostul secretar general al PSD si adversarul dumneavoastra in cateva dispute mediatice, a devenit membru PD. Ce v-a determinat sa realizati aceasta colaborare?
Haideti sa plecam de la o realitate: eu nu sunt un om ranchiunos. Si stiu ca disputa dintre mine si Cozmin Gusa, ca de altfel si disputa dintre mine si multi alti politicieni, a depasit de multe ori registrul politetii. Dar, daca ma uit la Cozmin Gusa, vad fondul lui si, dincolo de jigniri - uneori provocate de el, alteori provocate de mine -, ramane realitatea ca este un politician tanar, cu forta, care nu a acceptat la nesfarsit compromisurile din structurile de conducere ale PSD-ului. Cozmin Gusa a avut forta sa faca cam ce-a facut PD-ul, condus la acea vreme de Petre Roman sub numele de FSN-PD, cand s-a rupt de vechii exponenti ai politicului de dinainte de decembrie 1989. El a avut forta sa plece de la putere, in conditiile in care politicieni pe care-i consideram mult mai onorabili s-au indreptat fara nici o jena catre ghiveciul si imoralitatea din interiorul PSD-ului. Pentru faptul ca, la 32 de ani, a avut forta sa spuna "Eu renunt la a mai fi la putere pentru ca, peste aceasta limita, nu mai pot face compromisuri", eu il apreciez foarte mult.
Ce loc va ocupa domnul Cozmin Gusa in partid si de ce zone se va ocupa, mai ales in anul electoral in care am intrat?
Deocamdata, prin vot, a devenit membru al Biroului Permanent National. Este o recunoastere a faptului ca, la 32 de ani, este totusi o persoana publica cu o suficient de larga consacrare. Pe de alta parte, stim cu totii ca el este un foarte bun organizator. Probabil ca va avea sarcini importante in pregatirea alegerilor locale, impreuna cu Vasile Blaga, cu Stelian Dutu si cu echipa de la PD, pe care o va completa cu experienta pe care o are. Cozmin Gusa mai are un mare avantaj: stie foarte bine organizatiile PSD. Ca sa nu mai vorbim de secretele mai-marilor PSD-ului.
Aveti de gand sa va folositi de aceste posibile secrete ale PSD in campanie, daca va fi nevoie?
In nici un caz. Si acest lucru l-am discutat cu Cozmin Gusa. Noi nu l-am agreat si l-am cooptat pe Cozmin Gusa in PD pentru ca este purtatorul unui mare portofoliu de informatii confidentiale din interiorul PSD-ului. In acelasi timp insa, nu cred ca unui Adrian Nastase, unui Miron Mitrea, unui Hrebenciuc, unui Mischie, unui Oprisan trebuie sa le tii ascunse realitatile care nu se vad sau care nu se spun.
In afara de domnul Cozmin Gusa, mai sunteti in negocieri sau mai aveti in vedere si alte personalitati politice, membre sau neinregimentate in vreun partid?
Si daca ar fi, eu nu le-as spune, pentru ca stiu capacitatea distructiva a PSD-ului de a discredita o actiune. Din acest motiv, discutiile din ultimele sase luni cu Cozmin Gusa au si fost tinute extrem de secrete. Sigur vor mai fi apropieri de Partidul Democrat si le veti cunoaste la timpul potrivit.
Am incercat aproape cu disperare sa promovez o noua generatie de oameni politici
Cum comentati aparitia pe scena politica a doi noi actori, in vederea alegerilor? Ma gandesc la Gigi Becali, cu preluarea Partidului Noua Generatie de catre el si, mai ales, la Lia Roberts, care intentioneaza sa candideze la presedintie?
Am avut o discutie cu doamna Lia Roberts. Va pot spune ca e o doamna absolut agreabila, o femeie inteligenta si experimentata. In acelasi timp, am informat-o ca nu poate avea nici un commitement cu Partidul Democrat, pentru ca noi avem deja angajamente politice facute - Partidul Democrat sustine candidatura lui Theodor Stolojan la presedintie si nimic nu ne poate intoarce de pe acest drum. I-am urat succes doamnei Roberts si i-am spus ca in Romania se pot cumpara partide; deci, daca are bani, sa-si cumpere un partid.
Sa inteleg ca priviti cu ochi favorabili aparitia pe scena politica a domnului Gigi Becali?
Nu trebuie sa intelegeti neaparat acest lucru. Din 2001, eu am incercat aproape cu disperare sa promovez o noua generatie de oameni politici, fie ca a fost vorba de Emil Boc, de Liviu Negoita, de Anca Boagiu, de Lavinia Sandru, de Roberta Anastase, de multi alti tineri care sunt vicepresedinti si secretari ai Partidului Democrat, in efortul nostru de schimbare a garniturii de oameni politici. Singurul lucru care ma face sa simt o frustrare este ca stiu discutiile mele cu foarte multi realizatori din radio si televiziune, cu foarte multi ziaristi, care vroiau un interviu de la PD si, daca le recomandam unul dintre politicienii tineri din conducerea Partidului Democrat - deci nu le recomandam pe cineva stiu eu de unde, ci un vicepresedinte, un secretar al Partidului Democrat, al Biroului Permanent National - spuneau: "Nu, da-ne pe cineva cunoscut!". Acum, iata ca in politica vin cei cunoscuti! Daca ni s-a parut ca o generatie tanara de politicieni nu-i buna pentru audienta, probabil ca este buna o generatie foarte cunoscuta, din fotbal. Eu ce pot sa spun? Sigur, nu sunt un adversar al libertatii oricui de a alege si de a fi ales. Si faptul ca Gigi Becali a devenit, cand a vrut, presedintele unui partid face parte din realitatile noastre politice.
Bugetul Capitalei pe 2004 este axat pe dezvoltare publica
Ce ne puteti spune despre bugetul pe 2004 al Capitalei?
Eu am propus Consiliului General un buget extrem de interesant ca structura. Pentru prima data in ultimii 20 de ani, investitiile sunt mai mari decat cheltuielile in bugetul municipiului. Nu este doar o usoara depasire; la consum, la subventii, avem 4.950 de miliarde, la investitii avem 8.160 de miliarde de lei, ceea ce inseamna o schimbare completa a conceptului despre utilizarea banului public. Banul public este destinat in acest buget pentru dezvoltare publica, daca vreti, a utilitatilor publice, si mai putin catre consum. Sigur, eu stiu ca suntem intr-un an electoral; ar fi trebuit, daca ne luam dupa preceptele Guvernului, sa am un buget care sa aiba 8.000 de miliarde subventii si doar 4.000 de miliarde investitii. Am preferat sa fac un lucru bun pentru prezentul si pentru viitorul Bucurestiului, pentru ca investitiile creeaza locuri de munca si dezvoltare. Deci bucurestenii au si un beneficiu imediat: locuri de munca de 8.160 de miliarde, ceea ce nu-i putin.
In acelasi timp, bugetul are o alocare consistenta pentru cultura. Sunt aproximativ 640 de miliarde alocate pentru cultura, pentru cele 12 teatre, plus Circul Globus pe care il avem in administrare. Poate cel mai important lucru este ca bugetul are un excedent de 940 de miliarde, bani neangajati, deci suntem pe un asa-numit deficit plus 1, ceea ce arata o constructie administrativa serioasa. Ea a avut in vedere si faptul ca suntem prima municipalitate, prima administratie locala din Romania care a intrat in procedura de acordare a rating-ului international. Speram ca la sfarsitul lunii februarie Bucurestiul sa aiba rating international, sa poata fi un oras bine cotat pe piata creditelor private, fie ca e vorba de piata americana, fie ca e vorba de piata europeana sau japoneza. I-am atentionat pe cei din Consiliul de Coordonare ca ar fi bine sa nu ne jucam de-a populismele, chiar daca este an electoral, pentru ca e interesul comunitatii, de 2,2 milioane de oameni, in a avea un buget bazat pe investitii si in a obtine un rating bun pentru oras.
Strazile sunt o alta problema stringenta a Bucurestiului...
Avem un proiect de 450 de milioane de euro, care vizeaza 1.846 de strazi din Bucuresti, dintre acestea se vizeaza in mod expres zonele fara apa curenta si canalizare - 241.000 de cetateni ai Bucurestiului, cu mutatie in Bucuresti, nu au apa curenta si canalizare. Planul nostru vizeaza refacerea atat a infrastructurii subterane, cat si a infrastructurii rutiere a acestor strazi. Proiectul este organizat pe strazi secundare, in jurul marilor magistrale de transport din Bucuresti. Obiectivul nostru este ca, in cinci ani de la momentul aprobarii finantarii de catre Banca Europeana de Investitii, Bucurestiul sa aiba o infrastructura rutiera si subterana moderna.
Am cerut trimiterea "Dosarului Flota" in instanta
In ce stadiu se mai afla "Dosarul Flota"?
Nu stiu. In luna noiembrie, eu am dat in scris procurorilor de la Parchetul National Anticoruptie ca solicit trimiterea dosarului in instanta, avand convingerea ca n-o sa pot termina aceasta poveste decat printr-o hotarare judecatoreasca. Din pacate, suntem catre sfarsitul lunii ianuarie si nimeni nu a trimis inca acest dosar in instanta. Probabil se urmareste o trimitere a lui la momentul potrivit, din punct de vedere electoral, in vederea discreditarii mele. De asemenea, se conteaza pe uitarea faptului ca eu am cerut ca acest dosar sa fie trimis la instanta, refuzand sa dau declaratii in apararea mea, in fata procurorilor. Am declarat pur si simplu ca sunt de acord si solicit trimiterea dosarului in instanta. Nu cred ca un procuror poate fi mai fericit cand gaseste unul pe care il acuza si care ii spune: "N-am nimic sa comentez, te rog sa ma trimiti in instanta". De ce nu s-or grabi sa trimita dosarul in instanta mi-e greu sa inteleg.
In luna august a anului trecut, ati adresat o scrisoare deschisa presedintelui Iliescu, in care aduceati acuzatii grave persoanei si mai ales regimului Iliescu, referitoare la tolerarea coruptiei etc. Va mentineti aceste acuzatii?
Nu numai ca mi le mentin, dar le-am consolidat intre timp. Atitudinile presedintelui Iliescu, insetat de putere, bolnav de imagine, intr-o campanie incredibila si lipsita de decenta de foarte multe ori, de a deveni tot mai popular prin minciuna, mi-au confirmat parerile despre regimul sau. Tot jocul pe care il face acum este sa incerce sa consolideze PSD-ul, sa-i netezeasca drumul lui Adrian Nastase catre Cotroceni si sa prelungeasca puterea PSD-ului pentru inca patru ani. Mi se pare absolut incorect. Si profund imoral, asa cum scriam si in scrisoarea din luna august de anul trecut.
V-am raspuns la toate intrebarile. Permiteti-mi sa va sintetizez si o asteptare: este mare nevoie de implicarea societatii civile, mult prea "deprimata" dupa esecul investitional din 1996. Pana la urma, noi toti avem obligatia sa mai incercam o data.
Interviu realizat de Razvan Braileanu
13 ianuarie 2004