De același autor
Oricine poate fi inconsistent. Însă numai oamenii de stat au privilegiul dubios de a-și surpa șirul și gândirea exemplar, în folos public. Trebuie spus că inconsistență înseamnă să te contrazici. În cazul omului de rând, contrazicerea vine din arta privată cu care vii de hac propriilor gânduri, în timp ce le rostești. În cazul omului de stat, aceeași artă se prezintă drept serviciu de utilitate publică. Inconsistența trece la pătrat.
Președintele Iohannis a încercat să strângă de pe drumuri necugetarea rostită în sprijinul Antenei 3. Rezultatul e enervant de prost.
De unde a pornit tărăboiul? De la declarația în care președintele a preluat refrenul Antena 3 și logica USL: aplicarea legii e un atac la libertatea presei. Sau, cum spunea președintele, libertatea presei nu poate fi suprimată din „banale motive administrative“. Vizitat fără programare în audiență de un val de proteste, președintele a revenit, dorind să ne asigure că nu are nici în clin, nici în mânecă, nici prin Mihalache Dan, cu Antena 3. Ce spune președintele în corecția cu care încearcă să se scuture de acuzații? Că libertatea presei nu poate fi suprimată printr-o „abordare stângace“. Președintele repetă neabătut eroarea de care caută să scape.
Am trecut, deci, de la banalitate la stângăcie. Președintele mângâie din ce în ce mai blajin pe cap legea, în postura ei de Bulă - student la drept. La prima ispravă, numitul student, lăsat singur printre Antene, s-a dovedit un robot cenușiu. La a doua încercare, a devenit un nătâng încălțat cu stângul în dreptul. Rămâne ca, la următoarea încercare, respectivul să se prezinte cu flori la porțile Antenei 3. Președintele îl va declara bine intenționat, dar sentimental. Și, după cum bine se știe, libertatea presei nu poate fi atinsă nici măcar cu o floare.
Povestea accidentelor de pe patinoarul din jurul Antenei 3 a trecut pragul controverselor și a intrat în domeniul circului involuntar de stat. Dacă președintele nu e un simpatizant sau un dependent al Antenei 3, de ce continuă să se lipească de sloganurile ei? Suntem în situația în care cineva preia convins deviza unei instituții care îi e indiferentă. Președintele ne oferă bilete gratuite la meciul în care galeria scandează lozincile echipei cu care nu ține. De aici, impresia oarecum amețitoare că președintele preia sloganuri la întâmplare. Și tot de aici observația pro-dezmeticire după care întâmplarea nu trebuie să aibă rol și viață la vârful statului.
Totuși, președintele Iohannis declară că a înțeles mesajul trimis de un amar de oamenauți pe Facebook. Evident, nu e așa. Nu poate fi așa. Ce trebuia înțeles trebuia știut dinainte, și nu învățat după. Observația elementară după care într-o țară liberă o hotărâre judecătorească se pune în aplicare, iar într-o țară cu libertăți simulate mai vorbim, trebuia să-i fie clară președintelui de la bun început. Înainte de a fi tras de mânecă. Plutim în infantil. Palatul Cotroceni s-a declarat un pic înapoiat, s-a plasat într-un așezământ umanitar pentru corigenți și a angajat opinia publică pe post de meditator. Eu greșesc, meditatorul îmi explică unde am greșit, eu recunosc. Nu are rost să batem câmpii și ficțiunea. Rolul meditatorilor trebuie să fie nul în asemenea situații. Ba chiar, exagerând foarte puțin, ar fi de spus că opinia publică și societatea civilă ar trebui să șomeze îmbufnate în fața acestei teme. Legea și Constituția vorbesc clar singure și de ajuns. Legea și Constituția exclud orice negociere în materie. Nu era nimic de înțeles în mesajul de pe Facebook. Era de citit Constituția.
Argumentația președintelui nu e nici măcar defensivă. E, mai curând, o probă de autodepanare la cererea acestuia. Nimeni nu poate învăța un președinte cum să fie președinte. Nici democrația, nici mama ei, buna simțire. Dimpotrivă, un președinte trebuie să îi învețe pe ceilalți, încrezători și la-coadă-stătători în noiembrie 2014, ce e și cum trebuie să fie un președinte.
Din acest punct de vedere, președintele Iohannis n-a inventat nimic. Din 1989 încoace, președinții României sunt aleși și pornesc la lucru demonstrând, invariabil, că au o mare problemă de adecvare publică. Unde public nu e deprinderea de a face un mega-selfie cu națiunea, ci datoria de a fi dedicat interesului public. Adică, echilibrului codificat în legile care asigură egalitatea publicului cu sine însuși și cu pramatiile care vor să-l vânture. Acest act de finețe, înțelepciune și putere interioară stabilește, de la bun început, diferența între politician și om de stat. Deocamdată, adică până la calendele lui Tsipras, președinții României au ratat această demnitate. Ion Iliescu a respins-o brutal, lăcomindu-se la satisfacțiile aduse de suflul gregar al vremurilor noi. Emil Constantinescu a pulverizat-o sub presiunea dezordonată a civismului idealist. Despre Traian Băsescu n-am căderea să mă pronunț.
Klaus Johannis a fost adus la putere de o zvâcnire autonomă a societății. De aici trebuie să decurgă curățenia și onestitatea cu care persoana privată poate înnobila funcția președintelui. În rest, legea se ocupă, sec și exact, de toate. Cum s-ar zice, stângăcia prodemocratică și banalitatea legii fac o președinție bună, un stat puternic și o nație mulțumită. Și pe Facebook, și pe pământ.