Al Treilea Reich rusesc și Al Treilea Război Mondial

Dacă privim cu atenție și luciditate în jurul nostru, înțelegem că ofensiva revizionismului și Al Treilea Război Mondial sunt, de fapt, aici.

Valentin Naumescu 19.04.2022
SHARE 35

De același autor

Pe măsură ce 9 Mai se apropie, Ziua Victoriei se îndepărtează. Propaganda Kremlinului macină în gol, pentru cei mai obtuzi dintre rușii obtuzi. Ceilalți încep să deslușească adevărul crud, prin ceața minciunilor televizate ale regimului și pe rafturile tot mai goale din magazine. Însă delirul putinist continuă și se agravează. Rusia este ultima, adevărata și singura țară neonazistă și imperialistă din secolul al XXI-lea, bântuită de visul bolnav al răzbunării și revanșei.

Al Treilea Reich rusesc, după cel țarist și cel sovietic, va eșua la un moment dat, ca și primele două, în 1917 și 1991. La fel cum au eșuat ultimele două Reich-uri germane, în 1918 și 1945. „Nevoia de spațiu vital”, „lumea rusă” (Russkiy mir), „marșul către Vest” și „operațiunea militară specială” degenerată în Războiul Total vor rămâne în istorie ca distopii tragice ale proiectului neonazist al Moscovei putiniste, versiunea ultimă a imperialismului rusesc.

Agresorii pierd întotdeauna războaiele pe termen lung, fiindcă unesc lumea împotriva lor, iar proiectul invaziei avansează, până se lovește de o forță mai mare. Înainte de a le pierde însă, pot distruge o lume și o generație, creând premisele pentru construcția unei noi ordini.

Privesc cu multă îngrijorare, în special pentru regiunea noastră, perspectiva ca războiul să se prelungească dincolo de această primăvară sau chiar dincolo de sfârșitul anului. Nu ar fi deloc o veste bună, dar, din păcate, este tot mai probabilă. Ca să nu mai vorbim de riscul privind extinderea războiului în Europa, dincolo de Ucraina, și de începutul altuia în Asia, prin anexarea oportunistă a Taiwanului de către China comunistă.

Rusia ar putea declara oficial război Ucrainei în perioada următoare, inventând „atacuri ucrainene asupra unor localități din Rusia” și vorbind despre „provocările militare ale Kievului”. Starea oficială de război, spre deosebire de povestea ridicolă cu „operațiunea militară specială” pentru eliberarea etnicilor ruși din Donbas (Sudetenland-ul Rusiei), ar servi ca „justificare” pentru mobilizarea generală și aruncarea de recruți în luptele de pe fronturile Ucrainei, unde armata rusă este deja în criză de combatanți, dar și pentru a declanșa Războiul Total, mergând până la folosirea tuturor categoriilor de armament, aviației (bombardierelor) pe scară largă, posibil chiar arme nucleare tactice. Dacă Rusia va bombarda nuclear, ca ultimă soluție pentru câștigarea războiului, asta se va întâmpla în centrul Kievului, pentru a distruge și a evacua capitala, și a o ocupa ulterior. 

Putinismul se descompune urât, iar ingredientele lui primare se văd înșirate peste tot, ca oasele unui schelet dezintegrat: minciuni peste minciuni, crime după crime, dictatură mai feroce decât cea din faza finală a URSS, controlul total al presei, militarism, expansionism, șantajarea vecinilor cu utilizarea forței de distrugere, distorsionarea adevărului și negarea evidențelor, dorința sălbatică de a ucide, distruge și jefui o țară și un popor care au ales calea politică a Vestului, antioccidentalism grețos, ură față de libertăți, democrație și stat de drept, instrumentalizarea ideologică a istoriei și a Bisericii Ortodoxe Ruse, corupție, sfidarea dreptului internațional, eliminarea violentă a opozanților, a disidenților sau a celor care vor doar să spună adevărul, izolarea crescândă de lumea democratică și, finalmente, declanșarea războiului. Aceasta este Rusia de astăzi, care încearcă să-și impună cu forța rachetelor Al Treilea Reich rusesc în Europa. 

Opt generali, zeci de ofițeri superiori și aproape douăzeci de mii de soldați ruși au murit devastând Ucraina, iar câteva sute au căzut prizonieri. Moskva (fostă Slava, ironia cinică a istoriei) este pe fundul Mării Negre, lovită de ucrainenii care au construit-o. Sute de tancuri și blindate rusești zac răsturnate și arse, ca niște carcase sinistre ale etosului putinist, care a primit ce merita.

 La rândul ei, mare parte din Ucraina de est și de sud este o ruină. Mii de civili au fost uciși în orașele bombardate, iar numeroase alte ținte, militare și non-militare, pe tot teritoriul țării, au fost distruse de la distanță. Ucraina a suferit pierderi grele, militare, civile, economice, de infrastructură. Orașul port Mariupol a fost ras, iar armata rusă este acolo, printre ruine. Harkiv, grav afectat. Spitale, școli, centre comerciale, blocuri de locuințe sau teatre, fără nicio legătură cu obiectivele militare, au fost nimicite, cu tot cu femeile, copiii și vârstnicii care erau înăuntru. Iar ce este mai rău se pare că încă nu a venit.  

Nu aș exclude scenariul utilizării de către Rusia a armelor nucleare tactice, în disperarea de a face mai repede diferența și de a înclina balanța în favoarea Moscovei. Nu aș exclude nici cuprinderea Transnistriei și a Republicii Moldova în acest război, cu toată reținerea și neutralitatea anunțate de conducerea de la Chișinău, care fusese avertizată încă din august, imediat după învestirea guvernului Gavrilița, printr-o vizită fulger a lui Dmitri Kozak, să nici nu pronunțe cuvântul NATO în perioada următoare. Decizia de pregătire a războiului era deja luată la Moscova, la momentul vizitei-surpriză a reprezentantului Kremlinului.

Mai departe, nu aș exclude nici cuprinderea în război a unei țări din flancul estic al NATO și apoi intrarea Rusiei în război cu Alianța Nord-Atlantică în ansamblu, ca urmare a activării art. 5. În acest moment, orice este posibil. Ceea ce știm sigur sunt două lucruri: că războiul lui Putin se prelungește și că, pe termen lung, Al Treilea Reich rusesc este perdant. Ceea ce nu știm este cât de departe ne aflăm de acel moment și cât de mari vor fi până atunci distrugerile și costul confruntării în Europa, mai ales dacă Putin, în disperarea sa finală, va alege să declanșeze Al Treilea Război Mondial.

O întrebare esențială se pune acum: cine va câștiga din prelungirea Războiului lui Putin? Să analizăm impactul asupra părților interesate.

Are Rusia de câștigat? Categoric, nu. Scăderea drastică a resurselor financiare va începe să se simtă în viața rușilor de rând și în capacitatea Moscovei de a-și alimenta mașinăria de război. Rusia va rămâne în 6-9 luni fără bani, iar ajutorul economic al Chinei va fi insuficient. China va cumpăra Rusia ieftin, bucată cu bucată. Posibil, Rusia ar putea rămâne și fără soldați (dacă nu declară oficial război Ucrainei, pentru a recruta obligatoriu) și de a fabrica armament și muniție, dacă nu adoptă o legislație a războiului, prin care să rechiziționeze toată industria privată și toate resursele din țară, punându-le în slujba frontului. Tot mai mulți ruși vor începe să vadă adevărul despre războiul lui Putin. Demoralizarea se va extinde, la nivel militar și civil. La fel și reacțiile de protest sau chiar tentativele de înlăturare de la putere a dictatorului. Timpul este marele dușman al invaziei și al războiului lui Putin, care oricum nu a funcționat conform planului inițial. Pe măsură ce trece timpul, greutățile și dezastrul Rusiei se vor amplifica. Finalul regimului Putin? Una din două variante: răsturnare violentă din interior, atunci când falimentul Rusiei va deveni evident, iar viața rușilor insuportabilă, sau înfrângere militară, în eventualitatea catastrofală a declanșării unui război împotriva NATO.

Are Ucraina de câștigat? La fel de evident este că nu. Distrugerea țării și numărul de victime în continuă creștere ar putea transforma Ucraina în „Siria Europei”. Chiar dacă nu oricum și nu în orice formă, încheierea cât mai rapidă a războiului ar fi un lucru bun pentru Ucraina sau în primul rând pentru ei. Deși asta nu pare să se întâmple.

Dar pentru UE, SUA, Occident, în general? Pe termen scurt, Războiul lui Putin a reunificat Vestul, la niveluri de mobilizare și strategii comune nemaiîntâlnite din perioada Războiului Rece. Unanimitatea decizională a sancțiunilor impuse Rusiei a funcționat până acum.

Dacă războiul nu se încheie însă în acest an, vor apărea probleme din ce în ce mai mari în economiile și democrațiile occidentale. Scumpirea energiei și inflația ar putea fi asociate la toamnă cu o criză a produselor alimentare, cu scumpiri în lanț, nervozitate socială și instabilitate politică. Nu se știe cât va mai putea fi menținută unitatea politică în UE pe tema sancțiunilor anti-Rusia. Ungaria lui Orban este cu un picior în tabăra lui Putin. Dependența de gazul rusesc nu poate fi eliminată în câteva luni, iar facturile cresc continuu. Revenirea sezonului rece (noiembrie-decembrie) marchează un termen maxim până la care reziliența economico-socială și stabilitatea democrațiilor occidentale pot fi menținute, dincolo de care pot apărea derapaje periculoase în Vest și reacții tot mai ostile ale facțiunilor extremiste și rusofile. Macron va apuca probabil să câștige duminică, dar nu știm ce va fi ulterior în alte democrații liberale, inclusiv la alegerile parlamentare franceze din iunie. Nu trebuie ignorate alegerile din noiembrie din SUA, în care democrații lui Biden ar putea pierde majoritatea în cel puțin una dintre camerele Congresului, ceea ce ar face ca guvernarea să fie mult mai dificilă.

 

Dacă niciuna dintre părțile menționate nu scapă de efectele negative ale prelungirii războiului, singura mare putere care poate traversa relativ neafectată criza, nefiind implicată în război, având acces la resurse ieftine și nefiind o democrație a cărei direcție să țină cont de nemulțumirile oamenilor și de voturi, este bineînțeles China.

Un război care s-ar întinde pe câțiva ani ar ruina Ucraina, ar prăbuși Rusia la nivelul unei anexe economice ieftine și subdezvoltate a Chinei, aflată în pragul unei implozii politico-sociale a regimului Putin, ar produce recesiune economică globală, ar mări amenințarea întoarcerii lui Trump la Casa Albă în 2024, ar crește riscul de dezintegrare a NATO și a UE și ar instala China în poziția de primă mare putere a lumii. În plus, s-ar deschide calea anexării Taiwanului și a unificării forțate a poporului chinez, prin desființarea Republicii China cu capitala la Taipei, chiar dacă punerea în practică a acestui obiectiv fundamental al Beijingului ar putea declanșa un alt mare război, în Asia.

Dacă privim cu atenție și luciditate în jurul nostru, înțelegem că ofensiva revizionismului și al Treilea Război Mondial sunt, de fapt, aici. Iar Occidentul va trebui să-și apere valorile, principiile și stilul de viață. Să lupte și să câștige. //

0

Comentarii 30

LevSt. - 05-13-2022

Erdogan despre aderarea Suedei și Finlandei la NATO: Ar fi o ”eroare”."... la fel cum a fost aderarea Greciei la NATO..."___-----___ "fiecare cu ce-l doare", problema care apare este f. acuta, daca Rusia decide sa pedepseascaa Suedia si Finlanda, NU poate astepta post-factum( dupa aderare*), asa ca este posibil(nu neaparat probabil) sa loveasca simultan cele doua tari, insa NU vor fi lovituri conventionale, CI -pentru a-si arata muschii-Rusia poate lovi atomic...Mai mult, Rusia (este dovedit zilnic) NU mai poate mentine si/sau extinde un razboi conventional, singura sansa este o lovitura naprasnica, undeva, nimeni nu stie -inca- unde va fi aceasta...(* si-ar atrage justificarea atacului NATO, asupra teritoriilor ruse, probabil aceasta -deocamdata- este salvarea Romaniei, Rusia nu vrea sa antagonizeze NATO, la modul cel mai direct)

Răspunde

Liviu Mocanu - 05-10-2022

Se pare ca putin incorporeaza amarati din pusta ruseasca, saraci ...care nu au nimic sa ii bucure. Rusii civilizati aleg sa paraseasca Rusia in care isi face de cap un cretin , pesemne ajuns in starea tuturor impotentelor : " Cherchez la femme " si lasam toate geostrategia doar pentru emisiuni tv. Rusilor ...veniti cu vodca. Noi va asteptam cu palinca din Ardeal ...Cu alea sa ne luptam, care e mai buna. Si bem pana ne pupa cateii dimineata. Nu va luati dupa uratii aia de 80 de ani care stateau acolo in primele randuri la parada, care vor " eroism " , nu sa crape tragand un ultim part.

Răspunde

LevSt. - 05-09-2022

Scene uluitoare la Mondialul de Hochei. România și Ungaria au cântat împreună imnul Ținutului Secuiesc. Ministrul Mediului din România ar fi stat în rândul fanilor maghiari." ...in Slovacia..."/"...Ziare.com a încercat să stea de vorbă cu ministrul Tanczos Barna, dar ministrul nu a răspuns apelurilor repetate.___---___ Vorba bubalinei albinotice de Sibiu," pas cu pas"...

Răspunde

Liviu Mocanu - 05-07-2022

1. Este un imbecil aici care scrie sub numele meu " Slava Jill Biden " 2. Rusilor ... Occidentul v-a oferit Metallica ... voi veniti cu bombe.

Răspunde

LevSt. - 05-06-2022

"...Unanimitatea decizionala... a functionat pana acum..."/// 2-Ungaria nu susține sancțiunile UE împotriva Rusiei. Viktor Orban preia teze ale propagandei ruse(...)___---___ iar in sanul "coalitiei" occidentale sunt-deja- si alte derapaje, bazate (si justificate) pe interesul local, la zi doar USA, Anglia si Japonia se "tin tari", Japonia doar ce a intrerupt legaturile diplomatice cu Rusia, un semnal ca -la nevoie- va lovi Rusia, din est... Iar 'poza generala" incepe sa arate cu umbre, se pare ca alte tari doar vor sa scape de fierul vechi, vanzand Ukrainei diverse materiale de razboi, fie uzate fie uzate doar moral, cat si munitie cat incape, aceasta avand o valabilitate de zeci si zeci de ani, dar -oricum- nu este "nemuritoare", plus , costurile depazitarii munitiilor, sunt ridicate, si numai folosirea lor justificata (aici, prin vanzare directa) pot recupera -macar partial- costul total al acestor munitii...Cat despre V.Orban, se pare ca acesta "stie ceva", si vrea sa sublinieze si sa evidentieze linia care separa Ungaria de Romania, cu relatare la acest conflict, practic pune prima mana in bergata Romaniei...

Răspunde

Liviu Mocanu - 05-06-2022

Slava Jill Biden!

Răspunde

Stefan Brăgărea - 05-04-2022

Excelentă analiză! Marca Naumescu

Răspunde

Liviu Mocanu - 05-02-2022

Rusilor ... putin are cancer si vrea sa ingroape cu el pe toata lumea. Mergeti acasa, ascultati un AC/DC si gata. Punct. El si ai lui sa plateasca ce au facut. Au ceva averi ... luati-i-le.

Răspunde

scavenger - 05-02-2022

Ce comentariu -articol irelevant

Răspunde

Liviu Mocanu - 05-01-2022

Rusilor ...Ascultatii pe David Gilmore , Richard Wright, Nick Mason si Roger Waters ...nu pe vladimir vladimirovici putin si ai lui . Noi vi-i propunem pe ei ... nu bombe nucleare. Dar suntem dispusi sa murim pentru ei si libertatea noastra, daca nu dati de ales. Nu alegeti moartea si pacatele a tot ceea ce ar urma.

Răspunde

Liviu Mocanu - 05-01-2022

Rusilor ...oamenii din Ucraina au dreptul sa se poata apara ! De aceea primesc arme , de la noi, restul lumii . Au dreptul sa nu fie umiliti de soldatii vostri . De aceea lupta . Rusilor ...sa nu indrazniti sa ne atacati si pe noi, fiindca suntem dispusi sa murim daca nu vom avea de ales..dar nici voi nu scapati.

Răspunde

Liviu Mocanu - 05-01-2022

[ RUSILOR ...Ei va promit Raiul ? Fecioare in Rai ? De ce nu isi trimit primii copiii si nepotii lor acolo ? De ce nu se duc ei insisi ? Nu li se mai scoala ? Sau vor sa moara " eroic" la cei 80 de ani ai lor, nu in scutecele si parturile lor ? Betivanca aia de purtatoare de cuvant este nefericita in iubire cumva ? In care insule indepartate si-au pus familiile la adapost de prima bomba nucleara de care veti avea si voi parte ? ]

Răspunde

Liviu Mocanu - 04-30-2022

Asa va arata lumea dupa. Nu va mai exista Iisus ...nu va mai exista Dumnezeu. Nu va exista decat moarte. Voi alegeti.

Răspunde

Liviu Mocanu - 04-30-2022

Daca ne vor muri copilasii, puisorii nostri, din cauza razboiului pornit de voi ... sa nu asteptati indurare; niciunul dintre voi. Unicul scop al vietii noastre va fi sa va omoram, pe toti.

Răspunde

Liviu Mocanu - 04-30-2022

Cheia sta acum in mainile Chinei, Indiei si Pakistanului ... care, in ipoteza nucleara, trebuie sa ii arate si ele degetul Rusiei ... fiindca nu ar mai exista invingatori, ci doar NISTE supravietuitori. Nici ele nu ar fi scutite de consecinte. Rusia trebuie tratata ca o putere in stare de amok...doar cu o camasa de forta sau eliminare.

Răspunde

Liviu Mocanu - 04-30-2022

Desi totul suna atat de absurd, nu exista nici un motiv sa excludem escaladarea nucleara.Avem de-a face cu o criza de amok. Nu e cazu sa ne intrebam ce incarcatura va avea prima racheta intercontinentala din partea Rusiei ... si care trebuie sa fie riposta. Din pacate suntem in pragul dezastrului. Nu mai este vorba de ratiune ci de instinctul supravietuirii. S-a crezut cu adevarat ca Rusia chiar va incepe sa bombardeze Ucraina ? Nu. Si totusi ...Greseala nu trebuie repetata.

Răspunde

Liviu Mocanu - 04-29-2022

Rusilor, alegeti intre : Fiodor Mihailovici Dostoievski,Lev Tolstoi&, Nikolai Vasilievici Gogol, Mihail Alexandrovici Șolohov, Serghei Alexandrovici Esenin, Vladimir Nabokov, Boris Leonidovici Pasternak , Ivan Sergheevici Turgheniev, Vladimir Vladimirovici Maiakovski, Piotr Ilici Ceaikovski, Serghei Rahmaninov,, Dmitri Dmitrievici Șostakovici, Igor Fiodorovici Stravinski, Rudolf Nureyev,Mihail Barysnikov,Anna Pavlova. si Vladimir Vladimirovici Putin ?

Răspunde

Liviu Mocanu - 04-28-2022

Rusilor ... ganditi putin ...si nu faceti sa piara nevoia de Dumnezeu, de iubire si iertare ... Pruncii supravietuitorilor vor cere razbunare ... si nu va mai exista masura in tot ce va urma.

Răspunde

LevSt. - 04-28-2022

Pravda: România este candidată principală la atacuri ruse cu rachete Caliber: "Ar fi într-adevăr un preludiu al celui de-al Treilea Război Mondial"(...)/// 2-Reacția Chișinăului după ce Bulgaria le-a cerut cetățenilor săi să părăsească Republica Moldova: Maia Sandu: ”În acest moment nu există riscuri iminente”(...)___----___ " A trecut intai o boare, peste papadii..." Asa si aici si acum, mai intai un zvon, ca "ar fi ceva", si apoi numai ca chiar se intampla!!! Iar declaratia MS este ecoul celei a lui Zelenski, vreo 70 de zile in urma, cand cerea Occidentului sa nu mai aminteasca de faptul ca trupele ruse sunt comasate la granita lor...

Răspunde

Liviu Mocanu - 04-28-2022

Nu exista decat un mod de a readuce si mentine linistea : "Suntem de 10 ori mai puternici decat voi ; noi detinem toate mijloacele de a putea domina " . Occidentul trebuie sa se trezeasca ...sa nu mai uite ca festivalurile costa mai mult decat se credea. Si, in plus ... trebuie sa faca o repartitie mai corecta a consumului ... Nu merge " eu am mancat 9 oua, tu ai mancat unul , deci in medie au fost mancate 5 oua. ". Nu de alta, dar iar se striga in centrul Londrei jos capitalismul ...

Răspunde

Liviu Mocanu - 04-28-2022

Vor avea schimbari extrem de serioase. Daca fiecare tara NATO isi va mari procentul din PIB cu 0.5 ... in medie ar echivala cu alaturarea altui stat ca participare financiara. Se va revedea comertul cu China ...fiindca inarmarea costa, necesita bani multi. Relatia cu RUSIA va fi aproape anulata, inclusiv in zona spatiala ( Rusia va trece la mizerii gen reziduuri spatiale ) , iar decalajul economic isi va spune cuvantul. Rusia nu detine arsenalul tehnologic productiv pe care il are Occidentul , caruia i se va alatura Japonia, Coreea de Sud. Nu uitam ce productie de masini/utilaje are Japonia si Germania impreuna. Inclusiv China va ramane in urma care, pana nu demult, a fost beneficiara din plin a scolii stiintifice din Occident ... plus furtul de patente.

Răspunde

Liviu Mocanu - 04-28-2022

Daca prin razboi mondial intelegem o implicare majoritara a tarilor , nu va fi cazul. Insa un conflict grav, extrem de grav, gen utilizare arma nucleara, intre NATO si Rusia ( &Coreea de Nord ) , este de luat in seama. Si vreau sa cred ca expertii militari NATO o fac deja de la bun inceput. Oricum, chiar si asa, e clar ca va avea loc o polarizare masiva ...in care fiecare tara se va gandi incotro se va indrepta ca preferinta militara. De asemenea, puterile majore actuale isi vor cauta sa isi largeasca zonele de influenta militara, puncte strategice, etc ...

Răspunde

Liviu - 04-26-2022

de ce e revenirea la putere a lui Trump o amenintare ?

Răspunde

Marian - 04-24-2022

@De ce are mai mare nevoie China - Păi China nu e logică, nu e o democrație în care puterea reprezintă, cât de cât, interesele chinezilor. Interesul Chinei e una, interesul dobitocului care conduce n-are nicio legătură cu raționalul.

Răspunde

LevSt. - 04-23-2022

trebuie sa fac o rectificare, respectivul comentariu -pana la urma- a fost postat, insa -eronat- am spus ca este vorba de art. scris de C.Campeanu, de fapt este vorba de art. scris de M.Hodor("Peisaj post atomic optimist"), insa sunt deja 3 zile de cand am incercat sa postez un comentariu la art. lui C.Campeanu ( cu udrea si basescu), nu cred ca cineva (redactia sau autorul) au cenzurat(atunci cine?) respectivul comentariu, care -intr-adevar- punea in malaxor, si cele 2 personaje, dar si pe monica machiavela, cat si pe "fratii printre usi", adica plesu si liiceanu, indivizii care-si fac cadouri edituri complete, cu iobagi cu tot...Evident, pe banul public, in cel mai pur fanariotic stil...

Răspunde

nicolaie apolzan - 04-22-2022

Frumoasa analiza,multumim.

Răspunde

Dogaru - 04-22-2022

De ce are nevoie mai mult China? De piețele principale de desfacere ale produselor sale, sau de Rusia? Răspunsul la aceasta întrebare ar putea fi cheia pentru descifrarea atitudinii Chinei în viitorul imediat. Diversiunea ruseasca, repetând la o scara mult mai mare și mai grava provocările nord-coreene, abate atenția vestului de la confruntarea cu China. Dar daca un razboi cu Rusia ar aduce vestul într-o stare de criza grava, de unde va mai încasa China sumele uriașe de bani în valuta-forte, de care are nevoie ca de aer? Cât despre extinderea războiului ar fi important de răspuns la întrebarea: are Rusia capacitatea militara, financiara și economica pentru un război pe scara larga? Din ce s-a văzut pana acum, se descurca greu chiar atunci când are ca adversar un stat mult inferior ca putere militara. Da, deține un arsenal nuclear impresionant, dar a recurge la acest arsenal înseamna sinucidere. Va merge oare până acolo? China ar tolera asa ceva? Daca da, ar putea deveni o superputere dominând o lume compusa doar din saraci. Vor abandona SUA aliatii din NATO? Pentru SUA, confruntarea cu China este, poate, problema prioritara, dar pentru asta trebuie sa aibă spatele asigurat și nu își poate permite sa abandoneze Europa decât cu riscul de se vedea, inevitabil și ireparabil, sucombând în fata Chinei.

Răspunde

DANI - 04-21-2022

E prea devreme să facem remarcă că acesta este Al Treilea Război Mondial. Chiar m-a amuzat părerea dvs. :))))

Răspunde

Liviu Mocanu - 04-19-2022

Vreau sa cred ca optiunea " daca Rusia va ... asta se va intampla in centrul Kievului " sa atraga raspunsul NATO pe masura, exact pe principiul " ochi pentru ochi " , mergand pana la capatul pedepsei pentru rusi, fara nici o scuza, calcul sau alte considerente. Ceva de genul ...nu se iau prizonieri.

Răspunde

LevSt. - 04-19-2022

"...riscul privind extinderea războiului în Europa, dincolo de Ucraina,"/"...posibil chiar arme nucleare tactice..."/"...ofensiva revizionismului..."_____-----_____asta aminteam si eu(la art. lui C.Campeanu-comentariu nepostat), anume ce spuneam de peste 5 ani in urma (si am repetat de cateva ori), cetatenii din Deveselu trebuie(trebuiau) ori sa se mute la zeci de km. distanta, ori sa-si construiasca bunkare solide, pentru ca Deveselu reprezinta prima tinta strategica si -in acelasi timp- "justificarea" Rusiei, in a ataca Romania, nu cred ca vor ataca Polonia, unde raspunsul va fi mult mai puternic ca si al IUkrainei...La fel, nu cred ca au in plan atacarea R.Moldova, e deajuns doar sa se strambe la acestia, iar vantul cebano-dodonic care sufla peste R.Moldova, dovedeste ca moldovenii s-au si "cumintit", deja...Si sunt de acord si cu idea revizionismului, V.Orban inca spera ca Rusia sa iasa net victorioasa si imediat isi va afisa si el doleantele, continuand sa joace si rolul lui El Salvador, pentru maghiarii si romanii din Transilvania, prin investitii serioase si -la momentul oportun- distribuind cash la influencer-ii romani din Romania, si probabil, la multe persoane din zona, tocmai pentru a forta cererea populatiei generale, in a cere alipirea la Ungaria, situatie unde nici UE nici NATO nu pot interveni, fiind vointa poporului...

Răspunde

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22