Banditul și tiranul. Rusia, fără soluții. Tragedia unui „popor-momâie”

Rusia este captivă în propria neputință de a produce soluții decente pentru ea însăși. O societate invizibilă.

Valentin Naumescu 28.06.2023
SHARE 38

Timp de o zi, a părut că rușii chiar ar avea de ales între regimul grețos al tiranului KGB-ist, care durează de peste 23 de ani, și bandele violente de mercenari ale fostului pușcăriaș din epoca sovietică (nouă ani pentru tâlhărie și trafic cu minori în anii ‘80), ajuns miliardar și patron de armată privată în capitalismul rusesc mafiot. Primii ucid „cu mănuși”, prin otrăvire sau aruncare pe fereastră, cu excepția cazurilor care au notorietate publică, în care se recurge la fabricarea de dosare și trimiterea în închisoare pentru opoziție și critici la adresa Președintelui, ceilalți se cam stropesc cu sânge când strivesc capetele deviaționiștilor, cu barosul. Asta au avut de ales rușii. Și doar pentru o zi.

Pentru ca „alegerea” rușilor să fie și mai grea, tiranul și banditul care cereau pe 24 iunie, fiecare pentru el, sprijinul poporului, au fost mulți ani prieteni și colaboratori apropiați, încă din tinerețea obscură petrecută de amândoi în anii ‘90 la Sankt Petersburg, crescând și sprijinindu-se reciproc în ascensiune și în atingerea scopurilor. De fapt, așa cum s-a confirmat în doar câteva ore, rușii de rând nu au avut nimic de ales, după cum nu au avut niciodată posibilitatea să aleagă ceva în istoria lor, ci doar au supraviețuit și s-au adaptat la ce li s-a pus în față.

Nici acum nu s-au exprimat în vreun fel – nu și-au arătat nici bucuria, nici mânia, nici susținerea, nici dezaprobarea. O momâie de popor. Un popor absent din propria istorie. Nu ne este clar ce vor rușii. Vor schimbare? Vor continuitate? Sunt conștienți că țara lor a invadat o altă țară, a început un război și produce crime și suferință? Le pare rău? Poate că da, poate că nu. În orice caz, nu există instrumente credibile pentru a le identifica opiniile și voința reală. Iar eschivarea, reținerea, ambiguitatea, lipsa de asumare clară a propriilor convingeri, ipocrizia și duplicitatea au devenit modul de viață al rusului nonpolitic, fie el profesor universitar, IT-ist sau tenismen.

Să conturăm un tablou sumar. Partidele politice sunt de carton, presa și televiziunile aplaudă frenetic regimul, societatea civilă nu există, biserica este o tribună jalnică a înapoierii rusești tradiționale, a corupției și slujirii umile a regimului, infima clasă mijlocie din marile orașe are deocamdată ce mânca și se consolează cu o bunăstare mediocră, elitele intelectuale se gudură pentru firimiturile de la masa Kremlinului, tineretul fie este îndoctrinat din copilărie și trăiește delirul putinist, fie caută o soluție să fugă în Vest cu prima ocazie, dacă a apucat să cunoască și altceva, amărăștenii din satele scufundate în noroi sunt umpluți cu votcă din cap până în picioare, oligarhii și familiile lor sunt preocupați să-și salveze iahturile și vilele din străinătate, iar trupele guvernamentale uriașe și debile arată ca o oaste de strânsură adunată de prin ținuturile asiatice îndepărtate și sărace, o oaste cotropitoare prost echipată și prost pregătită, primind derutată comenzi după comenzi și așteptându-și cu resemnare moartea în tranșeele din Ucraina, sfârtecați de rachetele occidentale. Aceasta este Rusia, la zi, care a contemplat tensiunea între marele tiran și marele bandit.

Înainte de a fi capabili să se integreze în sistemul relațiilor internaționale al lumii civilizate sau de a emite pretenția să formuleze „o nouă viziune asupra ordinii mondiale”, așa cum își închipuie Vladimir Putin, Rusia ca stat și rușii ca popor trebuie să își privească în primul rând eșecul lor lamentabil de a-și crea o țară decentă. Trebuie să-și recunoască lucizi dezastrul intern, lipsa lor de soluții și să se trezească din delirul ideologic imperialist. Până atunci, nicio schimbare reală nu va fi posibilă în Rusia, iar Moscova, drept centru de putere, va rămâne nefrecventabilă pentru comunitatea democrațiilor liberale. Pe lângă Rusia lui Putin, până și China comunistă pare rezonabilă, cel puțin în aparență, dacă nu în profunzime. Rusia și-a pierdut până și aparența de civilizație.  

Rusia este captivă în propria neputință de a produce soluții decente pentru ea însăși. O societate invizibilă. Prea lașă pentru a se opune răului, prea ipocrită pentru a recunoaște adevărurile dificile, prea speriată pentru a lupta cu cei care o conduc, prea oportunistă pentru a risca, prea comodă pentru a munci și a construi un proiect al schimbării, prea hedonistă pentru a mai fi cel puțin frământată de dileme cehoviene sau dostoievskiene, ca acum 150 de ani.

Scurta rebeliune militară a lui Prigojin și a legiunilor Wagner a arătat deopotrivă rușilor de rând și lumii întregi cât de tragic și de lipsit de speranță este destinul acestui imperiu putred, care și-a devorat, înainte de toate, propriul popor. Să fim lucizi, în acest moment singura (eventuală) alternativă la regimul Putin ar fi o dictatură militară, o preluare a puterii de către generali, ceea ce nu este o perspectivă tentantă, nici pe plan intern, nici pe plan extern. De la nivelul societății și partidelor nu pornește deocamdată nimic.

Să facem o comparație cu un alt imperiu decăzut, desființat acum un secol, de partea cealaltă a Mării Negre. În iulie 2016, în Turcia, la așa-zisa lovitură de stat a armatei, milioane de turci au ieșit pe străzile marilor orașe, blocând podurile și căile de acces pentru tancurile rebelilor militari, pentru a-l apăra pe cel care credeau ei că le reprezintă interesele, șansele de viitor, democrația. Dacă s-au înșelat sau nu, asta este o altă discuție, dar în orice caz a fost clar ce a vrut atunci poporul turc, în acel moment critic, regizat sau nu. Turcia este, cel puțin, vie. Recent, au votat 88 la sută (!), iar actualul președinte și-a câștigat cu greu noul mandat, abia în turul al doilea, 48 la sută dintre turci votând pentru candidatul opoziției. Nu este deloc grozavă situația politică, economică și socială a Turciei, dar cel puțin poporul turc respiră, iar dacă îi pui oglinda la nas se aburește încă. Există acolo o discuție internă reală despre modelul de urmat, despre transformările și perspectivele țării, cu argumente pro și contra, iar opoziția prooccidentală a fost relativ aproape de a reuși schimbarea, cu toate dificultățile de organizare a campaniei electorale. 

Acum, în Rusia, rușii au părut că nu vor nimic – nici să-l sprijine pe Prigojin în marșul său spre Moscova, nici să-l apere pe Putin. Nu s-au manifestat în niciun fel. Au plecat doar masiv din Moscova, umplând avioanele sau ieșind cu mașinile în satele din afara capitalei și așteptând să vadă ce se întâmplă. Au revenit, două zile mai târziu, la viața lor, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. De fapt, chiar nu s-a întâmplat nimic serios în Rusia, nimic care să schimbe perspectiva de viață a rușilor. Butaforiile, dramoletele și puseele autoritare lipsite de credibilitate din sistemul de putere al Rusiei se țin lanț.

Scurta rebeliune militară a unui răsfățat cu bani și privilegii al regimului, cu tot spectacolul ei grotesc, ne-a pus pe gânduri. Am înțeles brusc că nu există în acest moment varianta unei opoziții politice, că nimeni nu așteaptă în umbră un moment de slăbiciune al regimului, pentru a da semnalul revoltei adevărate. Momentul de slăbiciune și derută al regimului a existat, a fost clar și cert, dar nimeni nu a sărit să exploateze fisura, să fructifice oportunitatea. Nimeni nu a riscat nimic, în afară de banditul Prigojin, care părea oricum terminat. Nici politic, nici militar, nici social nu pare să existe acum un potențial iminent de revoltă și schimbare. E drept că nici pe Putin nu a sărit poporul să îl apere, ca pe Erdoğan în 2016.

Există, probabil, așteptarea mută, discretă, latentă a apariției unei alternative credibile. Nimeni nu îndrăznește să o spună. Desigur, Prigojin nu era o soluție pentru Rusia post-Putin, el voia doar să mai primească bani de la guvern și să nu i se confiște afacerea Wagner. A forțat, în speranța că îl va îndupleca pe fostul său prieten. Nimeni însă nu a mișcat un deget, nici pro, nici contra. Dar, pe de altă parte, nu vedem cum poate apărea altceva credibil, atât timp cât poporul-momâie nu mișcă, nu iese, nu zice nimic.           

Știm bine că și noi am fost un popor-momâie, multă vreme. Am trăit vremurile în care nimeni (sau aproape nimeni) nu spunea nimic. Însă cel puțin jos, la firul ierbii, nu ne credeam buricul lumii, așa cum se crede mujicul rus sau orășeanul mitocan. Dincolo de delirul discursiv al lui Ceaușescu, nimeni, dar chiar nimeni din cercul meu de cunoscuți nu credea cu adevărat că suntem merituoși, că suntem iubiți și apreciați în lume pentru contribuția noastră la ordinea mondială. Dacă ne-ar fi văzut cineva din exterior la Congresul al XIV-lea al PCR, în noiembrie 1989, în niciun caz nu ar fi bănuit că luna următoare tiranul își va fi primit gloanțele meritate. Un anumit context istoric, o serie de împrejurări și potriviri ale clipelor astrale, curajul unora care nu se gândeau neapărat și pe moment la ce au de pierdut, plus mașinațiunile care s-au declanșat în zilele în care oamenii erau deja în stradă, au produs declicul eliberator.

 Chiar dacă astăzi nu se percep semnele unei schimbări majore în Rusia lui Putin, nu înseamnă că aceasta nu se poate produce surprinzător. La noi, stabilitatea lui Ceaușescu a durat 25 de ani, iar prăbușirea s-a întâmplat în câteva zile. Vreo 23 de ani au trecut deja și de când Putin conduce Rusia. Nu ar mai fi mult, deși încă nu se vede nimic la orizont. 

Comentarii 29

vlad postelnicu - 09-10-2023

Ciudat acest material și ciudat că este găzduit de Revista 22. Sunt multe popoare în lume care sunt împăcate cu destinul lor și acceptă obediente conduceri autoritare sau chiar dictatoriale. Explicațiile sunt de natură psiho-sociologică și istorică. Nu e loc aici să le discutăm. Foarte mulți politologi au spus, la începutul dezghețului chinez, că foarte repede se vor despărți apele: fie China se va întoarce la dictatură, fie va scăpa de partidul comunist. Uite că nu s-a întâmplat, nici una nici alta. Chinezii amestecă destul de convingător economia de piață cu conducerea de către partidul unic. Și rușii au parcurs, în istoria lor, perioade de relativă liberalizare, când se părea că vor adopta instituțiile occidentale. De fapt, uneori le-au și adoptat din punct de vedere formal. S-au întors de fiecare dată la atitudinea de iubirea a conducătorilor pe care i-au avut. Alteori au îndepărtat conduceri despotice prin revolte violente, acceptând ulterior alte conduceri, încă mai opresive. Totuși, caracterizarea pe care dl. Naumescu o face poporului rus este ridicolă și-l include pe respectivul în categoria ”gânditorilor” naziști sau fasciști. Este suficient să-i citim pe marii scriitori ruși ca să înțelegem că poporul rus este altceva decât spune dl. Naumescu.

Răspunde

Sir blues Stelu - 09-08-2023

Se dedica "asa zisului" Radu todoran. Carevasazica, "maestre" ai pierdut o buna ocazie de a tacea Probabil ca ai citit textul, mult mai sigur e ca n'ai inteles nimic, rozumis tovarisci bolsevic? Ti as lua un bilet, doar dus prin guberniile rusiei pe undeva prin kamceatka, novosibirsk si te as lasa sa inspiri din cugetarile tovarasului putin cel cracanat, urat si criminal. Apoi conchid:esti prost ca o stanca, "maestre"!!!

Răspunde

radu todoran - 09-05-2023

Acum câțiva ani, nepotul meu, împreună cu trei colegi m-au vizitat pentru împrumuta niște cărți. Cărțile le trebuiau pentru un eseu sau ceva de genul acesta la domnul Naumescu. Din una, din alta, a rezultat că părerea lor despre respectivul profesor era departe de a fi bună. ”Individul este plin cu tărâțe și în cur și în cap” sau ”e un fel de Bran (actorul), lipsit de sare și piper”. La plecare, nepotul meu a ținut să îmi amintească: nu uita bunicule, îl cheamă Namuiescu. Revenind la text, ca în cazul tuturor textelor semnate de acest așa zis profesor, se remarcă o totală necunoaștere a subiectului. Explicația cu poporul - momâie este cel puțin ridicolă. Au fost câțiva invadatori pe care aceste ”momâi” i-au urmărit până în propriile capitale. Apropo, știți care este originea cuvântului bistro”. În 1815, trupele rusești erau cantonate lângă Paris. Soldaților ruși li s-a interzis să frecventeze cârciumile. Astfel încât, atunci când intrau într-o crâșmă, pentru a nu fi prinși, cereau să fie serviți repede: bîstro în rusește.

Răspunde

Ioan Vlad Nicolau - 08-29-2023

Domnule Naumescu! Jos clopu‘! Este una dintre cele mai exacte, mai exhaustive şi mai fără de cusur caracterizări a le acestei catastrofale ţări, pe care din păcate ne-a fost dat s-o avem multă vreme vecină şi din partea căreia nu am avut niciodată, dar absolut niciodată parte de relaţii politice, economice sau militare normale, ca să nu mai pomenim de unele cât de cât amicale. Ar mai fi multe de spus despre această.... nefericită populaţie, dar articolul pe care l-aţi scris punctează precis principalele puncte care caracterizează naţiunea Rusă. Nu ştiu cum mama dracului, dar personal am impresia, senzaţia, ziceţii cum vreţi, că aşa cum noi oamenii avem un mecanism genetic propriu şi unic, mecanism care ne determină pe noi şi destinul nostru, tot aşa şi popoarele, naţiunile, au o genă generală care le determină să aibă un comportament asemănător la nivel de populaţie luată în ansamblul ei. Ruşii probabil că atunci când Dumnezeu a împărţit darurile genetice, au lipsit, fiindcă erau căzuţi în şanţ, muşcaţi de spirt! D-aia, tîrziu când s-au prezentat mahmuri în faţa Domnului, au mai luat gioarsele şi ciurucurile rămase de la ceilalţi.

Răspunde

nicolaie apolzan - 08-10-2023

POPORUL RUS: 1.Marele clasic rus Mihail Saltîkov-Șcedrin. „Dacă aș adormi, trezindu-mă după 100 de ani, și m-ar întreba cineva «Ce se întâmplă în Rusia?», aș răspunde fără să clipesc: «Beție și jaf.»”. 2. Mihail Bulgakov, „Maestrul și Margareta”.„Nu suntem un popor, ci o hoardă sălbatică de ticăloși și ucigași”. !!!! Femeie din Bucha, despre militarii ruși: Mi-au omorât copilul, apoi au petrecut în curtea casei. Au lăsat numai sticle de băutură 3. Maxim Gorki:„Cel mai important semn de izbândă al poporului rus este cruzimea sa plină de sadism”. 4. Ivan Turghenev: „Rusul este cel mai mare și mai obraznic mincinos din întreaga lume”. Ăștia sunt ruși. Asta arată fractura înspăimântătoare și specifică poporului rus dintre elite și masa.

Răspunde

nicolaie apolzan - 08-10-2023

Scurt si la OBIECT:"Un popor absent din propria istorie"

Răspunde

LevSt. - 07-15-2023

Am impresia ca acest comentariu/scrisoare, l-am mai postat odata, indiferent de situatie il repostez: "Domnule Geoana, Banuiesc ca sunteti de acord cu idea (faptul) ca ONU a dat chix(la modul remarcabil!), in situatia pandemiei si -la fel- in aceasta noua criza, razboiul Rusia-Ukraina, iar aceasta tocmai pentru ca „nici-un profet nu ajunge prea departe, fara o armata”, motiv pentru care cred ca actuala situatie este cea mai optima pentru o resetatre corecta si durabila, adica un nou ONU, care sa fie cladit pe scheletul si baza militara a NATO, ceace ar garanta -pentru zeci si zeci de ani- o reala liniste pe planeta, avand in vedere ca majoritatea tarilor vor adera la acest nou ONU, poate cateva tari NU o vor face(China,Rusoa, Iran, N.Korea , +,+), totusi -cred eu- peste 150 de tari (din cele 203 tari si teritorii) o vor face, ceace va da totala legitimitate si impozanta(inclusiv militara) acestui nou ONU, unde Ukraina trebuie sa fie membru fondator, iar Rusia va trebui sa se retraga complet( si sa plateasca despagubiri), altfel va suporta consecinte drastice, care -la fel, legal de acum- pot fi impuse imediat..De acea trebuie sa va consiliati cu inaltii functionari si sa se treaca la actiune, mai mult, in acest nou ONU (si NATO) membrii nu vor trebui sa plateasca 2(+) % din PIB, probabil nici 0,5%, tocmai pentru ca fiind majoritatea tarilor laolalta, cota de participare va fi mica , atat in personal cat si monetar, iar tarile care nu vor sa trimita si personal, vor plati ceva mai mult pentru intretinera personalului care va fi dislocat -catre ONU-din marile armate (USA , UK,Canada, etc.)Mai mult, aceasta noua resetare trebuie sa indeplineasca si un criteriu geopolitic(si teritorial, deci), adica trebuie ca sediul sa fie amplasat „pe neutru”, iar idea cea mai buna cred ca este ca aceasta noua locatie sa fie exact in”buricul pamantului”(nu in centru!) adica pe una din insulele Canare (LOCUL UNDE SE”SCHIMBA VANTURILE”), anume (nume predestinat), pe insula El Hierro,sunt convins ca poporul spaniol si conducerea tarii vor renunta cu mandrie la aceasta mica insula (pentru asa gigantic scop), iar tarile membre , cu max. 4 miliarde dolari(cam 25 milioane/tara), vor plati compensatiile si relocarea rezidentilor su business-urilor, de pe aceasta insula, care va fi remodelata „din temelii”, pe langa oficiile ONU, se vor amenaja cel puti 200 strazi, fiecare tara va avea o strada de max 200 m, unde vor construi(cu specific-arhitectura-national) 3 cladiri(cu capacitate egala), prima va fi o pensiune cu restaurant specific national, a doua, cladirea personalului diplomatic acreditat , iar a treia , un muzeu, unde fiecare natie isi va expune cele mai interesante artifacte artistice, istorice, etc., motiv pentru care aceasta insula-in timp record- va deveni cel mai vizitat loc de pe planeta.Planurile mele pentru aceasta intreprindere sunt detaliate, insa primul pas consta in formarea unui nou ONU -bazat pe armata NATO- si terminarea imediata si a acestui razboi non-sens, dar si stingerea tuturor conflictelor active, de pe mapamond. Pentru ca nu vreau sa va retin prea mult, inchei nu inainte de a va ura curaj in a merge cu acest plan la mai-marii lumii, si desigur, succes in toate intreprinderile care se prevad la orizont. Cu sinceritate si respect, Iunie 24, 2023

Răspunde

Vladimir Rasvan - 07-13-2023

Asta e "wishful thinking' Sunt pline malurile dambovitzene de asa ceva! In noembrie 1942 cand se inchisese cercul la Stalingrad, un "mare gazetar roman" (Pamfil Seicaru) scria "bandele bolsevice au ajuns niste turme de gherila - nu mai pot intreprinde nimic in stil mare". Si nu uitati ce s-a intamplat cu asemenea "gazetari". Sau vi se pare ca NATO - cu depozitele goale - a invins pe campul de lupta?

Răspunde

LevSt. - 07-06-2023

Nu subestimați niciodată Rusia!” Avertismentul ferm transmis de un oficial NATO de rang înaltNATO î (...) -II-Ucraina, cel mai bun teren de testare pentru echipamentele militare occidentale. Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Ucraina, cel mai bun teren de testare pentru echipamentele militare occidentale(....)____---____ pentru cei care stiu sa uneasca "dot-urile",au o relistica "picture", la rezultate...

Răspunde

Andronache Sorin - 07-05-2023

Domnule Traian21, vre[i să spuneți că datorită lui Carol întâi au câștigat războiul rușii contra turcilor la Plevna în 1877? Turcii au primit tunuri Krupp din Germania și puști Wincester din Anglia.Dar au fost înfrânți...

Răspunde

Traian21 - 07-05-2023

Da domnule Andronache, rușii sub comanda lui Carol I, au câștigat războiul împotriva otomanilor. Fără români ar fi pierdut războiul. Interpretarea că Occidentul a dorit ca Rusia să invadeze Ucraina ca să-și poată vinde armamentul învechit, gazele și alte ... seamană cu ideea că cei care ajută pe cei în suferință, au interes să scape de bunuri și produse. Adică ucrainenii nu trebuiau ajutați cu nimic pentru că Occidentul, „putred și în putrefacție, aflat pe marginea prăpastiei” va avea piață de desfacere ?!

Răspunde

Lucian Nicolescu - 07-05-2023

Dar România, domnule Naumescu, cum e? Nu cumva tot un popor-momâie? Un popor fără discernământ care nu știe pe cine să aleagă.

Răspunde

esop - 07-04-2023

Este total eronat sa ii banuim pe Occidentali de nestiinta .Daca privim in urma observam usor cine profita de aceasta aventura a rusilor in Ucraina .SUA isi vinde gazul lichefiat si armamentul dovedit performant in lupta iar in contrapartida ofera ajutor Ucrainei privind lucrurile in perspectiva dechisa de catre Zelenski ce nu s-a predat rusilor .Uniunea Europeana ofera acum tuturor tarilor Europene non UE singura alternativa politica si militara o data cu pierderea razboiului de catre rusi .UE se dezvolta transformindu-se intr-o Federatie iar NATO European isi adauga noi membri Finlanda si Suedia .Armamentul invechit aflat in posesia tarilor occidentale din Europa si in posesia tarilor de pe flancul de Est este distrus in razboi si inlocuit cu noi capacitati militare de ultima generatie .UE este singura entitate supra statala ce poate face asta ea fiind in masura sa acopere costurile .Practic UE va fi dotata cu tehnologii la virf .In paralel se creeaza un nou NATO in Pacific acolo unde Japonia se poate acum inarma la fel cum si Germania o poate face .Intreg Occidentul se uneste .Rusia pierde locul doi in favoarea Fantei atunci cind facem referire la vinzarile de armament .Germania ne aduce in fata un nou scut European antiracheta .Ucraina devine o mare forta militara .Nu ne mai ramine decit sa pozitionam rachetele nucleare pe noile granite ale Ucrainei ce vor fi parte a sfirsitului confruntarii si sa purcedem la a reconstrui din temelii Ucraina .Este vizibil cum Imperiul European se reface .Cit despre Prigojin el doar a incercat sa il inlature pe Soigu din preajma lui Putin stiind foarte bine capcana in care Putin se afla .Nu a reusit decit sa se alature lui Lukasenko si sa obtina (daca este reala stirea ) rachetele nucleare rusesti ce ii poate transforma pe cei doi , Progojin si Lukasenko ,in rivali chiar ai Rusiei lui Soigu .Ramine de vazut si de urmarit parcursul lui Soigu pe masura ce vedem aparitia unui altfel de Putin ce nu mai respecta vechile sale cutume si vechiul sau comportament afisat in Media devenind peste noapte doar un purtator de mesaje si atit .Soigu ofera acum un discurs extrem de echilibrat si daca preia intreg discusul politico - militar , in zilele ce urmeaza, ne putem astepta la aparitia unei intelegeri Occident-Ucraina -Rusia ce poate contine noile granite ale Ucrainei si noua identitate statala a acestei natiuni .Ceea ce vedem ca se intimpla in teatrul de lupta ne duce cu gindul la deja aparuta intelegere ce va opri confruntarea .Dinamica confruntarii poate fi inteleasa acum in alt mod .In caz contrar , fie Ucraina, fie Rusia (depinde cine va pierde confruntarea ) ,nu vor putea decit sa creeze un accident nuclear ce va separa, pentru zeci de ani , Occidentul impreuna cu Ucraina ,de Rusia .

Răspunde

Andronache Sorin - 07-04-2023

Domnule Daniel C. Basturescu, răstălmaciți lucrurile... Generalul Osman Pașa avea redute care părea-u de ne cucerit. Atunci rușii au recurs la asediu. Și au câștigat războiul. Oare mai era necesar să ia prizonieri? Trebuia să îi împuște pe toți împreună cu generalul Osman Pașa. Dacă dumneavoastră credeți că Armata Română putea învinge singură Armata Turcă, este opinia dumneavoastră...

Răspunde

Andronache Sorin - 07-04-2023

Domnule Ștefan Bragarea eu așa am perceput citind articolul.

Răspunde

Stefan Bragarea - 07-02-2023

Rusia se prabuseste. Orasele cad unul dupa altul in haolsul revoltelor. Paris, Marsilia, Lille.. un moment ca mi se comunica ceva in casca. Da, deci s-a strecurat o mica eroare, este vorba de Franta. In fine, nu are importanta, important e ca valorile occidentale rezista si Rusia se prabuseste zgomotos. Slava!

Răspunde

Daniel C Basturescu - 07-01-2023

Ioane, rachete din Belarus nu inseamna nimic in plus de speriat pentru Occident. Exista de mult timp in Kalininigrad, mult mai aproape de ei. Sa speram ca nu incap pe mana lui Prigojin, desi poate asta le trimite intai spre Moscova, daca il supara in continuare.

Răspunde

Daniel C Basturescu - 07-01-2023

"Domnule" Andronache, la 1877 Pricipatele Romane au intrat in razboi la cererea Rusie, atunci cand au vazut ca si-o iau de la turci. Romanii au fost trimisi sa dea cele mai grele lupte,la Plevna, care e sra considerata cheia apararii otomane si invincibila. Dupa razboi rusii nu mai voiau sa parasesca Principatele, cu greu au putut fi trimisi in mocirla lor. Mai cititi istorie, copeicile nu se castiga asa usor aici, cautati alte site-uri care sa va creada. Din pacate, sunt destule. Pasol na .......!

Răspunde

Virginia - 07-01-2023

Autorul articolului are perfecta dreptate, analiza societății ruse surprinde foarte bine starea ei de fapt. Nu e nevoie ca cineva să incite la a-i uri pe ruși, românii nu i-au iubit niciodată iar "binefacerile" de care ne bucurăm astăzi din partea clasei noastre politice se datorează în măsură destul de mare influenței din est. Cum au putut sa-i aplaude pe Wagnerioti, să se înghesuie sa-si faca poze cu ei atâta timp cât Prigojin a zis f. clar ca Ucraina nu reprezenta un pericol pentru Rusia si asta in conditiile in care au facut acolo un dezastru atat trupele Wagner cat si cele ale armatei ruse....

Răspunde

Stefan Brăgărea - 06-30-2023

Dle Andronache, unde ați văzut o incitare la ură în materialul dlui Nauumescu ?

Răspunde

horatiu - 06-30-2023

Analiza profunda . Adaug senzatia de stres si nesiguranta indusa de stirile despre actiunile armatei ruse la centrala nucleara de la Zaporojie . Este bine ca suntem informati . Fac comparatie cu situatia de la Cernobil --- am avut colegi care nu credeau ca e adevarata stirea . Culmea ca in duminica in care norul radioactiv trecea pe deasupra Romaniei , la Cluj , o ploaie intensa a ... deversat ... cu izotopi peste cei iesiti la iarba verde ... nu stiu de studii de urmari ... Desigur nu tot poporul rus ., dar cei ce se preteaza la asa ceva dupa patania cu Cernobil sunt cu siguranta fii ai Satanei , merita blestem vesnic . Voi trai cu speranta ne va ocroti ...............

Răspunde

Radu - 06-30-2023

Toata problema societatii ruse este aceea ca inca nu pare atinsa la modul concret de ororile razboiului. Din moment ce pentru rusi lupta puscariasi si asiatici este normal ca sa nu existe vreo afectare mai serioasa. Dar lucrurile se vor schimba atunci cand pe frontul ucrainean vor incepe sa moara zeci de mii de rusi din marile orase: IT-isti, medici, profesori, muncitori calificati, ingineri...

Răspunde

esop - 06-29-2023

esop joi, 29 iunie 2023, 22:57 La 22:57 Nu stim cit de adevarate sunt spusele dar imaginile prezentate in media exact asta au declansat aproape instantaneu in mintea fiecarui urmaritor .Cel putin in Daghestan Putin nu parea a mai fi Putin .Uneste Putin cel care se ferea „ca dracu de tamiie ” de a se apropia de cineva necunoscut sau chiar de cei apropiati .Ultimile imagini ne aratau un Putin care sta la masa cu toata lumea linga un Soigu mult prea aprig in privire .Unde sunt distantele enorme intre Putin si interlocutorii sai ? Putem sa raminem la ideea principala ce arata cum acest Putin nici nu pare a avea idei personale in zicerile ce par a fi citite de cu totul altcineva si nici nu respecta toate cutumele de protocol sarutind pina si o tinerica undeva prin Daghestan .Sa fi incercat oare Prigojin sa isi salveze prietenul Putin din gherele lui Soigu ce acum arunca in piata libera citi „Putini” doreste ? Oricum ar fi acest nou Putin nu prea are mare legatura cu vechiul Putin ce tinea pe toata lumea la distanta si vorbea catre tara din spatii inchise prin monitoare uriase .Dar cine stie poate ca ne inselam si Putin tine inca in mina sceptrul puterii tarului .Dar unde e Medvedev ?

Răspunde

Andronache Sorin - 06-29-2023

Domnule Valentin Naumescu, dumneavoastră vreți să inoculați cetățenilor din România să-i urască pe ruși? La Războiul de Independență a României de la 1877,România nu putea să învingă singură Turcia! De ce dumneavoastră incitați la ură?

Răspunde

LevSt. - 06-29-2023

Un alt articol TRAZNET, sper ca cineva care-l apreciaza pe autor, sa trimita copiile articolului, la cat mai multe ambasade occidentale, este un articol care trebuie reprodus de marile ziare ale lumii, ziare americane, engleze, nemtesti, etc., etc. Cat despre "Hedonismul" rusesc, -bine punctat- se poate face referire la mai toate societatile needucate(ca si cea romaneasca-tinute in mod voit in obsucantism), unde umplutul burtii si alte mici placeri , sunt in scop esential si national, de unde deriva si marea hipocrizie si lasitate, iar despre Romania inca NU cred ca chiar NU exista si in Romania , macar cativa inalti ofiteri din politie, armata, cativa procurori si cativa judecatori, care sa nu stie si nu aiba dosare deja formate cu dezastrele comise de conducerile tarii, in specail -adus- la varful actual si sa porneasca o actiune legala impotriva acestor gangsteri politici(iohanis/ciolacu +,+,+) si realmete sa comita ceace se numeste lovitura de stat, altfel Romania se prabuseste sub povara uriasa a datoriilor externe si generale, facute doar pentru a plati cu salarii de lux si pensii speciale, cel mult 2% din populatia tarii, in spetza este vorba de fosta securitate si nomenclatura, care macina -lunar- miliarde, desi -cei mai multi- ar trebui sa fie la inchisoare cu munca zilnica si silnica, pentru a se mai recupera ceva din marile lor talharii, din ultimii 50-60 de ani...Iar daca nu exista aceste grupuri si nu se actioneaza, Romania, ca, tara, natie si stat, este in pericol...

Răspunde

esop - 06-28-2023

Am ascultat cu totii ultimile ziceri ale lui Putin ,avind in prejama pe mai toti prietenii cu care conlucreaza ca sa conduca Rusia . Progojin a pierdut totul nu mai este de interes .Putin , de unde daunazi vorbea cu mai toata suflarea pamintena de la zeci de metri distanta s-a umanizat brusc si au stat cu totii „ claie peste gramada ” lo o singura masa probabil cea mai mica pe care au gasit-o .Cuvintele lui au fost goale de continut .Putin nu mai era Putin .Este foarte clar cum el nu mai are nici o putere.Putin este captivul lui Soigu ce privea catre tota lumea adunata la sfat de parca aceea era chiar ultima zi existentialista a multora .Deocamdata Armata a confiscat intrega forta materiala si militara a wagneristilor si ceea ce urmeaza este doar inceputul schimbarilor .Prigojin nu a reusit sa isi salveze seful si acum sade in bratele celui pe care il putem numi omul ce protejeaza tradatorii .Cum va iesi din asta Lukasenko ne pare usor de inteles .Soigu nu ii va da nici o racheta nucleara cum nici Putin nu credem ca va mai parasi vreodata Kremlinul .Vinovatii vor fi aratati lumii si asa se va sfirsi razboiul ruso- ucrainean rusii retragind intreaga lor armata din statul vecin si cindva prieten .

Răspunde

Ion - 06-28-2023

Te fascineaza paiul din ochiul rusului și nu te intereseaza bârna din ochiul romanului...

Răspunde

FLORIN - 06-28-2023

Pur și simplu nu se poate pune un diagnostic mai exact al rușilor decât acest articol! Autorul ar trebui să îl traducă în limba rusă.

Răspunde

Ion - 06-28-2023

De acord cu toate. Rămâne întrebarea de ce vestul și cremlinologii de ieri și de azi nu au văzut nimic, nu au știut nimic, nu au înțeles nimic. Vestul, UE, SUA, NATO așteaptă tăcut. UE nu e în stare să se apere. Putin a instalat deja arme nucleare în Bielorusia, mai aproape de Polonia și Ţările Baltice. Putin continuă cu minciuna sa KGBista că NATO a atacat Rusia în interiorul imperiului său. Rusia a fost în pericol din partea NATO și a trebuit să se apare, să invadeze preventiv Ucraina. Nimic din minciunile lui Putin nu e contrazis de ruși în mod public de mult timp. A schimbat ceva rebeliunea de o zi a criminalului de răboi Prigojin în propaganda internă în Rusia? Prigojin a spus în mod public că cauza invaziei lui Putin în Ucraina propagată de mediile de stat ale lui Putin sunt o minciună. Nimic nou în est?

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22