Excelenţă, a meritat mediatizarea obţinută cu preţul oprobriului? Mai are rost continuarea misiunii dumneavoastră în România?

Valentin Naumescu 01.04.2015
SHARE 5

De același autor

Mărturisesc că am fost surprins şi dezamăgit. Am crezut, acum doi ani, la relativ puţină vreme după sosirea domniei sale la Bucureşti, că doar opiniile noastre politice diferă. Porneam atunci de la asumpţia că, la urma urmei, un ambasador trebuie să reprezinte punctul de vedere al conducerii ţării sale, dar atâta vreme cât o face cu profesionalism, stil şi eleganţă misiunea sa diplomatică merită, totuşi, respectul cuvenit, cel puţin în mediile avizate. Ca fost şef de misiune, nutream o anumită (şi, iată, teribil de naivă) înţelegere şi colegialitate faţă de un diplomat care, credeam eu, încearcă să reprezinte cum poate mai bine interesele ţării sale, în limitele decenţei, normelor şi cutumelor profesiunii diplomatice.

În articolul pe care l-am publicat pe 22 aprilie 2013, „Nu avem dreptul să nu ne mai temem de Rusia? (Reflecţii pe marginea interviului unui ambasador bine instruit)” [1] am explicat dezacordul profund în care ne aflăm în raport cu poziţia Federaţiei Ruse faţă de scutul antirachetă, cu ameninţările tot mai frecvente ale Moscovei şi emisarilor ei la adresa ţărilor care intră în acest proiect strategic de apărare, dar am avut cuvinte de apreciere atât faţă de predecesorul său, experimentatul Alexander Ciurilin, pe care avusesem ocazia să-l cunosc în perioada cât am lucrat în Centrala MAE, cât şi faţă de ceea ce credeam atunci a fi Oleg S. Malginov, adică totuşi un ambasador instruit, cu ştiinţa discursului, tehnica argumentării şi cumpătarea vorbelor, cu o anumită jovialitate şi un farmec bonom, tipic spiritului slav, dincolo de divergenţa evidentă a opiniilor.

M-am înşelat. Sau ambasadorul s-a schimbat. Sau liniile de mesaj primite recent de domnia sa şi atmosfera de la Kremlin s-au schimbat, dar oricum reprezentantul Rusiei arată acum altfel decât în acel interviu pe care l-am comentat, şi în care nu fusesesm de acord doar cu tezele strategice, de politică externă şi de securitate ale Rusiei, nu şi cu stilul diplomatului sau cu impresia generală pozitivă pe care se străduia să o inspire.

Doi ani mai târziu, sunt nevoit să reformulez. Ambasadorul Malginov nu are doar opinii diferite de ale noastre, dar face parte realmente dintr-o altă lume, dintr-un alt „model cultural” (uitaţi povestea cu ortodoxia, un mic truc cu care nu cred că mai poate aspira la captatio benevolentiae în România), care neagă însăşi esenţa democraţiilor liberale, separarea societăţii civile de stat şi mai ales convingerea că cineva poate să se exprime în spaţiul public fără să reprezinte agenda guvernului sau să execute un mandat primit de la şefii săi. Spus franc, omul „joacă în alt film” şi se pare n-a înţeles nimic din cea ce ne dorim noi să fim, ca ţară, ca societate, ca cetăţeni liberi, de vreo 25 de ani.

Deci, ambasadorul Rusiei la Bucureşti a numit „bădărani” doi cetăţeni ai României. Fără să mai punem la socoteală că e vorba de o ofensă adusă unor oameni care aparţin elitei acestei ţări, că e vorba de un atac la persoană care vizează doi profesori universitari cu profil public consacrat, fie şi numai ideea că cineva trimis să lucreze pentru îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale între două ţări încearcă să discrediteze grosolan autorii unui articol şi publicaţiile (altminteri la fel de prestigioase) care l-au găzduit e o dovadă a dispreţului profund pe care Oleg Malginov l-a arătat României şi societăţii româneşti. Nu ştiu dacă vreun şef de misiune al României, de acum sau din orice regim, şi-a permis vreodată să utilizeze public un asemenea calificativ în Rusia (sau în orice altă ţară), în timpul mandatului.

Articolul domnilor profesori Vladimir Tismăneanu şi Marius Stan nu avea nimic scandalos, nimic cu care cineva care aparţine culturii noastre politice să nu fie de acord, în principiu (adică pe fondul problematicii tratate, căci formulările, nuanţele şi tonurile aparţin fiecărui analist) şi nici nu era, la urma urmei, o observaţie în premieră cu privire la modul în care partidele populiste, naţionaliste, radicale sau eurosceptice de pe continent (dar să le numim pe toate cu un singur termen, anti-sistem) cochetează cu noua politică asertivă, anti-occidentală a Rusiei lui Putin. E limpede că ambasadorul Malginov a dorit să se afle în treabă şi să provoace o dispută care să atragă atenţia opiniei publice româneşti. Au văzut că a mers la Copenhaga, au încercat şi aici. Şi, în mare parte, din perspectiva mediatizării, le-a ieşit. Dar a meritat?

Nu vreau să merg până-ntr-acolo încât să cred că micile războaie pe care încep să le provoace ambasadorii ruşi în Europa, în ţările în care servesc ca diplomaţi (vedeţi şi cazul la fel de revoltător din Danemarca[2]), fac parte dintr-o strategie articulată de comunicare publică în care aceştia au primit instrucţiuni să inflameze spiritele pentru a forţa clivaje societale interne, dar nici nu pot să ignor coincidenţa şi suprapunerea unor evenimente care fac parte din acelaşi mod abuziv de gândire, care caută să dividă cu orice preţ şi să supună apoi state şi societăţi slabe, vulnerabilizate, unei influenţe directe sau indirecte.

Din nefericire, o asemenea ieşire, precum a ambasadorului Malginov, nu produce decât rău în actualul context. Domnia sa se face că nu înţelege o diferenţă esenţială: autorii cărora le spune „orice bădărani” (ca şi editorii publicaţiilor respective, niciuna controlată de stat) sunt cetăţeni liberi să-şi exprime opiniile individuale, intelectuali publici care au dreptul la semnătură în mediile online sau scrise precum şi dreptul la formularea unor idei care îi reprezintă, în timp ce ambasadorul chiar vorbeşte în numele ţării sale şi, în particular, a conducerii statului respectiv. Poţi face, desigur, trecerea de la un statut la altul de-a lungul vieţii profesionale, dar nu le poţi avea pe amândouă în acelaşi timp. Nu suntem toţi plătiţi pentru cuvintele pe care le rostim. Nu suntem toţi sub mandat, nu servim toţi agenda liderului absolut sau a guvernului, mai sunt şi oameni liberi în părţile acestea de lume, cu care putem fi sau nu de acord.

Îmi aduc aminte o discuţie din 2013, la Universitatea Babeş-Bolyai, care are legătură cu ceea ce se întâmplă acum. Ambasadorul român numit de puţină vreme pentru Moscova, Vasile Soare, doctorand la universitatea noastră, un diplomat plin de calităţi şi de energie, şi-a prezentat îmbujorat, cu mult entuziasm, multe bune intenţii şi multe speranţe, planurile pentru misiunea care avea să înceapă curând, în faţa unei audienţe academice. Lăudabilă intenţie. Voia să ne convingă că „va schimba lumea” şi va transforma relaţiile bilaterale româno-ruse în ceva ce n-am văzut până acum. Am păstrat multă vreme regretul că am făcut notă discordantă cu optimismul adunării noastre publice, dintre toţi cei care au vorbit dorindu-i mult succes eu fiind singurul care a „exprimat un optimism rezervat faţă de şansele de reuşită ale misiunii sale diplomatice”, atâta timp cât Rusia nu îşi va schimba „etosul politic” (să nu spunem mai direct). Tot atunci am aflat, în particular, că omologul rus chiar nu poate înţelege apariţia în presa românească a unor articole care dezavuează politica externă şi de securitate a Rusiei (şi ţineţi cont că era înainte de Crimeea şi de războiul din Ucraina) şi de ce nu face nimic guvernul român în acest sens. Ne-am amuzat atunci, cu colegii din universitate, asupra acestei „lipse de acţiune a guvernului faţă de autorii şi analiştii răuvoitori din presa politică” şi am trecut mai departe. Dar, iată, lucrurile au devenit tot mai serioase în ultimii doi ani şi sper sincer că admirabilul nostru ambasador la Moscova face progrese în obiectivele diplomatice pe care şi le-a propus. Şi mai ales că noi, chibiţii de pe margine, liberi ca pasărea cerului, nu le facem domnilor ambasadori problemele mai mari decât sunt oricum. O, de-ar putea înţelege şi Excelenţa Sa Oleg Malginov această distincţie fundamentală între libertatea analiştilor şi constrângerile postului de ambasador, am trăi cu toţii într-o lume mai bună!

O întrebare, la final, în atenţia ambasadorului Rusiei: Excelenţă, după toate câte s-au spus zilele acestea, ce rost mai are continuarea misiunii dumneavoastră diplomatice în ţara în care „orice bădărani” (a se vedea, totuşi, despre cine este vorba) pot să-şi publice opiniile în spaţiul public?

 

Articol preluat contributors.ro

Comentarii 5

Theodor Iliescu - 04-14-2015

Domnule (?) :Ervin" - Probabil ar trebui sa ma adresez Dv cu ... "tovarase" ! ? Ar fi mai aproape de gandirea (?) Dv. si principiale pe care le asterneti .... in mesajul Dv. Nu ne veti putea convinge "pe unii" - care am trait ocupatia sovietica si "binefacerile" comunismului, adus de "cizma soldatului rus - ca Putin nu avea altceva de facut - in scopurile pur democratice ale politicii sale decat s ocule Crimea si sa atace estul Ukrainei. Daca mai adaugam si razboiul dement contra Georgiei si ocuparea - tot cu tehnica sovietica !! a Abhaziei si Osetiei - CE DOVEZI DESPRE IMPERIALISMUL RUS-PUTINIST VA MAI TREBUE ? Mai mult ca probabil sunteti un "pion otravit" al politicei muscovite - inca un agent destabilizator ! Dar ati uitat sa ne "urechiati" cu privire la scutul anti-racheta - veche paranoie (inca una !?) a "tarului rosu" de la Kremlin. Referitor la "nerusinata propaganda anti-ruseasca" - ce sa mai spunem ! Parca "ami ieri " ambasadorul lui Putin la Bucuresti - si-a permis - cu obraznicia tipica a unui IMPERIALISM .... sa-i zicem rusesc ? sa ne insulte grosolan doi intelectuali de varf ! Asta cum s-ar numi tov. Ervin ? In final - ma bucur ca nu sunteti in l"ocul lui Putin" - dar sper ca sunteti un fidel agent al lui Puitin ! P.S Si va mai recomand - daca-mi permiteti, sa mai invatati "ceva" limba romana si folosirea corecta a unor cuvinte - din punc de vedere grammatical ! Sau ati invatat limba romana la Moscova - si ./... mai avem lipsuri ? In rest sa auzim numai de bine - despre prietenii Romaniei !!

Răspunde

valexandru - 04-11-2015

De vreme ce presedintele virtual si premierul copy-paste nu au avut nimic de zis, si cum dvs si noi toti le-am delegat puterile noastre, AMBASADORUL isi va continua misiunea . Nu are nevoie de aprobarea dvs. personala.

Răspunde

ervin - 04-04-2015

"Rusia face ce a facut intotdeauna.Isi urmeaza proiectul imperial formulat de Petru cel Mare"pentru aceasta afirmatie trebuie sa aveti dovezi clare si indubitabile,ocuparea peninsulei Crimea si amestecul lor in conflictul Ucrainean nu sant dovezi ca Rusia e imperiala,dinpotriva daca as fi fost in locul lui Putin as fi facut acelasi lucru si anume din motive geostrategice si militare acest lucru are de a face cu logica si ratiune si nu cu propaganda ieftina anti Ruseasca dirijata de la Washington.Bineinteles Ucraineni nu sant fericiti de acest lucru,dar pt .ca au ajuns in situatia asta li se datoreaza pe de o parte lor insile pt.ca au vrut peste noapte o societate de tip occidental desi pt aceasta iti trebuie timp si munca multa,iar pe de alta parte sant civilizatii de aici din vest in frunte cu imprialisti Americani care au facut totul ca Rusia sa se simta ca un copil ne ascultator prins cu mita-n sac si admonestat de parintele care ii arata degeteul artator.Si aceasta atitudine aroganta fata de Rusia nu a inceput odata cu comentariul d-vstr ci in urma cu peste douazeci de ani atunci cand pactul de la Vrsovia sa destramat iar Nato a ramas,in afara de asta massmedia occidentala a devenit de mult mijlooc nerusinat de propaganda anti Ruseasca,prin prezentarea permanent negativa,ridiculizarea si diabolizarea lui Putin si altor conducatori Rusi.Cine doreste sa traiasca in pace in Europa trebuie sa renunte la propaganda si sa si scoata mai intai barna din propriul ochi pt. aputea scoate paiul din ochiul celuilalt.Americanilor nu le-a placut nici-odata ca Europeni se inteleg atat de bine cu Rusi, au incercat de multe ori sa semene discordie intre ei si Europeni iar acum folosesc conflictul din Ucraina pt.a se erija in salvatori Europei de est,vezi Doamne si nu numai,ei" salveaza" toata planeta dar ce spun eu toata planeta,toata galaxia Calea lacteei,nu dar ei nu sant imperiu nu...ei sant aia "buni"si trebuie sa-i crezi pe cuvant de onoare..pur si simplu de rasul lumi dar ce spun eu de-al lumii, de al galaxiei dar de data asta al galaxie Andromeda ca e mai mare,groaznic cu astia!!!

Răspunde

Felix - 04-03-2015

Sigur ca are rost continuarea misiunii ambasadorului in Romania;el face exact ce ii cere seful lui direct, Putin: testeaza terenul si, daca merge, ii sperie pe romani. Macar jignirile si tot ii fac bine lui Putin.

Răspunde

publius - 04-02-2015

Rusia face ce a facut intotdeauna. Isi urmeaza proiectul imperial formulat de Petru cel Mare. Acest proiect nu are nici o legatura cu fascismul. Putin cauta persoane sau structuri care sa creeze probleme in tarile europene. Nici o noutate. Stalin a platit la greu partide comuniste, dar si intelectuali dintre cei mai prestigiosi, pentru a sustine Revolutia bolsevica. KGB a facut acelasi lucru pe tot parcursul razboiului rece. Problema noastra este alta: se spune ca de la o anumita varsta ti se permite sa mai scapi un "vant" in public, sa iti cada mancarea din gura sau sa mergi la receptii cu ciorapi de culori diferite. Este cazul dlui Tismaneanu. Sa utilizezi intr-un material, care chipurile sustine democratia, nume precum Ilya Ehrenburg, unul dintre cei mai mizerabili autori bolsevici, alaturi de nume grele ale dizidentei anti-sovietice si anti-staliniste precum Alexandr Soljenitin si Anna Ahmatova inseamna fie senilitate, fie renuntarea la aparente. Tismaneanu isi reitereaza crezurile comunisto-bolsevice pe care pana acum le-a mascat din motive evidente. Malginov este Rusia. Tismaneanu ne-a pacalit (pe mine un an sau doi) ca ar fi democrat. Ehrenburg este cel care i-a indemnat pe soldatii rusi sa omoare nemti oriunde i-ar afla, i-a indemnat sa violeze femeile germane. Promovarea vinovatiei colective nu apartine cumva fascismului? (Bineinteles, si bolsevismului).

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22