Adevărata problemă este schimbarea modului de a face politică

Valeriu Stoica 25.11.2014
SHARE 14

De același autor

Plecarea sau rămânerea unui Guvern, în condițiile democrației liberale, nu este o chestiune de opțiune personală. Există proceduri constituționale care pot fi declanșate, în funcție de specificul fiecăreia. Sunt trei ipoteze posibile: în condiții de normalitate, Guvernul pleacă în momentul în care îi expiră mandatul; în condiții excepționale, Guvernul pleacă fie prin demisie, fie prin votarea unei moțiuni de cenzură.

Este greu de crezut că Guvernul actual va putea dovedi mai multă competență, mai multă eficiență și mai multă preocupare pentru binele public în perioada următoare. S-ar părea că suntem în împrejurări excepționale, astfel încât s-ar justifica fie demisia, fie demiterea Guvernului. Dar, în oricare dintre aceste variante se deschid alte două posibilități: fie acordarea votului de încredere unui nou Guvern, fie întrunirea cerințelor constituționale pentru dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor anticipate, adică numai în cazul în care Parlamentul „nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin doua solicitări de investitură” ( art. 89, alin. 1 din Constituția României ).

Acordarea votului de încredere de către actualul Parlament este posibilă în două variante: se păstrează actuala majoritate sau se formează o nouă majoritate pe baza „dâmbovițenelor”migrații parlamentare.

Ce este de preferat?

Cea mai proastă soluție pentru opoziție ar fi să participe la o nouă “combinație”, de genul celor care au fost utilizate de mai multe ori în ultimii ani în Parlamentul României prin compunerea și recompunerea ad hoc a unor majorități parlamentare în funcție de interesele conjuncturale ale celor aleși, fără nicio legătură cu interesele reale ale alegătorilor. O asemenea “ combinație ”, ar compromite șansele opoziției la următoarele alegeri parlamentare. Ca urmare, față de această soluție foarte proastă, sunt două variante mai puțin rele, dar oricum rele pentru opoziție și pentru cetățeni: păstrarea actualului Guvern sau formarea unui nou Guvern al actualei majorități parlamentare, până la următoarele alegeri, la termen sau anticipate.

Pe de altă parte, soluția alegerilor parlamentare anticipate, deși pare să fie bună în sine,  este foarte greu de realizat, din cauza complicatului mecanism constituțional. Totuși, singura variantă dezirabilă pentru opoziție este aceea de a forma un nou Guvern pe temeiul câștigării alegerilor parlamentare, fie anticipate, fie la termen. Până atunci, rostul opoziției este să amendeze toate erorile comise de către guvernanți și să propună politici publice credibile și sustenabile, adaptate intereselor cetățenilor și apte să răspundă provocărilor pe care România le întâmpină în cadrul Uniunii Europene, precum și provocărilor pe care aceasta din urmă trebuie să le depășească în competiția globală.

În plus, nici nu cred că opoziția este pregătită să guverneze imediat. Fuziunea dintre PNL și PDL în noul PNL a fost o decizie politică îndelung așteptată pentru a crea o contrapondere puternică stângii, dar nu este suficientă prin ea însăși. Noul partid de dreapta nu este consolidat, mai are nevoie de timp pentru promovarea unor lideri noi, cu forță vizionară, cu o bună înțelegere a jocului economic și politic, în plan național, în plan european și în plan global. Cătălin Predoiu, propus ca prim-ministru de către PNL, s-a maturizat mult în ultimul timp, a avut o evoluție din ce în ce mai bună în dezbaterea publică, dar are nevoie de o echipă care să reunească oameni politici de anvergură, specialiști prestigioși, competenți și integrii.

Ușor de spus, greu de făcut.

Rezultă din cele de mai sus, că plecarea sau rămânerea Guvernului actual nu rezolvă nimic prin ea însăși. Adevărata problemă este schimbarea modului de a face politică în România, iar această problemă este în egală măsură deschisă ( să sperăm că nu și insolubilă ) atât pentru cei care sunt la putere, cât și pentru cei din opoziție.

Dincolo de miracolul care a fost invocat din cele mai diferite perspective în ultimele zile, rezultatul alegerilor prezidențiale pune în lumină un adevăr simplu: actualul mod de a face politică, practicat cu „ măiestrie” în perioada post-decembristă, nu mai este acceptat de categoria cea mai dinamică, cea mai responsabilă și cea mai inteligentă a electoratului.  Avertismentul este clar pentru toate partidele politice parlamentare, dar mai ales pentru PNL (rezultat în urma fuziunii cu PDL ) și PSD: ori acceptă regulile democratice europene și ale statului de drept, asociate cu exigente criterii de competență și de integritate, ceea ce presupune o profundă reformă internă, ori vor părăsi scena politică într-un viitor nu prea îndepărtat, cu consecința reconfigurării sistemului de partide din România.

Vom trăi și vom vedea.

 

 

Comentarii 14

MadameDuRecamier - 12-01-2014

Vincentio, vine din limba poloneza, (niemiecki), si a fost adoptat si folosit intens si de romani. Nu va ginditi direct la nemtii lui Adolf, c-ar fi fals. Ginditi-va la Sobiezki, contele.

Răspunde

Vicentio B. - 11-30-2014

@Mihai. Forma civilizata > mai nene , cum te-o chema, nu ma plictisi < de adresare stilul Dr. Ponta: per TU , arogant / jignitor ! NU intamplator, din datele statistice ale UE, Romania este pe ultimul loc in educatie in Europa, dar pe locol seciund , in folosirea frauduloasa a fondurilor europene. Daca un text contine formulari CORECTE, ADEVARATE , MORALE, deranjeaza , conform pricipiului cunoscut deja in Lume, romanii se mananca intre ei. EU sunt cetatean german si ca atare am alta mentalitate , incepand co forma de apelare politicoasa. Concret eu m-am referit la formularea lui Valeriu Stoica (citez) : > Adevarata problema este schimbarea modului de a face politica . Este greu de crezut ca Guvernul actual va putea dovedi mai multa competenta, mai multa eficienta si mai multa preocupare pentru binele public in perioada urmatoare < . In acest contex l-am rugat pe Dl. Ex- Ministru al Justitiei sa explice (citez) : > Dovediti credibilitate : care a fost binele public Dle. Valeriu Stoica, urmarit de Dvs. in perioada in care ati fost indus drept Ministru al Justitiei ? Astept raspuns DESCHIS , pentru care multumesc anticipat.< . Ca atare intrebarile clare: 1. In ce consta / unde este lipsa de legatura cu articolul de mai sus. 2. In ce consta elucubratiile incalcite ? 3. Deranjeaza notiunea folosita de mine Ordine Constitutionala, stiti ce inseamna ? 4. Cunoasteti ceva, minimal din Constitutia Romaniei, spre exemplu CAPITOLIL II - Derepturile si si libertatile fundamentale ? Deoarece are o buna legatura cu articolul de mai sus , inclusiv cu desteaptate romane !

Răspunde

Vicentio B. - 11-30-2014

@Liviu din Timisoara. Dialogul intre noi este vizibil strict MORAL si de interes public. Va rog ,in mod repetat, observati ca eu nu v-am facut niciun repros, v-am rugat NUMAI sa-mi transmiteti > de unde vine notiunea de NEAMTZ, doar atat ! Imi cer scuze , dar observati si Dvs, ca va referiti numai si numai la ... obisnuinta locala ! Interesant este ca Dvs. va referiti singur la > ein wenig Deutsch (germana) dar in schimb traduceti > nemteste < ceeeace denota o rutina paguboasa, similar sistemului, ca foarte multi romani vad preturile in lei actualizati, dar se exprima , la nu stiu cati ani de la reforma, tot in lei VECHI ! Imi cer scuze, dar este realmente penibil ! Tot asa afirmati ca NEAMTZ nu are o conotatie peiorativa, FARA insa se denumiti in mod clar, de unde vine cuvatul ! Aceasta este de fapt TEMA - intelectuala. Adica ca si cum TIGAN este peiorativ, in schimb ROMM este forma legala / pozitiva ! . Pe mine personal ceeace ma ingrijoreaza, si cred ca nu numai pe mine , este RISCUL ca in situatia in care in special o anumita parte ditre jurnalisti , populatie NU vor fi de acord cu Presedintele Iohannis, nu vor folosi numele lui ca atare, ci se vore exprima cu NEAMZUL , ceeace , va asigur eu, va declansa, mai devreme sau mai tarziu, O MARE PROBLEMA NATIONALA - cu aspect de dezbinare intentionata ! Ati vazut cum se procedeaza , de regula, in Romania : Presededintele Basesc a fost asociat cu nazismul, alti cu fascismul ! Acesta este pericolul, pe care ar trebui sa nu-l scapati din vedere, tot asa cum nu ati omis sa va referiti la Melania Cincea prin termenul FRUMOASA DOMNISOARA ! Adevarul este ca aveti ochi ....degustativi , ceeace ca timisorean, este NORMAL !

Răspunde

Liviu din Timisoara - 11-29-2014

Domnule Vicentio ...la noi pe strada, la noi in cartier, la noi la joaca, nu le spuneam prietenilor sau prietenelor " germanule " daru " germanco " ...ci le spuneam " neamtule, de ce nu ai pasat la mine ? " sau " misto nemtoaica aia " . Asta e tot. Fara nici cea mai mica conotatie peiorativa. Si cam asta este situatia in toata Romania. Foarte multi dintre cei ce l-am votat, ne gandim la Johannis nu ca la un " german " ci ca la " un neamt " . Und, weil ich nur ein wenig Deutsch gelernt habe ,va spun ca eu stiu putin " nemteste", nu putina " germana " . Imi suna cam pretentios ! Salutari amicale.

Răspunde

Mihai - 11-29-2014

Mai nene Vincentiu sau cum te-o chema, după ce ca scrii confuz si prost mai scrii si mult si des si fara nicio legătură cu articolul. Daca vrei sa ne spui ceva contra ideilor dina articol, fa-o! Daca nu ,nu ne mai plictisi cu elucubrațiile tale incalcite.

Răspunde

Vicentio B. - 11-28-2014

@Liviu din Timisoara. Constat cu placere ca sunteti cel pe care eu l-a perceput ca OM de buna credinta, ca toate ca termenul folosit de Dvs - de NEAMT, inca NU a fost in conceptul Dvs. lamurit. Spre exemplu : se spune > ambasadorul geramn ambasadorul neamt < , sau > traduc din romana in nemteste < sau > el invata nemteste < etc. Daca insa se face referire la noul Presedinte ales, se foloseste > NEAMTUL ! < . Va rog sa reflectati ! P.S. In ceeace il priveste pe Valeriu Stoica, va asigur , strict juridic privit, ca acesta poarte o MARE RASPUNDRE NEGATIVA , pentru situatia lamentabila/catastrofala in care a functionat Justitia din Romania in anii in care a fost ministru !

Răspunde

Liviu din Timisoara - 11-28-2014

Stiti de ce a plecat din tara unul dintre baietii mei ? " Daca vreau sa nu fiu sarac trebuie sa invat sa mint, sa fiu smecher ; si nu pot, nu vreau." Cand iti pleaca tineri care muncesc foarte bine in alte parti,e cazul sa te gandesti cat de importanta este Justitia si Educatia. Ce au de facut politicienii?Sa nu mai profite de posturile lor ca sa faca avere.Pot?

Răspunde

Vicentio B. - 11-28-2014

@Iocan. Intrebari: 1. stiti cumva articolul constitutional in baza caruia cereti cenzurarea opinnilor, contrare celor care le aveti ? 2. stiti cumva aportului precis a lui Valeriu Soica in realizarea dezideratului Justitie INDEPENDENTA politic ?; 3. stiti cum s-a solutionat celebrul caz in care au luat foc zeici , daca nu chiar sute de dosare din arhiva Tribunalului Bucureti , pe vremea cand V. Stoica era Ministrul Justitiei, in care era vorba de adoptii ilegale de copii ? 4. stiti cam care este averea acestui > printre putinii observatori ai vietii politiice Romanesti < asa cum afirmati ? multumesc anticipat .

Răspunde

elector - 11-27-2014

Putea foarte bine sa candideze Vlad Stoica. Un bun vorbitor, capabil de analiza, cu viziune, moderat. De dreapta. De ce nu a candidat?

Răspunde

Iocan - 11-27-2014

Domnilor care se ocupa de cenzura site-ului ...Sincer m-am saturat de comentariile ofuscate a unora ce se transforma mai nou din sustinatori ferventi si tupeisti ai PSD & Ponta in simpli manevranti de soparle si mai ales in calitatea de zvonari pun itrebari, chipurile cu subanteles, la persoana (autorului articolului de comentat) dar nu se pronunta asupra temei din articol. Sa recunoastem ca Dl. Stoica este printre putinii observatori ai vietii politice Romanesti care poate face un pas in spate si poate aprecia cu finete ansamblul intrigilor si posibilele variante de evolutie viitoare a scenei publice. Adevarul e ca bazandune pe experientele de pana acum putem fi siguri ca orice evolutie viitoare va fi dictata mai ales de lupta pentru ciolan sau tentativa de evitare a raspunderii in fata justitiei si nu de idealurile marete urmarite de cei care au votat Iohannis... si asa va ramane pana ce clasa politica nu se schimba. Chiar si cu alegeri anticipate dar fara o noua lege electorala completata cu principii de selectie bazate pe integritate si competenta nu se va reusi mare lucru!!!

Răspunde

lili - 11-26-2014

care mod? sa furati voi ca nu va mai saturati, tu nu vezi ca ai o varsta, ce ai facut pana acum? rusine, taci

Răspunde

Vicentio B. - 11-25-2014

SUNTETI PRECUM comandantul unui submarin cu trecut tragic Dle. Valeriu Stoica, care a folosit PERISCOPUL navei dupa criterii arbitare, fara legatura cu patriotismul national al demnitatii indus de juramantul militar. Acum folositi acelasi periscop invechit, cu ajutorului caruia mai doriti sa observati ceva in aria vizuala a aparatului optic , dupa metode de evaluare , de interpretare ale neoronilor Dvs., ramasi inca activi, care faceau transferul electonic al informatiilor in relatia cauza – efect, dupa criterii care dovedeau ca erati deja bine certat cu MORALA ceruta de Juramantul dat de neaparata respectare a normelor impuse de Ordinea Constitutionala. Acumv va referiti din nou la Constitutie si venti in forma de MARE sfatuitor > Adevarata problema este schimbarea modului de a face politica > ! Ceea ce ma deranjeaza, de fapt ma revolta este afirmatia Dvs, sens in care va citez : > Este greu de crezut ca Guvernul actual va putea dovedi mai multa competenta, mai multa eficienta si mai multa preocupare pentru binele public in perioada urmatoare > . Aveti , ceea ce ati avut mereu : TUPEU si iar TUPEU, mai ales cand vreti, de fapt de regula, sa vorbiti de altii ! Dovediti credibilitate : care a fost binele public Dle. Valeriu Stoica, urmarit de Dvs. in perioada in care ati fost indus drept Ministru al Justitiei ? Astept raspuns DESCHIS , pentru care multumesc anticipat. P.S. Sper sa NU CENZURATI comentariul meu, mai ales ca vorbiti de Constitutia Romaniai, sens in care pentru siguranta, am inregistrat mesajul inaite de al trimete .

Răspunde

PROF - 11-25-2014

Predoiu nu are echipa, in schimb Iohanis are!?

Răspunde

Mihai Popa - 11-25-2014

Initiativele Legislative ale unui eventual Guvern Tehnocrat vor fi blocate de Parlamentul nereformat. Se va repeta dezastrul guvernarii CDR.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22