Avem portile deschise pentru toti ce care vor sa se intoarca

Victor Ciorbea, Presedintele Pntcd 20.01.2004

De același autor

Tinta strategiei noastre electorale: 200 de primari si 7-10% in Parlament

Domnule presedinte, 2003 a fost un an agitat pentru PNTCD. Ma gandesc numai la membrii importanti din partid, fosti ministri in cabinetul pe care l-ati condus, care au plecat la alte formatiuni politice. Dumneavoastra cum ati descrie anul 2003 pentru PNTCD?
Intr-adevar, a fost un an plin de framantari interne. Numai de asa ceva nu aveam nevoie, dupa toate incercarile prin care a trecut partidul in 2000, cu ocazia dezastrului electoral bine cunoscut si, dupa aceea in bataliile interne, care sunt deja notorii. Ca sa prefatez raspunsul la intrebare, ultimele 5 luni din 2002 au reprezentat o perioada buna pentru partid, cu liniste si stabilitate. In acea perioada, noua echipa pe care am constituit-o atunci, in principal din lideri de organizatii judetene, a reusit sa duca la indeplinire o serie de actiuni, sa organizeze o multitudine de evenimente politice, care au determinat si o crestere fireasca a noastra in sondajele de opinie. Daca in iulie 2002 PNTCD era in sondaje la categoria "si altii", in decembrie ajunsesem la 4,5%. In plus, in alegerile partiale din noiembrie 2002 am inregistrat o medie de 6,5%. Din pacate, imediat dupa Comitetul National de Conducere (CNC) din decembrie 2002, a aparut o noua formatiune politica, corelata cu miscarile interne din PNTCD, cu declaratii ale fostilor mei colegi, care spuneau ca iau bucati intregi din partid si le duc spre acea formatiune. Acest lucru a generat noi conflicte interne, noi tensiuni care au avut ca urmare si aplicarea unor sanctiuni si plecarea unora dintre fostii lideri spre alte partide existente sau in curs de constituire. In mod indiscutabil, a fost o perioada dificila, in care a trebuit sa ne consacram din nou cea mai mare parte a efortului pentru stabilizarea situatiei interne, clarificarea lucrurilor in partid, in loc sa ne ocupam de pregatirea luptei PNTCD cu adevaratii adversari, cei de la putere sau cei care se plaseaza mai mult sau mai putin in opozitie.

Cu toate acestea, in cursul anului 2003 am reusit sa ducem la bun sfarsit o serie de demersuri importante. Procesul de intinerire a partidului nu numai ca a continuat, dar s-a accentuat in toate structurile locale din tara. Am reusit, intr-un timp record, sa strangem semnaturile necesare pentru reinregistrarea partidului, conform noii legi - am fost a doua formatiune care a depus cererea si a patra care a reusit sa se reinregistreze. De asemenea, am finalizat procesul de organizare a unor structuri teritoriale. Au avut loc nu mai putin de 12 conferinte judetene, unele ale organizatiilor speciale si altele de natura sa puna capat unor dispute interne care durau de ani si ani de zile, unele chiar dinainte de 1996. In ultimele doua luni cred ca putem vorbi din nou de stabilitate in partid, de asigurarea acelui climat de munca absolut necesar pentru pregatirea cum se cuvine a alegerilor locale. Tot la capitolul reusite, am elaborat o strategie pentru alegerile locale, pe care am discutat-o in vara si in toamna acestui an cu conducerea filialelor judetene. Strategia este extrem de elaborata, cu o tinta electorala ambitioasa: in jur de 10%, dar nu mai putin de 7% din voturi, pentru a avea o prezenta care sa conteze la nivelul administratiei publice locale. De asemenea, ne propunem sa obtinem peste 200 de primari la nivelul tarii, mai mult decat cei 154 de primari ai CDR, cati am avut in 2000.

Separatia puterilor in PNTCD: Birouri de conducere si juriu de onoare si arbitraj

Comitetul National de Conducere al PNTCD s-a reunit la sfarsitul lunii noiembrie. Ce decizii au fost luate cu acest prilej?
Cred ca toate evolutiile pozitive din ultimele luni au fost consacrate prin deciziile Comitetului National de Conducere din 30 noiembrie. Cu aceasta ocazie, au fost aduse cateva modificari importante la statutul partidului. Printre altele, a fost creat un Birou Operativ de Conducere (BOC), o echipa formata numai din 5 persoane: eu, Constantin Ticu Dumitrescu, prim vicepresedinte al partidului, Gheorghe Ciuhandu, primarul Timisoarei si presedinte al CNC, Ion Caramitru, presedintele Delegatiei Permanente Nationale, si Teodor Morariu, in calitate de secretar general. Aceasta echipa restransa va fi de natura sa sporeasca eficienta actului de decizie si a punerii in aplicare a hotararilor, in perspectiva alegerilor locale si generale din 2004. De asemenea, a fost creat un juriu de onoare si arbitraj, dupa modelele europene cele mai avansate. In prezent, acest organism este singurul abilitat sa aplice sanctiuni in partid si sa solutioneze contestatiile. Se realizeaza, daca vreti, un fel de separatie a puterilor in partid. Nu au dreptul sa faca parte din acest juriu cei care sunt membri in BOC; ei nu pot si sa conduca partidul, si sa aplice sanctiuni, si sa judece contestatiile. Avem onoarea ca acest juriu sa fie condus, in calitate de co-presedinti, de doamnele Doina Cornea si Rodica Coposu, iar printre vicepresedinti se numara domnul profesor universitar Stanasila, parintele Ioan Ghiurco, personalitati incontestabile in cadrul partidului si la nivel national. A mai fost creat si un prezidiu de onoare, din care fac parte, alaturi de presedintele de onoare al PNTCD, Ion Diaconescu, si doamnele Cornea si Coposu. Pe de alta parte, a fost aprobata aceasta strategie pentru alegerile locale, dupa ce a fost in prealabil discutata la organizatiile judetene. A mai fost aprobat programul, oferta electorala cadru pentru alegerile locale, elaborata de o echipa condusa de domnul primar Ciuhandu, care este un simbol al reusitei in planul administratiei locale si in politica, nu numai in cadrul PNTCD. Am infiintat si o echipa tehnica operativa, care va lucra, ajutata si de unii specialisti din exil, la sustinerea eforturilor pe care le face secretariatul general si departamentul electoral al partidului pentru pregatirea cum se cuvine si desfasurarea in modul cel mai serios si mai dinamic cu putinta a perioadei pre-electorale si electorale propriu-zise.

Despre ce fel de specialisti este vorba: de comunicare, de imagine?
Sunt specialisti in principal in domeniul de comunicare, la care noi am fost adesea deficitari. Ei vor ajuta la mentinerea unei legaturi in timp real cu organizatiile judetene si locale, cunoasterea situatiei, transmiterea informatiilor dinspre centru spre teritoriu si invers.

Am omis sa va spun ca pe 29 noiembrie, Delegatia Permanenta Nationala a desemnat si secretarii generali adjuncti pe regiuni de dezvoltare economico-sociala. Sambata 13 decembrie a avut loc o reuniune a BOC in care s-a facut o noua arondare a responsabilitatilor in plan teritorial a vicepresedintilor partidului si a membrilor BOC, dar si pe departamente de specialitate, politici si programe, in asa fel incat fiecare sa stie in orice moment ce are de facut, sa-si cunoasca exact atributiile si responsabilitatile.

Reintregirea partidului la nivel national

In ultimele sondaje de opinie, PNTCD a obtinut procente mici, care nu-i vor permite, teoretic, sa intre in Parlament. De ce credeti ca au aparut aceste cifre?
Desigur ca in acest caz poate fi data si o explicatie simpla: cine plateste, comanda si muzica. Nu vreau sa cadem in aceasta capcana si sa spunem ca aceste sondaje sunt mai putin sau deloc relevante. Cert este ca ele au reflectat aceste framantari si lupte interne din partid, care nu ne-au ocolit, din pacate, in acest an. Eu sper ca, in scurta vreme, aceasta perioada de stabilitate pe care o inregistram in prezent sa se reflecte si in actiunile concrete pe care le vom intreprinde si, evident, si in sondajele de opinie. Inclusiv aceste modificari statutare despre care vorbeam, precum si desemnarea in functii adecvate a unora dintre personalitatile cele mai marcante din cadrul partidului, cred ca vor fi de natura sa redea increderea membrilor si a simpatizantilor. Ma refer aici in primul rand la "nucleului dur" al PNTCD, pe care speram sa-l readucem alaturi de noi, dupa aceea sa extindem aceasta actiune spre electoratul nostru traditional. Sa nu uitam ca in anul 2003 am facut pasi foarte importanti pe drumul refacerii unitatii partidului, dar si al legaturii noastre traditionale cu societatea civila, cu segmente definitorii ale electoratului nostru. In acest sens, ma gandesc la recunoasterea de jure a locului domnului Constantin Ticu Dumitrescu in cadrul partidului si, pe cale de consecinta, refacerea relatiilor traditionale cu AFDPR si cu Alianta Civica. De asemenea, in aprilie am incheiat un protocol de colaborare foarte stransa cu cele doua asociatii ale proprietarilor deposedati abuziv: cea condusa de doamna Maria Teodoru, care a devenit si vicepresedinte al PNTCD, si cea condusa de domnul Mihai Vanatoru de la New York, care reuneste proprietarii deposedati aflati in exil. Evident ca, prin acest demers, speram sa-i avem din nou alaturi de PNTCD pe acesti proprietari, care au fost extrem de dezamagiti de faptul ca legile pe care le asteptau in perioada 1996-2000 nu au fost adoptate cum se cuvenea, la momentul oportun, si puse in aplicare.

In luna mai a revenit in partid domnul Calin Catalin Chirita, viceprimar al Capitalei si vicepresedinte al grupului PPE din cadrul Congresului Puterilor Locale si Regionale de la Strasbourg. Dansul s-a intors in PNTCD impreuna cu un numar semnificativ de organizatii judetene ale PPC. Partia in acest sens a fost deschisa de Organizatia Judeteana Valcea, apoi au venit organizatii din Cluj, Mures, din sectoarele Capitalei, iar in toamna, din Constanta, Tulcea, Bihor, Gorj, Suceava; in total, putem vorbi de circa 18 organizatii importante care s-au reintors in PNTCD dupa ce au facut parte din PPC. In urma cu o luna am inregistrat intoarcerea acasa a Organizatiei Judetene Salaj, din cadrul Actiunii Populare. Iata ca reintregirea partidului se produce la nivel national, iar acest proces va continua in perioada imediat urmatoare. Noi avem portile deschise pentru toti cei care doresc sa se intoarca in partid. Ei sunt bine primiti, putem discuta cu formatiunile sau cu liderii care pretind ca fac parte din aceeasi familie politica a noastra. In discutie pot intra si diverse pozitii si functii, cu conditia pastrarii identitatii partidului, cu intreaga sa istorie si traditie, si a denumirii acestuia. De altfel, cred ca publicatia dumneavoastra, in decursul timpului si foarte recent, prin articolul semnat de domnul Serban Papacostea, a subliniat cu toata taria locul si rolul real al PNTCD, nu numai in istoria nationala, dar si in prezentul si viitorul politic al Romaniei.

Fostul ministru Muresan nu mai este membru PNTCD

Recent, fostul ministru al Agriculturii si fost membru marcant al PNTCD, domnul Ioan Avram Muresan a fost acuzat de deturnare de fonduri si trafic de influenta. Vor afecta aceste acuzatii imaginea partidului? Chiar daca domnul Muresan nu mai face parte din PNTCD, in ochii populatiei el este asociat cu partidul dumneavoastra.
Domnul Ioan Avram Muresan nu mai este membru al PNTCD de un an de zile. Domnia sa a fost sanctionat in urma unor declaratii impotriva partidului si a conducerii acestuia, legate de intentia de rupere a PNTCD in mai multe factiuni. Desi declaratiile domniei sale nu s-au dovedit a fi adevarate, ele au afectat imaginea partidului. In cazul acuzatiilor recente care-l au ca subiect pe domnul Muresan, noi sustinem ca Justitia sa-si faca datoria. Membrii PNTCD au fost primii care si-au declarat averile, fara ca legea sa le-o ceara. In plus, am elaborat un proiect de lege care sustine necesitatea controlului averilor tuturor celor care detin demnitati publice si confiscarea bunurilor dobandite ilegal pe perioada mandatului. Cred in necesitatea unei reforme profunde a clasei politice romanesti, care sa aiba la temelie dimensiunea morala fara de care nu se poate face acest proces. Practic, cei care incearca sa teoretizeze in prezent ideea ca intre politica si morala exista o incompatibilitate sustin un punct de vedere absolut aberant, de neacceptat pentru noi. Aceasta tendinta se reflecta si in coruptia institutionala care afecteaza cele mai diverse domenii si nivele din cadrul societatii si mai ales al puterii. Referitor la cazul Muresan, credem in prezumtia de nevinovatie, dar pledam pentru a se face dreptate. Domnul Muresan sustine ca toate aceste acuzatii care i se aduc au la temelie un demers de ordin politic, o incercare de razbunare sau de confectionare a unor dosare politice. Atata vreme cat nu s-a facut nici un demers serios impotriva unor reprezentanti ai puterii actuale, despre care s-a dovedit ca au incalcat legea, unii dintre ei fiind demisi din anumite functii pe care le-au detinut, este greu de crezut in impartialitatea de care ar trebui sa dea dovada autoritatile in acest domeniu. Noi am fi primii interesati sa se faca lumina in aceste dosare, pentru ca nu avem nimic de ascuns. PNTCD este nu numai cel mai vechi partid din Romania si din Europa Continentala, dar a oferit si atatea modele de conduita ireprosabila, de dimensiunea morala a lui Maniu, Mihalache sau a Seniorului Coposu.

Alianta PNL-PD nu si-a asumat ca noi, guvernarea 1996-2000

Care va fi strategia PNTCD pentru alegerile parlamentare si prezidentiale din 2004? Aveti in vedere vreo alianta?
Fara indoiala ca strategia pentru alegerile locale reprezinta un moment decisiv si pentru pregatirea alegerilor generale. Este incontestabil ca de rezultatele pe care vom reusi sa le obtinem la alegerile locale va depinde, intr-o masura esentiala, si consistenta prezentei noastre in viitorul parlament. De aceea acordam aceasta atentie cu totul speciala alegerilor locale. Avem de gand nu numai sa ne prezentam cu oferte concrete pentru fiecare localitate, care sa tina seama de soarta fiecarei comunitati, de realitatile din teritoriu, de problemele reale cu care se confrunta cetatenii, de solutiile adecvate, menite sa vina in intampinarea asteptarilor lor. Venim si cu oameni care au, pe de o parte, competenta, pregatirea, experienta necesara si, pe de alta parte, dimeniunea morala de care vorbeam si aceasta preocupare de a fi in permanenta alaturi de omul obisnuit, alaturi de cei multi care-i desemneaza intr-o functie. Strategia pentru alegerile generale va fi prezentata in detaliu imediat dupa alegerile locale, in functie de rezultatele obtinute.

Cat priveste politica de aliante, spuneam ca suntem deschisi revenirii in PNTCD a tuturor gruparilor, formatiunilor, persoanelor, personalitatilor care pretind ca fac parte din aceasta familie politica. Nu se pune insa problema realizarii unor aliante in acest spectru, pentru ca avem experienta amara din anul 2000 si cred ca am tras consecintele necesare din acele evenimente. Vorbind de relatia PNTCD cu Alianta PNL-PD, am constatat ca toate demersurile noastre pentru ca domniile lor sa-si asume, alaturi de noi, guvernarea 1996-2000, nu dau roade, din pacate. Domniile lor incearca sa aplice din nou strategia din 2000, respectiv de a-si asuma in exclusivitate toate reusitele guvernarii si de a arunca in curtea noastra toate neimplinirilre din acea perioada. In aceste conditii, cel putin pentru moment, nu este cu putinta o conlucrare cu aceasta Alianta. De altfel, in opinia noastra, Alianta PNL-PD pregateste o viitoare guvernare alaturi de PSD. Este mai mult decat discutabil daca avem de a face cu o opozitie reala sau cu una "de catifea". Principalul nostru adversar politic sigur ca ramane actuala putere si vom face tot ceea ce depinde de noi pentru a incerca sa avem o prezenta cat mai consistenta in administratia locala si sa ne regasim in viitorul parlament. Ma rog, PRM nu intra in discutia despre aliante; nu concepem sa avem nici un fel de colaborare cu acest partid. Credem ca opinia publica a sesizat absenta noastra din ultimul timp, datorata modului nostru mai transant de a face opozitie. Pe de alta parte, este firesc ca cea mai puternica familie politica din Europa si din lume sa aiba o reprezentare parlamentara adecvata si in Romania. Altfel nu este de conceput integrarea deplina a noastra in structurile europene si euro-atlantice.

Handicapul posturii de partid extraparlamentar

Daca PSD este principalul dumneavoastra adversar politic, cum veti contracara "masina electorala" a partidului de guvernamant?
In mod indiscutabil, postura de partid extraparlamentar nu este de invidiat. Ea ne creeaza un handicap enorm, sub toate aspectele. Orice alta formatiune politica aflata in situatia noastra ar fi disparut, cum a fost exemplul PSM. PNTCD este evident altceva, a supravietuit zeci de ani interdictiilor si incercarilor de desfiintare sau de suspendare a partidului. Iata ca partidul nostru reuseste sa supravietuiasca si acestei perioade extraparlamentare. Asta nu inseamna ca nu am avut si nu avem dificultati deosebite, mai ales in plan financiar. Nefiind partid parlamentar, nu primim nici o subventie de la stat si trebuie sa ne descurcam in conditiile in care nu avem nici un fel de baroni, oameni de afaceri importanti, pentru ca toti acestia sunt siliti, de voie, de nevoie, sa se indrepte spre putere sau spre Alianta PNL-PD. Oamenii nostri au fost si sunt acuzati de diverse demersuri mai mult sau mai putin legale. Insa puteti consulta topul celor mai bogati 300 de romani si veti constata ca nici unul dintre ei nu a fost si nu este membru sau apropiat al PNTCD.

Vedeti lucrul acesta ca pe un avantaj sau ca pe un dezavantaj?
Din punct de vedere al dimensiunii morale in politica, se poate vorbi de un atu. Daca tinem seama de batalia noastra cu cei care se pregatesc sa aloce zeci de milioane de dolari pentru campania electorala, sigur ca este un handicap. Va trebui sa-l compensam nu numai prin calitatea ofertelor noastre, ci mai ales prin calitatea oamenilor pe care-i prezentam la alegerile locale si generale si printr-o munca extrem de sustinuta a structurilor noastre, a militantilor nostri, a echipelor de conducere de la nivel teritorial si national. Ne dam seama ca e o lupta totalmente inegala. Nu este vorba de o batalie intre David si Goliat, ci disproportia este mult mai mare, din pacate. Insa noi credem ca cel putin o parte din electorat va intelege cum se cuvine demersul nostru si dorinta de a promova altceva: o politica bazata pe bun simt, pe respectul fata de cetatean, fata de cei multi, care sunt cel mai adesea uitati, ignorati, abandonati.

Interviu realizat de Razvan Braileanu

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22