De același autor
Fiecare procesează eșecul în felul său. Dacă ai un psihic foarte robust, treci peste el rapid. Dacă nu, poți să te apuci de sport. Sau, dimpotrivă, de ciocolată. Unii preferă alcoolul. Când eșecul se transformă în traumă, e bine să te duci la doctor pentru medicație sau terapie. Sau pentru ambele.
După toate aparenţele, Hillary Clinton face parte din prima categorie, a celor rezistenți! What Happened, volumul autobiografic lansat recent, îți lasă impresia asta încă din primele pagini. A depășit cu bine momentul pierderii alegerilor prezidențiale din 2016. Bineînțeles, sprijinul unei familii unite și împlinite a fost esențial. N-a ocolit nici alcoolul, însă doar ocazional, și nu că să-și înece amarul, ci ca să se bucure în tihnă de un vin bun. Acestea fiind spuse, nu trebuie subestimat rolul unor anumite activități sau preocupări cu puternic efect terapeutic. Nu este vorba despre rețete secrete sau esoterice care-ți oferă imunitate la șocurile vieții. Nici vorbă. Atâta doar că foarte puțini au acces la ele.
„În august 2016, am cumpărat casa de lângă noi: un ranch clasic care ne-a plăcut dintotdeauna. În spate are o curte care se învecinează cu a noastră. Ideea era să avem spațiu pentru Chelsea, Marc, cei mici, pentru familiile fraților și pentru prieteni. În plus, recunosc că m-am lăsat dusă de val și deja mă gândeam la unde cazez întreaga echipă care însoțește un președinte. În cursul lunilor septembrie și octombrie ne-am ocupat discret de amenajări, dar, având în vedere campania electorală, nu prea am avut timp. Acum aveam la dispoziție tot timpul din lume.“
Ai zice că Hillary vede partea plină a paharului, atributul optimistului incurabil. Fanii lui Donald Trump poate chiar sunt tentați să-i bată obrazul pentru că nu i-a mulțumit noului președinte. În fond, i-a luat după umeri atâtea griji: nu mai trebuie să se ocupe de cazarea staffului, plus că are timp berechet pentru renovări.
Lăsând ironia la o parte, aceasta este doar o mostră din atitudinea care a costat-o pe Hillary alegerile. Mai urmează și altele, cum ar fi, de exemplu, preambulul la depunerea candidaturii: „N-a existat un anume moment dramatic în care să fi spus: M-am decis! Bill și cu mine am încheiat 2015 cu o vacanță în Republica Dominicană, la casa minunată a prietenilor noștri Oscar și Annette de la Renta. Am înotat, am mâncat bine, am jucat cărți și ne-am gândit la viitor. Imediat cum m-am întors, eram pregătită să candidez“.
Sinceritatea și dezinvoltura nu-i caracterizează pe oamenii politici și, sub acest aspect, Hillary merită toată aprecierea. Pentru cea care trebuia să poarte stindardul stângii liberale în America este totuși prea mult. Familia Clinton a fost asociată iremediabil cu ideea de „privilegiați ai sistemului“ sau chiar de „profitori“. Și nu de ieri, de azi, ci încă de pe vremea celui de-al doilea mandat al lui Bill Clinton. Aici nu este vorba despre tonele de minciuni sau fantezii pe care tabăra adversă le-a împrăștiat dintotdeauna și mai cu seamă în timpul campaniei. Chestiuni dintr-un repertoriu de tip „Hillary Clinton fură bani de la Departamentul de Stat“ sau „Chelsea Clinton și-a făcut nunta pe banii Clinton Foundation și a deturnat astfel fondurile pentru copiii bolnavi din Africa“. Tornada de aberații propagată cu sprijin rusesc a avut un rol esențial în cursa pentru Casa Albă. Nu a fost însă determinantă la votul propriu zis. Nici Hillary nu crede asta. Aici vorbim despre disprețul oamenilor față de o anumită atitudine, ceva greu de surprins în statistici.
„Când sunt la New York și am nevoie de ajutor cu make-up-ul, mă duc la Melissa Silver (...) mi-a fost recomandată de Anna Wintour de la Vogue după ce m-a văzut la un eveniment și și-a dat seama că am o problemă.“
Probabil că americanii nu-și doresc un președinte care să adopte stilul și estetica promovate de Jeremy Corbyn, liderul Labour, respectiv trening de căpșunar asortat cu o pungă de la Tesco (lanţ de supermarket britanic). Dar cu siguranță că nici numărul femeilor care o sună pe Anna Wintour atunci când se nimeresc la raionul de cosmetice de la Wal-Mart nu e prea mare. Pare o abordare proletcultistă, însă realitățile politice ale momentului o impun. Să nu uităm că parcursul spectaculos al lui Bernie Sanders în alegerile preliminare din cadrul Partidului Democrat a venit ca reacție de respingere la lideri precum Hillary Clinton. Peste ocean s-a întâmplat același lucru. Ascensiunea lui Jeremy Corbyn, cel care, potrivit criticilor, i-a transformat pe laburiști într-o „sectă maoistă“, este construită pe premise similare. Pentru noua generație de activiști Labour, până și fostul lider Ed Milliband, supranumit și „Red Ed“, era prea de dreapta.
Cu mici excepții, elitele progresiste au pierdut de mult legătura cu electoratul. Unii chiar și cu realitatea. „Aristocrația liberală“ din ultimele două decenii, reprezentată de soții Clinton, de Tony Blair sau de alte vedere milionare, și-a propus să salveze lumea cu o singură condiție: s-o facă dintr-un avion privat. Au dus grija țărilor subdezvoltate și au ignorat tensiunile acumulate în propria lor țară. Au hrănit săracii din Rwanda, dar i-au ignorat pe dezadaptații și șomerii din Pennsylvania sau West Virginia. Ce-i drept, spre deosebire de Blair, nici Hillary și nici Bill nu au ajuns să ofere consultanță dictatorilor. Probabil că nici n-or s-o facă. Însă, dincolo de asta, puține au fost ocaziile lucrative pe care să le fi ratat: „Doar pentru că alți foști oficiali primesc sume mari ca să țină un discurs nu înseamnă că și eu trebuia să fac la fel. Mai ales după criza financiară din 2008-2009, asta nu dădea bine deloc. Trebuia să mă distanțez de orice are legătură cu Wall Street. N-am făcut-o. E vina mea“. La prima vedere, să-ți faci mea culpa în condițiile în care Donald Trump a umplut Casa Albă cu bancheri de pe Wall Street pare ciudat. De la cineva care s-a dedicat întotdeauna serviciului public, oamenii au totuși alte așteptări. Mai ales în plan moral. În țări precum SUA sau în Vestul Europei, demnitarii se pun pe făcut bani serioși abia după terminarea mandatului. Ceea ce nu înseamnă că acest gen de proiecte personale le sporește sau le conservă popularitatea. Dimpotrivă. Dacă mai au de gând să ceară vreodată votul cuiva, trebuie să cântărească atent lucrurile. Hillary fie n-a gândit așa, fie n-a vrut să renunțe la nimic.
Pentru unii, What Happened ar putea să aducă a CV trimis prea târziu. Adică după data limită, când, oricum, nu mai contează. Alții ar putea s-o ia ca pe cuțitul întors în rană. Cu alte cuvinte, după ce au trăit să-l vadă pe Trump președinte, acum vine Hillary să le spună ce-au pierdut și ce-i așteaptă. Altfel, cum ai putea să-ți explici incursiunile vaste în trecutul personal și profesional? Angajamentele civice și sociale nu pot fi contestate, oricum, nu la modul serios. Le confirmă decenii întregi de dedicație autentică. Cine caută aici ipocrizia n-are cum s-o găsească. Cariera politică a fost într-adevăr marcată de numeroase compromisuri, însă ce carieră politică nu e?
De unde vine atunci animozitatea profundă? De unde vine ura? Lui Mary Beard, profesor de literatură clasică la Cambridge, atmosfera mitingurilor de campanie ale lui Donald Trump îi sugerează ceva „aproape medieval“. Ceva ce te duce cu gândul la rugul rezervat vrăjitoarelor. Lui Hillary îi evocă scena din Game of Thrones, în care fanaticii religioși urlă „Rușine! Rușine!“ cu ocazia umilirii lui Cersei Lannister. În varianta Trump, sloganul se transformă în celebrul „La pușcărie cu ea!“ sau „Vinovată! Vinovată!“. De aici i s-a și tras, crede ea. Scrisoarea fostului șef al FBI, James Comey, către Congresul American, prin care anunța redeschiderea investigației pe marginea e-mail-urilor de la Departamentul de Stat, a costat-o alegerile. A schimbat dinamica electorală cu doar 11 zile înainte de ziua votului.
Efectul șocului inițial nu trebuie subestimat, fără îndoială. Este însă la fel de posibil ca scrisoarea lui Comey să fi declanșat ceva mai profund. Transformarea tuturor suspiciunilor latente față de Hillary Clinton în intenție de vot. Un vot împotriva ei.
Să vorbești în termeni categorici despre impactul alegerilor americane de anul trecut înseamnă să fii superficial, dacă nu chiar ignorant. Ziua de astăzi nu mai seamănă cu cea de ieri și, dacă vrei să fii prudent, pleacă de la premisa că nu știi absolut nimic despre ziua de mâine. Cu alte cuvinte, un fel de impact perpetuu, ca un deget uitat în priză. Un exercițiu mult mai util ar fi să înțelegem cum s-a ajuns aici. În acest demers, Hillary Clinton nu ne ajută. În primul rând, pentru că What Happened seamănă prea mult cu justificările unui premiant atunci când nu se mai alege cu niciun fel de coroniță. Cauzele eșecului sunt multiple, unele văzute, altele mai puțin evidente. Hillary refuză să privească dincolo de tiparele pe care le stăpânește perfect. Mai merită să facă efortul? Probabil că nu. Restul lumii nu poate decât s-o invidieze, chiar și după eșec. Când refugiul este suficient de confortabil, rănile se vindecă mult mai repede.