De același autor
Corupția și neîncrederea se stimulează reciproc – iar asta e valabil pentru corupția mare și corupția mică, pentru neîncrederea în politicieni și neîncrederea în semeni.
Când te apropii de o gaură neagră, nu există vreun semn care să-ți spună unde trebuie să te oprești, dacă nu vrei să dispari înghițit de ea. Odată ce-ai traversat orizontul găurii negre, nu te mai poți întoarce, dar n-ai cum să afli când l-ai traversat. Doar cineva din afară observă că semnalele transmise de tine sunt deformate. Până să fii sfârtecat de gaura neagră mai trece un timp în care nu simți că s-ar întâmpla ceva neobișnuit, trăiești, în virtutea inerției, cu iluzia că te poți îndrepta încotro vrei, că autonomia ta a rămas intactă, că totul e reversibil.
Așa stau lucrurile în astrofizică, iar analogia cu ce se întâmplă într-o societate poate părea forțată. E drept, societățile nu sunt pur și simplu sfârtecate, în sens fizic. Nu sunt sfârtecate, dar pot ajunge într-o stare din care nu se mai întrevede vreo ieșire. De pildă, o țară poate deveni atât de coruptă, încât nimic să nu mai funcționeze fără corupție, corupția să devină motorul, principiul ei vital. Asta e imaginea pe care o aveam în anii de domnie a lui Adrian Năstase și mă întrebam, ca un prizonier într-o navă spațială condusă cu inconștiență, dacă depășiserăm sau nu orizontul găurii negre spre care ne îndreptam. Altminteri, totul părea în regulă, discursul puterii era sedativ, guvernul își vedea liniștit de treabă – cui i-ar fi trecut prin minte că PNA-ul de-atunci ar fi putut pune sub acuzare miniștri? În fine, mai erau ziariști care vorbeau despre ceva nereguli, dar asta e misia ziariștilor dintotdeauna; se mai sinucidea un procuror, dar asta putea fi și o chestiune personală. Pe urmă, cu Băsescu președinte, discursul s-a învolburat, însă, pentru o vreme, efectele păreau să fie doar de ordin stilistic, nu și practic.
Deunăzi, la un post de televiziune specializat în distorsiuni (e un eufemism grosolan), am auzit că procurorii paralizează funcționarea guvernului prin acuzații de corupție în casacadă. Lăsând la o parte stupoarea pe care mi-o trezește – neacuzat până mai ieri, guvernul chiar a făcut ceva util? –, afirmația sugerează că, pentru ca treaba să meargă în România, avem disperată nevoie de corupție, cu alte cuvinte, că am fi trecut deja de orizontul găurii negre. Atunci, vina DNA ar fi că perturbă starea noastră de captivitate relativ calmă în interiorul găurii negre, acolo unde mai avem un răgaz (cât de lung?) până la sfârtecare, într-o încercare naivă de a ne devia traiectoria. Dacă lupta împotriva corupției nu e un argument, înseamnă că ea a fost iremediabil pierdută.
Partea cea mai vizibilă a afacerii sunt arestările, declarațiile inculpaților, ale avocaților, detaliile juridice, rumoarea iscată în jurul politicienilor, scandalul. Există însă un revers al corupției, care se bucură de mai puțină atenție – dizolvarea încrederii, liantul invizibil al societății. Am citit recent o carte a lui Paul Zak, fondatorul disciplinei numite neuroeconomics – o privire asupra fenomenelor economice din perspectiva neuroștiințelor. Zak însuși a făcut întâi studii economice, pentru a se specializa apoi în neurologie și a aborda problema încrederii. „Senzația că cineva are încredere în noi“, spune Zak, „ne face să fim... mai de încredere. Iar asta, în timp, îi face pe ceilalți mai dispuși să aibă încredere în noi, ceea ce mai departe...“ Caracterul contagios al încrederii e un lucru bine știut, dar mai puțin banale sunt concluziile unui studiu întreprins de Zak asupra cauzelor prosperității în diferite țări: „Factorul cel mai important care determină dacă o societate va prospera sau va rămâne în sărăcie nu ține de resursele naturale, de educație, de calitatea sistemului de sănătate și nici măcar de etica muncii. Nu: pentru determinarea rezultatelor economice, elementul esențial îl reprezintă nivelul de încredere inspirat – un parametru de ordin moral“.
Corupția și neîncrederea se stimulează reciproc – iar asta e valabil pentru corupția mare și corupția mică, pentru neîncrederea în politicieni și neîncrederea în semeni. Suntem o societate subminată nu numai de corupție, dar și de neîncredere. Noțiunea însăși de încredere e percepută vag. Ce înseamnă când răspunzi la un sondaj că ai încredere în Biserică? Ce fel de încredere? E o notă bună dată clerului? Calității unor slujbe? E declararea unei credințe? E o intenție, o dorință? E disperare? Nu mi-e clar. Așa că, vrem, nu vrem, rămânem cu încrederea în DNA, mult mai ușor de deslușit.
Nu e normal ca DNA să capete importanța pe care a căpătat-o. De fapt, e semnul prezenței unei găuri negre masive, a forței ei de atracție copleșitoare. Acum, mi-e teamă că numai DNA i se poate opune. Nu știu dacă procurorii sunt conștienți de (iertați expresia) misiunea lor istorică: trebuie să ne abată de la traiectoria urmată atâta amar de vreme, pentru a regenera capitalul de încredere din societate. Dincolo de arestarea unor corupți mari, asta ar putea descuraja și corupția mică, mai puțin telegenică, dar la fel de nocivă și purtând același cod ADN. Nu știu nici dacă n-am depășit cumva orizontul găurii negre. Poate că totuși nu. Nu încă.