Nouă lucruri care rămân de făcut până la turul al doilea

Vlad Zografi 06.11.2014

De același autor

 

Orice om cu scaun la cap bănuiesc că înțelege riscul aterizării lui Victor Ponta la Cotroceni. Argumentele expuse pe larg sunt zdrobitoare. E clar că majoritatea celor informați, a celor activi pe Internet sunt convinși de asta. Iată ce cred că ar trebui să se întâmple în zilele rămase până la turul al doilea:

 

1. Toți politicienii raționali ar trebui să lase deoparte alte interese și, dincolo de simpatia sau antipatia pentru Klaus Iohannis, ar trebui să-l susțină deschis și să arate ce se află în spatele afișelor electorale cu zâmbetul lui Ponta.

 

2. Cei care au fost până acum activi în mediul online, susținând un candidat sau altul, ar trebui să facă același lucru, nu-i vreme de blazări.

 

3. Cei care au rude sau prieteni în masa de indiferenți ar trebui să încerce să-i convingă pe aceștia de răul pe care și-l fac lor și întregii societăți românești prin refuzul de a vota. Arsenalul argumentelor e imens. Dacă fiecare om lucid și responsabil ar aduce la vot un „indiferent”, Victor Ponta n-ar avea nici o șansă.

 

4. Ardealul și Banatul ar trebui să iasă masiv la vot. Chiar dacă la turul întâi Iohannis a câștigat acolo, prezența la vot a fost dezamăgitoare. Să nu ne bazăm pe capacitatea de mobilizare a ACL-ului, ci pe un curent de opinie care poate fi indus.

 

5. O situație aparte e cea în care se află maghiarii. Calculul lui Kelemen Hunor, ținând cont de interesul imediat, e greșit. Pe de altă parte, cred că intelectualii maghiari au o putere de influență mai mare asupra etnicilor maghiari decât cea a intelectualilor români asupra etnicilor români. E momentul s-o folosească, în interesul maghiarilor și românilor deopotrivă. Problema nu e atât ca maghiarii să nu voteze un candidat susținut de Vadim Tudor, cât să iasă la vot împotriva lui.

 

6. Diaspora nu trebuie să se lase descurajată. Un vot masiv în străinătate în turul al doilea ar putea fi hotărâtor.

 

7. Pentru tinerii cu simț civic, înfrângerea în alegeri a lui Ponta poate deveni o cauză. Una, fără exagerare, a vieții lor. Ei sunt mai dinamici și mai activi. Au mai multă imaginație. E momentul s-o demonstreze.

 

8. Ar fi bine să se înscrie cât mai mulți voluntari ca observatori independenți la alegeri. În măsura în care societatea civilă poate descuraja furtul, ea trebuie s-o facă.

 

9. În momente de criză o democrație se apără pașnic în stradă. Unul dintre candidați a pornit în cursă furând grosolan startul. A folosit instituțiile statului și banii bugetului pentru campania sa. A folosit cele mai josnice lovituri sub centură la adresa contracandidatului său. Există deja inițiativa unor mari demonstrații pașnice. (vezi linkurile de mai jos).

 

Sunt șanse. Ele trebuie jucate până la capăt, chiar dacă ACL pare apatic, lipsit de aplomb și imaginație. Acest tur al doilea poate fi unul al societății civile care să trimită la plimbare un impostor periculos.

***

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22